Zgrada Vlade
- nokia6170
#1 Zgrada Vlade
Jutros sam prolazio pored buduce zgrade vijeca ministara i pogledao radove i vidio veliki pano sa slikom izgleda buduceg objekta.
Mislim da ce to da bude ubjedljivo jedna od najruznijih zgrada u Sarajevu.
Od staklene fasade izgleda nema nista, a kako sam mogao primjetiti dominirace nase omiljene boje SIVA u raznim tonovima.
Idejno rjesenje koliko sam mogao da procitam na panou je uradila AKSA d.o.o. Zenica. Kada sam otisao na internet te firme...dobio sam ovo, sto mozete i sami da vidite kada ukucate ovu adresu http://www.aksa.ba
Ako je suditi po ozbiljnosti te stranice jedne kuce koja se bavi uredjenjem izgleda zgrade koja bi trebala da reprezentuje drzavu, onda su se bas potrudili da naprave fasadu bas kao sto nam je i drzava. Jedno zesce sranje.
Eto da ne bi poslije bilo kako se uvijek zalimo na nesto nakon izgradnje, ovaj put sam ovo napisao prije nego sto zgrada dobije buduci izgled.
Zivi bili pa sami vidjeli kako ce to sve izgledati.
Od staklene fasade izgleda nema nista, a kako sam mogao primjetiti dominirace nase omiljene boje SIVA u raznim tonovima.
Idejno rjesenje koliko sam mogao da procitam na panou je uradila AKSA d.o.o. Zenica. Kada sam otisao na internet te firme...dobio sam ovo, sto mozete i sami da vidite kada ukucate ovu adresu http://www.aksa.ba
Ako je suditi po ozbiljnosti te stranice jedne kuce koja se bavi uredjenjem izgleda zgrade koja bi trebala da reprezentuje drzavu, onda su se bas potrudili da naprave fasadu bas kao sto nam je i drzava. Jedno zesce sranje.
Eto da ne bi poslije bilo kako se uvijek zalimo na nesto nakon izgradnje, ovaj put sam ovo napisao prije nego sto zgrada dobije buduci izgled.
-
Klesar Tadija Tegoba
Sivo, bijelo, plavo ... Nisam vidio, pa ne mogu da sudim. Ali web site akse, wow!
Evo šta piše o njima.
Društvo za inženjering i marketing "Aksa" d.o.o. Zenica, osnovano je 25.10.1989. godine,
pod imenom "Arhitektonski atelje Turkić", a od 1993. godine nosi ime "Aksa".
Osnivač ''Akse'', vlasnik, sadašnji zamjenik direktora i vodeći projektant arhitektonskog biroa
je gospodin Zvjezdan Turkić, dipl.ing.arh.
Generalni direktor firme ''Aksa'' je gospođa Senaida Turkić dipl. ecc.
''Aksa'' trenutno ima dvadeset zaposlenih, od kojih je:
šest diplomiranih inžinjera arhitekture
jedan diplomirani inžinjer građevine
jedan diplomirani inžinjer mašinstva
dva diplomirana ekonimista
deset zaposlenih SSS
Osnovna djelatnost firme je projektovanje arhitektonskih objekata.
Pored toga "Aksa" se bavi poslovima nadzora i kompletnog konsaltinga u građevinarstvu,
kao i opremanjem objekata.
Pazi sad! Reference AKSE
Certifikati :
- ISO 9001:2000 - Projektovanje i inžinjering u građevinarstvu - Maloprodaja opreme za kupatila, uredskog namještaja, instalacijskog materijala i keramike
- FIDIC - Natjecanje i ugovaranje za velike projekte u građevinarstvu
Reference :
- Arhitektonsko projektovanje objekata
vodeći projektant arhitektonskog biroa gospodin Zvjezdan Turkić, dipl. ing. arh.
arhitektonski biro firme ''Aksa''
- Opremanje objekata
Ma presmiješno.
Evo šta piše o njima.
Društvo za inženjering i marketing "Aksa" d.o.o. Zenica, osnovano je 25.10.1989. godine,
pod imenom "Arhitektonski atelje Turkić", a od 1993. godine nosi ime "Aksa".
Osnivač ''Akse'', vlasnik, sadašnji zamjenik direktora i vodeći projektant arhitektonskog biroa
je gospodin Zvjezdan Turkić, dipl.ing.arh.
