Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#68701 Re: Zeničani
Pare nisu problem, para nema
.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#68702 Re: Zeničani
To je znaci skroz dole do bulevaraZoomZoomKiwi wrote: ↑24/10/2024 23:17Bila pekara, pa ćevapara, pa najmanje tri frizerska i jedan playstation "klub"![]()
- ZoomZoomKiwi
#68703 Re: Zeničani
Ne, pričamo o poslovnom prostoru na parceli 1169/2 sa slike dole_BataZiv_0809 wrote: ↑25/10/2024 10:10To je znaci skroz dole do bulevaraZoomZoomKiwi wrote: ↑24/10/2024 23:17Bila pekara, pa ćevapara, pa najmanje tri frizerska i jedan playstation "klub"![]()
-
belfy
#68704 Re: Zeničani
ja nakon ovih postova napisanih prije htjedoh isto pitati - da li je ko jeo cevape tamo? ja jesam. malo dosta tmuran ugodjaj (ona ugaona kozna fotelja ne ide nikako u cevaparu), ali su cevapi bili jeftini, a dovoljno dobri... u kuci preko puta (ta sto je fakticki u skolskom dvoristu) Jadranko i brat mu. zamalo da se sjetim i prezimena. nesto sa D cini mi se, ali moguce da me mozgic laze jer se ne moze sjetiti... i, da, bit ce interesantno sta su smilili tamo da se radi, jer je ono i nepristupacno, a nema ni dovoljno prostora. skuceno je, hebiga... mozda je jedino sigurno da ce ga uneredit i da ce ce biti opet nesto za slikanje i snimanje onoga kako ne bi trebalo... (nadam se da nece)kuglanje_ze wrote: ↑25/10/2024 03:29Sjećam se e ćevapa, kao dijete počesto išao tamo.ZoomZoomKiwi wrote: ↑24/10/2024 23:17Bila pekara, pa ćevapara, pa najmanje tri frizerska i jedan playstation "klub"![]()
Ne znam ko je držao.
-
belfy
#68705 Re: Zeničani
Ci-Nick wrote: ↑25/10/2024 07:58 Prije 40 godina je sađeno to drveće na Bulevaru.
U Zenici nije bilo ni pola od današnjeg broja stabala.
Na Kamberovića polju su postojala samo ta velika stabla uz Bosnu i poneko na ovom dijelu gdje su tereni.
Realno Zenica je mnogo ljepša nego ranije.
Vjerovatno će i Mittal u narednih 5 godina ugasiti integralnu proizvodnju i onda će biti još ljepše.
Samo još da ojača poduzetništvo i bit će sve poprilično dobro.
-
belfy
#68706 Re: Zeničani
ovo je samo render kakvih Zenica ima puno vise nego Istocno Sarajevo... po renderima je Zenica neprikosnoveni najbolji grad za zivjeti. cak ih imamo i po dva za isto mjesto, pa odaberes sam koji ces posjeti... pardon - gledati....jasko_ba wrote: ↑25/10/2024 08:28GGM je super uradjeno. Ako ovo urade kako treba na Trgu rudara taj kompleks sa podzemnim garazama, to ce biti savrseno. Meni je problem sto neke stvari nismo iskoristili kako treba, cak ni Kamberovice. Ranije sam pisao o tome, spomenuo sam i dio ispred Kineskog. Ima zaista puno livada, ali nekako sve prazno.ZoomZoomKiwi wrote: ↑24/10/2024 22:18 Ista je kuknjava bila kad se gradio GGM, pa eto sad duž cijelog GGM-a ima zelenila gdje ga i nikad nije bilo. Onaj dio kod KPD ima prelijepa stabla.
Treehuggeri opet lete pred rudu. Vazda otpor bilo kakvoj izgradnji i bilo kakvom napretku.
A Zenica i dalje grad sa procentualno najviše zelenih površina u državi.
Naravno treehuggerima ne smeta što sa djetetom u kolicima moraš ići po cesti jer su trotoari puni parkiranih automobila (i od njih samih), livade prazne, park-garaže nepostojeće.![]()
Stavi za djecu ove "gluposti", terene za basket, odbojku, pizde materine. Ako ne moze, pravi onda parkinge/podzemne, samo da ima nekog reda. Slika ispod - Istočno Sarajevo.
![]()
-
belfy
#68707 Re: Zeničani
onima koji planiraju da se vrate, pa da u penziji mogu sjesti na ljuljacku, lagano se ljuljati i prisjecati mladosti i sta su sve dozivjeli u istoj u okolici gledajuci tu istu okolicu kako nije ni nalik onome cega se sjecaju... a, ako ih se nadje dvoje na istom mjestu mozda neko nekome i ljuljacku zagura...xPaco1337 wrote: ↑25/10/2024 08:41 Sumnjam da je to za djecu isplativo, gledajuci trenutni natalitet. Igrališta na kojima sam se ja igrao kao dijete su uvijek prazna, a van centra grada da ne pričamo.
