Ali oni bi sad napalacivali svoj gubitak
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5951 Re: Zeničani
Fakat me interesuje na cemu oni zasnivaju svoje pravo na pausal. Nisam inzinjer, ni tehnicko lice, ali znam da se prilikom prenosa toplote desava i gubitak, jebiga nema te izolacije koja ce sprijeciti odredjeni gubitak toplote dok voda ide kroz cijevi.
-
Dee-Dee_13
#5952 Re: Zeničani
Ja sam danas predala zahtjev za isključenje grijanja. Do 15. aprila primaju zahtjeve...Ali mora se platiti puna cijena za april, maj i juni, i naravno troskovi samog iskljucenja. Tako su rekli....
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5953 Re: Zeničani
Sretno! Zavidim tiDee-Dee_13 wrote:Ja sam danas predala zahtjev za isključenje grijanja. Do 15. aprila primaju zahtjeve...Ali mora se platiti puna cijena za april, maj i juni, i naravno troskovi samog iskljucenja. Tako su rekli....
Nadam se da ti nece biti problem da nam napises koliko te je sve na kraju izaslo
-
channel10
#5954 Re: Zeničani
Oni koji su iskljucili grijanje placaju pausal koji je fiksan cijelu sezonu grijanja. Znaci na njih ne uticu ona umanjenja koja ostali dobiju zbog kvara na kotlu. Znaci komotno cijela Zenica moze biti bez grijanja cijeli mjesec u sezoni, onaj korisnik koji je odjavio grijanje, njemu uredno dodje njegovih 10 posto koje placa i kad ima grijanja, odnosno kad su tople cijevi ( u rijetkim trenutcima ).
Dok se odjavi grijanje, plati se fina cifra. Mora se sve platiti do kraja Juna. Onda se plati ispustanje vode koje je nekad bilo 40KM ( ne znam koliko je sad ). Placalo se po ventilu 15 KM i na to sve ide pdv. Evo pokusavam se sjetiti da li se jos nesto placalo, pa ako se sjetim, napisem ovdje.
Dok se odjavi grijanje, plati se fina cifra. Mora se sve platiti do kraja Juna. Onda se plati ispustanje vode koje je nekad bilo 40KM ( ne znam koliko je sad ). Placalo se po ventilu 15 KM i na to sve ide pdv. Evo pokusavam se sjetiti da li se jos nesto placalo, pa ako se sjetim, napisem ovdje.
-
Dee-Dee_13
#5955 Re: Zeničani
Naravno, napisati cu...To iskljucenje racunaju po kvadraturi stana. A guzva je uzasna...Ljudi masovno predaju zahtjeve za iskljucenje...A i da nije bila guzva, sumnjam da bi mi detaljno neko objasnio..._BataZiv_0809 wrote:Sretno! Zavidim tiDee-Dee_13 wrote:Ja sam danas predala zahtjev za isključenje grijanja. Do 15. aprila primaju zahtjeve...Ali mora se platiti puna cijena za april, maj i juni, i naravno troskovi samog iskljucenja. Tako su rekli....![]()
Nadam se da ti nece biti problem da nam napises koliko te je sve na kraju izaslo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5956 Re: Zeničani
Ma da pretpostavljam da ce mi trebati nekoliko stoja da se to zavrsi. Plus nabavka konvektora. Milja hladno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5957 Re: Zeničani
Kod mene je stan 52 kvadrata i placam tokom cijele godine, 74 KM mjesecno. Znaci od tog iznosa bi islo 10% pausala?channel10 wrote:Oni koji su iskljucili grijanje placaju pausal koji je fiksan cijelu sezonu grijanja. Znaci na njih ne uticu ona umanjenja koja ostali dobiju zbog kvara na kotlu. Znaci komotno cijela Zenica moze biti bez grijanja cijeli mjesec u sezoni, onaj korisnik koji je odjavio grijanje, njemu uredno dodje njegovih 10 posto koje placa i kad ima grijanja, odnosno kad su tople cijevi ( u rijetkim trenutcima ).
