Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Sanjarko

#76801 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Ci-Nick wrote: 30/08/2026 17:21 Zamisli član si nekakvih lesinara, hordi zla, grobara, robijaša, džukela,.. zamisli džukela.
Nista pozitivno ni konstruktivno nisu ni jedni napravili za zajednicu, transparenti koji ostanu na mostu da se raspadaju, prljanje zidova bojama, unistavanje i prljanje imovine svih građana.
Ja sam takav, oduvijek solo i ne volim kad bilo koja zajednica uzurpira više prava nego joj pripada. Bez obzira da li se radi o iftaru na sred ceste, oldtimerima na javnoj povrsini, navijackim kordonima, romobilima na pješackim stazama.
👍 Da, ali nije tako uvijek bilo. Od rata na ovamo kreće to sve.

Prije se zvale drugačije navijačke skupine i bolji su bili navijači.

Barem po pričama starijih. Ovo od rata naovamo je krenulo i pred rat od Olimpijade ili poslije nje.
kakavdanakneiskustvu

#76802 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Sanjarko wrote: 31/08/2026 13:00
Ci-Nick wrote: 30/08/2026 17:21 Zamisli član si nekakvih lesinara, hordi zla, grobara, robijaša, džukela,.. zamisli džukela.
Nista pozitivno ni konstruktivno nisu ni jedni napravili za zajednicu, transparenti koji ostanu na mostu da se raspadaju, prljanje zidova bojama, unistavanje i prljanje imovine svih građana.
Ja sam takav, oduvijek solo i ne volim kad bilo koja zajednica uzurpira više prava nego joj pripada. Bez obzira da li se radi o iftaru na sred ceste, oldtimerima na javnoj povrsini, navijackim kordonima, romobilima na pješackim stazama.

Barem po pričama starijih. Ovo od rata naovamo je krenulo i pred rat od Olimpijade ili poslije nje.
koje su se to navijačke skupine prije drukčije zvale?
Sanjarko

#76803 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

kakavdanakneiskustvu wrote: 31/08/2026 16:03

Robijaši nisu postojali pod tim nazivom do pred rat, Horde Zla itd, neka me neko ispravi ako griješim.

Zvali se Robijaši prije Čelikovcima šta je i logično zar ne?
Sanjarko

#76804 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

U pravu ste, ne griješite. Većina organiziranih navijačkih skupina u Bosni i Hercegovini prije usvajanja svojih kultnih, današnjih imena krajem 1980-ih imala je potpuno drugačije nazive. Organizirano navijanje postojalo je i ranije, ali pod znatno jednostavnijim ili lokalno specifičnim imenima. [1, 2]
Evo kako se mijenjala povijest naziva najpoznatijih skupina:
## Robijaši (Čelik Zenica)
Navijači Čelika službeno su usvojili ime Robijaši tek 1988. godine na sastanku u kultnoj zeničkoj kafani "Šadrvan". Ime je inspirirano zloglasnim Kazneno-popravnim domom (KPD) u Zenici. Prije toga, skupina je prošla kroz brojne faze i nazive: [3]

*
* Čelikovci: Prvobitni, generički naziv s početka organiziranja.
* Smogovci: Ime koje su navijači ponosno nosili zbog gustog smoga i teške industrije iz zeničke Željezare.
* Steelers, HZČ (Huligani zeničkog Čelika) i Čelzi: Kratkotrajni nazivi i podgrupe pod utjecajem engleske navijačke scene koji su prethodili konačnom dogovoru 1988. godine. [4]
*

## Red Army (Velež Mostar)
Mostarska navijačka skupina osnovana je 1981. godine, što je čini najstarijom u BiH.

*
* Crveni šejtani: Prvo službeno ime grupe, inspirirano nadimkom belgijske reprezentacije ("Crveni đavoli") i Veležovom tradicionalnom crvenom bojom.
* Red Army: Nakon nekoliko godina, pod utjecajem rasta globalnog tifo pokreta, grupa mijenja naziv u Red Army (Crvena armija), pod kojim djeluje i danas. [5]
*

## Manijaci (Željezničar Sarajevo)
Navijači Željezničara na južnoj tribini stadiona Grbavica organizirano navijaju od davnina, no ime Manijaci službeno nastaje 1987. godine. [6]

*
* Plavi: Prije 1987. navijači su se jednostavno identificirali po klupskoj boji.
* Podgrupe: U procesu profiliranja grupe, postojale su struje i podgrupe poput Blue Tigers, Joint Union, Vendetta i Urban Corps, koje su se kasnije ujedinile pod zajednički krovni identitet — Manijaci. [7]
*

