Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sojka wrote:Zena koja zeli da ima porodicu, treba i da je stavi na prvo mjesto, ispred karijere, ispred svega...
Odlucila se za to. Porodica je najvaznija.
Zene koje nece djecu i zele karijeru, ne trebaju ni da ih imaju.
Sve zavisi od tipa, bez da ulazim u neko polemisanje sudjenja da su ovakve ili onakve.
I ko kaze da im se divim?
Divim se ja vise odanim, finim majkama.
OK, bice da mi se na trenutak prikazalo da prizivas vrijeme kad ce i nase zene postati "emancipovane" i poceti stavljati karijeru ispred djeca i muz(evi).
sojka wrote:
Kad kazhem da je vazhno kod karijere zhena sa Zapada, je to da se potpuno posvete svom poslu, da ga zhive u toj mjeri, discplini, istrajnosti, da mi o tom josh mozhemo samo sanjati. Na taj nachin doprinose!Ne vidim razliku izmedju tog doprinosa i doprinosa zhene sa djetetom. Chak vishe mozhda ova karijerista i vishe privredjuje
Mi smo uveliko josh u feudalnom dobu
Nema veze.
Bilo kako bilo, demonstrirao sam ti kako vas mi muskarci na kraju uvijek pridobijemo da razmisljate onako kako mi to zelimo. Pod kontrolom si, sto bi se reklo. U tamo nekom zargonu. Sad si ponovo zena kako treba. A takva je po ukusu svakom (pravom) muskarcu.
sojka wrote:
Divim se ja vise odanim, finim majkama
Ako ikad postanem nauchnik, izumila bih neku blagu minu koja bi neprimjetno minirala kamenje zabluda i nebulozis neurozis.
Ali tada bih sve osnovne nauke spojila u jednu:(alhemiju), biologiju, hemiju, matematiku, fiziku( koja mi je slaba strana), geografiju..ma sve sem istorije.Postala bih djelic nje, majushni, neprimjetni, lagan kao perka, pahuljica koja bi se istopila prvim proljecnim zrakama sunca. Teshko bi mi palo da zavrshim u nekoj debeloj prashnjavoj knjizi, iz koje bi uchenici crpili znanje i borili se sami sa sobom, dok bi ih zrake proljecnog sunca mamile napolje... Moj izum bi bio lagan...za rijetke na uskom putu kroz iglene ushi i iglice koje bi sitnim vezom rushile malodushje...
ah ti knjishki, pametni ljudi
ah te literarne zhene
ah, ah propjevao bi i sam Bach
IQ testovi imaju (dokazano) socio-kulturalne falinke....Stoga vrijedi da su svi raporti(scientific I mean) kontaminirani ( logickim falinkama-socio/kulturne/klasne base)....
IQ testovi imaju (dokazano) socio-kulturalne falinke....Stoga vrijedi da su svi raporti(scientific I mean) kontaminirani ( logickim falinkama-socio/kulturne/klasne base)....
vidiovo wrote:Studija koju je provelo nekoliko sveučilišta Velike Britanije pokazalo je da veći IQ žena i muškaraca se očituje u različitoj želji za brakom. Naime, kod svakog porasta IQ-a od 16 jedinica, kod muškaraca se vjerojatnost za brak povećava za 35%, a kod žene smanjuje za čak 40%. Studija je rađena na uzorku od 900 muškaraca i žena između 10 i 40 godina starosti. Psiholozi to ovako objašnjavaju: "Muškarci sa izrazito visokim IQ-om naći će u pravilu vrlo zahtjevne poslove i htjeti će imati tradicionalnu ženu koja će štediti njegovo vrijeme i energiju, a najpametnijim ženama svoje generacije muškarci jednostavno nisu dovoljno zanimljivi".
interesantno ne znam kako mi je ova tema ranije promakla
a meni je interesantno da se rezultati kod mushkaraca objashnjavaju "zahtjevnim" poslom koji bi trebao da ide paralelno uz inteligenciju (shto vec nije tachno), te zheljom za suprugom koja ce mu "chuvati ledja", a kod zhena - manjkom zainteresiranosti :-)
a bilo bi isto tako moguce da zhene sa visokim IQ-om isto tako "ganjaju" zahtjevne poslove, ali da su svjesne da je tezhe naci mushkarca koji ce se pomiriti sa ulogom tradicionalne "domacice" da bi im chuvao ledja :-) pa prema tome odluchuju da im je bolje ne upushtati se nikako u brak, kad sa malo fleksibiliteta ::D i eventualno kucnom pomocnicom ionako mogu imati sve shto hoce
mislim, meni i ovo objashnjenje zvucho haman onoliko logichno koliko i ovo shto su nam eksperti servirali :-)
"Umene Mensura stalno zainteresirana zamene - usput pita sta je to IQ.
A ija zahtjevno sa svoje strane, cuvam joj ledja cesto puta.
PS. Skoro sam ovdije naletijo nalistu dje imaju samo 2 slova abecede (U i G). Kaka vam je to abeceda - moja Mensura zna puno vise slova, skoro napamet. "
lady midnight wrote:a meni je interesantno da se rezultati kod mushkaraca objashnjavaju "zahtjevnim" poslom koji bi trebao da ide paralelno uz inteligenciju (shto vec nije tachno), te zheljom za suprugom koja ce mu "chuvati ledja", a kod zhena - manjkom zainteresiranosti :-)
a bilo bi isto tako moguce da zhene sa visokim IQ-om isto tako "ganjaju" zahtjevne poslove, ali da su svjesne da je tezhe naci mushkarca koji ce se pomiriti sa ulogom tradicionalne "domacice" da bi im chuvao ledja :-) pa prema tome odluchuju da im je bolje ne upushtati se nikako u brak, kad sa malo fleksibiliteta ::D i eventualno kucnom pomocnicom ionako mogu imati sve shto hoce
mislim, meni i ovo objashnjenje zvucho haman onoliko logichno koliko i ovo shto su nam eksperti servirali :-)
statisticki podaci i naucna istrazivanja su me uvijek fascinirali kako ljudi manipulisu brojkama i slovima da bi predstavili jednu vrlu subjektivnu interpretaciju istih ja i dalje dumam o tome sta desetogodisnjici imaju reci na temu njihovog licnog izbora o stupanju u brak
"Umene Mensura stalno zainteresirana zamene - usput pita sta je to IQ.
A ija zahtjevno sa svoje strane, cuvam joj ledja cesto puta.
PS. Skoro sam ovdije naletijo nalistu dje imaju samo 2 slova abecede (U i G). Kaka vam je to abeceda - moja Mensura zna puno vise slova, skoro napamet. "
reci kemici da porcuhi mensuri da malo pripazi na ta ledja :D da ne bi zhena pomislila da abeceda stvarno pochinje sa "zh" :D:D
svi su isti i muskarci i zene, samo je razlika u anatomiji i samo je razlika u odgajanju. i po nekim studijama, koje mi imaju logike, 99 % psihologije je navika, tako je i navika musko zensko preseravanje koje traje stoljecima