-
channel10
#5958 Re: Zeničani
Oktobarski i Aprilski racun bi dobio 7,4KM, a sve ostale u sezoni 14,8KM.
edit: dobro se skontaj da li ti se isplati odjaviti. Sve ti zavisi od uslova u kojima se zivi i koji je dio grada. Najbolje grijanje ti je dole od BP pa prema Zeljazari. Sto se tice uslova, puno znaci da li je stan u sredini ili je na cosku zgrade. Sto manje vanjskih zidova to je topliji stan. Onda dosta zavisi od izolacije( kakvi su prozori...). Dalje, moras znati kakva ti je instalacija i da li moze podnijeti konvektore (ako si njih mislio postaviti). Najbolje bi bilo postaviti klimu pa pogurati konvektorima ili dvije klime. Sve zavisi i od toga koliko se novca ima. Misljenja sam da stan solidne izolacije moze se komotno grijati na konvektore i da cak bolje prodje sa troskovima nego sto sad prolazi kad sabere sve racune za cijelu godinu. Mislim da se ne bi toliko potrosilo struje, a i da se potrosi, opet znas da ti je bilo toplo tokom cijele sezone. A sam znas kakve su ove nase sezone ko se grije na ovo nase gradsko grijanje. O klimama da se i ne govori. Tu bi bile visestruke ustede na el. energiji.
edit: dobro se skontaj da li ti se isplati odjaviti. Sve ti zavisi od uslova u kojima se zivi i koji je dio grada. Najbolje grijanje ti je dole od BP pa prema Zeljazari. Sto se tice uslova, puno znaci da li je stan u sredini ili je na cosku zgrade. Sto manje vanjskih zidova to je topliji stan. Onda dosta zavisi od izolacije( kakvi su prozori...). Dalje, moras znati kakva ti je instalacija i da li moze podnijeti konvektore (ako si njih mislio postaviti). Najbolje bi bilo postaviti klimu pa pogurati konvektorima ili dvije klime. Sve zavisi i od toga koliko se novca ima. Misljenja sam da stan solidne izolacije moze se komotno grijati na konvektore i da cak bolje prodje sa troskovima nego sto sad prolazi kad sabere sve racune za cijelu godinu. Mislim da se ne bi toliko potrosilo struje, a i da se potrosi, opet znas da ti je bilo toplo tokom cijele sezone. A sam znas kakve su ove nase sezone ko se grije na ovo nase gradsko grijanje. O klimama da se i ne govori. Tu bi bile visestruke ustede na el. energiji.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5959 Re: Zeničani
Znaci dolazili bi mi pausali samo u sezoni ili mogu nagoditi da mi dolaze cijele godine po 7,4?channel10 wrote:Oktobarski i Aprilski racun bi dobio 7,4KM, a sve ostale u sezoni 14,8KM.
Stan je u Crkvicama, potkrovlje
Uradili smo mu krovnu konstrukicju skroz nanovo, od greda do izolacije, sa novim prozorima, prije jedno 6-7 godina. Bili su mi likovi sto rade sa konvertorima i kazu da je sve okej, tj. da moze podnijeti- mada nisam ni sumnjao da ce oni to reci
Mada i opcija sa mocnom klimom i konvertorima nije bez veze.
Uglavnom, rodio bih se da to uradim, medjutim mater se jos uvijek necka
-
channel10
#5960 Re: Zeničani
Racuni bi ti dolazili samo u sezoni i to: za Oktobar 7,4 KM, od Novembra do Marta po 14,8KM i za April 7,4KM.
Sto se tice konvektora, otidji do table sa glavnim osiguracima u haustoru i provjeri koliki ti je glavni osigurac (mada to i ne mora biti neko mjerilo). Prikljucak od 6,7 kW bi trebao imati osigurac od 35A. Takodjer, ukoliko si potpisao nedavno ugovor sa EPBIH, u tom ugovoru ti pise kakav prikljucak imas( vjerovatno 6,7 kW ).Mislim da bi ti to trebalo biti dovoljno za grijanje sa konvektorima, s tim da bi morao malo paziti na ukljucenje ves masine, el. stednjaka, bojlera ( da to sve ne ide u isto vrijeme kad i konvektori ). Najbolje ti je za ovo sve pitati kakvog dobrog elektricara, pa da ti to sve pregleda. Od kablova u uticnicama do kutije sa osiguracima da vidi da li osiguraci mogu podnijeti odredjeni konvektor.
