Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Eborg

#376 Re: zeničani

Post by Eborg »

kakavdanakneiskustvu wrote:
prilagodjena wrote:
gilbert wrote:Pacifik je bio izmedju prostora i elektodistribucije . Gazda i konobari bili carsijska raja .
daaa,samo sam ja mislila da je kasnije promjenio naziv u "klug privrednika" :-)

zar nije "klub privrednika" bio tamo gdje se sad održava "edoteka",ne znam sadašnji naziv objekta?
Da, nekadašnji "Business club", danas "Club 072" ako se ne varam.
motorola01

#377 Re: zeničani

Post by motorola01 »

prilagodjena wrote:
gilbert wrote:Pacifik je bio izmedju prostora i elektodistribucije . Gazda i konobari bili carsijska raja .
Gazda/e Pacifika su bile gazde onog kafica(jel ono Copenhagen ili) iz Babine rijeke,o kojem smo razgovarali na par stranica prije ove..A klub privrednika je bio u onom prostoru gdje je sad 072,odnosno nekadasnja Mura.Do Mure bila ona sportska radnja Sport.Tu sam jedno vrijeme bukvalno visio :D i gledao one kozne lopte cetvorke za malog fudbala :D .To mi je bila velika zelja i malo ko je imao takav "fudbal" jer smo svi vecinom imali one tzv. polufudbalke :D ..Izlog vazda bio pun dresova :D ...I taj dio grada je bio puno ljepsi(one dvije livade i stepenice)dok nisu izgradili ovu AKSU i potpuno zatvorili onaj dio ulice..Pokvarili su i onaj dio ispred Grila,tacniej preko puta grila.I tu je bila lijepa livada i cini mi se veliki orah na njoj(ili mozda kesten,ne sjecam se vise,ali mislim da je prije orah bio :D ),ali pokvarise je ovi nasi opstinski strucnjaci i uvalise onaj kafic i onu kafanu pored :-)
Vares City

#378 Re: zeničani

Post by Vares City »

"Ea tea tie taaaa,.pike pike Meeeeo,..miitia,..'eeeebo ti mate',.."
"Ote Uto puuupa,.."
:lol: :lol: :lol:
Stariji ce garant skontat' ;-)

Puno toga sam "zabacio"u neko cose sive mase,..sjetit' cu se ja,..treba duturumu vremena :roll: ,..da premotam fiIm unazad do '83 kad drugi (sudbonosni)put dodoh u Zenicu,...prvi put sam bio kad je Tito doIazio,.."pIavi voz",.."vidio Tita prvi put,.."

Od one stare raje sto sam upoznao prvih godina po doIasku u NicaZe ostaIo je vrIo maIo njih,Duda,Muhamed(Cacadou),JeIa "Iujka"Gogi,Braco,Naser,SaIih,RaIe,Mire,Madjar,Muharika,Sreto.. vidamo se par puta godisnje,.. provedem podobar dio odmora,po danu se naIazimo u studenskom,carsiji,rudarskom,..navece "zagIavimo"kod mene u Radakovu,nerijetko do zore,...
gilbert

#379 Re: zeničani

Post by gilbert »

Vares City pozdravio te Titolajko :D
Radili onaj kafic kod opstine u Varesu ? Sto ja volim onaj slalom autom od Breze do Varesa a isao sam u Vares i onim drugim sumskim putem na kojem je na svakih 20 metara bilo obreno stablo :) E sada ako me sjecanje sluzi Kopljari su iznad Varesa u sumi onako pitoreskno mjesto gdje zaljubljeni parovi uzivaju u panorami :-D za to mjesto imam jedan dozivljaj.
Last edited by gilbert on 28/01/2012 06:11, edited 1 time in total.
gilbert

#380 Re: zeničani

Post by gilbert »

Kralj Tvrtko I. wrote:
gilbert wrote:Sjecali se ko KB u Biljesevu ? Kako se zvala diskoteka u Samckom preko puta kina Metalurg ?
Metropolis
Hvala.
gilbert

