Ne znam stvarno sta se tu vise ima za razumjeti, mislim da je bar to jasno ko suza. Ako neko ima drugacije tumacenje po kojem bi posjedovanje zena, pravo da se tuku po potrebi te njihov nedostatak razuma mogao protumaciti kao postovanje prema zenama i ravnopravnost, bas bih volio to da cujem.PalaSa Marsa wrote:Ajeti se ne citaju, samo da se procitaju, Ajete moras razumjet'. I ako je tako, kao sto rece da branis zene, cemu onda taj zastitnicki odnos na 'spram zena, jel' osjetis da su u sustini slabije od muskih ili od cega sve to potice? Ps: Ne salim se.Ateista wrote:Da branim prava zena.PalaSa Marsa wrote:Ne kontam sta je Tvoja svrha ovdje Ateista..![]()
![]()
Salim se. Iskreno govoreci, znao sam da religije inace zene stavljaju u drugi plan i da muskarcima daju puno vise prava, ali iskreno govorweci nisam ocekivao da je to toliko izrazeno i cak sam se i ja koji nemam ni malo pozitivno misljenje o religijama sokirao kada sam naletio na ovo.
Stvarno ne razumijem kako neka zena sa minimumom samopostovanja moze da prihvati ovako nesto.
Sa druge strane, to je njihovo pravo, ali smatram da je licemjerno nakon citanja ovih ajeta govoriti kako su zene u islamu ravnopravne sa muskarcima i slicno.![]()
Ne, ne mislim da treba braniti zene, one same trebaju da brane svoja prava, ja samo smatram da muskarci ne trebaju da ih sprjecavaju u tome.
Iskreno, uopste se ne borim za prava zena. One zene koje imaju samopostovanje i koje ja cijenim se same bore za svoja prava i nikad ne bi dopustile da ih neko tretira na ovaj nacin.
One koje nemaju samopostovanja, njima nista ne moze pomoci. Donekle su i same krive sto to dopustaju. Tako je i sa vecinom zena koje su zlostavljane, ne moze im niko pomoci dok ne odluce da same sebi pomognu.
Cilj ove rasprave mi nije da branim zenska prava vec da razotkrijem licemjernost - zene su ravnopravne, ali nemaju razum i smiju se tuci i muskarci ih mogu posjedovati.