Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kamen spoticanja
#24451 Re: Zeničani
O.Š ?

-
Tempo
- ZeModerator
#24452 Re: Zeničani
to su oni zaboravili na njih. cim se sjete prodace ih u staro zeljezo i to sto si nabrojao: munara, postovanje, podanistvo i glas na izborima, serem im se u glasacki listic._BataZiv_0809 wrote: Da su se oni mogli tusnuti, tusno bi njih neko u privatnoj reziji![]()
Dio para bi dao za munaru i svi bi rekli joj svaka cast covjeku, gigant, gospodin...
-
clio_dci120
#24453 Re: Zeničani
Meni iskreno ovo djeluju noviji model u odnosu na modele iz 70-ih godina...Ne kazem da nisi upravu, vjerovatno ja grijesim, ali meni fakat djeluju iz novijeg perioda, jer vidjao sam te stare dampere. Pretpostavljam da su i ovo na slici Belazovi damperi.Tempo wrote:damperi sa slike su sredinom sedamdesetih punim plucima i karburatorima prevozili trosku i jalu iz zeljezare tamo gore iznad tetova, sve do rata. devedestprve je vec uveliko nastupao raspad sistema i nije se nigdje nabavljala nova oprema. samo kalasnjikovi, poserem im se u kalasnjikov.
Gdje sad onaj rudar na forumu da rasjvjetli ovu misteriju?
-
Tempo
- ZeModerator
#24454 Re: Zeničani
vidio sam iste dampere, kao sa slike, u dokumetarcu o gradnji djerdapa a to je bilo jos ranije.
nego, nije mi bilo mrsko da pitam jednog, bliza mi rodbina u mene, iz tetova koji je radio u zeljezari tih godina i on kaze ovako:
-To su euklidi hidrogradnje a bili su krazovi zeljezarski
-jel ih bilo koliko i kad su ih uveli?
-To je bilo oko sedamdesete hidrogradnja je radila ravnanje terena za novi dio zeljezare tada su i pomjerali groblje ispod sumadije a mozda igodinu do dvije pre 70 god-
tako da ostaje pitanje ciji su ovi sa slike i odakle tu. i ta oznaka RM...
nego, nije mi bilo mrsko da pitam jednog, bliza mi rodbina u mene, iz tetova koji je radio u zeljezari tih godina i on kaze ovako:
-To su euklidi hidrogradnje a bili su krazovi zeljezarski
-jel ih bilo koliko i kad su ih uveli?
-To je bilo oko sedamdesete hidrogradnja je radila ravnanje terena za novi dio zeljezare tada su i pomjerali groblje ispod sumadije a mozda igodinu do dvije pre 70 god-
tako da ostaje pitanje ciji su ovi sa slike i odakle tu. i ta oznaka RM...
Last edited by Tempo on 28/01/2018 18:26, edited 2 times in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#24455 Re: Zeničani
Ci-Nick wrote:Dobra fotografija, sjećam se da sam kao dijete jeo ćevape kod Vranješa, preko ljeta se tu uz Kočevu prodavala lubenica._BataZiv_0809 wrote: Trazi, trazi, sve sto zelis prstom mi pokazi:
Imali smo mi svoja vozila, FAP, TAM, ZCZ
A što se kamiona tiče, najzanimljiviji kamion je imao Zilić, vozio je nekog starog Džemsa, sa sajlom i kukom za samoizvlačenje.
To je bio jedini kamion u Zenici koji je mogao odvesti opremu za relej na Liscu. Kad uključi redukciju, kamion ide ko baja.
tp je ovo na bulevaru,ova kuca?
-
Ci-Nick
#24456 Re: Zeničani
Da, ova prva na ušću Kočeve,kakavdanakneiskustvu wrote:Ci-Nick wrote:Dobra fotografija, sjećam se da sam kao dijete jeo ćevape kod Vranješa, preko ljeta se tu uz Kočevu prodavala lubenica._BataZiv_0809 wrote: Trazi, trazi, sve sto zelis prstom mi pokazi:
Imali smo mi svoja vozila, FAP, TAM, ZCZ
A što se kamiona tiče, najzanimljiviji kamion je imao Zilić, vozio je nekog starog Džemsa, sa sajlom i kukom za samoizvlačenje.