## Horde zla (FK Sarajevo)
Slično kao na Grbavici, i na Koševu se organizirano navijalo puno prije nego što je nastalo današnje ime. Skupina se službeno institucionalizirala 1987. godine. [6]

*
* Pitari: Tradicionalni, generički nadimak za navijače Sarajeva koji se koristio (i još uvijek se koristi) u svakodnevnom govoru.
* Horde zla: Ime je nastalo potpuno spontano 1987. godine, kada je netko od istaknutih navijača na sastanak donio tada popularni talijanski strip pod nazivom "Horde zla". Ime je zvučalo upečatljivo i agresivno za stadionske prilike te je odmah prihvaćeno. [7]
*

## Lešinari (Borac Banja Luka)
Grupa koja bodri banjalučki Borac osnovana je 1987. godine. [8]

*
* Vultures: Budući da su u to vrijeme u Jugoslaviji bila iznimno popularna engleska imena, grupa se na samom početku zvala Vultures. Ubrzo nakon toga, ime je prevedeno na domaći jezik, pa grupa službeno postaje Lešinari. [8]
*

Zanima li vas povijest još neke specifične podgrupe ili vas možda interesiraju stari navijački incidenti i rivalstva iz tog zlatnog doba jugoslavenskog nogometa krajem 80-ih?
Valjda @gentoo dopusti ovo. Ali stvarno šta se moraju i trebaju zvati tako po tim negativnim nazivima i slično.
kakavdanakneiskustvu

#76805 Re: Zeničani

Sanjarko wrote: 31/08/2026 16:21

Robijaši nisu postojali pod tim nazivom do pred rat, Horde Zla itd, neka me neko ispravi ako griješim.

Nemaš pojma jbgm, eto chat ti je odgovorio kad su se počeli nazikvati onako kamo su im sad imena
Sanjarko

#76806 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

kakavdanakneiskustvu wrote: 31/08/2026 16:54

Nemaš pojma jbgm, eto chat ti je odgovorio kad su se počeli nazikvati onako kamo su im sad imena
1988 Robijaši, a prije toga kako su se zvali. Gdje sam pogriješio?

Do pred rat ili oko rata je počela promjena naziva navijačkih skupina.

Kao i šta sam rekao oko Olimpijade 1984.

A opet ponavljam šta se imaju tako nazivati po negativnim nazivima i sličnom?
kakavdanakneiskustvu

#76807 Re: Zeničani

Sanjarko wrote: 31/08/2026 16:59

idi ih pitaj sto vimate takvaimena

nisu se nikako nazivali jer takve navijacke masovne grupe nisu ni postojale

idi ih pitaj sto su im takva imena
Ja_Ja

#76808 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Glupo je raspravljati o imenima grupa bez pravog konteksta. Kada su davana imena, navijacka scena u svijetu pa i u Evropi je bila pa gotovo na vrhuncu ultra statusa. Shodno tome i imena su davana kao odraz tog ultra mentaliteta. Oni koji su skupljali Tempo i Tifo znaju o cemu pricam. Tako da bi bilo glupo da su davali imena koja su "evergeene" sa ljepsim znacenjem kada to nije ni sada a pogotovo tada ta vrsta scene.

S tim recenim kao navijac Celika, clan kluba mislim da postoji mnogo kretivnijih nacina da se sukne protivnickim grupama od morbidnih psovki. Tako da ne zelim da pravdam gluposti. Istovremeno sam misljenja da se nebi trebalo kolektivizirati to skandiranje pa jos pri tome traziti od kluba da se izjasnjava. Klub tu niti luk jeo, niti lukom smrdio niti mu je mjesto da se o apsolutno svemu izjasnjava. Nije se izjasnjavao koliko mi je poznato ni o rano jutarnjem dolasku Red Armija u grad i pokusaju da naprave kavgdu pa ne znam zasto bi i o ovome.

