Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
SAMIRBH

#1 Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by SAMIRBH »

Pozdrav,

Ljudi moji ... u BiH svako selo ima fakultet ... šta fakultet ... Univerzitet ...

Nije ni čudo što imamo 75 magistara i 20 doktora nauka na Biroima za zapošljavanje. A da ne govorim o Bachelorima- (neženjama) i masterima.

Kako se boriti protiv ove "bolesti" koja izjeda BH društvo dugoročno.

"Blago onom ko zna da ne zna, a teško nama sa onima koji misle da sve znaju, a u suštini tanki su sa znanjem ko žilet"

U BIH ima samo nekoliko fakulteta koji još nešto vrijede, a ovo ostalo je TRUBA tj. Klepanje para

No comment :bih:
SAMIRBH

#2 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by SAMIRBH »

:?
Bušman

#3 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by Bušman »

Pa na UNSA ti svaki debil danas dobiva zvanje doktora nauka, ako je politicki podoban. Broj objavljenih radova u kompletnom naucnom opusu je ne vise od 5, a konkretno iz disertacije najcesce nula.

I onda ocekujes da ti masteri i bachelori valjaju. I jos ocekujes da privatni fakulteti nesto valjaju. Ne valja nam najjaci univerzitet u drzavi, a ti gledas ostale. Ccccc :-)
dustaban

#4 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by dustaban »

Hoce l' biti sta od one price da se prijeratni dipl.ing. automatski prevede u danasnjeg magistra.

To bi, mislim, bilo sasvim logicno.
agnostic_front

#5 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by agnostic_front »

Pa šta ako ima?

Neka ih.
mahalik

#6 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by mahalik »

ako ti studiraš i pišeš Visokog obrazovanja sa velikim V e onda stvarno smo 0 od države
dustaban

#7 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by dustaban »

mahalik wrote:ako ti studiraš i pišeš Visokog obrazovanja sa velikim V e onda stvarno smo 0 od države
Ja mu vise zamjeram sto ne napisa "zajebancija", to je mnogo bolji termin.
SAMIRBH

#8 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by SAMIRBH »

Haha koji ste Vi ( s velikim V) kraljevi ... al slažem se s Vama ...

Oni koji su završili prije rata ...kao dipl.ing. (.el ,maš. , građ.) su išli 5 godina i mislim da su ekvivalent današnjeg Magistra nauka.

Lp
M76

#9 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by M76 »

SAMIRBH wrote:Haha koji ste Vi ( s velikim V) kraljevi ... al slažem se s Vama ...

Oni koji su završili prije rata ...kao dipl.ing. (.el ,maš. , građ.) su išli 5 godina i mislim da su ekvivalent današnjeg Magistra nauka.

Lp

Po "Bolonji" se nakon pet godina studiranja ne dobija zvanje magistra nauka nego magistra struke. Vjerujem da znaš ovo dvoje razlikovati.
SAMIRBH

#10 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by SAMIRBH »

Ovi sad 3+2 ( Masteri) nisu kao oni stari magistri nauka ... jer po novom Bolonji nema te titule magistra nauka ...to su mogli steći samo ovi koji su isli prije uvođenja tzv. Bolonje.

Ja smatram da je ova Bolonja čista glupost ... ljudi koji su po starom planu i programu (bar na tehničkim fakultetima ) završili imaju i u BiH i vani bolji tretman za razliku od ovih po novom.

Lp
swanfilter

#11 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by swanfilter »

Zadnja generacija starog programa. Veoma sretan zbog toga ..
SAMIRBH

#12 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by SAMIRBH »

Al ovo je :bih: ... mi pratimo evropske trendove.
P308

#13 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by P308 »

A na kojem ti fakultetu studiras ili si studirao/diplomirao?
enes59

#14 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by enes59 »

[quote="SAMIRBH"]Pozdrav,

Ljudi moji ... u BiH svako selo ima fakultet ... šta fakultet ... Univerzitet ...

Nije ni čudo što imamo 75 magistara i 20 doktora nauka na Biroima za zapošljavanje. A da ne govorim o Bachelorima- (neženjama) i masterima.

