zena u islamu
- IZVANZEMALJAC
#326 Re: zena u islamu
Tema je zene u islamu a ne zene u (tako zvanim) islamskim zemljama. Znaci odnos islama prema zenam a ne pojedinih muslimana ili vladarskih sistema .
-
zenicanin 1979
#327 Re: zena u islamu
Posmatranje zene kroz samo kuran predstavlja idealiziranje odnosa kuranski sljedbenik-kuran te zbog toga smatram da bi takvo posmatranje bilo daleko manje produktivno.IZVANZEMALJAC wrote:Tema je zene u islamu a ne zene u (tako zvanim) islamskim zemljama. Znaci odnos islama prema zenam a ne pojedinih muslimana ili vladarskih sistema .
-
surajaa
#328 Re: zena u islamu
Nemam ja problem s tim kako zivi jedna zena muslimanka na Bliskom Istoku, Afganistanu, Pakistanu... sigurno da ona zivi u islamskoj zemlji, ali zivi pod svim zakonima tradicije koje joj namece njena zemlja, ne bih rekla da zivi onako kako propagira Islam, odnosno Kur'an...sistem wrote:sorajaa, navodis svoj primjer zivota mlade i sretne muslimanke, u zemlji bosni - u sekularnoj evropskoj drzavi. dodajes da je jasno da u siromasnim muslimanskim zemljama zene nemaju prava, jer je patnja zbog ratova i siromastva (pazi, nisu svi ratovi dosli sa zapada, niti je za siromastvo kriv neko drugi); takodje kazes da su obespravljene i u bogatim islamskim zemljama, ali to je zbog vladara.
iz tvog teksta jasno proizilazi da je zeni muslimanki najbolje u sekularnom drustvu, da je tu postovana od strane svoje brace i sestara u islamu, i da je zeni lose u islamski uredjenim zemljama. to sto te zemlje ne odgovaraju onom idealu islamske zemlje kako je ti vidis, ne znaci da nisu islamske.
tako da tvoju kritiku o demagogiji i besmislenosti argumenata, koju si uputila neistomisljenicima, vidim kao prikladniju tvom tekstu, jer u njemu sama dajes argument onima sa kojima se ne slazes.
(pitanje polozaja zenskog fetusa u kini i indiji nema veze sa ovom diskusijom)
I svi diskutanti ovdje, polozaj zene u nekoj od drzava posmatraju kroz tradicijske obicaje zemlje u kojoj zena zivi, ako su vecina danasnjih zemalja sa vecinski muslimanskim stanovnistvom islamske, zasto u svakoj od njih ne vaze ista pravila za zene, zasto u svakoj od njih nije iste godine dato pravo glasa, pravo na obrazovanje, usavrsavanje i slicno...Vjerovatno iz prostog razloga sto o svemu odlucuju vladari koji donose odluke koje nemaju ili imaju malo veze za Islamom. Islam je propisao kakvu odjecu i na koji nacin bi trebalo da nosi zena, ali nigdje ne pise da ona treba biti ovisna u tolikoj mjeri od muskarca da to vrijedja njeno dostojanstvo.
Muslimani se opominju da žene tretiraju pravično. Kur'an im zabranjuje da žene nasljeđuju i zlostavljaju, seksualno ili drukčije, kako je bio običaj prije dolaska islama i kako je još praksa u mnogim društvima gdje moćni i bogati iskorišćavaju nejake i siromašne u ovom smislu.
Poslanik, s.a.v.s., pojačava poruku jednakosti i korektnog odnosa prema ženama dajući najbolji primjer na koji se svi ljudi trebaju ugledati. Sam je pokazao koliko je važno da se svako brine o sebi i svojim dnevnim potrebama, umjesto što ih tovari na leđa žene. Prikazi njegovog života daju brojne primjere od kojih bi "moderni muškarci" mogli učiti. Sam je vodio brigu o svojim vlastitim potrebama, pomagao svojim ženama u kući, čak je krpio i popravljao svoju vlastitu odjeću. Pokazao je da čovjek nikada nije toliko važan da se lično ne može starati o svojoj čistoći, izgledu i potrebama.
