ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post Reply
Svjedok istorije

#1 ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by Svjedok istorije »

Svaka cast ovim zenama. Medjutim, tragicno je to da se zene moraju sa cetncima boriti za plocu, umjesto da drzava postavi plocu. Tragicno je to da na mjestu takvog groznog zlocina, gdje je ubijeno i preko 100 djece bude tako mala improvizovana ploca da je moze jedna zena nositi. To samo dokazuje da se cetnci nisu promjenili da im ne treba priznati tu policiju i dati mohur evropske demokratske policije ni po koju cijenu. To samo pokazuje da na sve nacine raditi na rusenju RS, a ne na legalizaciji RS, gdej nas Aris Silajdzic vodi.

Nazalost, vjerovatno ce ta mala ploca biti bacena u Drinu kada se razidju gosti i to od iste one policije kojoj Aris Siljadzic zeli da dade chage legalnosti i da je ovjekovjeci.
Delegacija Udruženja “Žena - žrtva rata” danas je u 11 sati na Mostu "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu postavila spomen-ploču u znak sjećanja na zločin u kome je “mučki ubijeno 3.000 Bošnjaka Višegrada”.

Postavljanje spomen- ploče je, prema riječima predsjednice Udruženja “Žena - žrtva rata” Bakire Hasečić, proteklo bez većih incidenata.

“Kada smo se poredale sa spiskovima ubijenih na Mostu, gdje je bio i spisak imena 121 ubijenog djeteta, krenule smo prema Mostu. Uzela sam spomen-ploču i krenula prva, ali, kada je neki inspektor u civilu vidio da nosim ploču, pojavio se na par centimetara od mene, sudario se s mnom i povikao: 'stani, ne može ploča”, riječi su kojima je Bakira Hasečić u izjavi za Fenu prepričala ovaj događaj.

Hasečić je izjavila da su kamere snimale taj događaj, da je ona tom inspektoru pokazala akreditaciju i gurnula ga ustranu riječima: “Nije ‘92., ja idem, a takvi kao što si ti su mi vikali ‘stani’ i silovali mene i moje najrođenije bacali u Drinu”.

Nakon tih riječi na Mostu, Hasečić je nastavila hodati, a narod je išao za njom s parolama.

“Spomen-ploču postavile smo na istom mjestu gdje su oni klali”, naglasila je Hasečić u izjavi za Fenu.

Prema njenim riječima, u delegaciji je bilo oko 70 žena. Među njima su bile i tri predstavnice Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, dvije žene iz organizacije “Istina” iz Kalinovika, dvije žene iz Vareša i članica Udruženja “Žene ženama”.

Ona je naglasila da je policija iz Istočnog Sarajeva bila jako korektna.

U Sarajevu je danas generalni direktor UNESCO-a Koičiro Macura uručio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću certifikat Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a o upisu Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu na Listu zaštićenih spomenika svjetske baštine.
jeza u ledja

#2 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by jeza u ledja »

BRAVO!!!! BRAVO!!!! SVAKA CAST!!!! Ovakvi spomenici trebaju ovoj zemlji, a ne krstovi na Zlatistu. Svugdje gdje se desio zlocin!! Jos jednom SVAKA CAST!

Samo opet se napuhavaju brojke, po izvjestaju IDCa iz opcine Visegrad ukupno je poginulo i nestalo 1661 stanovnika, to je ukljucujuci sve nacionalnosti, pa i srpske vojnike poginule na drugim ratistima. Zasto se navodi brojka od 3000? Kao da 1000 i nesto nije dovoljno? :sad:
Svjedok istorije

#3 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

jeza u ledja wrote:BRAVO!!!! BRAVO!!!! SVAKA CAST!!!! Ovakvi spomenici trebaju ovoj zemlji, a ne krstovi na Zlatistu. Svugdje gdje se desio zlocin!! Jos jednom SVAKA CAST!