Sto se tice konvektora, otidji do table sa glavnim osiguracima u haustoru i provjeri koliki ti je glavni osigurac (mada to i ne mora biti neko mjerilo). Prikljucak od 6,7 kW bi trebao imati osigurac od 35A. Takodjer, ukoliko si potpisao nedavno ugovor sa EPBIH, u tom ugovoru ti pise kakav prikljucak imas( vjerovatno 6,7 kW ).Mislim da bi ti to trebalo biti dovoljno za grijanje sa konvektorima, s tim da bi morao malo paziti na ukljucenje ves masine, el. stednjaka, bojlera ( da to sve ne ide u isto vrijeme kad i konvektori ). Najbolje ti je za ovo sve pitati kakvog dobrog elektricara, pa da ti to sve pregleda. Od kablova u uticnicama do kutije sa osiguracima da vidi da li osiguraci mogu podnijeti odredjeni konvektor.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5961 Re: Zeničani
Jebo majku da sam malo vise pri parama, fakat bi angazovao advokata i jebo im majku na ustavnom sudu za taj pausalchannel10 wrote:Racuni bi ti dolazili samo u sezoni i to: za Oktobar 7,4 KM, od Novembra do Marta po 14,8KM i za April 7,4KM.
Sto se konvektora i ugradnje, da tacno je 6,7 kW, a zgrada je relativno nova, a i stan je renoviran u potpunosti, tako da bi instalacije trebale biti u dobrom stanju. Ali opet bi trebalo paziti koliko je potrosaca u isto vrijeme upaljeno da ne vrisne osigurac.
Za vikend cu pregovarati sa majkom, pa drzi mi fige
- ExNihilo
#5962 Re: Zeničani
Šta podrazumijevaju, u ovom slučaju, pod višom silom?Članom 14. Odluke, kod definisanja odredbe PRIVREMENO odustajanje od preuzimanja toplotne energije (privremeno isključenje), između ostalog navodi se da "Za vrijeme privremenog prestanka preuzimanja toplotne energije potrošač je obavezan da plaća Distributeru na ime angažovane toplotne energije za grijanje stambenog prostora potrošača paušal u iznosu od 10% cijene grijanja KM/m2, izuzev u slučaju više sile." 2. Članom 65. Uslova, kod definisanja odredbe OBRAČUN TROŠKOVA GRIJANJA, u trećoj alineji navodi se da "ukupnu cijenu grijanja stambenog prostora za sezonu grijanja čini jedinična cijena KM/m2 ili KM/MWh, a sastoji se iz: - paušala (10%) - cijene grijanja (90%)" Dalje, u istom članu se navodi i slijedeće: "Paušal plaćaju sva fizička lica koja su priključena na mrežu daljinskog grijanja, kao i fizička lica koja su privremeno isključena sa mreže daljinskog grijanja." Nadamo se da smo Vam odgovorili na traženo.
JP "Grijanje"
Postoji li, uopće, način da se isključiš trajno?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5963 Re: Zeničani
Visa sila je kad vrisne kotao. A izgleda da nisu definisali trajno iskljucenje, sto je totalni nonsens. To ispade da se ne mozes trajno povuci iz ugovora, a sto je direktno krsenje nacela obligacionog pravaExNihilo wrote:Šta podrazumijevaju, u ovom slučaju, pod višom silom?Članom 14. Odluke, kod definisanja odredbe PRIVREMENO odustajanje od preuzimanja toplotne energije (privremeno isključenje), između ostalog navodi se da "Za vrijeme privremenog prestanka preuzimanja toplotne energije potrošač je obavezan da plaća Distributeru na ime angažovane toplotne energije za grijanje stambenog prostora potrošača paušal u iznosu od 10% cijene grijanja KM/m2, izuzev u slučaju više sile." 2. Članom 65. Uslova, kod definisanja odredbe OBRAČUN TROŠKOVA GRIJANJA, u trećoj alineji navodi se da "ukupnu cijenu grijanja stambenog prostora za sezonu grijanja čini jedinična cijena KM/m2 ili KM/MWh, a sastoji se iz: - paušala (10%) - cijene grijanja (90%)" Dalje, u istom članu se navodi i slijedeće: "Paušal plaćaju sva fizička lica koja su priključena na mrežu daljinskog grijanja, kao i fizička lica koja su privremeno isključena sa mreže daljinskog grijanja." Nadamo se da smo Vam odgovorili na traženo.