#381 Re: zeničani

Post by gilbert »

motorola01 wrote:
prilagodjena wrote:
Gazda/e Pacifika su bile gazde onog kafica(jel ono Copenhagen ili) iz Babine rijeke,o kojem smo razgovarali na par stranica prije ove..A klub privrednika je bio u onom prostoru gdje je sad 072,odnosno nekadasnja Mura.Do Mure bila ona sportska radnja Sport.Tu sam jedno vrijeme bukvalno visio :D i gledao one kozne lopte cetvorke za malog fudbala :D .To mi je bila velika zelja i malo ko je imao takav "fudbal" jer smo svi vecinom imali one tzv. polufudbalke :D ..Izlog vazda bio pun dresova :D ...I taj dio grada je bio puno ljepsi(one dvije livade i stepenice)dok nisu izgradili ovu AKSU i potpuno zatvorili onaj dio ulice..Pokvarili su i onaj dio ispred Grila,tacniej preko puta grila.I tu je bila lijepa livada i cini mi se veliki orah na njoj(ili mozda kesten,ne sjecam se vise,ali mislim da je prije orah bio :D ),ali pokvarise je ovi nasi opstinski strucnjaci i uvalise onaj kafic i onu kafanu pored :-)
Zasto se je Copenhagen zvao Copenhagen ? :-D
Nije se ta prodavnica zvala Mura znam da nije Moda Mladih ali sada se nemogu sjetiti imena .
Sport fudbali , dresovi za fizicko , stoni tenis reketi Dunlop patike :-D sipke za izvlacenje tegovi od 5 i 10 kg i opruge za razvlacenje . U zdravom tjelu zdrav duh .
gilbert

#382 Re: zeničani

Post by gilbert »

pojedinac wrote:Vozdra raja!
gilbert wrote:Joj jeste mladi ,

Ja se sjecam picerije u Masarikovoj tu je jos i bila prva videoteka u Zenici, ne da se sjecam kada se otvorila Beogradska nego se sjecam kada se izlazilo ispred Lamele. :D
@gilbert jaro sječaš li se onda Trojke i Feniksa?
Jos vidim ona tri lipicanera na Trojkinom znaku ( poslije je Husnija otvorio slasticarnu u Masarikovoj kod parka vidim da je za prodaju ovih dana ) A Feniks je bio na zlu glasu pricalo se da se tu dila gudra 8-) .
Poslije je tu bila pivnica Belfast ako me sjecanje sluzi dobro ? A Evropa je bila samo u prizemlju i imala plastificirane. stolove a kada god se ko pomjeri na stolici sva slasticarna skripi . :)

Nego da li je neko od forumasa posjetio kafanu "Stari Most " u Blatusi ? Ja priznajem da sam se tu par puta olesio .
Nego svi zaboravljam kultno mjesto "Opatiju " i mislim na onu staru prije posljeratne renovacije .
Stara Carsija Seje Begagica ?
Kako se zove Hadzin kafic u Masarikovoj ( milk shake od banane ) do pekare u Masarikovoj preko puta Tine . Poslije je tu bio i butik isto u njegovom vlasnistvu ?
motorola01

#383 Re: zeničani

Post by motorola01 »

gilbert wrote:
motorola01 wrote:
prilagodjena wrote: daaa,samo sam ja mislila da je kasnije promjenio naziv u "klug privrednika" :-)
Zasto se je Copenhagen zvao Copenhagen ? :-D
Nije se ta prodavnica zvala Mura znam da nije Moda Mladih ali sada se nemogu sjetiti imena .
Sport fudbali , dresovi za fizicko , stoni tenis reketi Dunlop patike :-D sipke za izvlacenje tegovi od 5 i 10 kg i opruge za razvlacenje . U zdravom tjelu zdrav duh .
Ne mogu ni ja ali tako je nesto.Znam da se tu vecinom prodavala zenska odjeca.A ovamo u drugom dijelu ispod prostora je bila ova sportska radnja "Sport"...Dobro si sjetio dunlop patika :D ,teniskih i stonotenskih reketa.Cini mi se da je bilo i lovacke opreme,onih pistolja plasljivaca :D itd..
prilagodjena

