rasta wrote:senada wrote:u sarajevskim oglasima prodaju se placevi i kuce na svim dijelovima Sarajeva, u nekim slucajevima sa rijesenom urbanistickom saglasnosti i infrastrukturom ciju zakonitost provjeravas u opcini odnosno u zemljisno knjiznom izvodu.cijene svih radova su varijabilne a orijentaciono se mozes informisati u sar.oglasima.
svaka opcina ima svoj veb sajt, gdje se mozes informisati o svim pitanjima koja te zanimaju.
--------------------------------
ja sam na alifakovcu kupila staru, trosnu bosansku kucu za 25 hiljada km, u franjevackoj tavanski stan austrougarska gradnja za 38 hiljada km i na alipasinom stan za 40 hiljada.
-------------------------------
pametan izbor je kupiti jeftinu devastiranu kucu na odgovarajucoj lokaciji.
kad spomenu tavan...da li je moguce da se kupi kompletan tavan od stanara jedne zgrade zbog nadogradjivanja jednog sprata?i kad bi to radio , to bi bilo iskljucivo na tim zgradama austrougarske gradnje?
gledao sam u oglasima vec par puta i nema nigdje da se prodaje takvo nesto jer u sustini to je i nemoguce jer svaki stanar na ogromnom prostoru ima svoja 2 kvadrata

sto znaci da bi trebalo kvadrat po kvadrat kupovat od svakog stanara te zgrade...ako imas ikakva saznanja o ovome , ili gdje bih na netu mogao pogledati lijepo bi te zamolio da mi kazes

tavanski stanovi sa manjim ulaganjima mogu izgledati veoma atraktivno.skoro svi tavani u opcinama centar i stari grad adaptirani su u stambene jedinice, vecinom ogromnei do 200m2.obzirom da su skoro svi austrougarska gradnja,pod restitucijom su, odnosno u posjedu su opcinskog vlasnistva,tako da se sa istima fizicka lica ne mogu trgovati.
jedinstven je slucaj mog poznanika koji je uspio dokazati svoje zakonito (djedovinu)vlasnistvo zgrade u titovoj ulici.inace kao sto rekoh svi stambeni objekti austrougarske gradnje u posjedu su opcina i koliko ja znam u velikom broju su vec pokriveni nadgradnjom ali ima jos dosta neiskoristenih tavana u uzem jezgru opcine centar i dijelu opcine stari grad.
obzirom da jos nije usvojen zakon o restituciji, za zakup dijela odnosno cijeloga tavanskog prostora potrebno je kontaktirati opcinske organe za stambene poslove, za urbanizam, kopati stele, veze, vezice.... itd.

)