Samo opet se napuhavaju brojke, po izvjestaju IDCa iz opcine Visegrad ukupno je poginulo i nestalo 1661 stanovnika, to je ukljucujuci sve nacionalnosti, pa i srpske vojnike poginule na drugim ratistima. Zasto se navodi brojka od 3000? Kao da 1000 i nesto nije dovoljno? :sad:

Zene su se poredale sa spiskovima ubijenih. Valjda nisu izmislile imena i stavie ih na spisak.

Meni je vjerovatnije da institucije opstine Visegrad, koje su sada institucije Republike srpske lazu. Ili se mozda radi samo o onim kojima je dokazano da su mrtvi, dok zene znaju da i "nestali" nisu sami umrli.

Nije ovo ni za kakav aplauz. To je tragedija da nejake zene, najvece zrtve rata, moraju da se sa svojim skromnim snagama i sredstvima nose sa cetcnickom drzavom, pored onih koji su duzni da se brinu za drzavu, npr. Silajdzic, Tihic, Izetbegovic, Lagumdjija itd.
1964Nermin

#4 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by 1964Nermin »

Halo, terora? pa moraju to one odraditi same kad pola nas i ne zna da nije teror nego FASIZAM!
signature

#5 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by signature »

Svjedok istorije wrote:
jeza u ledja wrote:BRAVO!!!! BRAVO!!!! SVAKA CAST!!!! Ovakvi spomenici trebaju ovoj zemlji, a ne krstovi na Zlatistu. Svugdje gdje se desio zlocin!! Jos jednom SVAKA CAST!

Zene su se poredale sa spiskovima ubijenih. Valjda nisu izmislile imena i stavie ih na spisak.

Meni je vjerovatnije da institucije opstine Visegrad, koje su sada institucije Republike srpske lazu. Ili se mozda radi samo o onim kojima je dokazano da su mrtvi, dok zene znaju da i "nestali" nisu sami umrli.

Nije ovo ni za kakav aplauz. To je tragedija da nejake zene, najvece zrtve rata, moraju da se sa svojim skromnim snagama i sredstvima nose sa cetcnickom drzavom, pored onih koji su duzni da se brinu za drzavu, npr. Silajdzic, Tihic, Izetbegovic, Lagumdjija itd.
sramota,tako mali broj zena a gdje su druge Bosnjakinje iz drugih dijelova BiH kao da nije bilo rata u drugi krajevima BiH,ako nista drugo onda zbog solidarnosti s zenama iz istocne Bosne trebale su biti tu na licu mjesta.il' se nas vise ne tice istocna Bosna i njezini stanovnici.
Svjedok istorije

#6 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Hej signatore, ne pitas se gdje su muskarci i ne pitas se gdje su oni koji su izabrani da se bore za drzavu i koji primaju ogromne plate za to? Dok oni sjede i mezete sa cetnicima Bosna se drzi na koncu zahvaljujuci individulanim gradjanima, najcesce zenama kao sto su ove iz Visegrada, ili zene Srebrenice ili Fata Orlovic.

Kako nas vise nije stid kriti se iza dimija.
signature

#7 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by signature »

Svjedok istorije wrote:Hej signatore, ne pitas se gdje su muskarci i ne pitas se gdje su oni koji su izabrani da se bore za drzavu i koji primaju ogromne plate za to? Dok oni sjede i mezete sa cetnicima Bosna se drzi na koncu zahvaljujuci individulanim gradjanima, najcesce zenama kao sto su ove iz Visegrada, ili zene Srebrenice ili Fata Orlovic.

ma, koji muskarci pobratime,dobro ja tebe razumijem a trebao bi ti mene razumjeti kroz moje ogorcene postove na sva ova desavanja.nekad mi dodje da svu ovu moju tehniku polupam od bijesa i onda odem u 3pm.na mostu je trebalo biti na tisuce ljudi, zena ,djece i drugih.mi se vise dobri covjece vise ne cujemo,avaz nam je utihnuo.nemoj se zacuditi kad nasi srboljupci pocnu davati izjave kao je u bosni bio nesretni i tregicni sukob medju bracom,kako to efendija Ceric jednom rece.

