Na fakultetu koji trenutno studiram, jedan od profesora kaže nama da ne smije da nam postavi potpitanja, već nas samo pusti da ispričamo o temi koju prezentujemo. Mislim da je to pogrešno i da svaki od njih, ukoliko država sama želi bolji obrazovni kadar, treba da se posveti studentima mnogo bolje nego je to sad praksa. Ja sam student na državnom fakultetu i znam , ako ništa, bar osnove svakog predmeta i reci nešto o njima (u indeksu najviša ocjena 8, par 7 i sve ostale 6) dok, na poslu koji trenutno radim, diplomirani npr. pravnici, ekonomisti, isto bolonjci, neznaju Zakone niti znaju da čitaju bilanse. Fakat strašno...

Bolonja se ne implementira dovoljno na fakultetima, čak ni iz svakog predmeta u sklopu istog fakulteta. Profesori jednog predmeta "implementiraju" Bolonju, dok drugi još uvijek rade po starom sistemu i to tako funkcioniše. Studenti po završetku tri godine po Bolonji dobivaju zvanje Barchrelor of.. što je nešto kao stručnjak, inžinjer dok si sa +2, odnosno masterom tek dipl.prvnik, ekonom itd. Tako je nama objašnjeno zvanje poslije tri godine. Slaćem se da je kadar prije rata bio kvalitetniji jer je fakultet upisivao onaj koji želi da uči dok je danas fakultet dostupan svakom i završava ga svako. Možda je i to razlog pa se profesori ne žele puno truditi oko nas, mada su plaćeni i benificirani kao nikad prije.