Mada taj dio ispred Kineskog se slažem totalno prazan, mislim da se sve na kraju svodi....a kome pravimo kad nam svi odoše![]()
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#68708 Re: Zeničani
Nije render
.
-
belfy
#68709 Re: Zeničani
da, izgleda da i nije... mozda neko ovo treba pokazati i Fudi koji voli zelene gradove. doduse, mozda nakon ove price neko i bude to uradio...
no, ovo me uvijek vrati na onu staru da je Istocno Sarajevo nas najveci prirodni park koji se prostire od Sarajeva do Gorazda...
no, ovo me uvijek vrati na onu staru da je Istocno Sarajevo nas najveci prirodni park koji se prostire od Sarajeva do Gorazda...
-
kuglanje_ze
#68710 Re: Zeničani
@belfy nije render. Istočno Sarajevo je top sređeno, planski pravljeno naselje. Imaš dovoljno parkinga, dječija igrališta u svakom kvartu, terene za sport. Imaju prednost što se gradi "na ledini" pa mogu raditi kako treba
I Dobrinja je slična, široke ceste, parkinzi u svakom kvartu, dječija igrališta, sportski tereni, dosta zelenila.
Zenica to može samo u slučaju rušenja starih zgrada i izgradnje modernijih stambenih objekata. Međutim, očito je lakše graditi u parkovima.
I Dobrinja je slična, široke ceste, parkinzi u svakom kvartu, dječija igrališta, sportski tereni, dosta zelenila.
Zenica to može samo u slučaju rušenja starih zgrada i izgradnje modernijih stambenih objekata. Međutim, očito je lakše graditi u parkovima.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#68711 Re: Zeničani
Nemojte nas porediti sa gradom nastalim na ledini i imovini JNA.
-
Ci-Nick
#68712 Re: Zeničani
Imaju u Kini takvi gradovi, sa 50.000 stanova i niko ne želi da živi u njima.
Grad koji se napravi na ledini nema duše.
Zamisli da ziviš u gradu koji je čitav kao novo naselje u Crkvicama. Spavaona.
Grad koji se napravi na ledini nema duše.
Zamisli da ziviš u gradu koji je čitav kao novo naselje u Crkvicama. Spavaona.
-
kuglanje_ze
#68713 Re: Zeničani
Niko ništa ne poredi, samo kažem da je lijepo sređeno i funkcionalno. Ne kažem da bih živio tamo, iako je bilo prilike za jeftinu kupovinu stana.
Ovo što kažete, izgrađeno na ledini... Pa i Zenicu je Tito pravio na ledini i naseljavao ljudima iz cijele bivše Juge 15.000 stanovnika nakon 2.svjetskog rata do 100.000 pred rat. Bila je radnička spavaona, ali je uspjela da napravi lijepu priču oko željezare i KPD-oma. Bila je i primjer jednog lijepog grada, napravljena planski za sve potrebe stanovnika. Ovo sad što se radi malo djeluje kao urbicid.
Ovo što kažete, izgrađeno na ledini... Pa i Zenicu je Tito pravio na ledini i naseljavao ljudima iz cijele bivše Juge 15.000 stanovnika nakon 2.svjetskog rata do 100.000 pred rat. Bila je radnička spavaona, ali je uspjela da napravi lijepu priču oko željezare i KPD-oma. Bila je i primjer jednog lijepog grada, napravljena planski za sve potrebe stanovnika. Ovo sad što se radi malo djeluje kao urbicid.
- Bosanski_pastuh
#68714 Re: Zeničani
A ko je tu protiv izgradnje, poenta je da mogu uz odredjenu investiciju odredjeno drvece presaditi i iskoristiti. To bi valjda trebao jedan od uslova gradnje biti i investitoru kojem je to minimalna investicija u odnosu na ono sto investira u projekat. Tako se gleda i radi u interesu grada i Grada, a ne za vlastiti interes. Sto bi neko bio treehugger kako kazes ako je racionalno kad se vec nesto gradi uloziti i da zdravo drvece bude iskoristeno. Ti postavljas situaciju da to ne mora ako vec nesto ima, a to veze s vezom nema. Kad postoji mogucnost za nesto dobro onda to i iskoristis. Ako se radi projekat gdje se i oni iz gradske uprave ugradjuju onda nek izdvoje i za javno dobro budzetska sredstva. I trotoari puni parkiranih auta su dio istog sistema kojeg ne zanima nista drugo osim ako tu nema njih. Gradjani trebaju biti protiv svega sto ide kontra javnog interesa, a ne jos lizati ono sto nije dobro.ZoomZoomKiwi wrote: ↑24/10/2024 22:18 Ista je kuknjava bila kad se gradio GGM, pa eto sad duž cijelog GGM-a ima zelenila gdje ga i nikad nije bilo. Onaj dio kod KPD ima prelijepa stabla.
