Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

nauticamid

#76226 Re: Zeničani

Post by nauticamid »

Rothmans wrote: 15/07/2026 15:08 Image

Sta sad ?
Moglo se pretpostaviti jer odavno kruze price da je ovo igranka Konakovica I ekipe. Navodno su svi uvezani od pavgorda ili kako se vec zove, Hamzica, Konakovica, Ramona itd... Mozda I Dofua, cim je onako olako prepustena Toplana jer nemoguce je da gornjovakufski pavijan nije nista znao........

Ebu nas samo tako, a naroda samo gleda.
stangla_angla

#76227 Re: Zeničani

Post by stangla_angla »

Pročitaj rješenje suda. Javno je objavljeno na stranici suda. Kad pročitaš onda ćeš shvatiti kakav je zakon usvojen, da je sav teret odluke prebačen na sud, kako bi politika rekla mi smo pokusali do suda je. Rješenje je vrlo razumljivo, nema ništa konfuzno, komplikivano. Kad pročitaš onda iznesi svoju kritiku. Nažalost niko na forumu, u vladi ili bilo koji ekonomski stručnjak u BiH nije izašao sa rješenjem kako riješiti problem zeljezare, vrlo jednostavno jer ga nema. Jedino rješenje je da se stotine miliona iz budžeta daju željezari koja bi već sutra pod istim uslovima poslovala negativno. U Njemačkoj se otpusta na desetine hiljada radnika iz autoindustrije jer nisu rentabilni. Nažalost propustili smo napraviti uslove za razvoj privrede, draže su nam komunisticke bajke. Da smo to napravili ne bi se brinuli o radnim mjestima, nego bi radnici diktirali kod koga će, koliko raditi kao sto to rade gdje je potraznja za radnicima velika i gdje je nezaposlenist ispod 4%. Pitajte sada keramičare, zidare, fasadere Itd imaju li problem sa poslom. Nemaju sindikat, državnu zaštitu , nemaju ništa osim tržišta iza sebe. Njima su dnevnice po 200 km. Elem to je naša stvarnost i nikad se neće promijeniti, zato ćemo nastaviti živjeti u balonu da smo bitni, pametni, obrazovani a stvarnost je drugačija. Svijet ide naprijed a mi glumimo filozofe. Politicari se utrkuju u populizmu (minimalna Plata, neradna nedjelja, subvencije za porodilje, trudnički dopust medju najvećim su svijetu, samo socijala socijala socijala) i tako ćemo napraviti pare i da živimo bolje. Hoćemo… Đaba pričati da te odluke nisu donijelo dobro nigdje , ali treba glasove dobiti. Čini mi se da je potrošeno oko 400 miliona za podorilje, natalitet se smanjio. Eto kako djeluju te populističke mjere. Ali ne može kod nas drugačije, nema se kome prezentirati drugačiji program, neće naši ljudi ništa drugo osim socijale. Nedavno sam rekao da bih volioda se ovdje izvinem ljudima zbog stavova i da će u željezari raditi 5000 ljudi i da će biti zelena energija, ali prije biti ono drugo : “reko sam vam”. Iz vlade kao su me poslušali i predložili ženu iz sindikata kao privremenog upravnika… pa kad se sve strovali reci će pa vas je čovjek bio.
notsure

#76228 Re: Zeničani

Post by notsure »

stangla_angla wrote: 16/07/2026 09:19 Pročitaj rješenje suda. Javno je objavljeno na stranici suda. Kad pročitaš onda ćeš shvatiti kakav je zakon usvojen, da je sav teret odluke prebačen na sud, kako bi politika rekla mi smo pokusali do suda je. Rješenje je vrlo razumljivo, nema ništa konfuzno, komplikivano. Kad pročitaš onda iznesi svoju kritiku. Nažalost niko na forumu, u vladi ili bilo koji ekonomski stručnjak u BiH nije izašao sa rješenjem kako riješiti problem zeljezare, vrlo jednostavno jer ga nema. Jedino rješenje je da se stotine miliona iz budžeta daju željezari koja bi već sutra pod istim uslovima poslovala negativno. U Njemačkoj se otpusta na desetine hiljada radnika iz autoindustrije jer nisu rentabilni. Nažalost propustili smo napraviti uslove za razvoj privrede, draže su nam komunisticke bajke. Da smo to napravili ne bi se brinuli o radnim mjestima, nego bi radnici diktirali kod koga će, koliko raditi kao sto to rade gdje je potraznja za radnicima velika i gdje je nezaposlenist ispod 4%. Pitajte sada keramičare, zidare, fasadere Itd imaju li problem sa poslom. Nemaju sindikat, državnu zaštitu , nemaju ništa osim tržišta iza sebe. Njima su dnevnice po 200 km. Elem to je naša stvarnost i nikad se neće promijeniti, zato ćemo nastaviti živjeti u balonu da smo bitni, pametni, obrazovani a stvarnost je drugačija. Svijet ide naprijed a mi glumimo filozofe. Politicari se utrkuju u populizmu (minimalna Plata, neradna nedjelja, subvencije za porodilje, trudnički dopust medju najvećim su svijetu, samo socijala socijala socijala) i tako ćemo napraviti pare i da živimo bolje. Hoćemo… Đaba pričati da te odluke nisu donijelo dobro nigdje , ali treba glasove dobiti. Čini mi se da je potrošeno oko 400 miliona za podorilje, natalitet se smanjio. Eto kako djeluju te populističke mjere. Ali ne može kod nas drugačije, nema se kome prezentirati drugačiji program, neće naši ljudi ništa drugo osim socijale. Nedavno sam rekao da bih volioda se ovdje izvinem ljudima zbog stavova i da će u željezari raditi 5000 ljudi i da će biti zelena energija, ali prije biti ono drugo : “reko sam vam”. Iz vlade kao su me poslušali i predložili ženu iz sindikata kao privremenog upravnika… pa kad se sve strovali reci će pa vas je čovjek bio.
Svaka čast za komentar, sve potpisujem 100%
Sve ove igre su da se prebaci odgovornost i bijes radnika koji će pstati bez posla: Mital - Pavgord - vlada - sud - Fudo - ... ko zna ko je sljedeći