U Afganistanu, radikalni islamisti ruse i granatiraju skole za djevojcice, prijete i otimaju njihove uciteljice, unazadjuju i guse napredak drustva na svim poljima, posebno se obrusavajuci na zene u svoj svojoj strasti bolesnih umova, zadojenih bolesnim idejama islamskog fundamentalizma i terorizma, sve pod krinkom cinjenja dobrih djela u ime Boga, a svi znamo da to nema nikakve poveznice niti sa Islamom, niti sa Bogom.
Upravo iz ovih razloga mi je apsurd iznositi ovdje zivot jedne Afganistanke i njen polozaj u Islamu...kada je vec potpuno jasno da zemlje u kojima se provodi takav zakon sa islamom imaju veze toliko kolika je duzina prefiksa islamski koji visi negdje u zraku, pri pomenu nekih od ovih drzava...
Zato prestanite vec jednom, za Boga miloga, uzimati za primjer Afganistan i sve ostale konzervativne i primitivne zemlje u kojima vladaju zakoni sile kako biste uspjeli u dokazivanju svojih tvrdnji da je zena u islamu, po vasim shvatanjima, obespravljena, podredjena, nevazna, inferiorna u poredjenju sa ostalim "modernim", "urbanim" zenama zapadnog svijeta...
Biti žena bilo gdje u svijetu je različito u zavisnosti od geografske pozicije u kojoj se te zene nalaze, biti Bengalka, Afganistanka, Saudijka ili Turkinja se umnogome razlikuje, ne zato sto jedna zasluzuje veca i bolja prava od druge, vec zato sto drustveno uredjenje u kojem zive namece pravila igre. Saudijska zena ima pravo na obrazovanje, neke od njih imaju i lagodan zivot, ali sva aspurdnost takvog sistema se ogleda u tome da npr. ne mogu otici u javni toalet bez dopustenja muskog clana porodice, dok se u islamski sekularnoj Turskoj zene na univerzitetima ne mogu pojavljivati sa maramom na glavi, cime se krsi jedno od njihovih osnovnih prava na obrazovanje, svjesno ih diskriminirajuci... (@sistem, ovdje je ujedno i odgovor da nije sve tako divno ni u sekularno uredjenim zemljama)
Nemam ja taj cip u glavi, pa da kada se izusti rijec Arap i Arabija, ja automatski pomislim na cistokrvni i pravedni Islam koji bi oni trebali uvazavati i slijediti, to sto je na prostorima Arabije Islam objavljen i dat u slijedjenje ljudima, ne znaci da ga tamosnje stanovnistvo provodi onako kako bi trebalo i kako je to cinio Poslanik s.a.v.s. U prilog tome idu mnogi istorijski fakti, od toga da je gotovo njegova cijela krvna loza pobijena, do raskola i podjele na dvije najjace struje u Islamu, Siite i Sunite, osnivanje Vehabizma i slicno...
Dio koji se ticao odnosa prema zenskom novorodjencetu u Indiji, Kini i drugim drustvima itekako ima veze sa ovom temom, jer pokazuje odnos islama prema zenskom bicu jos dok se nalazi u utrobi majke...