pas mu grob zalijevao u naklonu ispod desne noge.
jeza u ledja

#8 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by jeza u ledja »

signature wrote:
Svjedok istorije wrote:Hej signatore, ne pitas se gdje su muskarci i ne pitas se gdje su oni koji su izabrani da se bore za drzavu i koji primaju ogromne plate za to? Dok oni sjede i mezete sa cetnicima Bosna se drzi na koncu zahvaljujuci individulanim gradjanima, najcesce zenama kao sto su ove iz Visegrada, ili zene Srebrenice ili Fata Orlovic.

ma, koji muskarci pobratime,dobro ja tebe razumijem a trebao bi ti mene razumjeti kroz moje ogorcene postove na sva ova desavanja.nekad mi dodje da svu ovu moju tehniku polupam od bijesa i onda odem u 3pm.na mostu je trebalo biti na tisuce ljudi, zena ,djece i drugih.mi se vise dobri covjece vise ne cujemo,avaz nam je utihnuo.nemoj se zacuditi kad nasi srboljupci pocnu davati izjave kao je u bosni bio nesretni i tregicni sukob medju bracom,kako to efendija Ceric jednom rece.

pas mu grob zalijevao u naklonu ispod desne noge.
Jesi ti otisao u Visegrad?
Frankyee

#9 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by Frankyee »

Bravo , nadam se da ce to pokrenuti druge ljude.

Da li bi se skupilo bar 70 ljudi da treba sprijeciti postavljanje krsta na Trebevicu????
Maraschino

#10 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by Maraschino »

Svaka im cast na hrabrosti.

Kao sto gospodja Hasecic rece "" Nije vam ovo '92 "" dovoljno govori samo za sebe.
Gdje bi taj komunalni policajac '92 god. da se suprotstavi ubijanju nesrba na mostu nego sada mu smeta jedna ploca. Kako ga nije stid i pojaviti se pred one (bivse sugradjane) koji su prezivjeli sve to.
ld

#11 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by ld »

u nezavisnim napisali kako su na silu postavili spomen plocu
toliko o objektivnom informiranju,koje kolektivno ispiranje mozgova,pa kad na takvo nesto napisu u ,,nezavisnim,, sta li se pise o ostalim stvarima
pravo cetnicko glasilo
banjaluka078

#12 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by banjaluka078 »

Ko je i zasto, ako je uopste, savjetovao generalnom direktoru UNESCO-a da ne ide u Visegrad, kako to pisu takozvane Nezavisne novine: http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 92&meni=15 ? Sto se tice objektivnosti, Miletovo najnovije Glas-ilo (nedavno kupljeno od strane Nezavisnih i Integrala) moze jos i "bolje": http://www.glassrpske.com/vijest/2/novo ... BiH.htmlžž
Kad su novinari upitali Bakiru Hasečić ima li dozvolu za postavljanje natpisa na ćupriji ona im je odgovorila: "Šta je vas briga i ko ste vi da me to pitate", dodavši da most više ne pripada Višegrađanima, već UNESCO-u.

Nakon što joj je novinar Slavko Heleta, koji je bio logoraš za vrijeme rata u Goraždu, rekao da se sjeća ratnih vremena u tom gradu kada je ona bila uniformisana i nosila pištolj za pojasom, Hasečićeva je rekla:

"Svijetla obraza i sad čuvam uniformu i ako zapuca ponovo ću je obući i boriti se protiv takvih".
tempora

#13 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by tempora »

Hvala im, mada nemam prava da kazem ni to.
Gagel

#14 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by Gagel »

Gdje su im sinovi i kcerke?Bilesi sada je to sve omladina s' asfalta ,koja jedino zna sta je folirancija i dernecenje po klubovima i kaficima.Jednom rjecju glume mangupe i sminkerice po Sarajevu. Sta je sa Brankovicem levatom,zar i on nije rodom iz Visegrada?Taj izgleda nista drugo nezna sem skoknuti do svog bossa Bakira Izetbegovica i do tetke Hadzire u Visoko . :run:
turban

