Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Throttle
#10551 Re: Zeničani
Ma i ja sam za radare, malo da smire-pogotovo sad motoriste.. zivim u Babinoj rijeci i u sitne sate ljudi ubijaju motore ovom cestom.. Pitanje je kad ce neko na abnderi zavrsit..
Jos jedna stvar, stavili su znak 30 na nadvoznjaku od Sopinga do Verdija, pa ce vjerovatno i tu uskoro bit radarska kontrola jer manje-vise svi voze bar 40...
Pa pripazite..
Sto se grijanja tice, sta ja dobijem placanjem tog pausala? Iskljucio sam grijanje zbog slabe isporuke, grijem se na struju 40-50% jeftinije po sezoni jer mi u stanu nema razlike u temperaturi dok je bilo ukljuceno grijanje i sad kad sam iskljucio.. Na 10% sam pristao jer mi se nije dalo peglat zbog 10-15KM mjesecno al 30% ne mislim placat
Jos jedna stvar, stavili su znak 30 na nadvoznjaku od Sopinga do Verdija, pa ce vjerovatno i tu uskoro bit radarska kontrola jer manje-vise svi voze bar 40...
Pa pripazite..
Sto se grijanja tice, sta ja dobijem placanjem tog pausala? Iskljucio sam grijanje zbog slabe isporuke, grijem se na struju 40-50% jeftinije po sezoni jer mi u stanu nema razlike u temperaturi dok je bilo ukljuceno grijanje i sad kad sam iskljucio.. Na 10% sam pristao jer mi se nije dalo peglat zbog 10-15KM mjesecno al 30% ne mislim placat
- N.N.
#10552 Re: Zeničani
Raja, ima li kakav bus da vozi od nas dole do Gradac`a (HR) ?
Vidim ima neki bus svaki dan do Splita, ali da li ide dole ili drugom rutom ?
Ako neko zna ili ima iskustva, neka napise
Vidim ima neki bus svaki dan do Splita, ali da li ide dole ili drugom rutom ?
Ako neko zna ili ima iskustva, neka napise
- notsure
#10553 Re: Zeničani
Ne radi se o zakonu nego samo o odluci općinskog vijeća (član 14 na strani 4):belfy wrote:pa i ne mozes dobiti proces ako zakon tako glasi. problem je sto bi "negrijanje" moglo kostati tri puta vise...kakavdanakneiskustvu wrote:Freamon Lester wrote:Pausal od 30% moze proci samo kod onih koji nemaju dovoljno intelekta da odu do prvog pismenog advokata.
pa i ovo sadasnje plaćanje paušala je smiješno ali nisam čuo da je neko dobio proces protiv grijanja na sudu zbog plaćanja paušala
http://www.grijanjezenica.ba/images/Dok ... janjem.pdf
A da je čak i ovaj paušal od 10% u suprotnosti sa zakonom kaže ova odluka konkurencijskog vijeća za Travnik:
http://bihkonk.gov.ba/datoteka/Rjesenje ... 15-bos.pdf
Udruženje potrošača Travnik se žalilo na paušal od 40% travničkog grijanja i konkurencijsko vijeće je utvrdilo da nema osnova za naplaćivanje "fiksnog troška".
I argument zeničkog grijanja da se paušalom namiruje toplota koja se preuzima od drugih stanova je budalasta, jer oni koji isključe grijanje ne sjede u ledari nego se griju na struju ili na drugi način. I sigurno se bolje griju nego ovi koji se nisu isključili, tako da bi trebalo da grijanje plaća njima 10% jer im "isključeni" u stvari dogrijavaju neisključene stanove. Sva priča oko paušala za grijanje je pokriće za nesposobnost i sakrivanje istine o gubicima. Oderi redovne platiše da ne moraš ganjati neredovne.