#384 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

mislim da je ta prodavnica o kojoj pričate ipak bila Moda mladih
Vares City

#385 Re: zeničani

Post by Vares City »

gilbert wrote:Vares City pozdravio te Titolajko :D
Radili onaj kafic kod opstine u Varesu ? Sto ja volim onaj slalom autom od Breze do Varesa a isao sam u Vares i onim drugim sumskim putem na kojem je na svakih 20 metara bilo obreno stablo :) E sada ako me sjecanje sluzi Kopljari su iznad Varesa u sumi onako pitoreskno mjesto gdje zaljubljeni parovi uzivaju u panorami :-D za to mjesto imam jedan dozivljaj.
A Husiku nisi skont'o :roll:
Ako misIis na Jazz cIub,...radi,inace u Varesu samo kafici i kafane rade :lol:
Horor cesta,..do Dabravina i nekako,..inace varesani kazu da od Breze do Varesa ima samo dvije krivine,..Iijeva i desna :lol: :lol:
Kopjari su na vareskoj opstini aIi priIicno daIeko od Varesa(nekih 20-tak km) i zaista se sa prevoja iznad Kopjara pruza predivna panorama prema Bobovcu,Dragovicima,Mijakovicima,...a oni parovi sigurno nisu dosIi tu zbog panorame :lol:

Deder maIo o tom dozivIjaju 8-)
dezurni_ucenik

#386 Re: zeničani

Post by dezurni_ucenik »

Eborg wrote:Samo da potvrdim da je kino "Central" radilo tokom rata. I ja sam bio jednom, zakačio me "Beverly Hills Cop". :thumbup: Tad se išlo u kino zbog tog cijelog doživljaja, nisi znao ni šta ćeš gledati. Sad se prenemažu kad im ponudiš DVD usred kuće. :mrgreen:

Danas Zenica fakat nema neku "centralnu" tačku na kojoj se skuplja omladina. U zadnjih 10-tak godina to su bili gimnazija i zidić kod Kamenog mosta (ne znam kako sam ovo mogao zaboraviti) te stepenice kina "29. novembar", prije nego je isto obnovljeno.

Balavci s autima, Facebook, neki novi trendovi su bili faktori koji doprinesoše tim promjenama.

Iz priča starijih, "Žilet" u Staroj čaršiji je krajem '80-ih također bio hit. Zaboravio sam ime, ali čini mi se da je spomenut i neki kafić u suterenu "Beograđanke"/"Bosanke"/kako li se već danas zove, niz one stepenice gdje se ulazi u "Jysk", sjećam se da je u ratu bilo puno prašnjavih poker-aparata. :-)

Kultni "Kristal" je ipak opstao kroz generacije, i danas volim otići tamo pa s merakom naručiti sladoled ili kolač a prije sam k'o bez duše znao trčati da uzmem kuglu u kornetu. :lol:

"Jazz klub" zna ljeti biti interesantan no u posljednje vrijeme je sve više putera. Isto k'o što su nekad prvačići išli u "Romantic" a ovi ozbiljniji iz 2. i 3. razreda u "Gaudeamus", danas je tamo mrtvi seljakluk. Onda puteri pređoše i djelimično se zadržaše u "Businessu"/"Clubu 072" da bi danas dobacili do novih visina i shopping-centra. :-)

Sjecam se Romantica period 2000/01 godina.Kad je bio ogromna basta a prostor unutra je bio poprilicno malen.Par stolova i to je to.I onda ,koliko se sjecam,pred kraj 2001. prosirio.I to ljeto sjecam se da je aktuelna stvar bila Es selamu alejkum.Krene ta stvar a citav romantic u glas:ALEJKUMUUUSELAAAAAM :-D

