Zeneva 10.09.2008.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ljubav_aha

#101 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by ljubav_aha »

ovo na otkacenoj kameri izlgeda kao potres zemlje sa crnom lavom, a ne crna rupa :lol:

a,sad,ozbiljno,crna rupa izgleda drugacije :skoljka:
sinus

#102 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by sinus »

Pokvarila se mašina :D pretpostavke su da će je popravljat 2 mjeseca :D
ranger

#103 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by ranger »

uh jos dva mjeseca sigurice!
black

#104 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by black »

Image
x0z0y0

#105 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by x0z0y0 »

ugh :x nista od crne rupe :x
sad se moram raspakivat!! :x
madner

#106 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by madner »

Bar cemo otici sa praskom umjesto tiho. :D
x0z0y0

#107 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by x0z0y0 »

madner wrote:Bar cemo otici sa praskom umjesto tiho. :D
ja nikada nisam ni planirala otici tiho 8-)
vratnik

#108 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by vratnik »

Ovo sada je novi kvar, magnet koji sve to hladi je pokvaren (znaci nije samo instalacija, vec citav magnet. makar tako pise spiegel. dva mjeseca pauze)
. A i iscurila im je tona helijuma sto me dovodi do pitanja: da im nije kojim slucajem ipak uspjelo da naprave stabilnu crnu rupu? :zzzz:
(PS: procitah da je snaga ove zrake jednaka snazi vagona koji ide 200 na sat.. i to u ovoj probnoj fazi.. Sta ce biti kad se stvarka zaleti se jos ne zna. Kontam nesto, bas super, uskoro cemo za ameriku kopnenim putem, kroz tunel.)
Last edited by vratnik on 21/09/2008 14:37, edited 1 time in total.
madner

#109 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by madner »

Drugim rijecima snaga je jos smijesno mala, ne velika.
black

#110 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by black »

Veliko postrojenje u Cernu, famozni LHC, biti će izvan pogona najmanje slijedeća dva mjeseca, tako glasi službeno, poprilično šturo priopćenje tamošnjih znanstvenika.

Tijekom jučerašnjeg dana prilikom izvođenja eksperimenata došlo je do pregrijavanja sustava za hlađenje te je računalo automatski isključilo sustav. Kvar je uočen na elektromagnetskom kompleksu. Procjenjuje se kako će popravak i zamjena pokvarenih uređaja koštati 3.8 milijuna eura!

Odmah nakon indicije o kvaru alarmirana je vatrogasna brigada no nije bilo potrebe za njenom intervencijom, a voditelj postrojenja, James Gillies danas je izjavio kako nije bilo nikakove opasnosti po okolno stanovništvo.

Prema prvim izvještajima o šteti do pregrijavanja je došlo nakon što se u tunelu nepredviđeno ispustilo preko jedne tone tekućeg helija, što je imalo za posljedicu pregrijavanje elektromagnetskih uređaja i gubitak vakuuma. Do toga je najvjerojatnije došlo zbog gubitka kontakta u elektroenergetskom sustavu a dalje je sve krenulo nizbrdo po lančanoj reakciji.

Sustav LHC namijenjen je istraživanjima o događanjima i prilikama koje su u svemiru vladale u prvih nekoliko trenutaka nakon "velikog praska" iz čega je nastao svemir čiji smo i mi dio.

Veliku medijsku pažnju LHC je izazvao nedavnim eksperimentima na području istraživanja prilika u crnim rupama i tada je podijelio svjetsku javnost, pa i znanstvenike, oko sigurnosti provođenja tog eksperimenta po čitav planet.

Nakon popravka elektromagnetskog sustava, projekti u Cernu nastaviti će se prema planu, sve dok ne dobijemo odgovore što se to događalo u prvih par sekundi nastanka svemira.
mozda nikad nece zavrsiti eksperiment zbog kvarova :mrgreen:
madner

#111 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by madner »

Polako, treba jos maznut koju milijardu za popravku. :D
vratnik

#112 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by vratnik »

samo da ne bude, nas eksperiment je u potpunosti uspio,
hvala and thanks for all the fish...
ljubav_aha

#113 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by ljubav_aha »

hm,gdje se nalazi deponija radioaktivnog optada ,cija izloacija nije garantirana narednih milion godina :-)
ljubav_aha

#114 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by ljubav_aha »

madner wrote:Polako, treba jos maznut koju milijardu za popravku. :D
ne/ocekivani troskovi su uvijek planirani :)
vratnik

#115 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by vratnik »

Evo ni dva mjeseca nece biti dovoljna.. Zimi svakako planiraju duzu pauzu, zato sto su troskovi struje valjda tako visoki da bi se citav grad mogao snabdjevati tom kolicinom. Uglavnom, nista prije proljeca.
Da rezimiram: Mirno spavajte, Zrake nece biti! (do proljeca)
Last edited by vratnik on 26/09/2008 15:27, edited 1 time in total.
Sharam

#116 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by Sharam »

Ma vidi vraga, baš kako su javili sinoć na vijestima,
Sunce je jutros izgubilo sjaj, stvarno, bliži nam se kraj...
Moram priznat, čudan osjećaj...

