Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ExNihilo

#1376 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

motorola01 wrote:
Ellinor wrote:Ljudi grade na svom zemljištu i od svojih para (donacija), pa nek grade. Ono što meni smeta jeste što, zbog te gradnje, blokiraju javni put između džamije i medžlisa, zbog kojeg moramo godinama obilaziti kompletno gradilište da bismo došli do čaršije.
Sve si u pravu, ali opet covjek se zapita kome to grade? Ispast ce mozda ruzno i mozda ce me mnogi napasti i nece se sloziti sa mnom, ali kome recimo treba ona dzamija u Radakovu, ona dzamija u Babinoj rijeci? Nigdje veze kad se sve to pogleda. Ni na sto ne lici. Uglavise ih izmedju zgrada na lijepoj zelenoj povrsini i unakazise cijeli taj dio. Uopste na tim mjestima nije mjesto dzamiji, niti su se uklopile u okolis. Pa ona u Blatusi :shock: . Hej u Blatusi dzamiju prave pa jos gdje je uglavise :-) . Jadna nam majka sa ovim IZ pulenima. I ovo i centru sto prave, ne prave ni meni ni tebi, nego sebi da se oni mogu izivljavati, dok ovamo narod nema sta da jede. Bolje da su napravili kakvu fabriku u Babinu, pa da ljudi ne moraju silaziti u grad :D . Svima bi bilo bolje..
Nemojte brkat jabuke i kruške. Što bi to IZ trebala graditi fabrike i zapošljavati ljude. Nije to u njihovom domenu niti prave vjerske objekte od naših para, već od svojih. Neprestano se čuje argument "umjesto džamija, bolje bi bilo graditi fabrike". To je loša logika i usmjeravanje pažnje na pogrešne probleme jer džamije ne grade iz budžeta. S druge strane, postoje mnoge besmislice koje se finansiraju iz budžeta, dakle naših para, ali to niko ne proziva. Često navodim za primjer naše pozorište. Godišnje izbace nekolicinu predstava koje gleda "šaka ljudi", samostalno su potpuno neodrživa institucija, imaju velike plate, strašne troškove za onako veliki prostor, nafurane "glumce" koji ne kontaju da žive od naših para, itd. Promocija samih predstava je katastrofalna, što bi se oni trudili privući ljude kad ima budžet da se grabi i popune rupe.

Postavljaš pitanje džamija u Babinoj rijeci, Radakovu, Blatuši. Možda bi se iznenadio kada bi vidio koliko tu ljudi dolazi. Dakle, nije istina da "zjape prazne".

Kod IZ meni najviše smeta to što se udaljila od samog naroda. Non-stop se traže donacije, a mislim kada bi neki siromah-musliman ušao u medžlis i zatražio marku da bi izbačen bio po principu "noga u guzicu".
Djubre_

#1377 Re: Zeničani

Post by Djubre_ »

Ljudi u zenici vlada SDA, i normalno da ce praviti dzamije, nego crkve :)= Oni iz tih sela i dzamija itd.. imaju glasove :)
muhafuca

#1378 Re: Zeničani

Post by muhafuca »

andr0id wrote:Ljudi u zenici vlada SDA, i normalno da ce praviti dzamije, nego crkve :)= Oni iz tih sela i dzamija itd.. imaju glasove :)
Dzamiju ne gradi ni opstina ni SDA ni IZ
vec je donacija privatnika jednog (ako treba i kojeg nije problem reci ali mislim da u ovoj raspravi nije bitna informacija)

plus u vreme kad je SDA bila najjaca obnovljena je pravoslavna crkva i odradjen projekt katolickog skolskog centra bez ikakvih problema - to sto hriscana u zenici nema puno pa se ne prave crkve u tolikoj mjeri kao djamije nije
stvar nikakvih zabrana vec realiteta situacije
Not My Idea