"Blago onom ko zna da ne zna, a teško nama sa onima koji misle da sve znaju, a u suštini tanki su sa znanjem ko žilet"

U BIH ima samo nekoliko fakulteta koji još nešto vrijede, a ovo ostalo je TRUBA tj. Klepanje para

Sve su ovo doktori sa kupljenim ili prepisanim disertacijama te ,kako oni kupe diplome, tako ih i prodaju
pa imate TARABA stručnjake da ne znaju dvije cipele organizirat ,a kamoli da šta organizuju gdje su postavljeni.
Vlast se potrudila da za radna mjesta treba visoka sprema iz razloga da bi mogli imati što veču platu..Samo
uvidom šta rade i kako dovoljno je uzeti osmogdišnjaka sa kursom od 90 dana i isti če posao obavljati,
TAKVI NAM DJECU OCJENJUJU A IISTO DOBRO UTIČU NA STANJE U DRŽAVI.
Neki dan izjavi dr, kako če sa tunelom kroz Igman ventilirati Sarajevo, da mu kupimo fen za kosu da isproba
IZVENTILIRATI SKENDERIJU 0:0.
Zovem se Zelena

#15 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by Zovem se Zelena »

SAMIRBH wrote:Ovi sad 3+2 ( Masteri) nisu kao oni stari magistri nauka ... jer po novom Bolonji nema te titule magistra nauka ...to su mogli steći samo ovi koji su isli prije uvođenja tzv. Bolonje.

Ja smatram da je ova Bolonja čista glupost ... ljudi koji su po starom planu i programu (bar na tehničkim fakultetima ) završili imaju i u BiH i vani bolji tretman za razliku od ovih po novom.

Lp
Pa nisu ti ni prije bolonje ovi od 5 god bili magistri nauka... Eto recimo farmacija je 5 god, završiš i ti si mr ph (magistar farmacije) a tek završetkom postdiplomskog studija od 2 god si mr ph sci (magistar farmaceutskih nauka).
bebeSa

#16 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by bebeSa »

Nisam visoko obrazovana ali radim sa ljudima sa svakakvim diplomama, starim i novim. Mislim da su diplome prije Bolonje izbacile kvalitetnije kadrove iz svake struke. Moja djeca su sad, jedna na fakultetu jedna maturant, i iskreno se bojim sa kakvim ce znanjem izaci kad diplomiraju, jer ima profesora koji bas ne prenose znanje vec samo odradjuju radno vrijeme. Malo je starog kadra koji je znao posao u obrazovanju. Pokusavam da ih usmjerim tako da stvarno uce i da se posvete znanju a ne "predavanju profesora".
Primjer: U jednoj Sa gimnaziji radi prof. mg. fizike koji bi u osnovnoj skoli iz maternjeg jezika dobio zakljucnu ocjenu jedva 2. Pokusavam da zamislim profesore kod kojih je doticni usmeno polagao ispite, kako se izrazava, morao se dobro potruditi da im objasni da zna fiziku...ili su mu upisivali 6 samo da ga ne slusaju...ili maternji jezik njima nije bitan pri davanju ocjena... u svakom slicaju zalosno! Btw, diploma je sa UNSA-e!

LP
Adriatic

#17 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by Adriatic »

Sve je više fakulteta a sve manje znanja.
Sve je više vjernika a sve manje morala.
Pa ti ne budi patriota.
olensoner

#18 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by olensoner »

Toliko je danas mogucnosti da se pristupi kvalitetnim informacijama, tako da onaj ko zaista zeli siriti znanje ne mora ovisiti od fakulteta. Fakulteti su kod nas postali tvornice diploma za one koji se zele negdje "uhljebiti" i za one koji pate od titula (bez obzira sto pojma nemaju o nauci)-
Sunculish

#19 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by Sunculish »

