Zenidba amidzica stricevica tecica i slicno
-
_stoKA_
#1 Zenidba amidzica stricevica tecica i slicno
bas gledam topic na krajini i kontam kako mi svoje tetisne sticevice amidzice zovemo malte ne bracom "nerodjenom" a ja sam u turskoj vidio i cuo iks slucajeva dje se oni medjusobom zene. iako svaki put energicno i s gadjenjem, nek mi Bog oprosti, odbrusim na tu temu i kazem kako su bolesni, u par navrata mi ljudi donesu konkretne dokaze s vjerske strane kako je to sve "legalno"
volio bih znati sta misli moj cijenjeni forum o tome, ja fakat ne znam sta da kazem na to, bojim se ogrijesiti.
- Amazonka27
tech10 wrote:Na rodicama se uchi.
estakvrlah.....ovo sve ovdje ograisalo....
-
ibro dirka
#8 Re: Zenidba amidzica stricevica tecica i slicno
Kod dobrog dijela Arapa i Jevreja normalna stvar, pozivaju se na religiju. Ne znam da li s pravom ili ne, ali i meni je to nedajboze._stoKA_ wrote:bas gledam topic na krajini i kontam kako mi svoje tetisne sticevice amidzice zovemo malte ne bracom "nerodjenom" a ja sam u turskoj vidio i cuo iks slucajeva dje se oni medjusobom zene. iako svaki put energicno i s gadjenjem, nek mi Bog oprosti, odbrusim na tu temu i kazem kako su bolesni, u par navrata mi ljudi donesu konkretne dokaze s vjerske strane kako je to sve "legalno"volio bih znati sta misli moj cijenjeni forum o tome, ja fakat ne znam sta da kazem na to, bojim se ogrijesiti.
- Amazonka27
Ljudi koliko je vama godina?????????????????????????????????????????????????????????
Kasnije se krivi Bog i pronalazi sto hiljada razloga kada se djete rodi henidkepirano
Kasnije se krivi Bog i pronalazi sto hiljada razloga kada se djete rodi henidkepirano
- nostalgicar
Nije to kulturno sa tvoje straneAmazonka27 wrote:Ljudi koliko je vama godina?????????????????????????????????????????????????????????
- Amazonka27
de ti meni reci jel za tebe to normalno?bosmen wrote:Ne kontam sta zelish ovime reci, ja samo rekoh sta je istina i cinjenica.Amazonka27 wrote:Ljudi koliko je vama godina?????????????????????????????????????????????????????????
A to sto ti govorish je druga pricha
Prisustvovao sam na nekoliko takvih svadbi
Nashi ljudi , mislim na prijeklo sa ovih prostora, koji su u Turskoj, a ima ih veoma mnogo, to ne upraznjavaju.
Ali to je kod Turaka savim nesto normalno, pa i pozeljno
- Amazonka27
Trazih tvoje mishljenje...znam da to ljudi rade i ja ih ne kontam niti podrzavam. Mani se diplomatije i napisi da slazem se ili ne protiv toga sam.bosmen wrote:Kakve veze ima jel normalno ili ne, ja vec rekoh da sam samo cinjenice iznio.Amazonka27 wrote:de ti meni reci jel za tebe to normalno?bosmen wrote: Ne kontam sta zelish ovime reci, ja samo rekoh sta je istina i cinjenica.
A to sto ti govorish je druga pricha
Prisustvovao sam na nekoliko takvih svadbi
Nashi ljudi , mislim na prijeklo sa ovih prostora, koji su u Turskoj, a ima ih veoma mnogo, to ne upraznjavaju.
Ali to je kod Turaka savim nesto normalno, pa i pozeljno
I rekoh da to nashi ljudi ne upraznjavaju, a i ja se smatram nashim
Mislim da sam time rekao dovoljno
-
LafoMamone
Razlozi zbog kojih to cine u Turskoj i u pojedinim arapskim zemljama jeste cuvanje porodicnog bogatstva. Isti slucaj naravno i sa Jevrejima. Nema to nikakve veze sa vjerom, ali naravno da ce pokusati da na svaki nacin opravdaju takav bolestan cin. Glavni razlog je znaci cisti materijalizam.
A zbog toga se naravno i radja veliki broj hendikepirane djece, upravo zbog genetike.
A za 9 koljeno sam cuo, iako mi je to malo glupo. Jer kod nas velika vecina porodica niti ima porodicno stablo, niti znaju dalje od 5-6 generacije.
A zbog toga se naravno i radja veliki broj hendikepirane djece, upravo zbog genetike.
A za 9 koljeno sam cuo, iako mi je to malo glupo. Jer kod nas velika vecina porodica niti ima porodicno stablo, niti znaju dalje od 5-6 generacije.
- Amazonka27
a sta je sprdnja u svemu ovome?