#1379 Re: Zeničani

Post by Not My Idea »

motorola01 wrote:
Not My Idea wrote:To vi o dzamijama?
Ubrzo pocinje izgradnja jedne, kod onih garaza ispod socijalnog.
Jel to ti ozbiljno ili se zezas :shock: ? Ne daju djeci da lopte igraju na onoj livadi. Sta rade stanari onih par zgrada u okolici Socijalnog? To treba pod hitno zabraniti. Neka ljakani prave sebi pred kucom dzamiju, ja mislim da ih je dosta bilo u gradu.
Ne zezam se.
Vlasnik Fantasy-ja je kupio stan i poklonio IZ, u jednoj od onih zgrada u blizini..I taj stan je namjenjen za hodzu koji bude u toj dzamiji.
Djubre_

#1380 Re: Zeničani

Post by Djubre_ »

A taj ti je privatnik clan SDA.. Tko to daje novac iz svog djepa od privatnika? Dao samo onaj Talic, i to da napravi sam svoju tekiju.. ehh.. ostale gura vlast sda, koja nije za javnosti.. ukljucujuci naravno i gradjane tog mjesta gdje se gradi.. pa idu od vrata do vrata i traze 3 km za izgradnju..

Tko se danas uclani u neku stranku, jos ako je vodeca, ima neke koristi od nje. Zapamti to.. Ja licno znam, kome je SDA dao posao u gradu u par firmi, a znam kome je SDP dao.
ExNihilo

#1381 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

muhafuca wrote:
andr0id wrote:Ljudi u zenici vlada SDA, i normalno da ce praviti dzamije, nego crkve :)= Oni iz tih sela i dzamija itd.. imaju glasove :)
vec je donacija privatnika jednog (ako treba i kojeg nije problem reci ali mislim da u ovoj raspravi nije bitna informacija)
Reci kojeg, da zna raja? Čisto onako da se nasmiješimo ako taj privatnik u bližoj budućnosti dobije nekoliko tendera.
motorola01

#1382 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

Not My Idea wrote:
motorola01 wrote:
Not My Idea wrote:To vi o dzamijama?
Ubrzo pocinje izgradnja jedne, kod onih garaza ispod socijalnog.
Jel to ti ozbiljno ili se zezas :shock: ? Ne daju djeci da lopte igraju na onoj livadi. Sta rade stanari onih par zgrada u okolici Socijalnog? To treba pod hitno zabraniti. Neka ljakani prave sebi pred kucom dzamiju, ja mislim da ih je dosta bilo u gradu.
Ne zezam se.
Vlasnik Fantasy-ja je kupio stan i poklonio IZ, u jednoj od onih zgrada u blizini..I taj stan je namjenjen za hodzu koji bude u toj dzamiji.
Pretpostavio sam ko je, jer sam ja htio uzeti taj stan ali bila mala kvadratura i poslije cujem da je on kupio taj stan i poklonio IZ da tu zivi hodza. Sve je to lijepo, krasno ali dzamiji nije mjesto ondje, taman se sama napravila.

Elli, spominjes mjesanje krusaka i jabuka, ali vjeruj da to nije nikakvo mijesanje. Kako je ta IZ dobila pare, moze ih proslijediti dalje isto onako kako su ih i oni dobili pa da se nesto korisno uradi. Jbt ne mogu da vjerujem da ce ondje napraviti dzamiju, tacnije bukvalno ce je uglaviti izmedju zgrada. Mogu misliti kako ce to sve nakaradno izgledati, bas kao sto izgleda i ona slika iz Radakova i Babine rijeke..
Last edited by motorola01 on 18/10/2012 14:13, edited 1 time in total.
motorola01

#1383 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

Ellinor wrote:
muhafuca wrote:
Reci kojeg, da zna raja? Čisto onako da se nasmiješimo ako taj privatnik u bližoj budućnosti dobije nekoliko tendera.
Eto receno ti gore. Avdic cini mi se, vlasnik Fantazija... Lijepo je sto je kupio stan, ali brate vrijeme je i da se narod iz tih zgrada digne i zabrani to. Zamislite dzamiju na onoj livadi :-)
ExNihilo

#1384 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

motorola01 wrote:
Elli, spominjes mjesanje krusaka i jabuka, ali vjeruj da to nije nikakvo mijesanje. Kako je ta IZ dobila pare, moze ih proslijediti dalje isto onako kako su ih i oni dobili pa da se nesto korisno uradi. Jbt ne mogu da vjerujem da ce ondje napraviti dzamiju, tacnije bukvalno ce je uglaviti izmedju zgrada. Mogu misliti kako ce to sve nakaradno izgledati, bas kao sto izgleda i ona slika iz Radakova i Babine rijeke..