- Freamon Lester
#10554 Re: Zeničani
Sam nacin naplacivanja pausala jednostavno nema veze sa zdravim razumom. To su i pokazalo odlukom konkurencijskog vijeća, a i presuda će sigurno ići u korist potrošača. Problem je što to košta i što SDA vlada sudovima u Zenici. Dok to dođe van njihovog uticaja prođe par godina, ali na kraju se isplati. I na kraju nemamo udruženje potrošača. Tačnije u ovom gradu nema niti jedna NVO kojoj glava nije zabijena u dupe zelenim do kraja. Eventualno par ovih što se profesionalno sadakom bave, a ovo ostalo je smiješno.kakavdanakneiskustvu wrote:Freamon Lester wrote:Pausal od 30% moze proci samo kod onih koji nemaju dovoljno intelekta da odu do prvog pismenog advokata.
pa i ovo sadasnje plaćanje paušala je smiješno ali nisam čuo da je neko dobio proces protiv grijanja na sudu zbog plaćanja paušala
Jedini kojem bi ja mogao plaćati paušal je moj komšija koji je kupio toplotnu energiju od JP Grijanje, a onda se ja šlepam od njega (iako se objektivno on grebe od mene jer je kod mene daleko toplije). A zeleni kmeri su odlučili da se JP Grijanje 2 puta naplati na osnovu iste isporučene energije. I btw. onda je logično očekivati i da se Elektroprivreda pojavi i pošalje paušal mom komšiji jer dio energije koju ja utrošim sa njihovog sistema ode njemu.
I na kraju zelena hobotnica je pipke davno omotala oko JP Grijanje. Niti imaju sposobnosti, a niti znanja da to pokrenu. A što je najgore nemaju niti volje jer njihovo biračko tijelo se uglavnom grije na ukradenu šumu.
- Freamon Lester
#10555 Re: Zeničani
I btw. prizeljkujem da zeleni kmeri izglasaju poskupljenje pausala sa 10% na 30% jer bi jednom za sva vremena mobilisali glasacko tijelo protiv sebe i bili bi pometeni na smetliste politickih stranak.
Nisu ni oni toliko pomucenog razuma. Bar mislim... ako imaju razuma...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10556 Re: Zeničani
AferimFreamon Lester wrote:
I na kraju zelena hobotnica je pipke davno omotala oko JP Grijanje. Niti imaju sposobnosti, a niti znanja da to pokrenu. A što je najgore nemaju niti volje jer njihovo biračko tijelo se uglavnom grije na ukradenu šumu.
P.S. Ja ludnice u gradu sta je ovo
-
slavemaster
#10557 Re: Zeničani
pa kako rijesit taj problem 'velminog parkinga' u kruznom?
- kamberovica polje
#10558 Re: Zeničani
Zoljom.slavemaster wrote:pa kako rijesit taj problem 'velminog parkinga' u kruznom?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10559 Re: Zeničani
Ma samo promjenom lokacije, jer ono fakat ne moze onako.
Juce, kad sam dosao, mi je naumpala nasa rasprava od prije nekoliko sedmica
Hajde reko da prvo uzmem stagod za pojesti. Ladjana se zatvorila, a ni ne znam kako bih joj prisao, mozda jedino Sarajevskom pa skrenuo u Šolajinu ili Slavka Rodića
Elem, hajde reko da se parkiram negdje ko covjek pa da opalim cipelcvagen do Velme. Da mi ne bi šanel10, Meknalti i kompanija mogli prigovoriti da sam mrskorod i Babinjac
Kruzio sam dobrih 15 minuta, ali parkinga nigdje. Nepropisno ostaviti oko nebodera na Meokusicama, nije bila opcija, jer isti racq kao i dizanje na trotoar.
I sta cu, izadjem na kratko, kazem sprzi mi hamburger, odem na EP pumpu kupim sokove po duploj marzi, jer jebiga ne mozes tek tako ostavit auto i vratim se po hamburger pjeske
Juce, kad sam dosao, mi je naumpala nasa rasprava od prije nekoliko sedmica
Hajde reko da prvo uzmem stagod za pojesti. Ladjana se zatvorila, a ni ne znam kako bih joj prisao, mozda jedino Sarajevskom pa skrenuo u Šolajinu ili Slavka Rodića
Elem, hajde reko da se parkiram negdje ko covjek pa da opalim cipelcvagen do Velme. Da mi ne bi šanel10, Meknalti i kompanija mogli prigovoriti da sam mrskorod i Babinjac
Kruzio sam dobrih 15 minuta, ali parkinga nigdje. Nepropisno ostaviti oko nebodera na Meokusicama, nije bila opcija, jer isti racq kao i dizanje na trotoar.
I sta cu, izadjem na kratko, kazem sprzi mi hamburger, odem na EP pumpu kupim sokove po duploj marzi, jer jebiga ne mozes tek tako ostavit auto i vratim se po hamburger pjeske
- ExNihilo
#10560 Re: Zeničani
Misliš, hambaš. 
