Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

clio_dci120

#40176 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 18/02/2020 15:47 za nekoliko mkeseci ćiu ja prodavati stan,blatuša,18. sprat,pogled sa balkona na čitav grad,skoro pa čitav renoviran,samo što ne znam kakvu ću cijenu lupiti
Je li to ides u Vitez ili Zagreb, ne mozes vise podnijeti sefa?
belfy

#40177 Re: Zeničani

Post by belfy »

smartXL wrote: 17/02/2020 22:43
belfy wrote: 17/02/2020 22:31
ja poredim nebulozu, velis... ajde, barem imamo neke koji po boji procijene problem i velicinu istog. nista, ostaje nam da nam kazes koje boje se gdje smiju koristiti, a koje treba da se ukinu, manje koriste ili gdje se smiju koristiti i u kojem obimu. sada vec razmisljam da je mozda nebo hrvatsko zbog boje, ali nisam siguran jer srbi tvrde da su nebeski narod... kako to sada da pomirim... imas kakav prijedlog?
Ti opet o prirodnim pojavama, i nešto što je planski nametnuto. U životu nema slučajanosti, sve je splet okolnosti, pa i ovo da je jedini VF centar urađen ovako, i to baš u Zenici i to strogom centru kojom je tad harala SDA.

Ja poštujem da neko to ne vidi, ne vidi tu "slučajnost".
sta da ti kazem, postoje ljude koji vide zavjere u jednom, neki u drugom. ko sam ja da ih sprecavam... nego, mislim da si mi otvorio oci. od sada onu djetelinu lutrije gledam na nacin kako se vec davno znalo da ce njenim parama raspolagati 3/4 zeleni, a 1/4 crveni... eh, sada samo da jos skontam kako odrediti da li je ta 1/4 crvenih SDP ili SNSD ili su pogrijesili u nijansi, pa je mozda neki tamo bordo kontrolisu...

preispitujem sada i prvu boju Beogradske. jel bi sivo ili bijelo, a komunjare pravile... mora da su nam porucivali nesto... isto kao sto je Bananovic centar napravio onako zutim, pardon zelenim... u stvari, mijenjao je boje... jesi primjetio i da ekolozi forsiraju zelenu? ja sam vec odavno sumnjao da su ogranak SDA, ali jos uvijek nisam siguran...

naci cemo istinu druze, ma koliko je bilo ili ne bilo...
belfy

#40178 Re: Zeničani

Post by belfy »

clio_dci120 wrote: 18/02/2020 16:37
kakavdanakneiskustvu wrote: 18/02/2020 15:47 za nekoliko mkeseci ćiu ja prodavati stan,blatuša,18. sprat,pogled sa balkona na čitav grad,skoro pa čitav renoviran,samo što ne znam kakvu ću cijenu lupiti
Je li to ides u Vitez ili Zagreb, ne mozes vise podnijeti sefa?
mozda je nasao bolju banku nego u Zenici...
Panzer_Daddy

#40179 Re: Zeničani

Post by Panzer_Daddy »

Jimmy McNulty wrote: 18/02/2020 14:04 Kakav je stan tetka uzela za 52.500 u Crkvicama prije pet godina. 48 kvadrata, prvi sprat, odmah ondje blizu Binga. Nije trebalo puno ni uložit u njega. :-) Sad bi bio 20000 skuplji.
2002 Godine sam prodao stan od 48 kvadrata na prvom spratu, naselje Mokusnice. Za tadasnjih 24 000 km,dobra prodaja bila :)

Kad vidim sadasnje cijene u stanova u Zenici pitam se da li je to isti grad ?
dembele

#40180 Re: Zeničani

Post by dembele »

Ima li po gradu ovih radara koji očitavaju neregistrovana auta?
Radi se o opkladi, nikakve ilegalne aktivnosti :D

Ja tvrdim da ima a jedan moj ahbab tvrdi da nema. Nisu veliki ulozi. Ćevapi u Piccolu ili kod Bešlića, zavisi ko dobije opkladu. :D
Casual's

#40181 Re: Zeničani

Post by Casual's »

dembele wrote: 18/02/2020 18:53 Ima li po gradu ovih radara koji očitavaju neregistrovana auta?