Generalni direktor firme ''Aksa'' je gospođa Senaida Turkić dipl. ecc.
''Aksa'' trenutno ima dvadeset zaposlenih, od kojih je:
šest diplomiranih inžinjera arhitekture
jedan diplomirani inžinjer građevine
jedan diplomirani inžinjer mašinstva
dva diplomirana ekonimista
deset zaposlenih SSS
Osnovna djelatnost firme je projektovanje arhitektonskih objekata.
Pored toga "Aksa" se bavi poslovima nadzora i kompletnog konsaltinga u građevinarstvu,
kao i opremanjem objekata.
Pazi sad! Reference AKSE
Certifikati :
- ISO 9001:2000 - Projektovanje i inžinjering u građevinarstvu - Maloprodaja opreme za kupatila, uredskog namještaja, instalacijskog materijala i keramike
- FIDIC - Natjecanje i ugovaranje za velike projekte u građevinarstvu
Reference :
- Arhitektonsko projektovanje objekata
vodeći projektant arhitektonskog biroa gospodin Zvjezdan Turkić, dipl. ing. arh.
arhitektonski biro firme ''Aksa''
- Opremanje objekata
Ma presmiješno.
-
Pearl
sivo nas podsjeca na godine mraka provedene u groznom komunisticko socijalistickom rezimu.. staklo je odraz svjetla koje su nam donijeli nasi politicari-oslobodioci, jer se oni furaju na zapad.. tamo kad su bili vidjeli su koliko staklenih zgrada ima...
znaci, ili stako, ili drecavo roza boja

znaci, ili stako, ili drecavo roza boja
- nokia6170
A znaci ipak se moze otvoriti ta stranica akse.ba..ja koristim pretezno firefox pa kad ukucas adresu, dobijes pocetku stranu i nista vise...u internet exploreru se znaci dobiju ti impozantni podaci o toj svjetski renomiranoj firmi koju vodi bracni par.
Interesantna stvar je da kada odete i na stranicu akse i na stranicu vijeca ministara ne mozete naci ni jedno jedino slovo napisano u vezi sa sanacijom zgrade vlade, a da ne kazem da se moze naci 3D prikaz buduceg objekta.
Znaci ovo ce da bude jedno iznenadjenje za nas koji zivimo u sarajevu, jer do zadnjeg momenta necemo nista znati o svemu tome.
Znao sam ja da ima neka caka ovdje...hoce vlast da nas obraduje kad sve bude gotovo i pokloni nam iznenadjenje...a poklonu se ne gleda u zube:)
Kako su samo fini
Interesantna stvar je da kada odete i na stranicu akse i na stranicu vijeca ministara ne mozete naci ni jedno jedino slovo napisano u vezi sa sanacijom zgrade vlade, a da ne kazem da se moze naci 3D prikaz buduceg objekta.
Znaci ovo ce da bude jedno iznenadjenje za nas koji zivimo u sarajevu, jer do zadnjeg momenta necemo nista znati o svemu tome.
Znao sam ja da ima neka caka ovdje...hoce vlast da nas obraduje kad sve bude gotovo i pokloni nam iznenadjenje...a poklonu se ne gleda u zube:)
Kako su samo fini
-
sulesavic
Aksa je u Zenici posljednjih godina projektovala (realizovala, dizajnirala, izgradila, napravila...) nekoliko zdanja koja su, ispostavilo se, na kraju lijepo ispala.
Ima li potrebe za negativnim komentarima? Nema. Rukovodimo se krilaticama vazda mo¾e gore i gore ne mo¾e
Ima li potrebe za negativnim komentarima? Nema. Rukovodimo se krilaticama vazda mo¾e gore i gore ne mo¾e
- nokia6170
sve ovo ono aksa uradila, sjajno krasno bajno..mozes li nam potkrijepiti svoje navode i obrazloziti kakve veze ima postavljanje cesmi u zgradama za koje se reklamiraju da prodaju sa sanacijom i postavljanjem fasade na jednu od najvecih zgrade u drzavi, koja je by the way jedan od simbola ove drzave...koje to reference strasne ima aksa?