Za njih i vjernike izgradnja vjerskih objekata je korisna. Zato i jesu islamska zajednica, a ne radnička ili slično. Imaju svoju misiju i bave se njome. Da se u ovom društvu sve institucije uspješno bave zadacima koje su u njihovoj nadležnosti, kao što se islamska zajednica bavi izgradnjom vjerskih objekata - znalo bi se "ko pije, a ko plaća". Oni nisu dužni trošiti svoj novac na stvari koje trebaju država i privatni sektor da obezbijede. Ne vidim ni druge nevladine organizacije da podižu fabrike, niti imaju zakonsko pravo da to rade na kraju krajeva. Svi mi možemo naš vlastiti novac dati u "općedruštvena dobra", ali to obično ne činimo već vodimo računa o vlastitim interesima. Ako imam novca, mogu i ja kupiti neku livadu i napraviti na njoj Star Wars spomenik, kao što oni grade vjerski objekat. Nije to pravo rezervirano samo za njih.
motorola01

#1385 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

Evo pitam te samo ovo i bilo bi fino da mi iskreno odgovoris. Da li ti smatras da na tom mjestu treba izgraditi dzamiju i da bi se ona lijepo uklopila u ambijent? Da li je tu potrebnija dzamija ili da se djeca na onoj livadi igraju kao sto su se igrala zadnjih 50 godina? Da li ce sve to lijepo izgledati, da li ce ljudima koji zive u one 3-4 zgrade biti ugodno kad se zacuje ezan pod prozorom i sa visinom decibela koje koriste skoro sve dzamije u gradu?

Jednostavno se pravi nakarada od grada.

edit:Ne moze IZ kupovati zemlju u gradu gdje ona hoce i raditi sta ona hoce. Nije ona vlast u ovom gradu niti ce ikad biti. Mora se imati prostorni plan grada koji ce liciti na nesto. Da se nekad davno planiralo tu graditi, ona drzava bi to izgradila i ne bi ostavila livadu da se djeca imaju gdje igrati i kad prodjes tim dijelom grada da imas sta vidjeti.
zedo_m

#1386 Re: Zeničani

Post by zedo_m »

De Bogati nevaljajte gluposti. Tema je Zenicani a ne rasprava o džamijama (ja sam carsijko dijete i uzivam u džamiji u Radakovu).

Znaci ne spamajte i naravno plus jos jedan iz Ze
Oi

#1387 Re: Zeničani

Post by Oi »

ha ja! sta ce nam livade u gradu!
nek se djeca igraju u areni :D
motorola01

#1388 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

zedo_m wrote:De Bogati nevaljajte gluposti. Tema je Zenicani a ne rasprava o džamijama (ja sam carsijko dijete i uzivam u džamiji u Radakovu).

Na temi se govori o Zenici i zenicanima. Nastavi druze i dalje uzivati, ali ruku na srce, nije se ni sekunde uklopila u okolis. Mada kada bi vrsili poredjenja, ona moze i nekako proci jer nije bukvalno legla uz zgrade i ostalo je oko nje jos dosta sirine. Ali ona u Babinoj rijeci, u Blatusi :-) ili ne daj Boze ova kod socijalnog :(
ExNihilo

#1389 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

motorola01 wrote:Evo pitam te samo ovo i bilo bi fino da mi iskreno odgovoris. Da li ti smatras da na tom mjestu treba izgraditi dzamiju i da bi se ona lijepo uklopila u ambijent? Da li je tu potrebnija dzamija ili da se djeca na onoj livadi igraju kao sto su se igrala zadnjih 50 godina? Da li ce sve to lijepo izgledati, da li ce ljudima koji zive u one 3-4 zgrade biti ugodno kad se zacuje ezan pod prozorom i sa visinom decibela koje koriste skoro sve dzamije u gradu?