Ja tvrdim da ima a jedan moj ahbab tvrdi da nema. Nisu veliki ulozi. Ćevapi u Piccolu ili kod Bešlića, zavisi ko dobije opkladu. :D
KT Radakovo, kod Bananovica, Bojin vir, Lamela, i kod stacionara
dembele

#40182 Re: Zeničani

Post by dembele »

Casual's wrote: 18/02/2020 18:55
dembele wrote: 18/02/2020 18:53 Ima li po gradu ovih radara koji očitavaju neregistrovana auta?

KT Radakovo, kod Bananovica, Bojin vir, Lamela, i kod stacionara
Samo da javim za sutra ovima iz Piccola da pripreme jednu desetku sa cijelom lepinom :D
Ci-Nick

#40183 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Niske kamate imaju utjecaj na potražnju ali prije svega je utjecao otkup zemljišta za autoput.
Desetine miliona su isplaćene za zemljište. Ima ljudi koji su kupili i po tri stana.
Sela će ostati prazna...
avenija

#40184 Re: Zeničani

Post by avenija »

Image

Potrebno više uposlenika na poslovima i radnim zadacima na novoizgrađenom ugostiteljskom objektu-hotel CITY CODE:

– recepcioneri
– konobari
– kuhari
– sobarice.

Za sve informacije obratiti se na kontakt telefon

032/201-340 ili 032/245-311
avenija

#40185 Re: Zeničani

Post by avenija »

kakavdanakneiskustvu

#40186 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

ima
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#40187 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Ima na ulazu na petlji to znam i upozoren sam kod registracije ta skeniraju tablice i gledaju jel prosla registracija i ako je shalju kazne i da su dobivali...400 KM :cry:
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#40188 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Panzer_Daddy wrote: 18/02/2020 18:45
2002 Godine sam prodao stan od 48 kvadrata na prvom spratu, naselje Mokusnice. Za tadasnjih 24 000 km,dobra prodaja bila :)

Kad vidim sadasnje cijene u stanova u Zenici pitam se da li je to isti grad ?
Ko je tad imao 100 hiljada danas uživa :-D
Stanovi preskupi :run:
Dok namiriš na solidan stan možeš napravit odličnu kućicu sa duplo više kvadrata.
macchiato

#40189 Re: Zeničani

Post by macchiato »

Moji su isto negdje oko 2005-e uzeli jednosoban stan za oko dvadesetak hiljada, i to još prilično renoviran. Sad taj isti vrijedi (skoro) troduplo više.

Ih rekoh, da ste znali pa kupili još jedan... :lol:

Tetka mi i dan danas lupa glavu što sebi tad nije uzela stan, ali nije mogla jer je tad valjda limit bio 10k za kredit.
smartXL

#40190 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Porezna uprava Federacije BiH upućuje reagiranje na izjavu gradonačelnika Grada Zenice Fuada Kasumovića u vezi naplate dugovanja JKP “Zenicatrans prevoz putnika” koja je 17. februara 2020. godine objavljena u sredstvima javnog informisanja, a u kojoj se ističe da “Kantonalni porezni ured Zenica ne može iz budžeta tog grada naplatiti porezni dug Javno komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika“ i da je “Stranačka Porezna uprava u Zenici izdala tako glup nalog – da Grad solidarno odgovara za Zenicatrans, što je nemoguće“.

U izjavi gradonačelnik navodi da je „JKP „Zenicatrans prevoz putnika“ dioničko društvo i oni (misli se na Poreznu upravu) to mogu izdati, međutim, Grad će veoma brzo podići krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog radau službi. Oni jesu to poslali, međutim, oni Grad ne mogu blokirati“.

U cilju istinitog i objektivnog informisanja javnosti Porezna uprava FBiH navode gradonačelnika Fuada Kasumovića, odbacuje u cjelosti kao netačne, neistinute i zlonamjerne.