imas li neke slike uradjenih objekata? ako su profesionalni i ozbiljni kao sto im je internet stranica onda vela havle. Kada kliknes na stranici na reference..covjek bi pomislio da ce mu se otvoriti njihovi uradjeni projekti, kad ono puf pojavi se certifikat neki glupi od direktorice koji je dobila od seeda!!!
zivi bili pa vidjeli, a ko da gledam da se radi o dobrom nepotizmu izmedju pojedinaca prilikom donosenja odluke o izboru izvodjaca radova.
ovdje je veliki problem netransparentnost. o tome se radi...jer nigdje nista ne mozete pronaci u vezi sa sanacijom te zgrade.
imas li neke slike uradjenih objekata? ako su profesionalni i ozbiljni kao sto im je internet stranica onda vela havle. Kada kliknes na stranici na reference..covjek bi pomislio da ce mu se otvoriti njihovi uradjeni projekti, kad ono puf pojavi se certifikat neki glupi od direktorice koji je dobila od seeda!!!
zivi bili pa vidjeli, a ko da gledam da se radi o dobrom nepotizmu izmedju pojedinaca prilikom donosenja odluke o izboru izvodjaca radova.
ovdje je veliki problem netransparentnost. o tome se radi...jer nigdje nista ne mozete pronaci u vezi sa sanacijom te zgrade.
- Skyfox
#9 Re: Zgrada Vlade
Buraz mi radi na rekonstrukciji zgrade vlade pa evo par ispravki.nokia6170 wrote:Jutros sam prolazio pored buduce zgrade vijeca ministara i pogledao radove i vidio veliki pano sa slikom izgleda buduceg objekta.
Firma koja radi rekonstrukciju je Unioninvest zajedno sa jedno Grckom firmom.
Staklena fasada ce biti postavljena, iako se slazem da vise nisu popularne na zapadu. Fasadu postavlja firma Almont iz Slovenija.
Firma Aksa je projektant i nadzor.
- nokia6170
Hvala Skyfox:)
izgleda da se najpouzdanije informacije dobijaju na forumima, a ne zvanicnim sajtovima drzavnih isntitucija.
Tema u stanju hibernacije, dok ne zavrse zgradu da cujemo komentare.
Pozdrav
p.s. al stranica akse, nadzornika i projektanta je fakaf neozbiljna i smijesna
izgleda da se najpouzdanije informacije dobijaju na forumima, a ne zvanicnim sajtovima drzavnih isntitucija.
Pozdrav
- Alfons Kauders
dakle negdje tamo do 2015...nokia6170 wrote:Hvala Skyfox:)
Pozdrav
a stranica akse je ocaj zesci, pogotovo na engleskom... molim osoblje sa-x foruma da vec jednom ubace onog smileya sto povraca....
-
sulesavic
Kod zgrade nekada¹njeg Prostora do prije nekoliko godina bila je jedna nizbrdica s travom i posred nje jedne stepenice, strme, ohrndane, uske, plitke... Onda se pojavio tender za popunjavanje tog prostora nekim sadr¾ajem. Aksa je pobijedila i poèela praviti/nadzirati/projektovati nekakav poslovni prostor, koji je, prema vox populiju, bio grdan, neprimjeren okru¾enju, ¹tatijaznam... No, po zavr¹etku, ispostavilo se sasvim suprotno. Prvi put, svi su jednoglasni bili u tome da je taj objekt skladno upotpunio tu cjelinu.nokia6170 wrote:sve ovo ono aksa uradila, sjajno krasno bajno..mozes li nam potkrijepiti svoje navode i obrazloziti kakve veze ima postavljanje cesmi u zgradama za koje se reklamiraju da prodaju sa sanacijom i postavljanjem fasade na jednu od najvecih zgrade u drzavi, koja je by the way jedan od simbola ove drzave...koje to reference strasne ima aksa?
Mislim i da je Gradska tr¾nica Aksino djelo.
Tegoba mi je tra¾iti slike. Ima ih negdje na slu¾benoj stranici Zenice.
©ta hoæu reæi?
Bila je rekonstrukcija Ferhadije.
Je li ispala dobra?
Rekao bih da nije.
Hoæemo li vi¹e ikada koristiti usluge firme koja ju je poploèavala?
Ne bismo trebali.
Je li Aksa ikada i¹ta sfu¹erila?
Ne znamo, ali izgleda da nije.