Jednostavno se pravi nakarada od grada.

edit:Ne moze IZ kupovati zemlju u gradu gdje ona hoce i raditi sta ona hoce. Nije ona vlast u ovom gradu niti ce ikad biti. Mora se imati prostorni plan grada koji ce liciti na nesto. Da se nekad davno planiralo tu graditi, ona drzava bi to izgradila i ne bi ostavila livadu da se djeca imaju gdje igrati i kad prodjes tim dijelom grada da imas sta vidjeti.
Nisam uopće skontao tačnu lokaciju na kojoj kažete da će džamija biti izgrađena?

Nije IZ vlast u ovom gradu, ali zna se ko jeste i ko donosi odluke. Baš zato, naše kritike bi trebale biti upućene u pravcu te vlasti za sva sranja koja se dešavaju ovom gradu. Treba prstom pokazati na stvarne izvore naših problema. Dok to ne spoznamo, uvijek će nam biti krivi oni na kojima ne leži odgovornost da naše živote učine boljim, dok oni koji nose tu odgovornost će baš zato "prolaziti ispod radara" i biti nagrađeni za svoj nerad.

Nemoj se ljutiti, ali stičem dojam da tebi smetaju sve džamije, gdje god one bile izgrađene i kako god se finansirala njihova izgradnja. Dakle, iz nekog razloga si razvio netoleranciju i ksenofobiju.

Mnogo više bi nam trebala smetati izgradnja gradske magistrale ili arene, jer su finansirane kreditima koje ćemo mi oplatiti, a svrhovitost im je upitna. Dakle, svaki dan ćemo dio radnog vremena provesti radeći "besplatno" kako bi se to otplatilo. Tako godinama, desetljećima.
motorola01

#1390 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

Ellinor wrote:
Nisam uopće skontao tačnu lokaciju na kojoj kažete da će džamija biti izgrađena?

Nemoj se ljutiti, ali stičem dojam da tebi smetaju sve džamije, gdje god one bile izgrađene i kako god se finansirala njihova izgradnja. Dakle, iz nekog razloga si razvio netoleranciju i ksenofobiju.
Ako sam i ja dobro shvatio, dzamiju ce graditi(nisam ja prosirio glasinu da ce se tu praviti) na onoj livadi iza zelenih lamela. Ako ne znas gdje su zelene lamele, to su ti one zgrade iza sjeverne tribine stadiona BP. Ta livada nije uopste toliko velika da se na njoj moze ista napraviti, a kamoli dzamija.

Sto se ovog drugog tice, naravno da se ne ljutim i ovdje samo razmjenjujemo misljenja. POgresno si shvatio ovo u vezi mog odnosa prema dzamijama. Nemam nista protiv njih, ali imam protiv mjesta gdje se hoce graditi i gdje su neke vec izgradjene. Jednostavno nije joj mjesto tu medju zgradama gdje ionako nema previse prostora izmedju navedenih zgrada. Da ne govorimo o tome kad bi recimo sad neko otisao iza zelenih lamela i dreknuo se, Bog sami zna dokle bi ga culi jer taj dole dio je skoro pa zatvoren prostor. Sad zamisli da dole ezan puste sa razglasa :-) kako bi to odzvanjalo u glavama stanara onih zgrada dole.

Sad cu ti reci jos jednu stvar koja mi takodjer strasno smeta. Ne znam da li znas da se ona dzamija koja je izgradjena na Brodi, gore pored puta(isto na nakaradnom mjestu napravljena) za Cajdras, da je ta dzamija bukvalno napravljena u avliji one male zgradice u kojoj su zivjeli ljudi hrvatske nacionalnosti! Znaci covjek kad izadje iz kuce, na 3-4 metra mu je dzamija ispred nosa. Sad ja tebe pitam, sta ti mislis jel to samo slucaj ili je to namjerno uradjeno? Znaci onoliki Cajdras, a oni dzamiju jedva ondje uglavili pored puta. Ja shvatam da se napravi negdje na vecoj livadi gdje ima dosta sirine, ali ovo sto oni rade je jako ruzno za vidjeti i jos uz to sramota tako nesto uraditi covjeku koji je druge vjere.

