Žene, mikrokredita poljoprivrednih,..ver.saće samo što nije!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Žene, mikrokredita poljoprivrednih,..ver.saće samo što nije!

Post by PipiDugaDevetka »

USAID: Novi projekat pružnja podrške ženama u biznisu

Subota, 05 Februar 2011 05:59
Vijesti - Nevlada

Image

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) najavila je početak novog projekta s ciljem pružanja podrške ženama poduzetnicama u Bosni i Hercegovini. Projekat “Mreža žena u biznisu”, koji USAID podržava, Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO provodi u sjeveroistočnom regionu BiH. Glavni cilj projekta je pružanje podrške ženama i njihovim nastojanjima da pokrenu novi biznis i uspješno vode svoja preduzeća i farme.

Oko 2.000 žena bit će u mogućnosti da koriste usluge projekta “Mreža žena u biznisu” kako bi proširile vlastiti biznis, osigurale bolji pristup finansijskim sredstvima i prošle obuku iz oblasti rukovođenja biznisom.

Procenat učešća žena u bh. ekonomiji je veoma nizak. Žene čine oko 51 posto radno sposobnog stanovništva, ali ih je samo 37 posto zaposleno. Ova disproporcija čak je i veća u ruralnim dijelovima BiH.

Osiguravanje boljih prilika za zapošljavanje i ostvarivanje prihoda za žene jedan je od razvojnih izazova i stoga je pružanje podrške ženskom preduzetništvu u fokusu USAID-a.

Svečana ceremonija, kojom će se obilježiti početak USAID-ovog novog projekta “Mreža žena u biznisu”, održat će se 4. februara u prostorijama Američkog kutka u Tuzli, Nacionalna biblioteka “Derviš Sušić”.

Supruga američkog ambasadora u BiH Danuta Moon, načelnik Opštine Tuzla Jasmin Imamović i predstavnici USAID-a prisustvovat će svečanoj ceremoniji pokretanja projekta.

Do danas, vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila je više od milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

(Biznis.ba / Fena)

#2 Re: Žene, mikrokredita poljoprivrednih,..ver.saće samo što nije!

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 18:49, edited 1 time in total.
drenmajster

#3 Re: Žene, mikrokredita poljoprivrednih,..ver.saće samo što nije!

Post by drenmajster »

Jos jedna u nizu -jel' treba biznis plan-il' se moze dobit onako.Fol US AID a sve nasi pijacari zelenasi-ogulise kozu narodu kamatama.Ajmo kredita kredita(kamata-prava sitnica)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Žene, mikrokredita poljoprivrednih,..ver.saće samo što nije!

Prozor: Javni poziv za poljoprivredne proizvođače

Utorak, 08 Februar 2011 09:44

Vijesti - Krediti i projekti

UNDP projekat "Lanci vrijednosti za zapošljavanje" u suradnji s općinom Prozor/Rama raspisali su javni poziv za odabir korisnika za podizanje 1,000 m2 malinjaka na području općine Prozor/Rama za proljetnu sadnju 2011. godine, potvrđeno je iz te općine.

Učešće UNDP-a u ukupnoj investiciji je 50 posto, a što uključuje nabavku sadnog materijala, prihrane i zaštite, troškove kemijske analize zemljišta, stručnu pomoć i edukaciju, isl.), općine Prozor/ Rama 30 posto, što uključuje nabavku sistema za navodnjavanje i stubova, troškove kemijske analize zemljišta, stručnu i tehničku pomoć, edukaciju, dok ostatak od 20 posto preuzima korisnik što uključuje nabavku žice, stajnjaka, uništavanje korova, pripremu parcele, sadnju i održavanje.

Pravo učešća imaju sve fizičke osobe koje ispunjavaju opće i dodatne kriterije i koji su spremni da učestvuju sa 20 posto od ukupne investicije.

Tijekom natječaja bit će organiziran informativni sastanak sa zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima.

Poziv je otvoren do 4. ožujka 2011. godine.

Izvor: Ekapija
drenmajster

#5 Re: Žene, mikrokredita poljoprivrednih,..ver.saće samo što nije!

Post by drenmajster »

U realnosti ovako-otvori se biro-stave kompjuteri i zaposle dvije tri osobe koji ko djoja vrse procjenu validnosti vaseg projekta(vrlo im je stalo da vas projekat uspije).E onda navale zene koje vec imaju kredite u drugim mikrokreditnim organizacijama, a fali im para da vrate tih prethodnih nekoliko ,pa onda presipaju iz supljeg u prazno(rata za stana rata za auto rata za pm.).I onda kao ovi odobre i zene biva sretne,do iduceg problema i nove mikrokreditne-i tako ukrug.Ako neko i kupi nesto od stoke ili za sijanje-zavrsi brzo u preprodaji -jer u poljoprivredi u BiH niko nije nasao racunicu.I tako ce dobre duse US AIDA biti zadovoljne a nase zene ce se zaposliti u privatnom obrtu-obrtace se oko sebe -otkud mi ovi dugovi a samo sam u pet mikro organizacija digla gredit,ali imam taktiku za iduci put,sve ceu ja njih zajebat.A kamate,a kamate?????
PipiDugaDevetka