Hamzićev plan za NŽ, da se transformiše u logistički centar bi trebalo pogurati, to je jedina realna opcija.
Od proizvodnje čelika nema ništa, to je skupa igračka i treba radnicima reći da se ne nadaju da će nastaviti raditi za šta su do sad primali plate i da se prekvalifikuju za viljuškariste, bageriste, kamiondžije, jer će toga trebati. Sve ostalo su prazna obećanja i bajke
stangla_angla

#76229 Re: Zeničani

Post by stangla_angla »

notsure wrote: 16/07/2026 10:46
stangla_angla wrote: 16/07/2026 09:19 Pročitaj rješenje suda. Javno je objavljeno na stranici suda. Kad pročitaš onda ćeš shvatiti kakav je zakon usvojen, da je sav teret odluke prebačen na sud, kako bi politika rekla mi smo pokusali do suda je. Rješenje je vrlo razumljivo, nema ništa konfuzno, komplikivano. Kad pročitaš onda iznesi svoju kritiku. Nažalost niko na forumu, u vladi ili bilo koji ekonomski stručnjak u BiH nije izašao sa rješenjem kako riješiti problem zeljezare, vrlo jednostavno jer ga nema. Jedino rješenje je da se stotine miliona iz budžeta daju željezari koja bi već sutra pod istim uslovima poslovala negativno. U Njemačkoj se otpusta na desetine hiljada radnika iz autoindustrije jer nisu rentabilni. Nažalost propustili smo napraviti uslove za razvoj privrede, draže su nam komunisticke bajke. Da smo to napravili ne bi se brinuli o radnim mjestima, nego bi radnici diktirali kod koga će, koliko raditi kao sto to rade gdje je potraznja za radnicima velika i gdje je nezaposlenist ispod 4%. Pitajte sada keramičare, zidare, fasadere Itd imaju li problem sa poslom. Nemaju sindikat, državnu zaštitu , nemaju ništa osim tržišta iza sebe. Njima su dnevnice po 200 km. Elem to je naša stvarnost i nikad se neće promijeniti, zato ćemo nastaviti živjeti u balonu da smo bitni, pametni, obrazovani a stvarnost je drugačija. Svijet ide naprijed a mi glumimo filozofe. Politicari se utrkuju u populizmu (minimalna Plata, neradna nedjelja, subvencije za porodilje, trudnički dopust medju najvećim su svijetu, samo socijala socijala socijala) i tako ćemo napraviti pare i da živimo bolje. Hoćemo… Đaba pričati da te odluke nisu donijelo dobro nigdje , ali treba glasove dobiti. Čini mi se da je potrošeno oko 400 miliona za podorilje, natalitet se smanjio. Eto kako djeluju te populističke mjere. Ali ne može kod nas drugačije, nema se kome prezentirati drugačiji program, neće naši ljudi ništa drugo osim socijale. Nedavno sam rekao da bih volioda se ovdje izvinem ljudima zbog stavova i da će u željezari raditi 5000 ljudi i da će biti zelena energija, ali prije biti ono drugo : “reko sam vam”. Iz vlade kao su me poslušali i predložili ženu iz sindikata kao privremenog upravnika… pa kad se sve strovali reci će pa vas je čovjek bio.
Svaka čast za komentar, sve potpisujem 100%
Sve ove igre su da se prebaci odgovornost i bijes radnika koji će pstati bez posla: Mital - Pavgord - vlada - sud - Fudo - ... ko zna ko je sljedeći

Hamzićev plan za NŽ, da se transformiše u logistički centar bi trebalo pogurati, to je jedina realna opcija.
Od proizvodnje čelika nema ništa, to je skupa igračka i treba radnicima reći da se ne nadaju da će nastaviti raditi za šta su do sad primali plate i da se prekvalifikuju za viljuškariste, bageriste, kamiondžije, jer će toga trebati. Sve ostalo su prazna obećanja i bajke

Ne bih ja govorio šta treba pogurati, neka gura ko šta hoće sa svojim parama. Nije samo Željezara problem, problem su rudnici, Ep BiH (koja je platila ugalj a nikad nije dobila isti, i opet svi u dubiozi, problem su i Zeljznuce, pio/mio, zdravstvo Itd) jer je sve na principu jednako svima, a različit je doprinos. Odoh ja daleko.
Ci-Nick

#76230 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Željezaru Sisak uzima Danko Končar, kontraverzni investitor. Plan je elektročeličana sa proizvodnjom od 500.000 tona.
To bi i kod nas bilo rjesenje.
notsure

#76231 Re: Zeničani

Post by notsure »

Ci-Nick wrote: 16/07/2026 11:47 Željezaru Sisak uzima Danko Končar, kontraverzni investitor. Plan je elektročeličana sa proizvodnjom od 500.000 tona.
To bi i kod nas bilo rjesenje.
Svi bi da nešto kao urade ali da ne ulože ni marke.
Evo nova ponuda Pavgorda... "može zakup" ali meni ostaje vlasništvo.
Hadžiflašić nas je baš ukopao prodajom zemlje ispod fabrike, umjesto da je prodao samo fabriku a da zemlja ostane državna.

https://www.klix.ba/biznis/ekonomija/up ... /260716085
Post Reply