JP "Grijanje"
Postoji li, uopće, način da se isključiš trajno?
Ovi bi se surduknuli na sudu oba mi oca!
- ExNihilo
#5964 Re: Zeničani
I kada vrisne kotao, paušal se uredno plaća u 100% iznosu. Tako da, ili ne misle na to pod "višom silom", ili se ne drže vlastitih pravila.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5965 Re: Zeničani
Gdje si nasao ovaj akt? Trebalo bi na pocetku biti poglavlje "znacenje pojmova".ExNihilo wrote:I kada vrisne kotao, paušal se uredno plaća u 100% iznosu. Tako da, ili ne misle na to pod "višom silom", ili se ne drže vlastitih pravila.
- ExNihilo
#5966 Re: Zeničani
http://centar72.ba/Zenica/Zahtjev.aspx? ... d501505597_BataZiv_0809 wrote:Gdje si nasao ovaj akt? Trebalo bi na pocetku biti poglavlje "znacenje pojmova".ExNihilo wrote:I kada vrisne kotao, paušal se uredno plaća u 100% iznosu. Tako da, ili ne misle na to pod "višom silom", ili se ne drže vlastitih pravila.
- ExNihilo
#5967 Re: Zeničani
Evo, na drugom mjestu "Odluke o zagrijavanju stambenog i poslovnog prostora grada Zenice daljinskim grijanjem", definiraju višu silu kao "požar, eksplozija, poplava,i sl."
http://www.ekoforumzenica.ba/pdf/Odluka ... janjem.pdf
http://www.ekoforumzenica.ba/pdf/Odluka ... janjem.pdf
Last edited by ExNihilo on 02/04/2015 10:36, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5968 Re: Zeničani
O D L U K AExNihilo wrote:
http://centar72.ba/Zenica/Zahtjev.aspx? ... d501505597
O ZAGRIJAVANJU STAMBENOG I POSLOVNOG PROSTORA
GRADA ZENICE DALJINSKIM GRIJANJEM
Član 14.
Distributer u toku sezone grijanja mora isporučiti potrebne količine toplotne energije prema
dogovorenom režimu rada vrelovodnog sistema, a potrošač je dužan da preuzme ugovorene količine
toplotne energije osim u slučaju privremenog ili trajnog odustajanja od obaveza preuzimanja
toplotne energije.
PRIVREMENO odustajanje od preuzimanja toplotne energije (privremeno isključenje) odobrava se
zbog:
- nepredviđenih događaja u prostorijama potrošača-viša sila (požar, eksplozije poplava,
i sl.),
- većih radova na kućnim instalacijama,
- preuređenje ili proširenje kućnih instalacija,
- pismene saglasnosti od Proizvođača energije,
- na lični zahtjev potrošača (ne boravi u stanu duži period, nije u mogućnosti da plati,
Znaci distributer mora isporuciti potrebne kolicne toplotne energije, ali ne pise sta se desava u slucaju kad to ne ucini
A visa sila je poplava ili pozar u prostoriji potrosaca, tj. stanu ili kuci.
-
lokalni_razdjevicar
#5969 Re: Zeničani
ja nisam još dobio račun od grijanja za februar..jeste li vi?
- ExNihilo
#5970 Re: Zeničani
Koliko vidim, u citiranom paragrafu, spominje se i mogućnost trajnog odustajanja od obaveza._BataZiv_0809 wrote:O D L U K AExNihilo wrote:
http://centar72.ba/Zenica/Zahtjev.aspx? ... d501505597
O ZAGRIJAVANJU STAMBENOG I POSLOVNOG PROSTORA
GRADA ZENICE DALJINSKIM GRIJANJEM
Član 14.
Distributer u toku sezone grijanja mora isporučiti potrebne količine toplotne energije prema
dogovorenom režimu rada vrelovodnog sistema, a potrošač je dužan da preuzme ugovorene količine
toplotne energije osim u slučaju privremenog ili trajnog odustajanja od obaveza preuzimanja
toplotne energije.