Na fakultetu koji trenutno studiram, jedan od profesora kaže nama da ne smije da nam postavi potpitanja, već nas samo pusti da ispričamo o temi koju prezentujemo. Mislim da je to pogrešno i da svaki od njih, ukoliko država sama želi bolji obrazovni kadar, treba da se posveti studentima mnogo bolje nego je to sad praksa. Ja sam student na državnom fakultetu i znam , ako ništa, bar osnove svakog predmeta i reci nešto o njima (u indeksu najviša ocjena 8, par 7 i sve ostale 6) dok, na poslu koji trenutno radim, diplomirani npr. pravnici, ekonomisti, isto bolonjci, neznaju Zakone niti znaju da čitaju bilanse. Fakat strašno... :cry: Bolonja se ne implementira dovoljno na fakultetima, čak ni iz svakog predmeta u sklopu istog fakulteta. Profesori jednog predmeta "implementiraju" Bolonju, dok drugi još uvijek rade po starom sistemu i to tako funkcioniše. Studenti po završetku tri godine po Bolonji dobivaju zvanje Barchrelor of.. što je nešto kao stručnjak, inžinjer dok si sa +2, odnosno masterom tek dipl.prvnik, ekonom itd. Tako je nama objašnjeno zvanje poslije tri godine. Slaćem se da je kadar prije rata bio kvalitetniji jer je fakultet upisivao onaj koji želi da uči dok je danas fakultet dostupan svakom i završava ga svako. Možda je i to razlog pa se profesori ne žele puno truditi oko nas, mada su plaćeni i benificirani kao nikad prije.
Hemera

#20 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by Hemera »

Sunculish wrote:Na fakultetu koji trenutno studiram, jedan od profesora kaže nama da ne smije da nam postavi potpitanja, već nas samo pusti da ispričamo o temi koju prezentujemo. Mislim da je to pogrešno i da svaki od njih, ukoliko država sama želi bolji obrazovni kadar, treba da se posveti studentima mnogo bolje nego je to sad praksa. Ja sam student na državnom fakultetu i znam , ako ništa, bar osnove svakog predmeta i reci nešto o njima (u indeksu najviša ocjena 8, par 7 i sve ostale 6) dok, na poslu koji trenutno radim, diplomirani npr. pravnici, ekonomisti, isto bolonjci, neznaju Zakone niti znaju da čitaju bilanse. Fakat strašno... :cry: Bolonja se ne implementira dovoljno na fakultetima, čak ni iz svakog predmeta u sklopu istog fakulteta. Profesori jednog predmeta "implementiraju" Bolonju, dok drugi još uvijek rade po starom sistemu i to tako funkcioniše. Studenti po završetku tri godine po Bolonji dobivaju zvanje Barchrelor of.. što je nešto kao stručnjak, inžinjer dok si sa +2, odnosno masterom tek dipl.prvnik, ekonom itd. Tako je nama objašnjeno zvanje poslije tri godine. Slaćem se da je kadar prije rata bio kvalitetniji jer je fakultet upisivao onaj koji želi da uči dok je danas fakultet dostupan svakom i završava ga svako. Možda je i to razlog pa se profesori ne žele puno truditi oko nas, mada su plaćeni i benificirani kao nikad prije.
Imaš li ti kakvih felera u obrazovanju?
Mlad i Nevin

#21 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by Mlad i Nevin »

Eto sad vam nijedan fakultet ne valja....pa ako je tako lagano, hajde nek ga upiše svako i nek ga završi. Istina da je u zadnje vrijeme kriterijum spušten i da se svakakvo smeće danas upisuje na fakultet ali isto smeće ga uglavnom i ne završava, jedva dođe do druge godine i kapak. Onaj ko hoće da uči i da se usavršava to može postići a fakultet mu samo može biti odskočna daska za to, a onaj kome je u cilju da ga profa pusti sa jedva šesticom će se sutra stidjeti svoje diplome kad ga potencijalni gazda upita šta uopšte zna da radi...evo ja imam par ''kolega'' koji su samnom došli do druge godine, ja se namučio ko budala i opet mi ocjene nisu neke, a frajeri završili prvu prepisivačinom (vješti su u tome) i ubij me ako znaju 20 % od onoga što sam ja morao naučiti. Jedan lik ne zna da je množenje starije od oduzimanja, ovo je ponajveći biser koji sam čuo u životu.
enes59

#22 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by enes59 »