I na kraju, neka ih prave po selima gdje su i naucili, ali nije im mjesto u gradu jer ih ima sasvim dovoljno i na finim su mjestima. Jednostavno fino je zaokruzen prostorni plan, ali ovo je vec pretjerivanje.
ExNihilo

#1391 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Već duže vremena je jasno da će u tom dijelu grada biti izgrađena džamija. Čudim se što već nije. U samoj čaršiji imaš tri džamije koje su jako blizu jedna drugoj (Čaršijska, Kočeva i Potočka) i tu je svojevrstan "rez". Od Kočeve pa do Blatuše nema džamije. Jasno je bilo da će se na tom pravcu negdje izgraditi džamija. Mislim da čak ljudi (vjernici) to i žele, jer im je daleko (pogotovo starijim) ići do čaršije ili Blatuše 5x dnevno. Imam prijatelja koji tu živi i žali se kad za bajram mora otići u jedan od mesdžida koji niču po raznim prostorijama u tom području u nedostatku džamije. Međutim, mislim da džamija ne može stati na tu livadu koju pominješ. :D Ipak, negdje će biti izgrađena 90 %.

To za Brodu stvarno nisam upoznat ni najmanje, pa se ne osjećam adekvatnim da komentarišem. :)
motorola01

#1392 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

Ellinor wrote:Već duže vremena je jasno da će u tom dijelu grada biti izgrađena džamija. Čudim se što već nije. U samoj čaršiji imaš tri džamije koje su jako blizu jedna drugoj (Čaršijska, Kočeva i Potočka) i tu je svojevrstan "rez". Od Kočeve pa do Blatuše nema džamije. Jasno je bilo da će se na tom pravcu negdje izgraditi džamija. Mislim da čak ljudi (vjernici) to i žele, jer im je daleko (pogotovo starijim) ići do čaršije ili Blatuše 5x dnevno. Imam prijatelja koji tu živi i žali se kad za bajram mora otići u jedan od mesdžida koji niču po raznim prostorijama u tom području u nedostatku džamije. Međutim, mislim da džamija ne može stati na tu livadu koju pominješ. :D Ipak, negdje će biti izgrađena 90 %.

To za Brodu stvarno nisam upoznat ni najmanje, pa se ne osjećam adekvatnim da komentarišem. :)
Imam i ja tu dosta prijatelja, ali eto nijedan se ne zali da mu je mrsko otici do carsijske za Bajram jer ipak im to ne bi trebalo predstavljati problem dva puta godisnje. IPak je lakse otici dva puta do carsijske(nije preko bijela svijeta i treba im nekih desetak minuta do dole) nego da uniste onu livadu i cijeli taj kraj jer bi to sve nakaradno ispalo.

A ovo u vezi Cajdrasa, mene je majke mi stid sto se to tako uradilo jer su ljudi cini mi se odselili odatle isto kao sto bi i ti i ja odselili jer su im ogroman objekat izgradili bukvalno ispred vrata. Ako ne vjerujes, otidji gore do te dzamije i smao otidji iza da vidis koliko su vrata udaljena od nje. Jos ljudi druge vjere pa se sad moze shvatiti na milion nacina. Sramota i nista vise..
likce

#1393 Re: Zeničani

Post by likce »