#15 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by turban »

tempora wrote:Hvala im, mada nemam prava da kazem ni to.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
zavrzlama.bl

#16 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by zavrzlama.bl »

najbolje da samo bosnjaci imaju ekskluzivno pravo na postavljanje "ploca" a ostali kad to spomenu ili ne daj Boze urade odma da se proglase manje vrijednima za tako nesto. drugi mrtvi nisu bitni, odmah se kaze "sta vi hocete, otkud vama pravo..." i onda laprdate o nekoj zajednickoj i multi etnickoj drzavi. kod vas je moze zajednicka ali da je samo mi krojimo. to su neki kompleksi, cini mi se. smatram da ove zene imaju apsolutno pravo da postave plocu i ne vidim razlog zasto o tome treba uopste raspravljati kao ni o ploci u kasarni viktor bubanj ili krstu na trebevicu.
Risto Kuglarić

#17 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by Risto Kuglarić »

zavrzlama.bl wrote:najbolje da samo bosnjaci imaju ekskluzivno pravo na postavljanje "ploca" a ostali kad to spomenu ili ne daj Boze urade odma da se proglase manje vrijednima za tako nesto. drugi mrtvi nisu bitni, odmah se kaze "sta vi hocete, otkud vama pravo..." i onda laprdate o nekoj zajednickoj i multi etnickoj drzavi. kod vas je moze zajednicka ali da je samo mi krojimo. to su neki kompleksi, cini mi se. smatram da ove zene imaju apsolutno pravo da postave plocu i ne vidim razlog zasto o tome treba uopste raspravljati kao ni o ploci u kasarni viktor bubanj ili krstu na trebevicu.
znači, postavljanje ove ploče u višegradu, i krsta na trebević, su dvije toliko nepovezive i različite stvari (od motiva pa nadalje), da to što si rekao, ne da nije tačno, nego ne zaslužuje da se okarakteriše ni kao pogrešno.
Maraschino

#18 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by Maraschino »

zavrzlama.bl wrote:najbolje da samo bosnjaci imaju ekskluzivno pravo na postavljanje "ploca" a ostali kad to spomenu ili ne daj Boze urade odma da se proglase manje vrijednima za tako nesto. drugi mrtvi nisu bitni, odmah se kaze "sta vi hocete, otkud vama pravo..." i onda laprdate o nekoj zajednickoj i multi etnickoj drzavi. kod vas je moze zajednicka ali da je samo mi krojimo. to su neki kompleksi, cini mi se. smatram da ove zene imaju apsolutno pravo da postave plocu i ne vidim razlog zasto o tome treba uopste raspravljati kao ni o ploci u kasarni viktor bubanj ili krstu na trebevicu.
Niko nema ekskluzivno pravo da postavlja obiljezja tamo gdje je neko stradao, dapace, imaju svi pravo ali porediti jednu plocu koja je mizerna za takvo stradanje i porediti krst nekih tamo fantomskih razmjera koji bi trebao da bude na mjestu stradanja a ne na mjestu ubijanja, je licemjerno.

Treba postaviti spomen table na sva mjesta gdje su neduzni stradali.
zavrzlama.bl

#19 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by zavrzlama.bl »

znaci, srbi postave mikronsku spomen plocu i tako odrede velicinu svih ostalih. niko nema pravo da pravi nista vece ni grandioznije od bosnjaka. i nisam znao da ima nekakva masina ili software za komparaciju zrtava, pa ona odredi gdje ce biti kolika ploca i ko je zasluzuje a ko ne. pa normalno je da bosnjaci svoje zrtve dozivljavaju vise tragicne i znacajnije kao i srbi svoje. na to se ne moze uticati i treba pustiti ljude da gdje god se dokaze da je nevina zrtva stradala "tu" se postavi obiljezje.
losha

#20 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by losha »

Mogu se sa tobom sloziti da postoji trend u vaganju i mjerenju zrtava i to mi se ne dopada.