-
Leonid Breznjev
Amazonka, da ti nesto cika arsla kaze... neka duso, polahko... ljudi su zivjeli i prije nas.. i nadzivice nas neki...Amazonka27 wrote:a sta je sprdnja u svemu ovome?
- Amazonka27
bosmen wrote:Pa ocigledno se neki gore koji su pisali sprdaju.I nek se sprdaju, i jest za sprdnje.Amazonka27 wrote:a sta je sprdnja u svemu ovome?
A ti se sad natakarila na mene sto rekoh nesto sto je 100 % istina, bez mog misljenja uopste o tome.
Jos podvukoh da iznosim cinjenice a ne misljenje.
Mislim, bezze rasprava.
ja i dalje nevidim sta je ovdje za sprdnje.
nisam se natakarila na tebe, nego strucno izbjegavas odgovore
samim tim sto si iznjeo cinjenice a nisi ih kritikovao...pretpostavljam da se slazes sa tim.
Ovo je forum i ovdje se raspravlja....ako ti se ne raspravlja...zaobidzi temu
- Amazonka27
Cika Arsla, ljudi prije nas nisu se skolovali ko danas, i bas zbog toga bi nam svjest trebala biti puno drugacija. prije su ljudi isli na izlet u biblioteku i citali a onda se vracali u selo i prepricavali dogadzaje iz knjiga. To i jeste problem naseg vremena, jer nas boli klinac sta je danas a sta ce biti sutra.Arslan wrote:Amazonka, da ti nesto cika arsla kaze... neka duso, polahko... ljudi su zivjeli i prije nas.. i nadzivice nas neki...Amazonka27 wrote:a sta je sprdnja u svemu ovome?
-
Leonid Breznjev
Amazonka27 wrote:Cika Arsla, ljudi prije nas nisu se skolovali ko danas, i bas zbog toga bi nam svjest trebala biti puno drugacija. prije su ljudi isli na izlet u biblioteku i citali a onda se vracali u selo i prepricavali dogadzaje iz knjiga. To i jeste problem naseg vremena, jer nas boli klinac sta je danas a sta ce biti sutra.Arslan wrote:Amazonka, da ti nesto cika arsla kaze... neka duso, polahko... ljudi su zivjeli i prije nas.. i nadzivice nas neki...Amazonka27 wrote:a sta je sprdnja u svemu ovome?
znas li sta je danas? jesi li sigurna da poznas u potpunosti SVOJU danasnjicu? i da li te bas boli nesto ako si tek sada saznala da se u turskoj (vec vijekovima) zene i udaju ljudi koji su krvna veza? postavis li nekad ogledalo u kojem vidis dubinu svog pogleda? sta vidis tamo? proslost? sadasnjost? ili mozda buducnost?
-
_stoKA_
arslane jesi opasan
sve u svemu malo tu ima tradicije nase kod nas njihove kod njih, mi to necemo oni hoce i sta sad. ja sam mislio da nam neko iznese tacan ajet u kome se navodi ko sta kako koliko, pa da onda diskutujemo u tom smjeru. ovako je otislo daleko.
inace sam cito isti ajet ali onako u par trenutaka sam morao da dam svoje misljene jednom turcinu i prvo sto mi je naumpalo je sljedece: ok Kuran casni dozvoljava brak djece tetaka striceva i daidza nasih, ali nigdje ne pise da ih preporucuje! ti si to sam izvuko iz tevsira, ja recimo sam taj ajet protumacio kao donju granicu dozvoljenosti, dakle dokle se smije ici u posebnim okolnostima... i tu smo stali
inace sam cito isti ajet ali onako u par trenutaka sam morao da dam svoje misljene jednom turcinu i prvo sto mi je naumpalo je sljedece: ok Kuran casni dozvoljava brak djece tetaka striceva i daidza nasih, ali nigdje ne pise da ih preporucuje! ti si to sam izvuko iz tevsira, ja recimo sam taj ajet protumacio kao donju granicu dozvoljenosti, dakle dokle se smije ici u posebnim okolnostima... i tu smo stali
- lady midnight
pa evo amazonko, poshto si na jednom drugom mjestu izjavila kako ti je zhao shto si otishla u intelektualke umjesto da chuvash ovce (izbor koji ja samo mogu podrzhati, mada i ovce, naravno, imaju svojih chariAmazonka27 wrote:bosmen wrote:Pa ocigledno se neki gore koji su pisali sprdaju.I nek se sprdaju, i jest za sprdnje.Amazonka27 wrote:a sta je sprdnja u svemu ovome?
A ti se sad natakarila na mene sto rekoh nesto sto je 100 % istina, bez mog misljenja uopste o tome.
Jos podvukoh da iznosim cinjenice a ne misljenje.
Mislim, bezze rasprava.
ja i dalje nevidim sta je ovdje za sprdnje.
nisam se natakarila na tebe, nego strucno izbjegavas odgovore
samim tim sto si iznjeo cinjenice a nisi ih kritikovao...pretpostavljam da se slazes sa tim.