#6 Re: Žene, mikrokredita poljoprivrednih,..ver.saće samo što nije!

drenmajster wrote:U realnosti ovako-otvori se biro-stave kompjuteri i zaposle dvije tri osobe koji ko djoja vrse procjenu validnosti vaseg projekta(vrlo im je stalo da vas projekat uspije).E onda navale zene koje vec imaju kredite u drugim mikrokreditnim organizacijama, a fali im para da vrate tih prethodnih nekoliko ,pa onda presipaju iz supljeg u prazno(rata za stana rata za auto rata za pm.).I onda kao ovi odobre i zene biva sretne,do iduceg problema i nove mikrokreditne-i tako ukrug.Ako neko i kupi nesto od stoke ili za sijanje-zavrsi brzo u preprodaji -jer u poljoprivredi u BiH niko nije nasao racunicu.I tako ce dobre duse US AIDA biti zadovoljne a nase zene ce se zaposliti u privatnom obrtu-obrtace se oko sebe -otkud mi ovi dugovi a samo sam u pet mikro organizacija digla gredit,ali imam taktiku za iduci put,sve ceu ja njih zajebat.A kamate,a kamate?????
Pored legende o mikrokreditima, ovaj UNDP iz prethodne vijesti je prije nekoliko godina udijelio Srebreničanima, stvarnim povratnicima, brucelozne krave.
drenmajster

#7 Re: Žene, mikrokredita poljoprivrednih,..ver.saće samo što nije!

Post by drenmajster »

PipiDugaDevetka wrote:
drenmajster wrote:U realnosti ovako-otvori se biro-stave kompjuteri i zaposle dvije tri osobe koji ko djoja vrse procjenu validnosti vaseg projekta(vrlo im je stalo da vas projekat uspije).E onda navale zene koje vec imaju kredite u drugim mikrokreditnim organizacijama, a fali im para da vrate tih prethodnih nekoliko ,pa onda presipaju iz supljeg u prazno(rata za stana rata za auto rata za pm.).I onda kao ovi odobre i zene biva sretne,do iduceg problema i nove mikrokreditne-i tako ukrug.Ako neko i kupi nesto od stoke ili za sijanje-zavrsi brzo u preprodaji -jer u poljoprivredi u BiH niko nije nasao racunicu.I tako ce dobre duse US AIDA biti zadovoljne a nase zene ce se zaposliti u privatnom obrtu-obrtace se oko sebe -otkud mi ovi dugovi a samo sam u pet mikro organizacija digla gredit,ali imam taktiku za iduci put,sve ceu ja njih zajebat.A kamate,a kamate?????
Pored legende o mikrokreditima, ovaj UNDP iz prethodne vijesti je prije nekoliko godina udijelio Srebreničanima, stvarnim povratnicima, brucelozne krave.
Ima jos svasta nesta kad bi se pisalo sta su radili od 1996 godine naovamo-kao da gledas ZEITGEIST uzivo.Horor.Citav narod je zarobljen nevidljivom paukovom mrezom "mikrokredita" iza koji stoje opet kazem obicni lihvari i zelenasi.Mislim da nema osobe koja je zaposlena ili nije (nebitno) a da na neki nacin nije involvirana u ovu najobicniju bankarsku ujdurmu.Protiv njih su moguci jedino radikalni rezovi-ovako popise krv narodu pod vidom navodne pomoci(prema podacima iz filma Zeigeist eksploatacija drzave ovakvim bankovnim kreditima dolazi do nivoa 1:4).Normalno da iza svega uvijek stoje prvo veliki bankarski sistemi pa onda korumpirani politicari pa sve do onog najobicnijeg covjeka kojem treba stan, auto sta ti ga ja znam.Zato-narode hajmo-kredita kredita-jos malo pa nestalo.
PipiDugaDevetka

#8 Re: Žene, mikrokredita poljoprivrednih,..ver.saće samo što nije!

Apsolutno tačno, horor iz ZEITGEIST-a uživo!

Samo bih još dodao da ko od muškaraca preboli brucelozu, velika je vjerovatnost da će ostati trajno sterilan.
Znači, nije im bilo dosta što su dozvolili ubijanje svih muškaraca i dječaka tokom genocida, nego i nastavljaju sa ''radovima''.
drenmajster

#9 Re: Žene, mikrokredita poljoprivrednih,..ver.saće samo što nije!

Post by drenmajster »

PipiDugaDevetka wrote:Apsolutno tačno, horor iz ZEITGEIST-a uživo!