PRIVREMENO odustajanje od preuzimanja toplotne energije (privremeno isključenje) odobrava se
zbog:
- nepredviđenih događaja u prostorijama potrošača-viša sila (požar, eksplozije poplava,
i sl.),
- većih radova na kućnim instalacijama,
- preuređenje ili proširenje kućnih instalacija,
- pismene saglasnosti od Proizvođača energije,
- na lični zahtjev potrošača (ne boravi u stanu duži period, nije u mogućnosti da plati,
Znaci distributer mora isporuciti potrebne kolicne toplotne energije, ali ne pise sta se desava u slucaju kad to ne ucini![]()
A visa sila je poplava ili pozar u prostoriji potrosaca, tj. stanu ili kuci.
Pogledah u Odluku za više info i evo šta piše:
Ako dobro shvatam, ukoliko živiš u zgradi - nemaš pravo na trajno isključenje osim ako se ne isključe svi. Izuzev ako ti se Grijanje smiluje.TRAJNO odustajanje od preuzimanja toplotne energije (trajno isključenje) odobrava se isključivo za cijeli objekat (energetsku cjelinu).
Dijelovi objekta ili stanovi koji ne čine zasebnu cjelinu ne mogu se trajno isključivati iz sistema grijanja izuzev kada se obezbjedi saglasnost Distributera.
Kod ponovnog priključenja potrošača koji su TRAJNO ISKLJUČENI, isti moraju obezbjediti saglasnost Distributera i moraju platiti puni iznos na ime naknade za angažovanu snagu-kapacitet.
Troškove privremenog i trajnog isključenja i priključenja snosi potrošač.
- Freamon Lester
#5971 Re: Zeničani
http://www.zenicablog.com/index.php/vij ... ambasadora
Saradnja sa Komunistickom partijom ide dalje. Zlobnici bi rekli vracaju se korjenima.
Saradnja sa Komunistickom partijom ide dalje. Zlobnici bi rekli vracaju se korjenima.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5972 Re: Zeničani
Da, jer je logika da ti imas koristi od toga sto ti komsija ima grijanjeExNihilo wrote:
Koliko vidim, u citiranom paragrafu, spominje se i mogućnost trajnog odustajanja od obaveza.
Ako dobro shvatam, ukoliko živiš u zgradi - nemaš pravo na trajno isključenje osim ako se ne isključe svi. Izuzev ako ti se Grijanje smiluje.TRAJNO odustajanje od preuzimanja toplotne energije (trajno isključenje) odobrava se isključivo za cijeli objekat (energetsku cjelinu).
Dijelovi objekta ili stanovi koji ne čine zasebnu cjelinu ne mogu se trajno isključivati iz sistema grijanja izuzev kada se obezbjedi saglasnost Distributera.
Kod ponovnog priključenja potrošača koji su TRAJNO ISKLJUČENI, isti moraju obezbjediti saglasnost Distributera i moraju platiti puni iznos na ime naknade za angažovanu snagu-kapacitet.
-
Ci-Nick
#5973 Re: Zeničani
Zakona i govana. Prisiljen si da kupuješ robu ( uslugu ) od trgovca koji robu nekad ima a nekad nema po cijeni koju on odredi i u količini koju smatra dovoljnom ali zadržava pravo monopola na prodaju.
Mislim da bi u Strazburgu ovaj zakon pao ko kula od karata.
-
Ci-Nick
#5974 Re: Zeničani
Da,.. čak i ako griješ stan na urednih 22 stepena a komšija sa JP Grijanje povremeno dobaci do 17 ili 18 pa po nekim zakonima fizike ( samo općini i JP Grijanje poznatim) dolazi do kretanja toplote iz hladnijeg stana prema toplijem._BataZiv_0809 wrote:Da, jer je logika da ti imas koristi od toga sto ti komsija ima grijanjeExNihilo wrote:
Koliko vidim, u citiranom paragrafu, spominje se i mogućnost trajnog odustajanja od obaveza.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5975 Re: Zeničani
Ovo je odluka, dakle nizi po snazi pravni akt od zakona, a temeljno je suprotna nacelima obligacionog prava iz Zakona o obligacionim odnosima. Znaci jasno ko dan da je potpuno nezakonito.Ci-Nick wrote:Zakona i govana. Prisiljen si da kupuješ robu ( uslugu ) od trgovca koji robu nekad ima a nekad nema po cijeni koju on odredi i u količini koju smatra dovoljnom ali zadržava pravo monopola na prodaju.
Ovdje prolazi svasta nesto, sa cim se u Salcburgu ne bi smjeli ni nasaliti.