Treehuggeri opet lete pred rudu. Vazda otpor bilo kakvoj izgradnji i bilo kakvom napretku.
Naravno treehuggerima ne smeta što sa djetetom u kolicima moraš ići po cesti jer su trotoari puni parkiranih automobila (i od njih samih), livade prazne, park-garaže nepostojeće.![]()
-
belfy
#68715 Re: Zeničani
vec u postu iznad tvog rekoh da nije (nakon sto sam provjerio). lijepo izgradjeno naselje, ali u Zenici je Babina rijeka sa onoliko zgrada (u ono doba) jos bolje rijesena. ono je naselje za pozeliti..kuglanje_ze wrote: ↑26/10/2024 08:31 @belfy nije render. Istočno Sarajevo je top sređeno, planski pravljeno naselje. Imaš dovoljno parkinga, dječija igrališta u svakom kvartu, terene za sport. Imaju prednost što se gradi "na ledini" pa mogu raditi kako treba
nego, sada bih da pitam nesto sto mi je totalno nejasno... neki su u predizbornoj obecavali tunel (i nadvoznjak valjda) od Blatuse do Crkvica gdje bi izlaz bio kod sam kapije od Bolnice u Crkvicama... da li iko zna gdje bi izlaz tog tunela trebao biti?
recimo da izgradnja novog nadvoznjaka nije problem, i zanemarimo kopanje kroz brdo. gdje bi auta (ili mozda i pjesaci) trebali izlazti na drugoj strani? jel to iko skontao?
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#68716 Re: Zeničani
Mislim negdje kod Zeke, jer je planiran most preko Bosne u Blatuši...
Što se tiće Babine rijeke, to je Beverly Hills...mjesto gdje sam odrastao..
Što se tiće Babine rijeke, to je Beverly Hills...mjesto gdje sam odrastao..
- notsure
#68717 Re: Zeničani
Ne bi bilo otpora izgradnji i napretku da se radi po bilo kakvom planu.ZoomZoomKiwi wrote: ↑24/10/2024 22:18 Ista je kuknjava bila kad se gradio GGM, pa eto sad duž cijelog GGM-a ima zelenila gdje ga i nikad nije bilo. Onaj dio kod KPD ima prelijepa stabla.
Nažalost kod nas planove prave i prepravljaju Lule, Fude, Begići, Ekre i Kaknje, umjesto da se pitaju urbanisti.
Grad treba da odriješi kesu i pošteno plati profesionalcima da naprave urbanistički plan, pa regulacione planove, pa će biti mjesta i za stanove, i za parkinge i za zelenilo.
-
Ci-Nick
#68718 Re: Zeničani
Šta će nam parkinzi.
Treba primjeniti dobru praksu sa Smetova i parkirati po svim zelenim povrsinama u gradu.
Tu lezi potencijalnih par hiljada parkirnih mjesta.
Treba primjeniti dobru praksu sa Smetova i parkirati po svim zelenim povrsinama u gradu.
Tu lezi potencijalnih par hiljada parkirnih mjesta.
-
belfy
#68719 Re: Zeničani
nije pitanja ulaska u "tunel", taj dio mi je jasan, nego gdje bi isti izlazio? kazu kod kapije bolnice u Crkvicama. gdje ima mjesta za nesto takvo?
- anex
- Nindža revizor
#68720 Re: Zeničani
Evo našao sam i ovo..
Sa drugog foruma...
Ima logike

- ZoomZoomKiwi
#68721 Re: Zeničani
To je to, i tako je nacrtano u idejnom projektu još prije rata.
- cenecimoveocino
#68722 Re: Zeničani
Da li je ovaj projekat igdje uvrsten u plan izgradnje? Da li ovo radi grad ili kanton?
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#68723 Re: Zeničani
Izlazio bi dakle na novi Fudin parking u krugu bolnice ?

- anex
- Nindža revizor
#68724 Re: Zeničani
Baš tako. 
-
belfy
#68725 Re: Zeničani
ovo zapravo ima smisla. sto nije ni cudo da je osmisljeno puno prije. do sada su se samo busali sa Plavom vodom. nekako mi je promakao ovaj projekat. skoro bih se zakleo da znam sve koji su u toku Juge napravljeni za Zenicu...anex wrote: ↑27/10/2024 17:23Evo našao sam i ovo..
Sa drugog foruma...
Ima logike, jer su upravo napravili parking tu gdje bi kao trebao izaci tunel...odmah kod bazena tu izlazi na cestu za Babino.
![]()