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća da dug Javnog komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika“ na dan 31.12.2019. godine, kako je to objavljeno na web stranici Porezne uprave FBiH iznosi 5.380.081,41 KM, od čega se na glavni dug odnosi 3.963.892,30 KM, a na dug po osnovu zatezne kamate 1.416.189,11 KM i sve druge informacije koje posjeduje Porezna uprava FBiH kao i informacije do kojiih je došla u postupku kontrole poslovanja JKP „Zenicatrans prevoz putnika“ prema Zakonu o Poreznoj upravi FBiH predstavljaju poreznu tajnu i ne mogu se javno objavljivati bez prethodne pisane saglasnosti poreznog obveznika.

Prema podacima iz Registra vrijednosnih papira osnivač Društva „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica je Grad Zenica koji je i većinski vlasnik kapitala Društva, sa procentualnim učešćem u kapitalu od 83,7196 %, pa je svakom ko se imalo razumje u zakon i korporativno upravljanje jasno da sve odluke o poslovanju ovog preduzeća donosi njegov vlasnik, a ne bilo koja politička partija, pa shodno tome i sve nepravilnosti koje se događaju ostvaruju se uz blagoslov njegovog većinskog vlasnika odnosno Grada Zenice.

S obzirom na stanje koje se događa u vezi sa JKP „Zenicatrans prevoz putnika“ i više plasiranih neistina od stane gradonačelnika i drugih, a u cilju istinitog informisanja javnosti i demantovanja neistina Porezna uprava FBiH je dana 09.01.2020 godine od menadžmenta JKP „Zenicatrans prevoz putnika“ tražila pisanu saglasnost da objavi podatake sa kojima raspolaže, a koje se odnose na poslovanje JKP „Zenicatrans prevoz putnika“ i odgovornih osoba.

S obzirom da saglasnost nije data, te imajući u vidu da je Grad Zenica prema javno dostupnim podacima 83% vlasnik JKP „Zenicatrans prevoz putnika“ d.d., smatramo da je svima jasno ko i iz kojih razloga ima interes da Porezna uprava FBiH ne objavljuje podatke i da se od javnosti sakriva istina o navedenom poreznom obvezniku.

Više puta smo javnosti upućivali jasne poruke da Porezna uprava nije politička institucija, da je politika do donošenja zakona, a nakon što se donese zakon isti se treba poštovati i primjenjivati, te shodno tome imamo potrebu javnosti prezentirati i saopćiti:

Odredbe člana 55. stav 2. Zakona o porezu na dobit kojim je propisano: „Obveznik ne može davati pozajmice ili vršiti prijenos imovine na druga pravna lica ukoliko ima neizmirenih obaveza na osnovu plaćanja javnih prihoda ili obaveza prema zaposlenicima sa osnova prihoda od nesamostalne djelatnosti.“ i
Odredbe člana 31. stav 1. Zakona o Poreznoj upravi kojim je propisano: „Lice koje kupi ili primi na poklon imovinu (primalac) drugog lica (prenositelja) odgovorno je za porezne obaveze prenositelja, ako je znalo ili imalo razlog da zna da je prenositelj ovu imovinu prenio na primaoca u cilju izbjegavanja plaćanja porezne obaveze.“

Cilj menadžmenta Porezne uprave je da radi otvoreno i transparentno i da izgradi pravednu, efikasnu, racionalnu, transparentnu i poštovanu instituciju. Porezna uprava Federacije BiH će shodno važećim zakonima nastaviti sa naplatom poreznih obaveza i neće podleći ničijim pristicima .
Jel Ibrahimagić pravnik il pripravnik? Neka mu neko kaže da je citirao pogrešne članove zakona, odnosno one koji se ne odnose na dešavanja oko ZT. Zenicatrans nije vršio prijenos imovine, nego mu je izuzeta, odnosno Grad je vratio u svoj posjed. Dvije totalno različite stvari.