To je bio jedini kamion u Zenici koji je mogao odvesti opremu za relej na Liscu. Kad uključi redukciju, kamion ide ko baja.
tp je ovo na bulevaru,ova kuca?
-
Ci-Nick
#24458 Re: Zeničani
Malo sam slagao ne ova prva nego montažna kuća iza nje koja samo malo viri,.Ili je fotografija čak i starija od te ćevabdžinice.
-
Tempo
- ZeModerator
#24459 Re: Zeničani
cevabdzinica vranjes?
zar ona nije bila na kamenom mostu? tamo gdje je sad ona odvratna aluminijumska kafana?
zar ona nije bila na kamenom mostu? tamo gdje je sad ona odvratna aluminijumska kafana?
-
kakavdanakneiskustvu
#24460 Re: Zeničani
ma tu je negdje bila,gdje sad parking rmk prometa
-
kakavdanakneiskustvu
#24461 Re: Zeničani
Tempo wrote:cevabdzinica vranjes?
ne
-
enkoo83
#24462 Re: Zeničani
Ja koliko sam upoznat za te dampere na moscanici to je pred rat uzeto na kredit i jbg kako se zaratilo kasnije poslije rata rudnik sa njima nije mogao nista nit ih prodati niti koristiti.
-
Tempo
- ZeModerator
#24463 Re: Zeničani
koja je bila?kakavdanakneiskustvu wrote:Tempo wrote:cevabdzinica vranjes?
ne
-
Tempo
- ZeModerator
#24464 Re: Zeničani
izgleda da je tako.enkoo83 wrote:Ja koliko sam upoznat za te dampere na moscanici to je pred rat uzeto na kredit i jbg kako se zaratilo kasnije poslije rata rudnik sa njima nije mogao nista nit ih prodati niti koristiti.
-
Ci-Nick
#24465 Re: Zeničani
Tu je bila neka ćevabdžinica ali krajem osamdesetih.Tempo wrote:cevabdzinica vranjes?
Govorimo o kraju sedamdesetih i početku osamdesetih.
Evo na ovoj fotografiji se vidi na samom ušću Kočeve u Bosnu,

-
kakavdanakneiskustvu
#24466 Re: Zeničani
Tempo wrote:koja je bila?kakavdanakneiskustvu wrote:Tempo wrote:cevabdzinica vranjes?
ne
hm,tu nikad nije bila cevabdžinica koliko ja znam,ko dijete sam zivio iznad sadasnje mesnice pašalić,mislim da bi znao da je tu bilo nesto takvo
-
Ci-Nick
#24467 Re: Zeničani
Možda kratko, pola godine ili godinu tamo negdje između "88. i "91. jer je u tom boćnom prostoru bio i frizerski jedno vrijeme pa i kafić, a možda i nije ali je u podrumu sigurno bila štaljina bravarija.
-
kakavdanakneiskustvu
#24468 Re: Zeničani
štaljina bravarija je bila otprilike na mjestu sadasnje zgrade RMK prometa koliko se ja sjecamCi-Nick wrote:Možda kratko, pola godine ili godinu tamo negdje između "88. i "91. jer je u tom boćnom prostoru bio i frizerski jedno vrijeme pa i kafić, a možda i nije ali je u podrumu sigurno bila štaljina bravarija.
-
Tempo
- ZeModerator
#24469 Re: Zeničani
bila je 100%. raspitacu se sutra kako se zvala i cija je. u medjuvremenu:
Blizu Kamentnog mosta, nizvodno od Kočeve prema Bosni, takoreći na samom mostu, nalazila se ćevabdžinica ,,Vranješ”. Nekadašnji vječiti rezervni golman FK Čelik, jer pored Stijovića nije imao šansi da stane na gol, držao je montažnu radnju sa baštom iza, baštom sa par stolova ali sa velikim prometom.