Ali postavljanje krsta iznad Sarajeva, tih razmjera i na tom polozaju koji ce omoguciti da se on vidi iz svakog dijela Sarajeva.....Mene kao hriscanku i vjernika vrijedja da se krst koristi u ove svrhe i na ovaj nacin!! Da li je stvarno motiv pomen zrtvama? Zasto u tim proporcijama, jer mali krst valjda ima istu 'tezinu' kao ovaj gigantski? Zasto krst, ako je tu bilo zrtava svih nacija? Koliko to kosta? Nije li bilo moguce ta sredstva utrositi na drugi humaniji i 'hriscanskiji' nacin? Ja cesto prodjem pored 'izbjeglickog sela' na romaniji gdje ljudi spavaju i zive u drvenim barakama!?
trinaesti

#21 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by trinaesti »

u visegradu su stradali gradjani visegrada, civili. samo zato sto su bili muslimani.

toga bi trebali da se stide gradjani visegrada i da oni licno postave plocu. kad se to desi, doci ce do promjena.

isto vazi za svako mjesto i svaki drugi grad.

istina, zrtve se ne mogu vagati, ali ako kazes bosnjacke i srpske, zar to vec nije vaganje?
uživo

#22 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by uživo »

zavrzlama.bl wrote:znaci, srbi postave mikronsku spomen plocu i tako odrede velicinu svih ostalih. niko nema pravo da pravi nista vece ni grandioznije od bosnjaka. i nisam znao da ima nekakva masina ili software za komparaciju zrtava, pa ona odredi gdje ce biti kolika ploca i ko je zasluzuje a ko ne. pa normalno je da bosnjaci svoje zrtve dozivljavaju vise tragicne i znacajnije kao i srbi svoje. na to se ne moze uticati i treba pustiti ljude da gdje god se dokaze da je nevina zrtva stradala "tu" se postavi obiljezje.
Ti nećeš dugo na ovom forumu
zavrzlama.bl

#23 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by zavrzlama.bl »

losha wrote:Mogu se sa tobom sloziti da postoji trend u vaganju i mjerenju zrtava i to mi se ne dopada.

Ali postavljanje krsta iznad Sarajeva, tih razmjera i na tom polozaju koji ce omoguciti da se on vidi iz svakog dijela Sarajeva.....Mene kao hriscanku i vjernika vrijedja da se krst koristi u ove svrhe i na ovaj nacin!! Da li je stvarno motiv pomen zrtvama? Zasto u tim proporcijama, jer mali krst valjda ima istu 'tezinu' kao ovaj gigantski? Zasto krst, ako je tu bilo zrtava svih nacija? Koliko to kosta? Nije li bilo moguce ta sredstva utrositi na drugi humaniji i 'hriscanskiji' nacin? Ja cesto prodjem pored 'izbjeglickog sela' na romaniji gdje ljudi spavaju i zive u drvenim barakama!?
pa kad je velicina krsta ne bitna sta onda uopste raspravljamo o tome. ja ni ne znam koliki misle napraviti i ne zanima me, meni je samo bitno da se postavi obiljezje stradalim srbima u sarajevu. a o logici da uvijek ima nesto humanije da se napravi ne treba ni razgovarati. po toj logici sve postaje upitno
zavrzlama.bl

#24 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by zavrzlama.bl »

Ti nećeš dugo na ovom forumu[/quote]

ja bi volio da me ukinu. to bi samo potvrdilo moje rijeci. kako na forumu tako i u drzavi. ko misli drugacije od bosnjaka odma ga treba ukinuti
tetakk

#25 Re: ZENE POSTAVILE PLOCU ZRTVAMA CETNICKOG TERORA U VISEGRADU

Post by tetakk »

@zavrzlama.bl
Jel tebi normalno da na istom spomeniku budu imena onih koji su ubijeni granatama i snajperima u Sarajevu i onih sto su ih ubijali?
Post Reply