Kažu...
Jučer iznenada su se otvorila vrata,
nepoznate dimenzije, negdje pored Marsa,
Iz njih je izletia ogroman asteroid i sad juri prema zemlji,
Kažu, nema nam spasa...

Neki govore to smo prizvali sami ,
Neki tvrde to je Božja kazna,
Ja se pitam kol'ko astronomski mala je mogla bit ta šansa?
Al' opet, dobro da je danas...
Na radni dan, a ja ću ostat doma uz hit dana 'apokalipsa sa vašeg balkona',
Rezolucija prefektna, kristalan sound, surround all around when it hits the ground.

A u Saboru jutros isti debilizam, čije stari bija Ustaša a čij Partizan,
A obzirom da je danas kataklizma, uputili su notu da nas priko reda prime u Europu,
A ja još uvik ne virujem 100 % u sve to,
Možda je neki reality show?
Neko pomicanje granica, iluzije i zbilje?
Neko medijsko izdrkavanje na temu iz Biblije?
Neko Orson Welles sranje, kao ona 'Invazija s Marsa'?
Možda je sve izrežirana farsa?
Al' di je tu baza?
Neko ima bolestan smisao za humor, nek dobije tumor .
Ako je stvarno istina, onda znam, iza svega su sigurno Masoni, Židovi, Bin Laden ...
I baš me briga, ima savršenu kompilaciju za kraj, koju je složija Mladen...

Uberi ovo...
Vijest iz Londona, neki je tip na kladionici dobija masu milijona...
A 5 funti je stavija na smak svita, baš na današnji dan, čist zgoditak...
Al' sigurno je pomislija 'Oh ****! Imam samo jedan dan, za sve potrošit!'

Al' čekaj, kako će mu uopće moć isplatiti išta,
Posli smaka svita neće radit ništa?
Ne znam...
Vatre će se pojaviti, oko 5 otprilike,
izvadiću bocu za posebne prilike,
lipo se cvrcnit, ubit najmanji strah,
iz praha smo nastali, postaćemo prah...

Razniće nas svugdi, neki vitar ludi, di god mu se svidi...
O nama će pričat ka i mi o Atlantidi
A možda i neće...
Ma jebo nas, nemamo sreće...

Nema na pomoći

TBF ROcks the world :DDDDDD
vratnik

#117 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by vratnik »

:zzzz: mirno, zrake nece bit'..
macan prvi

#118 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by macan prvi »

ljubav_aha wrote:hm,gdje se nalazi deponija radioaktivnog optada ,cija izloacija nije garantirana narednih milion godina :-)
LHC ne pravi radioaktivni otpad kao sto to rade nuklerane elektrane - za eksperimentiranje se koriste iskljucivo protoni i joni olova. :)
macan prvi

#119 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by macan prvi »

vratnik wrote:Evo ni dva mjeseca nece biti dovoljna.. Zimi svakako planiraju duzu pauzu, zato sto su troskovi struje valjda tako visoki da bi se citav grad mogao snabdjevati tom kolicinom. Uglavnom, nista prije proljeca.
Da rezimiram: Mirno spavajte, Zrake nece biti! (do proljeca)
Pauzu zbog struje :?: Ne moze se eksperiment (naravno, kad radi - ovaj je trenutno razvaljen :D ) zimi iskljuciti iz razloga troskova struje. Ne stignu prije pocetka naredne godine nastaviti eksperiment jer iz tehnickih razloga (temperatura u postrojenju je izuzetno niska) ne mogu prije toga popraviti problem nastao u postrojenju pa temperaturu opet sniziti.
ljubav_aha

#120 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by ljubav_aha »

macan prvi wrote:
ljubav_aha wrote:hm,gdje se nalazi deponija radioaktivnog optada ,cija izloacija nije garantirana narednih milion godina :-)
LHC ne pravi radioaktivni otpad kao sto to rade nuklerane elektrane - za eksperimentiranje se koriste iskljucivo protoni i joni olova. :)

hvala :)
simpozijum delirijum

#121 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by simpozijum delirijum »

da se lova ulaze u projekte takvoga znacaja kao sto je "jebacki razbijac cestica" ( CERN ) umjesto u nosace aviona i nuklearne podmornice i slicna sranja danas bi zivjeli mnogo bolje !
znate li sta je "tokamak"? ( gradi se u Francuskoj , ne daju im lovu jer zna se sta to znaci )
experimentalni fuzioni reaktor ( proizvodi energiju iz H2O , to jest vode , obicne vode , bez opasnosti od radijacije poput fisionih nuklearki )
ali ? naftne kompanije gube lovu , i to je problem ! zato treba uspaniciti narod dezinformacijama i 10 000 mladih naucnika i entuzijasta koji misle dobro covjecantvu ucijenjivati jeftinim politickim parolama
tehnologija je na dohvat
imamo sanse ,.. ali jok '!
przi benzin i ugalj kao praljudi , mashine sa unutrasnjim sagorijevanjem su 80 godina stare tehnologije , ljudi moji !
toliko od mene !
paratrooper