Hoæemo li im pru¾iti priliku?
Mogli bismo.
Ima li kompanija koja je radila Ferhadiju svoju web stranicu?
Ja ne znam. Velika je vjerovatnoæa da nema.
Ima li Aksa web stranicu.
Ima.
Veæ u startu je bolja od nepoznate mi firme zadu¾ene za Ferhadiju.
- A_I_
"slike" pardon ikonice
mozete naci na:
http://www.aksa.ba/reference%20op%20foto%201.htm
"Designed by Aksa - Belma" eh Belma Belma
http://www.aksa.ba/reference%20op%20foto%201.htm
"Designed by Aksa - Belma" eh Belma Belma
- Lace
i meni je ok...uklapa se u okruzenje...da bi ova zgrada bila drugacija...onda se mora srediti i zgrada zajednickih institucija...srusiti ona stara duhanara...izgraditi nesto na dijelu okolnih parkinga, itd...Skyfox wrote:Malo osvjezenja...
Ne izgleda lose.
- van Basten
zgrada zaista lijepo izgleda, i ja bih pozdravljao njenu obnovu kad bih znao da će se te raznorazne vlade, koje su se sada razmilile po gradu kojeg svako malo blokiraju svojim "security-ma" zbog fol važnih persona, al bojim se da to neće biti slučaj jer nam se birokratija toliko razmilila da će joj i ovaj neboder biti tijesan.
Da se razumijemo, slažem se sa obnovom svega, slažem se da se možda predugo čekalo da se krene sa obnovom ovolike zgrade u centru grada, al predugo se čeka i na neke druge zgrade koje bodu oči svojom razrušenošću... onako usput nabacano par primjera - vječnica, hotel Evropa, dom penzionera u Nedžarićima...
Da se razumijemo, slažem se sa obnovom svega, slažem se da se možda predugo čekalo da se krene sa obnovom ovolike zgrade u centru grada, al predugo se čeka i na neke druge zgrade koje bodu oči svojom razrušenošću... onako usput nabacano par primjera - vječnica, hotel Evropa, dom penzionera u Nedžarićima...
- Jara
Originalni izgled fasade mi se više sviđao, bio je u skladu sa zgradom. Ovaj novi - vidi se da je "nakalemljeno", da nije "to to". Mogu mislit' šta bi rekao projektant Najdhart.
Zašto ne obnavljaju zgrade po originalnom projektu? Zgradi Elektroprivrede je bolje pristajala ona bakarna boja stakla...ovo sad izgleda kičasto. Ne znam da li se arh.Ivan Štraus žalio zbog toga...znam da jeste zbog Mome i Uzeira.
Jedno od najljepših arhitektonskih rješenja u bivšoj državi bio mi je Hotel "Ruža" u Mostaru ...a sad frka oko "obnavljanja".
Šta se sve radi...
Kako stvari stoje, još će i fasadu Vijećnice prekriti staklima
Zašto ne obnavljaju zgrade po originalnom projektu? Zgradi Elektroprivrede je bolje pristajala ona bakarna boja stakla...ovo sad izgleda kičasto. Ne znam da li se arh.Ivan Štraus žalio zbog toga...znam da jeste zbog Mome i Uzeira.
Jedno od najljepših arhitektonskih rješenja u bivšoj državi bio mi je Hotel "Ruža" u Mostaru ...a sad frka oko "obnavljanja".
Šta se sve radi...
Kako stvari stoje, još će i fasadu Vijećnice prekriti staklima
-
jusuff
prije svega ova nova fasada, barem na slikama, izgleda odlicno... djeluje pomalo i misticno...Jara wrote:Neeeeeeeee!!! Pa ljudi moji, Najdhart je radio u birou slavnog Korbizijea !!!Lace wrote: onda se mora srediti i zgrada zajednickih institucija...
jara, da li znas koja je zgrada zajednickih institucija?
- Jara
znamjusuff wrote:prije svega ova nova fasada, barem na slikama, izgleda odlicno... djeluje pomalo i misticno...Jara wrote:Neeeeeeeee!!! Pa ljudi moji, Najdhart je radio u birou slavnog Korbizijea !!!Lace wrote: onda se mora srediti i zgrada zajednickih institucija...
jara, da li znas koja je zgrada zajednickih institucija?