A Gaudeamus je bilo mjesto gdje je tada stemalo uglavnom hard techno i goa trance.(2000.godina)..
gilbert

#387 Re: zeničani

Post by gilbert »

prilagodjena wrote:mislim da je ta prodavnica o kojoj pričate ipak bila Moda mladih
Upravu si kada sam ja prevrtio film ipak proslo je 20 godina jeste" Moda Mladih "
samo_ti

#388 Re: zeničani

Post by samo_ti »

Stupas mene :D

citajuci neke postove, udari nostalgija za nekim vremenima ( vrijeme rata )...djetinstvo valjda :)

Zettel televizija, sjeca li se ko...95. g , svaki dan od 17 h film, Rambo, Americke nindje, Roky, Umri muski i td...a mi klinci, cahure, puskice, pistoljcici i "ke-ka-ma" ....djeca pjevaju hitove i to :D

prvi izlasci, ispod Lamele, Belfast...filmovi-videoteka Amadeus i Vox , igrice na Jaliji-Bambi i kod Šnela...ocu novine kupovao kod "ljiljana" ( ispod kina kiosk bio )...Coco i sladoledi...Šen i mature...setnja Babinom i gledanje bocanja ( staro igraliste )...prve kradje "obruca" sa koseva ( samo vratis svoj iz druge mahale )...uh uh :-D

Zenica je Bosne zjenica !
gilbert

#389 Re: zeničani

Post by gilbert »

@prilagodzena tek sam sada procitao pa da odgovorim ja se sjecam Bagrema .
@ crkvice Fratelli je li to u onim novim zgradama u Crkvicama gdje Trifa radio ko konobar ?
Ja mislim da sam usao par puta u Romatik to je Mustafin kafic do Gaudeamusa preko puta Gimnazije ?
Cevapi kod Seje kada sam ja bio mlad taj objekat se zvao AS i nijedan carsijski covjek nebi sebi dozvolio da tu bude vidjen.
Jedno vrijeme se izlazilo u Hotel Internacional na terasu . (to se izvodile koke za koje nisiam imao namjeru upoznati sa mojom djevojkom)
Sjecali se ko buregdzinice Celik preko puta Zenicanke ?

Triump je li to onaj kafic u bivsem Dukatu preko puta Borca jer imam osjecaj da je u Novoj Zenici preko puta autobuske bio kafic sa istim ili slicnim imenom ? Sama cinjenica da imam problem da se sjetim "objekta" mi dosta govori . :lol:

Neko je pitao za Alibabu ja se sjecam pomenutog objekta .
@Eborg ko nije isao ko Lutve na kolace nije iz Zenice .
Rafaelo ispod RMK izgleda OK , otisao tamo sa prijateljem preko dana bilo je dosta stare raje iz carsije .
U RMK se izlazilo iza rata.
phillie

#390 Re: zeničani

Post by phillie »

@ crkvice Fratelli je li to u onim novim zgradama u Crkvicama gdje Trifa radio ko konobar ?
Nije, Frateli je gore prekoputa Masinskog fakulteta, prijasnji Premier.
Cevapi kod Seje kada sam ja bio mlad taj objekat se zvao AS i nijedan carsijski covjek nebi sebi dozvolio da tu bude vidjen.
Ah, ebo ga ti, pa ima dostava :D ko bi dole jos sjedio 8)
Triumph je li to onaj kafic u bivsem Dukatu preko puta Borca jer imam osjecaj da je u Novoj Zenici preko puta autobuske bio kafic sa istim ili slicnim imenom ?
Upravo taj :run:
Kako se zove Hadzin kafic u Masarikovoj ( milk shake od banane ) do pekare u Masarikovoj preko puta Tine . Poslije je tu bio i butik isto u njegovom vlasnistvu ?
Jesi mislio na Art? Posto na tom potezu samo Art i butik drzi isti vlasnik :D