A nešto nisam vidio da se ovoliko bori da naplati porezni dug od željezare, rudnika... ali ne samo iz Zenice, nego i ostalih firmi koje treba naplatiti kantonalni porezni ured u Zenici, preko 400 miliona KM, al mu je bolna tačka Zenicatrans i ovih 5,38 miliona KM.
Ja_Ja

#40191 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

SDA smradovi ko hijene napadaju. Rekao sam neki dan i familiji da ako saznam da je neko od njih glasao za ove smradove sve ih se javno odricem. Nema druge nego i familiju pocistiti.
clio_dci120

#40192 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

smartXL wrote: 19/02/2020 14:08

Porezna uprava Federacije BiH upućuje reagiranje na izjavu gradonačelnika Grada Zenice Fuada Kasumovića u vezi naplate dugovanja JKP “Zenicatrans prevoz putnika” koja je 17. februara 2020. godine objavljena u sredstvima javnog informisanja, a u kojoj se ističe da “Kantonalni porezni ured Zenica ne može iz budžeta tog grada naplatiti porezni dug Javno komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika“ i da je “Stranačka Porezna uprava u Zenici izdala tako glup nalog – da Grad solidarno odgovara za Zenicatrans, što je nemoguće“.

U izjavi gradonačelnik navodi da je „JKP „Zenicatrans prevoz putnika“ dioničko društvo i oni (misli se na Poreznu upravu) to mogu izdati, međutim, Grad će veoma brzo podići krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog radau službi. Oni jesu to poslali, međutim, oni Grad ne mogu blokirati“.

U cilju istinitog i objektivnog informisanja javnosti Porezna uprava FBiH navode gradonačelnika Fuada Kasumovića, odbacuje u cjelosti kao netačne, neistinute i zlonamjerne.

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća da dug Javnog komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika“ na dan 31.12.2019. godine, kako je to objavljeno na web stranici Porezne uprave FBiH iznosi 5.380.081,41 KM, od čega se na glavni dug odnosi 3.963.892,30 KM, a na dug po osnovu zatezne kamate 1.416.189,11 KM i sve druge informacije koje posjeduje Porezna uprava FBiH kao i informacije do kojiih je došla u postupku kontrole poslovanja JKP „Zenicatrans prevoz putnika“ prema Zakonu o Poreznoj upravi FBiH predstavljaju poreznu tajnu i ne mogu se javno objavljivati bez prethodne pisane saglasnosti poreznog obveznika.

Prema podacima iz Registra vrijednosnih papira osnivač Društva „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica je Grad Zenica koji je i većinski vlasnik kapitala Društva, sa procentualnim učešćem u kapitalu od 83,7196 %, pa je svakom ko se imalo razumje u zakon i korporativno upravljanje jasno da sve odluke o poslovanju ovog preduzeća donosi njegov vlasnik, a ne bilo koja politička partija, pa shodno tome i sve nepravilnosti koje se događaju ostvaruju se uz blagoslov njegovog većinskog vlasnika odnosno Grada Zenice.

S obzirom na stanje koje se događa u vezi sa JKP „Zenicatrans prevoz putnika“ i više plasiranih neistina od stane gradonačelnika i drugih, a u cilju istinitog informisanja javnosti i demantovanja neistina Porezna uprava FBiH je dana 09.01.2020 godine od menadžmenta JKP „Zenicatrans prevoz putnika“ tražila pisanu saglasnost da objavi podatake sa kojima raspolaže, a koje se odnose na poslovanje JKP „Zenicatrans prevoz putnika“ i odgovornih osoba.

S obzirom da saglasnost nije data, te imajući u vidu da je Grad Zenica prema javno dostupnim podacima 83% vlasnik JKP „Zenicatrans prevoz putnika“ d.d., smatramo da je svima jasno ko i iz kojih razloga ima interes da Porezna uprava FBiH ne objavljuje podatke i da se od javnosti sakriva istina o navedenom poreznom obvezniku.