-
Kralj Tvrtko I.
#24470 Re: Zeničani
Ne znam ništa i toj opremi na Moščanici. Znam da ima mašinerije i tih kamiona. Zašto ih rudnik ne prodaje u željezo to mi nije jasno. Mogli bi se pokriti mnogi problemi s tim parama.
I ono što znam da je u planu da se ponovo otvori površinski kop Moščanica ali je i to u razmatranju još. Sve košta a rudnik nema para za ulaganje.
I ono što znam da je u planu da se ponovo otvori površinski kop Moščanica ali je i to u razmatranju još. Sve košta a rudnik nema para za ulaganje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#24471 Re: Zeničani
Vranjesi su danas u Kanadi, eto ako koga zanima
Sta nasih ljudi ima rasutih po svijetu, to je cudo.
Prije nekoliko godina na fb sam citao o godisnjici mature jedne od zenickih srednjih skola, ne znam tacno koja je u pitanju, ime je bilo po jednom od narodnih heroja, nebitno...uglavnom ljudi organizovali zabavu u nekom gradu na granici Kanade i Amerike
Vise ih ima tamo nego u Evropi, a o BiH da i ne pricamo, i ljudima ekonomicnije bilo tako
Sta nasih ljudi ima rasutih po svijetu, to je cudo.
Prije nekoliko godina na fb sam citao o godisnjici mature jedne od zenickih srednjih skola, ne znam tacno koja je u pitanju, ime je bilo po jednom od narodnih heroja, nebitno...uglavnom ljudi organizovali zabavu u nekom gradu na granici Kanade i Amerike
Vise ih ima tamo nego u Evropi, a o BiH da i ne pricamo, i ljudima ekonomicnije bilo tako
-
Ci-Nick
#24472 Re: Zeničani
Kad je ta kuća srušena preselio je u podrum gdje je kasnije bio kafić.kakavdanakneiskustvu wrote:štaljina bravarija je bila otprilike na mjestu sadasnje zgrade RMK prometa koliko se ja sjecamCi-Nick wrote:Možda kratko, pola godine ili godinu tamo negdje između "88. i "91. jer je u tom boćnom prostoru bio i frizerski jedno vrijeme pa i kafić, a možda i nije ali je u podrumu sigurno bila štaljina bravarija.
U par navrata sam svraćao da mi kopira ključ od vrata.
-
Ci-Nick
#24473 Re: Zeničani
Da, ali to nije kod Kamenog mosta nego na samom ušću Kočeve u Bosnu.Tempo wrote:bila je 100%. raspitacu se sutra kako se zvala i cija je. u medjuvremenu:Blizu Kamentnog mosta, nizvodno od Kočeve prema Bosni, takoreći na samom mostu, nalazila se ćevabdžinica ,,Vranješ”. Nekadašnji vječiti rezervni golman FK Čelik, jer pored Stijovića nije imao šansi da stane na gol, držao je montažnu radnju sa baštom iza, baštom sa par stolova ali sa velikim prometom.
-
kakavdanakneiskustvu
#24474 Re: Zeničani
Ci-Nick wrote:Da, ali to nije kod Kamenog mosta nego na samom ušću Kočeve u Bosnu.Tempo wrote:bila je 100%. raspitacu se sutra kako se zvala i cija je. u medjuvremenu:Blizu Kamentnog mosta, nizvodno od Kočeve prema Bosni, takoreći na samom mostu, nalazila se ćevabdžinica ,,Vranješ”. Nekadašnji vječiti rezervni golman FK Čelik, jer pored Stijovića nije imao šansi da stane na gol, držao je montažnu radnju sa baštom iza, baštom sa par stolova ali sa velikim prometom.
da,gdje je sad parking kod zgrade rmk prometa
-
Tempo
- ZeModerator
#24475 Re: Zeničani
jebem li ga... danas sam pitao neke prijatelje i oni kazu isto. jedan mi je rekao da je na mostu bila pecenjarska radnja, pa sam mozda pomjesao cevape i kospe.