Vezano za @motoroline tvrdnje,ja zivim u krugu 500 metara od dzamije na brodi!Ona dzamija je napravljena na mjestu gdje su bile barake,u kojim niko nije zivio i koje su bile blago receno sramota(nesto kao zgrada kod gausa,zgrada rudnik transa itd),tako da se to trebalo srusiti svakako i napraviti nesto,ali iskren da budem ni ja nisam ocekivao dzamiju na onom mjestu ali je napravise!
Istina je i ovo drugo,igrom slucaja isao sam sa tim momkom u osnovnu skolu,stvarno je napravljena 3-4 metra od ulaznih vrata tog momka odnosno njegovih roditelja.Nisam ga odavno vidjeo tako da neznam da li se iselio!
Kad sam vec kod te dzamije,ono sto se kaze to je moj dzemat,ali ja sam se zakleo dok god onaj blentavi hodza vazi u onoj dzamiji ja mu necu uci,on i njegove klime i fasade i grijanje na vrh su mi k.....a,ko ne vjeruje nek ode na dzumu pa nek vidi!
splend

#1394 Re: Zeničani

Post by splend »

u zenici se do prije 15 godina, 500 godina nije napravila dzamija, i sad kad se prave, nekima opet smeta.
sramota je da onoliko naselje oko stadiona i nova zenica nemaju dzamije. nisam neki aman vjernik, al bas mi je drago da su konacno odlucili da je naprave.
DD_ASD

#1395 Re: Zeničani

Post by DD_ASD »

Evo, da se i ja prijavim na temu, da nas je više :)
motorola01

#1396 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

Najbolje bi bilo da neko od zenickih novinara pokrene pitanje u vezi gradnje dzamije na onoj zelenoj povrsini i da se narod okolnih zgrada upozna sa namjerom IZ pa da vidimo sta oni misle. Ja bih njima dao da odluce da li im treba tu dzamija i da li se slazu sa tim da se napravi. Ako se slazu, bujrum neka im prave i rijesen problem...
notsure

#1397 Re: Zeničani

Post by notsure »

Da se maknemo malo od offtopica i džamije iza socijalnog...
Zna li iko ko izvodi onaj instrumental na tužnim sjećanjima na RTVZE?
Nekad je svirao Sting, a sad ide tema koju sam čuo i kad se faćkaju Sulejman veličanstveni i ona princeza Izabela (iza čega?). Raskopa me ko je to. :)

(od 2:24)
http://www.youtube.com/watch?v=9eGgODD5s28&t=2m24s
libertas300

#1398 Re: Zeničani

Post by libertas300 »

Najbolje da sruše Bilino polje pa da tamo izgrade džamiju.
kamen spoticanja

#1399 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

motorola01 wrote:
zedo_m wrote:De Bogati nevaljajte gluposti. Tema je Zenicani a ne rasprava o džamijama (ja sam carsijko dijete i uzivam u džamiji u Radakovu).

Na temi se govori o Zenici i zenicanima. Nastavi druze i dalje uzivati, ali ruku na srce, nije se ni sekunde uklopila u okolis. Mada kada bi vrsili poredjenja, ona moze i nekako proci jer nije bukvalno legla uz zgrade i ostalo je oko nje jos dosta sirine. Ali ona u Babinoj rijeci, u Blatusi :-) ili ne daj Boze ova kod socijalnog :(
izvini Boga ti,al u sta se nije sta uklopilo?
sta to treba biti da se uklopi u komunisticki stil gradnje zgrada ?
i gdje bi ti da se grade? u babinu?
tesko da ces taj film gledat...ikad vise :wink:
motorola01

#1400 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

kamen spoticanja wrote:
motorola01 wrote:

izvini Boga ti,al u sta se nije sta uklopilo?
sta to treba biti da se uklopi u komunisticki stil gradnje zgrada ?
i gdje bi ti da se grade? u babinu?
tesko da ces taj film gledat...ikad vise :wink:
Tesko da ces i ti vidjeti dzamiju iza zelenih lamela ;-) . Ima jos normalnog svijeta, no sikiriki. Dzamija ima sasvim dovoljno u gradu, a ionako se pune samo za Bajram i dzumstagom u vrijeme dzume ;-). Ako ne vjerujes, posjeti bilo koju dzamiju u vrijeme bilo kojeg dnevnog namaza i uvjerit ces se u to.
Post Reply