Više puta smo javnosti upućivali jasne poruke da Porezna uprava nije politička institucija, da je politika do donošenja zakona, a nakon što se donese zakon isti se treba poštovati i primjenjivati, te shodno tome imamo potrebu javnosti prezentirati i saopćiti:

Odredbe člana 55. stav 2. Zakona o porezu na dobit kojim je propisano: „Obveznik ne može davati pozajmice ili vršiti prijenos imovine na druga pravna lica ukoliko ima neizmirenih obaveza na osnovu plaćanja javnih prihoda ili obaveza prema zaposlenicima sa osnova prihoda od nesamostalne djelatnosti.“ i
Odredbe člana 31. stav 1. Zakona o Poreznoj upravi kojim je propisano: „Lice koje kupi ili primi na poklon imovinu (primalac) drugog lica (prenositelja) odgovorno je za porezne obaveze prenositelja, ako je znalo ili imalo razlog da zna da je prenositelj ovu imovinu prenio na primaoca u cilju izbjegavanja plaćanja porezne obaveze.“

Cilj menadžmenta Porezne uprave je da radi otvoreno i transparentno i da izgradi pravednu, efikasnu, racionalnu, transparentnu i poštovanu instituciju. Porezna uprava Federacije BiH će shodno važećim zakonima nastaviti sa naplatom poreznih obaveza i neće podleći ničijim pristicima .
Jel Ibrahimagić pravnik il pripravnik? Neka mu neko kaže da je citirao pogrešne članove zakona, odnosno one koji se ne odnose na dešavanja oko ZT. Zenicatrans nije vršio prijenos imovine, nego mu je izuzeta, odnosno Grad je vratio u svoj posjed. Dvije totalno različite stvari.

A nešto nisam vidio da se ovoliko bori da naplati porezni dug od željezare, rudnika... ali ne samo iz Zenice, nego i ostalih firmi koje treba naplatiti kantonalni porezni ured u Zenici, preko 400 miliona KM, al mu je bolna tačka Zenicatrans i ovih 5,38 miliona KM.
Sada ce te Fujdo angažirati da pises cijelu noc.
smartXL

#40193 Re: Zeničani

Post by smartXL »

clio_dci120 wrote: 19/02/2020 22:50

Sada ce te Fujdo angažirati da pises cijelu noc.
Fasciniraj me barem jednom i napiši nesto pametno. :izet:
clio_dci120

#40194 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

:kiss:

Trazite polako posao u realnom sektoru...Doduse, kakve ste ljube, brzo ce ti vi da se spajdasite sa Ramcetom i zelenim.
Casual's

#40195 Re: Zeničani

Post by Casual's »

sta ovi se nisu dogovrili :lol:
Ci-Nick

#40196 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Kad naplate od GRAS-a dugovanja neka dođu i u Zenicatrans.
Po pitanju naplate poreza i taksi nigdje nema rigoroznijeg odnosa nego u Zenici.
muhafuca

#40197 Re: Zeničani

Post by muhafuca »

joj ovo sa porezom im je najsmjesnije - koriste naplatu poreza kao reket.

gdje su bili 20 godina da naplate - nego im naumpalo sad da "zahtjevaju" pred izbore u gradu gdje nemaju gradonacelnika.

malo ofirno.

hoce li sve firme po federaciji povuci sad da plate dugovanja porezna ili je to samo ovdje kod nas u zenici problem?
channel10

#40198 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Ovi iz ove otpadne koalicije ne pucaju sebi u koljena iz pistolja, nego ljudi rafalno sebe "samoubijaju". Ne bi bilo lose da odu na jedno cesljanje kod kakvog psihijatra...
smartXL

#40199 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Pa ovo što radi kantonalna porezna uprava je smiješno, dug Zenicatransa iznosi manje od 1,5% od ukupnog duga koji trebaju naplatiti. Za tih 98,5% se i ne trude, a ovdje daju zadnji atom snage, al opet neće uspjet.
Last edited by smartXL on 20/02/2020 19:23, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#40200 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Znaci za Fudu kakav god da je :thumbup: ...hocel proradit zenički inat?
Post Reply