Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
prilagodjena

#901 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

Bubalo1 wrote:Pa jest bila .. Prvi dan proljeca ljudi izadju zabave se odmore od svakodnevnice .. Prvi dan proljeca valjda treba simbolizovati zelenilo cistocu i slicno .. A ko sutra prodje rano kroz Kamberovice vidjet ce na sta to lici ..Ja cu ako mi ne bude mrsko uslikati kada budem isao na trcanje
uslikaj baš....ja sam danas poslovno dolazila u zenicu i vidim na kamberoviću teferič pravi :lol: :lol:
samo što kolo ne igraju :-) :-)
Mustang1

#902 Re: zeničani

Post by Mustang1 »

Cuj samo sto ne igraju kolo .. Pa vjeruj da su igrali :D
prilagodjena

#903 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

Bubalo1 wrote:Cuj samo sto ne igraju kolo .. Pa vjeruj da su igrali :D
:lol: :lol: :lol: :lol: qq meni...u šta sa pretvori moj rodni grad :-)
E&E

#904 Re: zeničani

Post by E&E »

Kaže jedna stara narodna: "Zenica ima puno mana, ali u Zenici barem vidiš ono što udišeš" :)
belfy

#905 Re: zeničani

Post by belfy »

ja danas bijah na cimburijadi i vise sam nego zadovoljan, bllo je par gafova, ali opcenito sam jako zadovoljan. svi koji kazu suprotno volio bih da pojasne detaljnijen svoj stav.
Mustang1

#906 Re: zeničani

Post by Mustang1 »

POjasnio sam ti gore svoj stav sta nije jasno ? :D Eto i covjek ti je jos vise pojasnio .. krkanluk..seljakijada.. Volio bih da neko od ovih stariji dodje i kaze kako je to nekad bilo i obiljezavalo...ne znam uopste ali sam SIGURAN da nije ovako bilo !
Janjicar

#907 Re: zeničani

Post by Janjicar »

Radnicima "Krivaje" građani Zenice platili autobus do Sarajeva

Svaka vam vast :sax:

:run:
motorola01

#908 Re: zeničani

Post by motorola01 »

Bubalo1 wrote:POjasnio sam ti gore svoj stav sta nije jasno ? :D Eto i covjek ti je jos vise pojasnio .. krkanluk..seljakijada.. Volio bih da neko od ovih stariji dodje i kaze kako je to nekad bilo i obiljezavalo...ne znam uopste ali sam SIGURAN da nije ovako bilo !
Ne spadam u "starije",ali sam prije rata zavrsio osnovnu skolu(isao u IGK).Ja uopste ne pamtim da se ista odrzavalo prvi dan proljeca na kamberovica polju!Znaci tu sam odrastao (blizu Gimnazije) i morao bih se sjetiti da je ista bilo.Mozda grijesim i volio bih da me neko ispravi(gilbert,dert i ovi jos stariji :) ).Moje misljenje je da se to mozda negdje i odrzavalo,ali u gradu ne.
Mustang1

#909 Re: zeničani

Post by Mustang1 »

http://zenica-online.com/2011/03/zenick ... -istorija/

Neda mi se citati sve ali sam vidio da fino pise tradicija pravljenja cimbura .. Da nema Salcinovica cimburijada ne bi vidjela cimbura jer koliko znam on svake godine organizuje ono masovno pravljenje cimbura :D
motorola01

#910 Re: zeničani

Post by motorola01 »

Bubalo1 wrote:http://zenica-online.com/2011/03/zenick ... -istorija/

Neda mi se citati sve ali sam vidio da fino pise tradicija pravljenja cimbura .. Da nema Salcinovica cimburijada ne bi vidjela cimbura jer koliko znam on svake godine organizuje ono masovno pravljenje cimbura :D
Fol i jeste u tome sto je "neki" pravio cimbur(ko biva samo on i njegova familija jeli cimbur i niko vise u Zenici nije imao jaja :D ) prvog dana proljeca (sto je vrlo upitno s obzirom na "vazove" nasih ljudi i sad pa sad laz postane istina) i sad ispade i tradicija :-) .Mislim da se polemika uvijek vodila da li se cimburijada odrzavala u gradu i prije rata.Po mom misljenju nije,jer ja je se ne sjecam u ovom obliku kao sto se odrzava nakon rata.Ako neko ima druge informacije neka kaze,ali ja je se stvarno ne sjecam.
prilagodjena

