Zidanje kuce u Sarajevu (Bosni)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
edvin

#1 Zidanje kuce u Sarajevu (Bosni)

Post by edvin »

Dragi moji ,
evo da vas priupitam par stvari oko gradnje kuce i vasih iskustava oko toga .
Prvo me zanimaju osnovne stvari od samog početka , dakle sve sto treba znati ili na šta sve treba obratiti paznju prilikom kupovine placa za gradnju kuce , pristojne lokacije u Sarajevu, dozvola i procedura prije gradnje za vreme ili poslijee šta? kada? trebam da imam da bi bilo legalno , zatim prikljucci za vodovod , kanalizaciju , struju..
Zanimaju me cijene grubih radova i šta sve to podrazumeva , kakve su cijene sa njihovim materijalom ,a kakve sa vasim materijalom ?
Eto za sada da pocnemo sa tim :)
Unaprijed zahvalan
pentijum

#2 Re: Zidanje kuce u Sarajevu (Bosni)

Post by pentijum »

edvin wrote:Dragi moji ,
evo da vas priupitam par stvari oko gradnje kuce i vasih iskustava oko toga .
Prvo me zanimaju osnovne stvari od samog početka , dakle sve sto treba znati ili na šta sve treba obratiti paznju prilikom kupovine placa za gradnju kuce , pristojne lokacije u Sarajevu, dozvola i procedura prije gradnje za vreme ili poslijee šta? kada? trebam da imam da bi bilo legalno , zatim prikljucci za vodovod , kanalizaciju , struju..
Zanimaju me cijene grubih radova i šta sve to podrazumeva , kakve su cijene sa njihovim materijalom ,a kakve sa vasim materijalom ?
Eto za sada da pocnemo sa tim :)
Unaprijed zahvalan
Da onda kreneš od lokacije?! Zavisi prvo iz kojih krajeva dolaziš.
edvin

Post by edvin »

Ne, ne dolazim iz Ilidze Centar, iz starog grada sam inace ali trenutno zivim u inostranstvu pa sam ono konto da pocnem nesto praviti svoje u SA, ali uopste ne bacam prestiz na lokaciju u starom gradu, ovdje zivim u predgradju tako da sam navikao da putujem autom na posao i nazad pa mi i Ilidza nije strana ako bih nasao dobru lokaciju.
Relativno sam mlad i bilo bi ljepo doci u nesto licno svoje a ne se prepucavati sa starcima i slusati stogodisnje price svaki put kad dodjem, valjda i sami kontate...
edvin

Post by edvin »

I iskreno cijenim dobronamjerne odgovore i savjete...
senada

Post by senada »

u sarajevskim oglasima prodaju se placevi i kuce na svim dijelovima Sarajeva, u nekim slucajevima sa rijesenom urbanistickom saglasnosti i infrastrukturom ciju zakonitost provjeravas u opcini odnosno u zemljisno knjiznom izvodu.cijene svih radova su varijabilne a orijentaciono se mozes informisati u sar.oglasima.
svaka opcina ima svoj veb sajt, gdje se mozes informisati o svim pitanjima koja te zanimaju.
--------------------------------
ja sam na alifakovcu kupila staru, trosnu bosansku kucu za 25 hiljada km, u franjevackoj tavanski stan austrougarska gradnja za 38 hiljada km i na alipasinom stan za 40 hiljada.
-------------------------------
pametan izbor je kupiti jeftinu devastiranu kucu na odgovarajucoj lokaciji.
rasta

Post by rasta »

senada wrote:u sarajevskim oglasima prodaju se placevi i kuce na svim dijelovima Sarajeva, u nekim slucajevima sa rijesenom urbanistickom saglasnosti i infrastrukturom ciju zakonitost provjeravas u opcini odnosno u zemljisno knjiznom izvodu.cijene svih radova su varijabilne a orijentaciono se mozes informisati u sar.oglasima.
svaka opcina ima svoj veb sajt, gdje se mozes informisati o svim pitanjima koja te zanimaju.
ja sam na alifakovcu kupila staru, trosnu bosansku kucu za 25 hiljada km, u franjevackoj tavanski stan austrougarska gradnja za 38 hiljada km i na alipasinom stan za 40 hiljada.
kad spomenu tavan...da li je moguce da se kupi kompletan tavan od stanara jedne zgrade zbog nadogradjivanja jednog sprata?i kad bi to radio , to bi bilo iskljucivo na tim zgradama austrougarske gradnje?
gledao sam u oglasima vec par puta i nema nigdje da se prodaje takvo nesto jer u sustini to je i nemoguce jer svaki stanar na ogromnom prostoru ima svoja 2 kvadrata :D sto znaci da bi trebalo kvadrat po kvadrat kupovat od svakog stanara te zgrade...ako imas ikakva saznanja o ovome , ili gdje bih na netu mogao pogledati lijepo bi te zamolio da mi kazes :)
senada