Mlad i Nevin wrote:Eto sad vam nijedan fakultet ne valja....pa ako je tako lagano, hajde nek ga upiše svako i nek ga završi. Istina da je u zadnje vrijeme kriterijum spušten i da se svakakvo smeće danas upisuje na fakultet ali isto smeće ga uglavnom i ne završava, jedva dođe do druge godine i kapak. Onaj ko hoće da uči i da se usavršava to može postići a fakultet mu samo može biti odskočna daska za to, a onaj kome je u cilju da ga profa pusti sa jedva šesticom će se sutra stidjeti svoje diplome kad ga potencijalni gazda upita šta uopšte zna da radi...evo ja imam par ''kolega'' koji su samnom došli do druge godine, ja se namučio ko budala i opet mi ocjene nisu neke, a frajeri završili prvu prepisivačinom (vješti su u tome) i ubij me ako znaju 20 % od onoga što sam ja morao naučiti. Jedan lik ne zna da je množenje starije od oduzimanja, ovo je ponajveći biser koji sam čuo u životu.
Momčino sva ova prica je da imate kvalitetnije obrazovanje tj da bi bili kvlitetniji stručnjaci a sa kvalitetom isto
raste cijena(plata) a da znaš u proizvodnji tarabu nece niko ma kojeg zvanja . Iz tog razloga uvijek profesora
pitajte gdje se njegovo predavanje koristi u PRAKSI. Time ce te natjerati profesore da vam predaju kvalitetnije
a isto tako nece vam moci predavati MAGLU.
starii

#23 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by starii »

Bušman wrote:Pa na UNSA ti svaki debil danas dobiva zvanje doktora nauka, ako je politicki podoban. Broj objavljenih radova u kompletnom naucnom opusu je ne vise od 5, a konkretno iz disertacije najcesce nula.

I onda ocekujes da ti masteri i bachelori valjaju. I jos ocekujes da privatni fakulteti nesto valjaju. Ne valja nam najjaci univerzitet u drzavi, a ti gledas ostale. Ccccc :-)
pa ovdje profesori uzimaju seminarske radove od studenata i objavljuju kao svoje orginalne radove...a kad trebaju napredovati u u zvanja tad su najaktivniji..kad budu izabrani u profesore onda ko jebe nauku...
dovoljno govori cinjenica da se na sarajevskom univerzitetu ne moze upisati doktorat vec dvije godine...al to dobro dode ovi vec postojecim profama da ostanu jos duze na pozicijama i koce mlade...
Sunculish

#24 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by Sunculish »

Hemera wrote:
Sunculish wrote:Na fakultetu koji trenutno studiram, jedan od profesora kaže nama da ne smije da nam postavi potpitanja, već nas samo pusti da ispričamo o temi koju prezentujemo. Mislim da je to pogrešno i da svaki od njih, ukoliko država sama želi bolji obrazovni kadar, treba da se posveti studentima mnogo bolje nego je to sad praksa. Ja sam student na državnom fakultetu i znam , ako ništa, bar osnove svakog predmeta i reci nešto o njima (u indeksu najviša ocjena 8, par 7 i sve ostale 6) dok, na poslu koji trenutno radim, diplomirani npr. pravnici, ekonomisti, isto bolonjci, neznaju Zakone niti znaju da čitaju bilanse. Fakat strašno... :cry: Bolonja se ne implementira dovoljno na fakultetima, čak ni iz svakog predmeta u sklopu istog fakulteta. Profesori jednog predmeta "implementiraju" Bolonju, dok drugi još uvijek rade po starom sistemu i to tako funkcioniše. Studenti po završetku tri godine po Bolonji dobivaju zvanje Barchrelor of.. što je nešto kao stručnjak, inžinjer dok si sa +2, odnosno masterom tek dipl.prvnik, ekonom itd. Tako je nama objašnjeno zvanje poslije tri godine. Slaćem se da je kadar prije rata bio kvalitetniji jer je fakultet upisivao onaj koji želi da uči dok je danas fakultet dostupan svakom i završava ga svako. Možda je i to razlog pa se profesori ne žele puno truditi oko nas, mada su plaćeni i benificirani kao nikad prije.
Imaš li ti kakvih felera u obrazovanju?

Imas li ti kakvih felera u glavi??
velikibrnjo

#25 Re: Zezancija od Visokog obrazovanja u BiH

Post by velikibrnjo »

SAMIRBH wrote:Pozdrav,

No comment :bih:
Image
Ti bezbeli studiras na tom nekom koji vrijedi ( da pogadjam ETF)
joj ovi su mi najdrazi
Post Reply