Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ci-Nick wrote: ↑10/08/2026 21:04
Radnicima javljeno da sutra ne dolaze na posao.
Zanimljivo je ovo kako se dogovoriše sa sindikatom
Imam osjećaj da je sindikat prodao guzicu.
Sindikat traži isplatu otpremnina po Zakonu o radu, po tom Zakonu je 1/3 plate puta broj godina sa ograničenjem do maksimalno 6 plata.
Kolektivni ugovor metalaca ne spominje to ograničenje od 6 plata. Pa bi trebalo traziti isplatu po kolektivnom ugovoru.
Vidjet ćemo narednih dana sta će biti. Ako otpuste 1000 radnika od kojih je 200 do 300 bez ugovora onda će se rijesiti 1000 radnika sa desetak miliona maraka.
A za sve je krivo Konkurencijsko vijeće koje je dozvolilo firmi sa 3 miliona kapitala da bez dokapitalizacije kupi firmu sa 300 miliona duga.
Navodno ce bit otpremnina 550KMxbroj godina rada. Racunaju im zadnje 3 plate koje su bile minimalci iako su svi imali vece plate, osim u ta zadnja 3 mjeseca koja se vezu za obracun
Tako barem meni rece veceras jedan radnik. Bivsi radnik.
Sindikat traži isplatu otpremnina po Zakonu o radu, po tom Zakonu je 1/3 plate puta broj godina sa ograničenjem do maksimalno 6 plata.
Kolektivni ugovor metalaca ne spominje to ograničenje od 6 plata. Pa bi trebalo traziti isplatu po kolektivnom ugovoru.
Vidjet ćemo narednih dana sta će biti. Ako otpuste 1000 radnika od kojih je 200 do 300 bez ugovora onda će se rijesiti 1000 radnika sa desetak miliona maraka.
A za sve je krivo Konkurencijsko vijeće koje je dozvolilo firmi sa 3 miliona kapitala da bez dokapitalizacije kupi firmu sa 300 miliona duga.
Jasta je. Kriva je vlada FBiH koja nije iskoristila priliku da uzme ovo. Mada, ova farsa je dio nekog dogovora. Sve ide prema tome da je to dogovor na relaciji Vlada - Bingo.
Ama ljudi sta i da je uzela vlada, nabili bi još 500 mil duga. Kineski i turski čelik ubi plus eu carine a proivodnja je prevelika za BiH tržište. VW otpušta 50-100k radnika zbog Kineza . nema čarobnog načina da željezara posluje pozitivno u ovakvoj situaciji.
Navodno ce bit otpremnina 550KMxbroj godina rada. Racunaju im zadnje 3 plate koje su bile minimalci iako su svi imali vece plate, osim u ta zadnja 3 mjeseca koja se vezu za obracun
Tako barem meni rece veceras jedan radnik. Bivsi radnik.
U mene prijatelj radi ,ima 20 god staza..Preko 18 godina otpremnina se obračunava na 6 plata to je ujedno i maksimum...Nekad sam radio u Mittalu i krivo mi je, jos ne mogu da vjerujem da je tek tako onako veliki gigant pao..Poseri sad Zenicu bice grad penzionera i budžetski korisnika živo sivilo..
Ja sam govorio o ovome i upozoravao, odnosilo se sve na grad, radnike i zeta, čitav grad, sve radnike i zeta, pa i na domovinu je se odnosilo i ŽFBiH, ŽRS, rudnik onaj u RS itd.
Pa dobi šamar ovdje ili bolje rečeno popljuvan sam bio.
Znao je moj rahmetli stari šta znači privatnik i šta znači izgubiti ovakvog giganta iako zadnje vrijeme to nije bio baš toliko.
Problem dobrog dijela tih 1100 ljudi je sto je dosta njih iz srednje skole uletilo u Mittal i nista drugo nisu radili. Sad imas radnika sa skoro 40 godina starosti i 20 godina staza koji je nekvalifikovan za bilo sta drugo osim poslova koje su radili. A kojih van zeljezare nema. Dobro ce proci bravari, elektricari i ljudi koji su pored mittala imali neki posao sa strane.
Throttle wrote: ↑11/08/2026 16:41
Problem dobrog dijela tih 1100 ljudi je sto je dosta njih iz srednje skole uletilo u Mittal i nista drugo nisu radili. Sad imas radnika sa skoro 40 godina starosti i 20 godina staza koji je nekvalifikovan za bilo sta drugo osim poslova koje su radili. A kojih van zeljezare nema. Dobro ce proci bravari, elektricari i ljudi koji su pored mittala imali neki posao sa strane.
Meni je najstrašnije što ja lično znam masu ljudi koji su između 50-60 god starosti i koji su samo čekali penziju... mlađarija će se snaći ali šta će s njima bit Bog zna.
Nace svi takvi i slicni njima posao u EU ..Ljudi dole imaju radne navike i navikli su na proces proizvodnje,disciplinu i odgovornost...Iako budu radili u nekoj drugoj branši lahko ce se prilagoditi...E za administraciju i VS ce biti sranje..
Meni je najstrašnije što ja lično znam masu ljudi koji su između 50-60 god starosti i koji su samo čekali penziju... mlađarija će se snaći ali šta će s njima bit Bog zna.
Moja žena 4 godine do penzije, u tih 31 godinu rada osim porodiljskih bolovanja bila samo jednom na bolovanju zbog korone. I sad ide na biro jer su o tome odlucivali ljudi koji su dosli u željezaru prije dvije ili tri godine. Ostaju mladi i ostaju miljenici direktora.
Al nema veze, prezivjet će se,..
Moja žena 4 godine do penzije, u tih 31 godinu rada osim porodiljskih bolovanja bila samo jednom na bolovanju zbog korone. I sad ide na biro jer su o tome odlucivali ljudi koji su dosli u željezaru prije dvije ili tri godine. Ostaju mladi i ostaju miljenici direktora.
Al nema veze, prezivjet će se,..
Nažalost baš dosta ljudi ima u sličnoj situaciji i zato mi je žao i teško pročitat komentare naših ljudi tipa "nek se gasi, svi će se snaći i ima posla ko hoće da radi".
Kakvog to posla ima bogati, pogotovo u Zenici i pogotovo za takve ljude...
Bolonjeze wrote: ↑11/08/2026 21:20
Primijetim svaku noć da neki veliki dron patrolira maltene cijelim gradom, je li to neki policijski ili neko zuji svaku večer za svoj ćejf?
dembele wrote: ↑11/08/2026 16:13
Koja je cijena metra kvadratnog jer vidim na portalu piše da je već počela prodaja stanova?
Poslao im mail cisto informativno da vidim, nisu mi dali cijenu jer nisam naglasio velicinu stana, jer valjda zavisi od stana do stana . Uglavnom garaze su 30 000+ pa et ko voli nek izvoli
Provjereno: 4500BAM - 5000BAM, zavisno od kvadrature, orjentacije i spratnosti. Osim ako ne daju razlicite cijene svakom drugom potencijalnim klijentu.
Logistički parkovi ne trebaju inžinjera, majstora, ekonomistu, marketing, trebaju samo čovjeka koji zna upravljati viljuškarom.
Sve se zna kad se dogovori. I ovi sto grade solarne i vjetroelektrane obećavaju zapošljavanje iako je i budali jasno da tu nema potrebe za radnicima.
Evo i sindikat je dogovorio manju otpremninu nego sto je kolektivnim ugovorom metalaca predviđeno.
Sve je moguće u državi za rođaka.
Last edited by Ci-Nick on 13/08/2026 13:23, edited 1 time in total.