Ovo je forum i ovdje se raspravlja....ako ti se ne raspravlja...zaobidzi temu
recimo zbog ovoga:
kao intelektualki poznato ti je dabome da rijech "normalno" dolazi od rijechi "norma" - u ovom kontekstu misli se na drushtvenu normu. a drushtvene norme nastaju, postoje i mijenjaju se u ovisnosti od drushtva (odnos je reciprochan) u kojima se generiraju. prema time, nebitno je je li bosmenu ili tebi ili meni neshto "normalno" - nash vlastiti izbor nije nikako mjerodavan za norme koje vladaju u odredjenoj zajednici.
e sad, u zemljama koje su ovdje navedene - prvenstveno u turskoj - dugo vremena je kao pravni sistem koji je regulisao sve sfere zhivota - od kupoprodajnih ugovora preko ostavshtine do braka - vladao sherijat.
a sherijat (da ne bi previshe duljili o njemu) je kodificiran u jednom plemenskom drushtvu, znachi zajednicama sa tribalnim strukturama. bilo ko ko ima imalo pojma o antropologiji ili etnologiji (a ja kod intelektualaca polazim od toga da vladaju bar onim najosnovnijim znanjem) zna da su u mnogim plemenskim drushtvima vjenchanja medju bliskom rodbinom imala svoju socijalnu funkciju - osiguranje eksistencije porodice, uchvrshcivanje statusa te porodice u plemenskom okruzhenju kroz stabilizaciju imetka, i sl.
a sad pazi ovo: ti obichaji jesu ushli u sherijat u procesu kodifikacije tog prava - i zato jeste pravilno kada se arapi pozivaju na "vjeru", jer im je po vjerskom zakonu (sherijatu) dozvoljeno vjenchavati rodbinu od prvog koljena (uz odredjenja ogranichenja). kako njima, tako i ostalima koji se vladaju po tom vjerskom zakonu.
no, takav nachin sklapanja braka odnosno izbora partnera isto tako postoji u mnogim drushtvima u kojima nema sherijata, jer svoje korijene vuku iz plemenskih obichaja.
a koliko su ti korijeni bitni, najbolje se ochituje u "nashem' sluchaju - i pored chinjenice da je i na nashim prostorima sherijat dugo vladao, taj nachin zhenidbe/udaje se nije ustalio, jer za njega nije bilo odgovarajuce podloge, poshto se nikad nije ni prakticirao. slichna je stvar sa poligamijom, koja se kod nas nije prakticirala nikada iako je bila dozvoljena.
shto se tiche pozitivnog prava, dakle ne onog vjerskog, ne znam kakvi su zakoni kod nas tachno, ali u vecini zapadno-evropskih zemalja zhenidba rodicom ili udaja za rodjaka prvog koljena se NE tretiraju kao incest, te su prema tome zakonski dozvoljeni.
shto se tiche bioloshke odnosno genetske strane: koliko sam ja upoznata, a priznajem da nisam dovoljno, opasnost da se iz takvih brakova radjaju degenerisana djeca prema novijim istrazhivanjima nije toliko velika koliko se uvijek smatralo "u narodu" - shto me ne chudi: pa onda bi se cijeli arapski svijet sastojao od degeneriranih debila, a to je, priznacesh i ti, malo teshko za povjerovati.
dakle, prije nego pochnesh prosipati zhuch po forumashima, malo se informishi, raspitaj, pa ako hocesh i razmisli.
moj lichni izbor je "ne" jednom takvom braku ili vezi, jer sam to shto jesam, a i potekla otkuda jesam, pa se to ne da lahko iskorijeniti
...ali deveto koljeno, ma dajte... poznat mi je taj nash obichaj, ali ako bismo ishli po tome pola bosne bi bilo u krvnom srodstvu
- lady midnight
_stoKA_ wrote:lady ne ZACATAVAJ mi topic ja ovdje ocu da naucim nestooooooooooo
pa kakvo zachatavanje, ja curi fino objasnila otkud to dolazi...
a ti ako hocesh ajet koji ce ti sve objasniti - zaboravi. Kur'an sadrzhi veoma malo jasnih i izrichitih propisa odnosno zabrani, i ti su prilichno poznati. ostali propisi su nastali na osnovu interpretacije; prema tome, vishe se ispalti pogledati u sherijatske knjige i kako su se regulisali brachni odnosi po tim propisima. a nije ni loshe znati da je u sherijat ipak ushlo i dosta obichajnog prava
ali ako bash hocesh
Sura 4 (an-Nisa'/Zhene) , 22-24...na osnovu tih ajeta su nastali propisi o kojima prichash.
Last edited by lady midnight on 27/09/2007 03:42, edited 1 time in total.