"Ne daj se Zetele, jabuko moja" perfomed by Eka :D
prilagodjena

#391 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

crkvice wrote:
Jesi mislio na Art? Posto na tom potezu samo Art i butik drzi isti vlasnik :D
joooooooooooooj art,svaka čast......od juče kontam kako se taj kafić zvao,i čo'eka zadeverala s tim ali jok,ni jednom da na pamet padne:lol: :lol:
a sjećam se dobro kad je bio otvoren...bio baš dobar kafić i često sam sjedila tamo :-D
Eborg

#392 Re: zeničani

Post by Eborg »

Pa "Art" je više fast-food ili tako nešto, možda je prije bio više kao kafić. Znam da je vlasnik neki stariji čovjek, vjerovatno je onda to to.
koop

#393 Re: zeničani

Post by koop »

+1
Rosetto, Gallery, Bordo, u ratu i Rasta dok je trajalo

Gilbert, ona pucnava sa Niksicanima, jel' to ono holivudsko ganjanje po bulevaru i pucanje iz auta?
prilagodjena

#394 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Eborg wrote:Pa "Art" je više fast-food ili tako nešto, možda je prije bio više kao kafić. Znam da je vlasnik neki stariji čovjek, vjerovatno je onda to to.

"Art" je picerija,blizu službenog ulaza u bh telekom,do Arta je butik,od prije rata se tako zove
i bio je divno mjesto za kaficu popiti....u zadnje vrijeme ne znam kakvo je stanje
prilagodjena

#395 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

koop wrote:+1
Rosetto, Gallery, Bordo, u ratu i Rasta dok je trajalo

Gilbert, ona pucnava sa Niksicanima, jel' to ono holivudsko ganjanje po bulevaru i pucanje iz auta?
gdje ono bi rasta?
Magarece_godine

#396 Re: zeničani

Post by Magarece_godine »

Zenica? Sarajevsko prigradsko naselje ? :D
prilagodjena

#397 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

Magarece_godine wrote:Zenica? Sarajevsko prigradsko naselje ? :D
:lol: :lol: :lol: :lol: dobro ti nama došao :-D
babin_sin

#398 Re: zeničani

Post by babin_sin »

Art je, koliko se ja sjećam bio na drugoj adresi (nego ova danas) mislim malo dalje nego sad, i onda se premjestio, pa su ubacili malo stolova i na kraju prije godinu dana su se pravo proširili, imaju lijepu baštu vani, ne vidi se sa ceste
nije loše mjesto samo je jako zagušljivo, ventilacija nula poena
i nervira me onaj vlasnik, koji po vazdan tu sjedi i samo gleda da li ce se neki momak i djevojka zagrliti ili, ne daj Bože, poljubiti pa da on pošalje konobara da opomene dotične :x
prilagodjena

#399 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

babin_sin wrote:Art je, koliko se ja sjećam bio na drugoj adresi (nego ova danas) mislim malo dalje nego sad, i onda se premjestio, pa su ubacili malo stolova i na kraju prije godinu dana su se pravo proširili, imaju lijepu baštu vani, ne vidi se sa ceste
nije loše mjesto samo je jako zagušljivo, ventilacija nula poena
i nervira me onaj vlasnik, koji po vazdan tu sjedi i samo gleda da li ce se neki momak i djevojka zagrliti ili, ne daj Bože, poljubiti pa da on pošalje konobara da opomene dotične :x
moguće,znam da je bio moderan kad se otvorio sa nekakvim neobičnim geometrijskim oblicima...uglavnom bio je u masarikovoj a mislim da je i ostao
prilagodjena

#400 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

sjće li se iko kako se zvala radnja u kojoj su se prodavale rašicine i murine krpice,nalazila se na potezu od uglovnice do pošte 6?
sjećate li se utoka i slovenija športa u lonđi?
Post Reply