#911 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

ja znam da su se na adi skupljali stari zeničani da obilježe prvi dan proljeća ali je to bilo u cik zore...napravi se čimbur,malo proderneči i vozdra.nije bilo krkanluka :-) novo vrijeme,nova nafaka....kao što rekoh,hojrati zavladali
dert

#912 Re: zeničani

Post by dert »

prilagodjena wrote:ja znam da su se na adi skupljali stari zeničani da obilježe prvi dan proljeća ali je to bilo u cik zore...napravi se čimbur,malo proderneči i vozdra.nije bilo krkanluka :-) novo vrijeme,nova nafaka....kao što rekoh,hojrati zavladali
to je to bilo :thumbup:
P.S. ja sam samo jednom uspio tako rano ustati :razz:
Vares City

#913 Re: zeničani

Post by Vares City »

motorola01 wrote:
Bubalo1 wrote:POjasnio sam ti gore svoj stav sta nije jasno ? :D Eto i covjek ti je jos vise pojasnio .. krkanluk..seljakijada.. Volio bih da neko od ovih stariji dodje i kaze kako je to nekad bilo i obiljezavalo...ne znam uopste ali sam SIGURAN da nije ovako bilo !
Ne spadam u "starije",ali sam prije rata zavrsio osnovnu skolu(isao u IGK).Ja uopste ne pamtim da se ista odrzavalo prvi dan proljeca na kamberovica polju!Znaci tu sam odrastao (blizu Gimnazije) i morao bih se sjetiti da je ista bilo.Mozda grijesim i volio bih da me neko ispravi(gilbert,dert i ovi jos stariji :) ).Moje misljenje je da se to mozda negdje i odrzavalo,ali u gradu ne.
Spadam u "starije"i sjecam se da 80-tih nije biIo ni C od cimburijade,...mogIa se samo zapaziti "rijeka" radnika ucenika,studenata koji nisu imaIi vremena za ovakve gIuposti,..
Mustang1

#914 Re: zeničani

Post by Mustang1 »

Onda nam mediji punu glavu glupostima o historiji nasih predaka i slicno :D Volio bih da sljedece godine opstina kaze da nece biti cimburijade .. iako bi to bilo tesko i ljudi bi se okupljali svakako ali et kroz par godina mislim da bi se postigao rezultat ..Ali znamo da nece nista biti od toga :D Meni nije jasno kako za prvi maj ne napadnu Kamberovice .. Ili rade i to ? :D
belfy

#915 Re: zeničani

Post by belfy »

lijepo je sto se niko ne sjeca cimburijade. :) ja je zadnjih godina provodim sa dajdzom koji kaze da je skoro 40 godina proslavlja sa istim drustvom. posto sam odrastao u prvom soliteru na odmutu jos kao dijete se sjecam cimburijade na adi i uscu. tacno je da tada to nije bilo na kamberovicu i bilo bi interesantno cuti kako je uopste doslo do dole.
takodjer, za sve ove koji kazu da nema cimbura osim salcinovog reci cu samo da nemaju pojma sta pricaju. salcin tek zadnjih par godina pravi "cimbur od 1000 jaja". osim toga dijeli i nesto cevapa. no, svi koji zele da vide jedenje cimbura moraju doci malo ranije. ja sam na cimburijadi nerednovno nekih 14 godina i svaki put sam dolazio oko 6h da bi pravio cimbur. svi koji stignu poslije 7h nece, naravno, nigdje ni vidjeti cimbura.

svi koji tvrde da je ovo najgora cimburijada do sada neka potraze moj post od (cini mi se) pretprosle cimburijade. tu sam i ja pljuvao i po organizaciji i po svemu sto se desavalo (pa tada je hebeni ringispil bio postavljen na kamberovice), ali ova cimburijada uopste nije bila losa. naravno, ima se tu jos puno stvari za ispraviti, ali svake godine se opstina i turisticka organizacija potrudi da to malo unaprijedi.
do prije par godina nije bilo wc-ova i ljudi su vrsili nuzdu u rijeku i grmlje, sto je bilo katastrofalno (u doba dok nije centar bio izgradjen i on je bio koristen kao wc), zatim nista oko smeca nije cinjeno, dok sada dijele kese za smece odmah ujutro. prije nije bilo ni policije, niti bilo cega, pa se desavalo svasta. rafting je isto lijep potez i od ovog dogadjaja se moze napraviti jako lijepa turisticka atrakcija. uostalom, svake godine je sve vise ljudi sa strane koji dolaze. mnogi od njih ostaju i po par dana.
ja ne znam kako ljudi u ovakvoj turistickoj prilici vide problem. lose stvari se trebaju ispravljati i ja tu pomake vidim, ali pricati kako to sve treba ukinuti jer ima neljudi koji prave sranja je smijesno.
Mustang1