-
slavemaster
#10561 Re: Zeničani
Znaci ne ic u velmu na hamburger...il ic u velmu kod gimnazije...i jel to nema vise nigdje u gradu #hambas pa se mora u velmu?
i sta u velmi misle o tome sto im musterije staju u kruznom?
i sta u velmi misle o tome sto im musterije staju u kruznom?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10562 Re: Zeničani
I parkirat na trotoar kraj gimnazije ili onaj koridor sto vodi prema gimnazijskom igralistu
Za mene je to najbolji hamburger u gradu i dok je tako ici cu. Za svoj novac zelim (ono sto smatram) najbolje za sebe.
A oni kojima je preplaceni stelom dobijeni posao da se bave navedenom problematikom, nek se bave.
Za mene je to najbolji hamburger u gradu i dok je tako ici cu. Za svoj novac zelim (ono sto smatram) najbolje za sebe.
A oni kojima je preplaceni stelom dobijeni posao da se bave navedenom problematikom, nek se bave.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#10563 Re: Zeničani
Pa što nisi parkirao iza Doma Armije, uvijek ima parkinga?
btw morat ću probat taj hambač, da vidim šta je to toliko dobro pa ljudi svakidan naprave tonu saobraćajnih prekršaja da bi ga pojeli.
btw morat ću probat taj hambač, da vidim šta je to toliko dobro pa ljudi svakidan naprave tonu saobraćajnih prekršaja da bi ga pojeli.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10564 Re: Zeničani
Ispada da nema bas uvijek 
-
slavemaster
#10565 Re: Zeničani
ima fino u metalurgu parking, ima od mupa do bulevara isto, al onda hambas malo skuplje kosta_BataZiv_0809 wrote:I parkirat na trotoar kraj gimnazije ili onaj koridor sto vodi prema gimnazijskom igralistu![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10566 Re: Zeničani
Slazem se.
Zato nek uvedu prvih pola sata besplatno i garantujem da ce se broj saobracajnih prekrsaja sa nepropisno parkiranim autima, prepoloviti.
Zato nek uvedu prvih pola sata besplatno i garantujem da ce se broj saobracajnih prekrsaja sa nepropisno parkiranim autima, prepoloviti.
-
kakavdanakneiskustvu
#10567 Re: Zeničani
belfy wrote:pa i ne mozes dobiti proces ako zakon tako glasi. problem je sto bi "negrijanje" moglo kostati tri puta vise...kakavdanakneiskustvu wrote:Freamon Lester wrote:Pausal od 30% moze proci samo kod onih koji nemaju dovoljno intelekta da odu do prvog pismenog advokata.
ne znam da li u nekom zakonu stoji da moram plaćati nešto što ne koristim,ali eto moguce je kod nas sve
-
kakavdanakneiskustvu
#10568 Re: Zeničani
Throttle wrote:Ma i ja sam za radare, malo da smire-pogotovo sad motoriste.. zivim u Babinoj rijeci i u sitne sate ljudi ubijaju motore ovom cestom.. Pitanje je kad ce neko na abnderi zavrsit..
Pa pripazite..
sta ces ako budu slali racune sa 30 % paušala?
-
kakavdanakneiskustvu
#10569 Re: Zeničani
Ne radi se o zakonu nego samo o odluci općinskog vijeća (član 14 na strani 4):notsure wrote:pa i ne mozes dobiti proces ako zakon tako glasi. problem je sto bi "negrijanje" moglo kostati tri puta vise...belfy wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:Pausal od 30% moze proci samo kod onih koji nemaju dovoljno intelekta da odu do prvog pismenog advokata.
http://www.grijanjezenica.ba/images/Dok ... janjem.pdf
A da je čak i ovaj paušal od 10% u suprotnosti sa zakonom kaže ova odluka konkurencijskog vijeća za Travnik:
http://bihkonk.gov.ba/datoteka/Rjesenje ... 15-bos.pdf
Udruženje potrošača Travnik se žalilo na paušal od 40% travničkog grijanja i konkurencijsko vijeće je utvrdilo da nema osnova za naplaćivanje "fiksnog troška".