Samo bih još dodao da ko od muškaraca preboli brucelozu, velika je vjerovatnost da će ostati trajno sterilan.
Znači, nije im bilo dosta što su dozvolili ubijanje svih muškaraca i dječaka tokom genocida, nego i nastavljaju sa ''radovima''.
Nista cudno-sve je obavijeno velom tajne,tajanstvenim nazivima tipa"organizacija za devlopment UN"(licno znam da tamo radi osoblje "s koca i konopca"-biro koji je dobila bivsa cistacica-sadasnja sekretarica- ima kvadrata kao jednosoban stan plus komjuter(koji zna jedino upaliti).Ona kaze develpeme- a kad je pitas sta je to ona nema pojma-veli to prave ovi stranci nake projekte za "stoku i zene".Nije ona kriva ali su fantasticne strukture tih piramidalnih gradjevina za eksploataciju ljudi.Direktor ili direktorica,,su strasno proamericki ili prozapadno orjentisani-drze do vjere umjereno(za svaki slucaj)-i onda nastaje distribucija novca mikrokreditnim organizacijama(da ih ne napominjem-ima ih kao pasa lutalica), a nakon toga sisanje ovaca.Ako postoji ulaganje u nesto konkretno to je infrastruktura,a kasnije privatizacija itd. i sve u pm.Vampiri koji drze nasu drzavu a i mnogo drugih u pravom ropstvu i zavisnosti.I jos im ljudi zahvalni.Neznanje-nista drugo.ZEITGEIST. 8)
sa obzirom na...

#10 Re: Žene, mikrokredita poljoprivrednih,..ver.saće samo što nije!

Post by sa obzirom na... »

Ovo je nesto kao piramidalna sema, kojoj predvidjam urusavanje najkasnije do godinu dvije, u kojoj su najbolje prosli oni koji su prvi usli (tj. oni koji su osnovali mikrokreditne) a najgori prosli ziranti .

Uzmimo za slucaj tuzlanski MI-BOSPO .

Nastala na ispraznoj frazi o pomoci nezaposlenim zenama, ona je sama bila u kontradikciji izmedju onog sto su tvrdili da je njihova misija (pomoci nezaposleneim zenama) i onog sto su radili (lihvarske kamate od 20% na godisnjem nivou)

Kako nijedan posao na svijetu, osim dilanja droge, ne moze za tako kratak posao ostvariti tako visoke prinose da bi se izdrzale tako visoke kamate( a kamoli uzgajanje jagoda ili pilića), zene su rjesenja nalazile sto su uzimale nove kredite u drugim MK, pa onda treci da bi vratili onaj drugi.itd
Lom se desavao na recimo cetvrtom ili petom kreditu i ko je tu bio zirant, on zna kako mu je.

Meni su jasni motivi onih koju su osnovali te MK, onih koju su uzimali te kredite ( rijeci od jedne koja je zavalila jedno 25 ljudi koji sad vracaju za nju, citiram "sta cu kad su svi nudili i dolazili mi u radnju stalno " ), ali ne kontam motive ovih medjunarodnih donatora, da li oni dobijaju neke plusove kod svojih gazda, nesto sto ce mu pisati u rezimeu ili CV-u tipa: aktivno ucestvovao na pomoci u izgradnji i razvoju u ratom razorenoj zemlji, sto ce mu biti referenca za neki jos bolji posao.

To ne kontam.
drenmajster

#11 Re: Žene, mikrokredita poljoprivrednih,..ver.saće samo što nije!

Post by drenmajster »

sa obzirom na... wrote:Ovo je nesto kao piramidalna sema, kojoj predvidjam urusavanje najkasnije do godinu dvije, u kojoj su najbolje prosli oni koji su prvi usli (tj. oni koji su osnovali mikrokreditne) a najgori prosli ziranti .

Uzmimo za slucaj tuzlanski MI-BOSPO .

Nastala na ispraznoj frazi o pomoci nezaposlenim zenama, ona je sama bila u kontradikciji izmedju onog sto su tvrdili da je njihova misija (pomoci nezaposleneim zenama) i onog sto su radili (lihvarske kamate od 20% na godisnjem nivou)

Kako nijedan posao na svijetu, osim dilanja droge, ne moze za tako kratak posao ostvariti tako visoke prinose da bi se izdrzale tako visoke kamate( a kamoli uzgajanje jagoda ili pilića), zene su rjesenja nalazile sto su uzimale nove kredite u drugim MK, pa onda treci da bi vratili onaj drugi.itd
Lom se desavao na recimo cetvrtom ili petom kreditu i ko je tu bio zirant, on zna kako mu je.

Meni su jasni motivi onih koju su osnovali te MK, onih koju su uzimali te kredite ( rijeci od jedne koja je zavalila jedno 25 ljudi koji sad vracaju za nju, citiram "sta cu kad su svi nudili i dolazili mi u radnju stalno " ), ali ne kontam motive ovih medjunarodnih donatora, da li oni dobijaju neke plusove kod svojih gazda, nesto sto ce mu pisati u rezimeu ili CV-u tipa: aktivno ucestvovao na pomoci u izgradnji i razvoju u ratom razorenoj zemlji, sto ce mu biti referenca za neki jos bolji posao.

To ne kontam.
Profit bez poreza ,taksi,bilo kakvih obaveza prema drzavi u kojoj djeluju a sve u saradnji sa domacim politicarima i zelenasima.
Post Reply