#916 Re: zeničani

Post by Mustang1 »

Ja sam rekao da ne bi bilo cimbura da nema salcina .. znam ja da neki to jest stariji i spominjao sam njih kada sam rekao cast izuzetcima u vezi smeca i slicno .. ali fazon je sto je tradicija pravljenja cimbura a cimbura bude najmanje ... uglavnom da zavrsimo sa ovom raspravom :D
belfy

#917 Re: zeničani

Post by belfy »

Bubalo1 wrote:Ja sam rekao da ne bi bilo cimbura da nema salcina .. znam ja da neki to jest stariji i spominjao sam njih kada sam rekao cast izuzetcima u vezi smeca i slicno .. ali fazon je sto je tradicija pravljenja cimbura a cimbura bude najmanje ... uglavnom da zavrsimo sa ovom raspravom :D
nemoze :evil: moram ponoviti ovo za cimbur izgleda. ako zelis vidjeti cimbur porani malo, a ne obilaziti u podne i traziti nekoga sa jajima u ustima. :razz: ne ocekujes valjda da ljudi sjede citav dan praveci jaja.
Mustang1

#918 Re: zeničani

Post by Mustang1 »

Ne ocekujem uopste da sjede ondje na onom mjestu i opijaju se uz rostilj :D Bez obzira koliko to atraktivna lokacija za rostilj i slicno bila moraju ljudi skontati da je to centar grada :D Ali eto hajd valjda to tako treba...isto sto i kad je utakmica bude teferic tako i kad je cimburijada ..
belfy

#919 Re: zeničani

Post by belfy »

i oktoberfest je startao od teferica gdje se zderu kobasice i piju hektolitri pive. pitanje je samo ulaganja u jedan takav teferic, organizacije i promocije da bi dobio turisticki rezultat na kraju. vjerovatno ne bi imao nista protiv da se jedan oktoberfest odrzava kod nas u centru grada, jel tako?
3XL

#920 Re: zeničani

Post by 3XL »

Pametno zboris :thumbup: :bih: :kravata:
Mustang1

#921 Re: zeničani

Post by Mustang1 »

E ako mislis da ce od ove seljakijade nastati nesto sto je slicno oktoberfestu onda ti svaka cast :D
3XL

#922 Re: zeničani

Post by 3XL »

Nisam nikad bio na cimburijadi :-D , ali svake godine slike gledam i bar po slikama organizacija je porasla na jedan malo veci nivo od prijasnjih godina :shock: :roll: :-D Mozda i grijesim , jer kao sto vec rekoh nikad nisam bio , samo po slikama donosim zakljucak :sad: :skoljka:
belfy

#923 Re: zeničani

Post by belfy »

Bubalo1 wrote:E ako mislis da ce od ove seljakijade nastati nesto sto je slicno oktoberfestu onda ti svaka cast :D
uopste nisam rekao da mislim da ce nastati ovo ili ono, nego sam rekao da postoji potencijal. treba znati cijeniti ono sto imas i to dalje unapredjivati. da su njemci razmisljali kao ti nikad ne bi imali ono sto sada imaju. oni nisu jedini primjer. najlakse je reci "hebo to" i sve prekriziti, ali da bi nesto napravio bolje put je tezi i mora se dosta raditi na tome. uvijek je bolje cijeniti ono sto imas nego zaliti za onim sto nemas.
dert

#924 Re: zeničani

Post by dert »

belfy wrote:
Bubalo1 wrote:E ako mislis da ce od ove seljakijade nastati nesto sto je slicno oktoberfestu onda ti svaka cast :D
uopste nisam rekao da mislim da ce nastati ovo ili ono, nego sam rekao da postoji potencijal. treba znati cijeniti ono sto imas i to dalje unapredjivati. da su njemci razmisljali kao ti nikad ne bi imali ono sto sada imaju. oni nisu jedini primjer. najlakse je reci "hebo to" i sve prekriziti, ali da bi nesto napravio bolje put je tezi i mora se dosta raditi na tome. uvijek je bolje cijeniti ono sto imas nego zaliti za onim sto nemas.

dobro zboris :thumbup:
samo_ti

#925 Re: zeničani

Post by samo_ti »

@belfy, pametno`pametno...moze se ovo dici na jos jedan novi nivo...kako je prije bilo, ringispili, krkanluk, svaki 5 metara oni standovi sa svim i svacim ( pisao si ), ovo je prejako :-D
Post Reply