#122 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by paratrooper »

simpozijum delirijum wrote: umjesto u nosace aviona i nuklearne podmornice i slicna sranja danas bi zivjeli mnogo bolje !
nisi svjestan da je 90% posto svih tehnologija doslo kao rezultat vojnih programa (projekata).
znate li sta je "tokamak"? ( gradi se u Francuskoj , ne daju im lovu jer zna se sta to znaci )
experimentalni fuzioni reaktor ( proizvodi energiju iz H2O , to jest vode , obicne vode , bez opasnosti od radijacije poput fisionih nuklearki )
ali ? naftne kompanije gube lovu ,
ko im ne da lovu ?
to nije komercijalni projekat , kao sto si napisao to je eksperiment koji ce dati neznatno vise energije od ulozene. Znanje dobiveno iz projekta ce sluziti da se usavrsi tehnologija. Prije toga nije isplativo.

Ako projekat bude komercijalno uspjesan on ce biti transferiran u javnost kao program. Do tada ...
macan prvi

#123 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by macan prvi »

paratrooper wrote:
simpozijum delirijum wrote: umjesto u nosace aviona i nuklearne podmornice i slicna sranja danas bi zivjeli mnogo bolje !
nisi svjestan da je 90% posto svih tehnologija doslo kao rezultat vojnih programa (projekata).
Izvor podatka?
paratrooper wrote:
ali ? naftne kompanije gube lovu ,
ko im ne da lovu ?
to nije komercijalni projekat , kao sto si napisao to je eksperiment koji ce dati neznatno vise energije od ulozene. Znanje dobiveno iz projekta ce sluziti da se usavrsi tehnologija. Prije toga nije isplativo.

Ako projekat bude komercijalno uspjesan on ce biti transferiran u javnost kao program. Do tada ...
Koliko je meni poznato, projekat eksperimentalne realizacije nuklearne fuzije je odavno odobren (rezerve nafte nece trajati vjecno) i realizovat ce se u Francuskoj, samo bi moglo potrajati par decenija dok se postigne komercijalna upotrebljivost. U ovom trenutku je fuzija, mislim, vise pitanje tehnologije nego fondova jer je to s eksperimentalne strane (bar zasad) jako zahtjevan proces.
paratrooper

#124 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by paratrooper »

macan prvi wrote:Koliko je meni poznato, projekat eksperimentalne realizacije nuklearne fuzije je odavno odobren (rezerve nafte nece trajati vjecno) i realizovat ce se u Francuskoj, samo bi moglo potrajati par decenija dok se postigne komercijalna upotrebljivost. U ovom trenutku je fuzija, mislim, vise pitanje tehnologije nego fondova jer je to s eksperimentalne strane (bar zasad) jako zahtjevan proces.

u francuskoj se nece realizirat prvi testni fuzioni reaktor. Princton je u osamdesetim napravio fuzioni reaktor,ali nije davao vise od ulozene energije.

sto se tice nafte, nafta je mislim dostigla vrhunac odrzive eksploatacije i od sada pa nadaje mogu samo cijene da rastu. .

poslije nafte ... vjerovatno koristenje superprovodnih materijala, eventualno hidrogena i slicne tehnologije ce preuzeti pokretanje transportnih sredstava.
macan prvi

#125 Re: Zeneva 10.09.2008.

Post by macan prvi »

paratrooper wrote:
macan prvi wrote:Koliko je meni poznato, projekat eksperimentalne realizacije nuklearne fuzije je odavno odobren (rezerve nafte nece trajati vjecno) i realizovat ce se u Francuskoj, samo bi moglo potrajati par decenija dok se postigne komercijalna upotrebljivost. U ovom trenutku je fuzija, mislim, vise pitanje tehnologije nego fondova jer je to s eksperimentalne strane (bar zasad) jako zahtjevan proces.
u francuskoj se nece realizirat prvi testni fuzioni reaktor. Princton je u osamdesetim napravio fuzioni reaktor,ali nije davao vise od ulozene energije.
Sigurno, taj projekt sto se realizuje u Francuskoj nije prvi, ali jest s najvecom sansom za uspjeh od svih dosadasnjih analognih projekata iz jednostavnog razloga sto je najnoviji. :D
paratrooper wrote:sto se tice nafte, nafta je mislim dostigla vrhunac odrzive eksploatacije i od sada pa nadaje mogu samo cijene da rastu. .

poslije nafte ... vjerovatno koristenje superprovodnih materijala, eventualno hidrogena i slicne tehnologije ce preuzeti pokretanje transportnih sredstava.
Cijene nafte jesu skocile u posljednjim godinama, ali je svejedno veliko pitanje hoce li se cijene nafte u buducnosti kretati samo nagore zato sto je i dosadasnje povisenje cijena dovelo do sve veceg okretanja prema alternativnim izvorima energije. Iz tog razloga bi eventualno buduce povisenje cijena nafte moglo biti zaustavljeno (a moguce i reversirano) smanjenjem potraznje.
Post Reply