U sustini slazem se sa osudom ovakvog nacina izrazaja, ali ne i sa pretjeranom kritikom nazivanjem imenima i sta vec ne. Pojedinci sebi daju za pravo da su samo oni moralne vertikale pa u zanosu moralisanja izreknu stvari koje su uporedive sa lajanjem Robijasa. A zelimo od njih da budu bolji. Nema nikakvog smisla.
Sanjarko

#76809 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

kakavdanakneiskustvu wrote: 31/08/2026 17:21
Sanjarko wrote: 31/08/2026 16:59

idi ih pitaj sto vimate takvaimena

nisu se nikako nazivali jer takve navijacke masovne grupe nisu ni postojale

idi ih pitaj sto su im takva imena
Za vrijeme Josipa Broza Tita i Jugoslavije, organizirano navijanje u Bosni i Hercegovini prošlo je kroz veliku transformaciju. Do kraja 1970-ih navijači su bili organizirani isključivo kroz formalne i mirne „klubove navijača”, dok se tijekom 1980-ih godina pod utjecajem engleske i talijanske potkulture razvija moderna ultra i tifo scena s prepoznatljivim, često agresivnim navijačkim skupinama.
Znači moj rahmetli stari nije bio navijač? Nije navijao za Čelik, Velež, Željezničar itd. NI drugi tih godišta.
Kontekst navijanja u socijalističkoj Jugoslaviji Razdoblje Glavne karakteristike Doba Tita (do 1980.) Navijanje je pod kontrolom države kroz službene klubove navijača. Dominiraju zastave s petokrakama, klupske kape, trube i mirna atmosfera. Izgredi su rijetki i strogo kažnjavani od strane milicije. Doba nakon Tita (1980. – 1991.)Ekonomska kriza i slabljenje državne kontrole donose val zapadnoeuropskog huliganizma. Stadioni u BiH postaju mjesta bunta mladih, obilježena pirotehnikom, koreografijama i čestim međusobnim tučnjavama. Pred sam raspad države (1990. – 1991.), na tribinama se sve otvorenije pojavljuju nacionalni simboli koji su najavili predstojeći rat.
Organizirano navijanje postojalo je i ranije, ali pod znatno jednostavnijim ili lokalno specifičnim imenima.
Ispade da oni te generacije demografske bumerske nisu išle na utakmice uopšte.
kakavdanakneiskustvu

#76810 Re: Zeničani

Jbg ne kontaš
Sanjarko

#76811 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

kakavdanakneiskustvu wrote: 31/08/2026 17:35 Jbg ne kontaš
Moguće.
Ne postoji točan ili službeno zaveden broj članova za predratnu navijačku skupinu „Čelikovci”, jer organizirano navijanje u Zenici u to vrijeme nije imalo formalnu evidenciju ili bazu članstva.Izraz „Čelikovci” koristio se masovno i spontano te je obuhvaćao tisuće strastvenih radnika i mladih Zenice koji su bodrili NK Čelik. Brojka na tribinama varirala je od utakmice do utakmice, no na domaćim susretima stadion Bilino polje redovito je okupljao puni kapacitet, što je značilo podršku od 15.000 do preko 20.000 ljudi u najvažnijim susretima.Evo nekoliko ključnih povijesnih činjenica o razvoju zeničke navijačke scene:Evolucija imena: Prije nego što je nastala moderna organizirana skupina, navijači Čelika identificirali su se kao „Čelikovci”. Nakon toga su se kraće vrijeme nazivali „Smogovci” (zbog utjecaja zeničke Željezare), a koristila su se i imena poput Steelers, HZČ i Čelzi.Prekretnica 1988. godine: Tek krajem osamdesetih, točnije 1988. godine, vođe navijača okupljene u ugostiteljskom objektu „Šadrvan” donose odluku o osnivanju jedinstvene, organizirane skupine pod prepoznatljivim imenom Robijaši, čime ime „Čelikovci” odlazi u povijest, a navijanje dobiva strukturiraniji oblik.Zanima li vas više detalja o prvim organiziranim gostovanjima zeničkih navijača iz tog razdoblja ili o tome kako je nastala podskupina unutar Robijaša?
Rahmetli stari i mnogi drugi gradili stadion sadašnji Bilino Polje.
Casual's

#76812 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Hoce li “zenicani” spominjati zastave Srbije po banderama dok se desava sve ovo oko Sratka Mladica? Velicanje? Drzavne pocasti? Heroj? General? :lol:
Crni cvijet

#76813 Re: Zeničani

Post by Crni cvijet »

Nikad neću prežaliti što nisam sačuvala od rahmetli oca stvari od Čelika koje je skupljao i imao. Ja sam tad bila premala a mama nije to ništa znala i tako je se sve i izgubilo. Sjećam se da je imao iz novina veliki odrezak kad je čelik igrao sa nekim talijanskim klubom i tabelu rezultata koju sam kao mala često gledala. Imao je i nekih karti, zastavica, pinova... :(
Post Reply