kamen spoticanja wrote:Nije mi bilo mrsko pa sam pitao efendiju ponovo (efendija je ovde sef finansijske sluzbe opstine Zenica

)
I dug je otprilike onoliki koliki sam mislio da jeste...glavnica ide na GGM projekat...dakle 25 miliona dolara...s tim da su do sada povucena sredstva cca petine ukupnog kredita...i kredit ima grejs period od 5 godina...ostatk duga jeste nekih milion i pol koje je opstina duzna stanovnicima naselja Pecuj zbog cirkusa koji je napravio Zakir Pasalic s gradjevinskim dozvolama dole..
kamen spoticanja wrote:Ah i da...ako budes trazio papir za gore navedene cifre, otici ces sefu finansija...ja sam te najavio

lik se zove Dzevad
Naravno da ću tražiti vjerodostojan izvor, argument ti se još uvijek zasniva na "rekao meni jaran iz stranke", što nema nikakav kredibilitet. Čuj, otiđi šefu finansija

Pa otiđi ti i donesi potvrdu informacije koju iznosiš. Ne vjerujem da će mene primiti i dati mi uvid u dokumentaciju, jer ne poznajem ga iz stranke. Dakle, čekam izvor, a dok ga ne doneseš bit ću dovoljno velikodušan da na nivou hipoteze prihvatim tu cifru radi nekih komparacija koje ću dalje napisati.
kamen spoticanja wrote:i jos ima prenesenog budzetskog deficita od prosle godine od 1, 5 % tako da ukupan dug ne prelazi 5% opstinskog budzeta a ti kao nadpametan znas da je lokalna zajednica kreditno sposobna sve dok dug ne prelazi 10% ukupnog budzeta...s ovim Zenica spada u red manje zaduzenih lokalnih zajednica u BiH...
Čekaj malo, dakle naš ukupan dug iznosi, hipotetički, nešto preko 40 miliona KM (zaokružimo na 40), ukupan budžet općine Zenica za 2013 iznosi 47 miliona. 40/47 * 100 = 85 %. Procentualni račun iz osnovne škole kaže da ukupan dug (čiju cifru si ti rekao) je 85 % budžeta. Sad me zanima račun kojim si ti došao do ovih 5 % i ostatak palamuđenja o "kreditno sposobnoj zajednici".
kamen spoticanja wrote:koliki je opstinski dug a koliki kantonalni deficit samo za proslu godinu i kako i zasto je nastao...ti si samouvjereno i nadpametno kazao da sve znas (mada se peres dje na meni da dokazujem tvoju pamet) a i ispada da iza huse ostaje pomenuti dug i kad se sve sabere projekti vrijedni cca 100tinjak miliona a iza kantonalnih vlasti deficit od 30 miliona i bolnica bez gaze i analgina
Ne kontam ovaj argument. Kako to što je ZDK u sranjima, pere Husu od njegovih sranja? Pa ZDK je u ovoj godini na općinu prenio preko 7 miliona KM, koje čine ključnu "razliku" i omogućavaju kakvo-takvo funkcionisanje ovog jadnog budžeta. Stoga, Huso može samo da se pokloni kantonu i zahvali mu.
kamen spoticanja wrote:Naravno ovo tebi opet nista nece znacit jer takve si japije...al u konacnici ti i nisi toliko bitan...svekoliko pučanstvo konta ovo bez obzira na upinjanja adnana dzonlica i ekipe mu iz avaza pa izbori donesu 80 +% glasova , duplo vise nego mu stranka uzme, i skoro tri puta vise nego svi ostali kandidati za načelnika zajedno..
Svekoliko pučanstvo konta ovo? Demokratija i pravo odabira političkih predstavnika podrazumijevaju obrazovano i informisano stanovništvo. Kada vrijednosti demokratije primjeniš na neobrazovano i neinformisano stanovništvo događa se da "Huse" postanu heroji i na scenu stupi politička anarhija i očaj kakve mi imamo. Najmanje 90% ljudi koji su glasali sa Husu nikada nisu pogledali niti jedan ekonomski parametar ovog grada, niti otvorili budžet, a čak i da jesu - predstavljalo bi im hijeroglife. "Svekoliko pučanstvo" nije glasalo za Husu jer su upoznati sa opterećenošću budžeta dugom ili drugim javno netransparentnim informacija već : 1. Jer povezuju SDA sa bošnjaštvom i islamom (poput tebe) i Alijom, 2. Jer su popušili "mit o Husi" koji demagoški plasirate. Možda niste neki ekonomisti, ali ste vrhunski stručnjaci za marketing. 3. Jer su i sami u SDA ili imaju neku korist od iste. 4. Jer je informisanost prosječnog stanovnika ove općine takva da je prvi put čuo za kandidate (osim Huse) onda kada ih je vidio na glasačkom listiću. 5. Jer naš narod uopće ne razumije odakle se gradi sve što se gradi i ko to plaća, već se vodi logikom "Huso izgradio - Huso dobar".
Za kraj: Ako prihvatimo cifru od 40 miliona kao ukupan dug, to i dalje predstavlja najveći dug koji je jedan načelnik ostavio iza sebe u historiji ovog grada - a pri tome te pare nisu oživjele privredu, zbog čega Huso također ostavlja općinu sa najvećom nezaposlenošću u historiji ovog grada - što je već drugi par opanaka, ali vrijedi pomenuti. Ali, ko to još gleda, bitno je da imamo Arenu u kojoj niko ne igra i novu travu na B. polju i Huso dobar!