I argument zeničkog grijanja da se paušalom namiruje toplota koja se preuzima od drugih stanova je budalasta, jer oni koji isključe grijanje ne sjede u ledari nego se griju na struju ili na drugi način. I sigurno se bolje griju nego ovi koji se nisu isključili, tako da bi trebalo da grijanje plaća njima 10% jer im "isključeni" u stvari dogrijavaju neisključene stanove. Sva priča oko paušala za grijanje je pokriće za nesposobnost i sakrivanje istine o gubicima. Oderi redovne platiše da ne moraš ganjati neredovne.[/quote]
-
kakavdanakneiskustvu
#10570 Re: Zeničani
Freamon Lester wrote:I btw. prizeljkujem da zeleni kmeri izglasaju poskupljenje pausala sa 10% na 30% jer bi jednom za sva vremena mobilisali glasacko tijelo protiv sebe i bili bi pometeni na smetliste politickih stranak.
ja mislim da i kad bi povecali paušal na 70 posto da bi ovdje sda ubjedljivo pobijedila
-
Throttle
#10571 Re: Zeničani
Prestat placat i nadat se da ce firma propastkakavdanakneiskustvu wrote: sta ces ako budu slali racune sa 30 % paušala?
Ako se to ne desi, konsultovat advokata pa vidjet sta se moze uradit.
Kad sam iskljucio grijanje, pitao sam zbog čega plaćam 10%, teta-koja je inače ljubaznost ostavila u srednjoj školi, mi reče da je to što prolaze cijevi kroz moj stan.
Pa nek ih izvade, ionako su hladne.
P.S. Direktor grijanja je ležao na odjelu u KBZ gdje mi žena radi, pretprošle grijne sezone, žalila se ona na grijanje njemu, sutra došli nešto čačkat pumpu-šta li. 10 dana bilo super i opet hladno. Dok je završila sezona isključim. Prošlu sezonu za cijelu sezonu potrošio dodatno otprilike 80KM struje
Živim u Babinoj rijeci i u mojoj zgradi je vjerovatno 80% stanova isključilo grijanje
P.S. Vertikala koja mi prolazi kroz kupatilo uopšte ne radi, ledene cijevi
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10572 Re: Zeničani
Koliko sam razumio fazon- moguce je samo privremeno iskljucenje zbog tehnickih uslova. Trajno bi bilo kad bi se komplet zgrada iskljucila. Dovoljno je da jedan etazni vlasnik nece i nista od toga.
Da li to takodjer ima veze sa njihovim "pravom" da ti naplacuju pausal?
Da li to takodjer ima veze sa njihovim "pravom" da ti naplacuju pausal?
-
kakavdanakneiskustvu
#10573 Re: Zeničani
ExNihilo wrote:Misliš, hambaš.
ili hambač?
-
kakavdanakneiskustvu
#10574 Re: Zeničani
Throttle wrote:Prestat placat i nadat se da ce firma propastkakavdanakneiskustvu wrote: sta ces ako budu slali racune sa 30 % paušala?![]()
Ako se to ne desi, konsultovat advokata pa vidjet sta se moze uradit.
Kad sam iskljucio grijanje, pitao sam zbog čega plaćam 10%, teta-koja je inače ljubaznost ostavila u srednjoj školi, mi reče da je to što prolaze cijevi kroz moj stan.
Pa nek ih izvade, ionako su hladne.
P.S. Direktor grijanja je ležao na odjelu u KBZ gdje mi žena radi, pretprošle grijne sezone, žalila se ona na grijanje njemu, sutra došli nešto čačkat pumpu-šta li. 10 dana bilo super i opet hladno. Dok je završila sezona isključim. Prošlu sezonu za cijelu sezonu potrošio dodatno otprilike 80KM struje
Živim u Babinoj rijeci i u mojoj zgradi je vjerovatno 80% stanova isključilo grijanje
P.S. Vertikala koja mi prolazi kroz kupatilo uopšte ne radi, ledene cijevi
i sad mozes prestati placati pausal i nadati se da ce firma propasti
koliko sam upoiznat,niko na sudu nije dobio proces priotiv grijanja a vezano za plaćanje paušala
ovo sam te pitao jer sam prošle godine kupio stan u kojem je vec odjavljeno grijanje i plaćao sam paušal prošlu sezonu,iako sam se raspitivao ko i koliko plaća,je li ko probao šta u sudskim procesima i tako to,kod mene su cijevi hladne jer sam na zadnjem spratu ,paušal15 maraka mjesečno
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10575 Re: Zeničani
HambAčkakavdanakneiskustvu wrote:ExNihilo wrote:Misliš, hambaš.
ili hambič?