Post by senada »

rasta wrote:
senada wrote:u sarajevskim oglasima prodaju se placevi i kuce na svim dijelovima Sarajeva, u nekim slucajevima sa rijesenom urbanistickom saglasnosti i infrastrukturom ciju zakonitost provjeravas u opcini odnosno u zemljisno knjiznom izvodu.cijene svih radova su varijabilne a orijentaciono se mozes informisati u sar.oglasima.
kad spomenu tavan...da li je moguce da se kupi kompletan tavan od stanara jedne zgrade zbog nadogradjivanja jednog sprata?i kad bi to radio , to bi bilo iskljucivo na tim zgradama austrougarske gradnje?
gledao sam u oglasima vec par puta i nema nigdje da se prodaje takvo nesto jer u sustini to je i nemoguce jer svaki stanar na ogromnom prostoru ima svoja 2 kvadrata :D sto znaci da bi trebalo kvadrat po kvadrat kupovat od svakog stanara te zgrade...ako imas ikakva saznanja o ovome , ili gdje bih na netu mogao pogledati lijepo bi te zamolio da mi kazes :)
tavanski stanovi sa manjim ulaganjima mogu izgledati veoma atraktivno.skoro svi tavani u opcinama centar i stari grad adaptirani su u stambene jedinice, vecinom ogromnei do 200m2.obzirom da su skoro svi austrougarska gradnja,pod restitucijom su, odnosno u posjedu su opcinskog vlasnistva,tako da se sa istima fizicka lica ne mogu trgovati.
jedinstven je slucaj mog poznanika koji je uspio dokazati svoje zakonito (djedovinu)vlasnistvo zgrade u titovoj ulici.inace kao sto rekoh svi stambeni objekti austrougarske gradnje u posjedu su opcina i koliko ja znam u velikom broju su vec pokriveni nadgradnjom ali ima jos dosta neiskoristenih tavana u uzem jezgru opcine centar i dijelu opcine stari grad.
obzirom da jos nije usvojen zakon o restituciji, za zakup dijela odnosno cijeloga tavanskog prostora potrebno je kontaktirati opcinske organe za stambene poslove, za urbanizam, kopati stele, veze, vezice.... itd. :D)
savjest

Post by savjest »

edvin wrote:Ne, ne dolazim iz Ilidze Centar, iz starog grada sam inace ali trenutno zivim u inostranstvu pa sam ono konto da pocnem nesto praviti svoje u SA, ali uopste ne bacam prestiz na lokaciju u starom gradu, ovdje zivim u predgradju tako da sam navikao da putujem autom na posao i nazad pa mi i Ilidza nije strana ako bih nasao dobru lokaciju.
Relativno sam mlad i bilo bi ljepo doci u nesto licno svoje a ne se prepucavati sa starcima i slusati stogodisnje price svaki put kad dodjem, valjda i sami kontate...
Pa valjda se trebas obratiti nadleznim organima, u ovome slucaju opcine Ilidza jer tamo zelis da kupis/gradis kucu.

http://www.opcinailidza.ba
digger

Post by digger »

Posto zivis vani, onda kreni kako se vani i radi:

-- Advokat u Sarajevu za gruntovnicu i dozvole tj. rad sa nadleznim organima.

-- Privatni poduzetnik da zida i da mu advokat placa po fazama: nista unaprijed. Poduzetnik koji to ne moze (nema para da ulozi za pocetak oko materijala), nije vrijedan tvog napora.
ragib

#10 Re: Zidanje kuce u Sarajevu (Bosni)

Post by ragib »

A sto ilidza?
Meni je bolja lokacija za zivit Vogosca.
Imas placeva u Blagovcu(malo prije Vogosce) dosta urbano je naselje
m2 se krece oko 30KM.
edvin

Post by edvin »

Hvala na dosadasnjim odgovorima, pa nije sad da mora ilidza, Vogosca je sasvim OK, a ovo za advokata je super, nisam na to ni mislio, najbolje fakat i jest da dam njemu/njoj papire da ganja.
Neko mi ovdje neki dan spomenu Hotonj i da se placevi mogu kupiti relativno jeftino, zna li neko kakva je situacija tamo?
Post Reply