-
zenicanin 1979
#329 Re: zena u islamu
Nepreciznost (neprecizna definisanost pojedinih pojmova) u kuranu te mnogo metafora (rijeci razlicitoga znacenja)omogucavaju ljudima da kuran tumače razlicito.Zanimljivo je da svako od njih misli da pravilno tumači kuran.Takav pristup kuranu ga odlicno stiti od bilo kakvog dokazivanja jer najcesce se nezna ni sta treba dokazati, ali takođe zbunjuje ljude.Duboke recenice su recenice koje bi trebale da ne budu visesmislene i da jasno ocrtavaju pravila te dokazuju potrebnost tih pravila.U kuranu je toga vrlo malo.Stoga ocekivati da ljudi argumentuju i dokazuju da tvrdnje kurana ne diskriminiraju zenu je neozbiljno.Uticaj kurana u zemljama gdje je dominantno njegovo citanje a pretpostaviti je da su takve zemlje islamske zemlje moglo bi se donekle statisticki i eksperimentalno pokazati.Precizno bi se sam uticaj knjige u pocetnom stadiju uticaja, mogao posmatrati pomocu eksperimenta, u kojem bi se relativno mladoj djeci dakle bez predubjedjenja,izolovanoj od ostatka svijeta, razlicitoga genetskoga nasljeđa iscitavao kuran, te se uvidilo kako se iscitavanje kurana kod njih manifestuje i kako se ta manifestacija mijenja uvodeci neke odlike stvarnosti (prirodna ,te drustvena pravila).Takvom analizom mislim da bi se utvrdilo sljedece:
1)Kuran bi se ponasao kao odlicna emocionalna vodilja u idealnoj emocionalnoj sredini međutim posto propagira osvetu , pri malom narusavanju emocionalnoga idealizma bi se osjetio pseudoefekt kurana koji bi podrzavao destrukciju.
2)Kao i svaka druga doktrina koja se ne dokazuje ,pri najmanjoj dozi logickoga razmisljanja koje bi se kod djece pojavilo kako se mentalno razvijaju, razvile bi se struje te bi doslo do podjela kuranskih sljedbenika zbog razlicitog tumacenja odredjenih pasusa kurana.
3)Ubjedjenje da kuran je polaziste tacnih tvrdnji bi zbog svoje logicke nepovezanosti sa kasnijim iskazima kurana inhibiralo logicko zakljucivanje djeteta te usporilo proces razvoja logickoga zakljucivanja.
4 )Posto se izuzetno istice kroz kuran da je kuran daleko najvaznija doktrina inhibiralo bi se zanimanje djece za ostale ljudske djelatnosti (recimo sport ili nauku) jer bi se najvise vremena proucavao kuran koji je nedokuciv zbog svoje apstraktnosti.
5)Razvijala bi se zbog apstraktnih pojmova u kuranu apstraktna misao ciji bi pseudoefekt bio nerazumjevanje djece prilikom komunikacije.
Apstrakcije indukuju razlicita tumacenja,različita tumačenja indukuju podjele ,podjele indukuju sukobe,a sukobi materijalnu i ljudsku destrukciju.
1)Kuran bi se ponasao kao odlicna emocionalna vodilja u idealnoj emocionalnoj sredini međutim posto propagira osvetu , pri malom narusavanju emocionalnoga idealizma bi se osjetio pseudoefekt kurana koji bi podrzavao destrukciju.
2)Kao i svaka druga doktrina koja se ne dokazuje ,pri najmanjoj dozi logickoga razmisljanja koje bi se kod djece pojavilo kako se mentalno razvijaju, razvile bi se struje te bi doslo do podjela kuranskih sljedbenika zbog razlicitog tumacenja odredjenih pasusa kurana.
3)Ubjedjenje da kuran je polaziste tacnih tvrdnji bi zbog svoje logicke nepovezanosti sa kasnijim iskazima kurana inhibiralo logicko zakljucivanje djeteta te usporilo proces razvoja logickoga zakljucivanja.
4 )Posto se izuzetno istice kroz kuran da je kuran daleko najvaznija doktrina inhibiralo bi se zanimanje djece za ostale ljudske djelatnosti (recimo sport ili nauku) jer bi se najvise vremena proucavao kuran koji je nedokuciv zbog svoje apstraktnosti.
5)Razvijala bi se zbog apstraktnih pojmova u kuranu apstraktna misao ciji bi pseudoefekt bio nerazumjevanje djece prilikom komunikacije.
Apstrakcije indukuju razlicita tumacenja,različita tumačenja indukuju podjele ,podjele indukuju sukobe,a sukobi materijalnu i ljudsku destrukciju.
-
zenicanin 1979
#330 Re: zena u islamu
Svima onima koji misle da bi trebalo muslimansku zenu u Afganistanu koja nije ili skoro nije nogom krocila u niti jednu sekularnu drzavu ,zelio bih reci da je sigurno sa stanovista psihologije da bi prosudba te zene bila subjektivna usljed nedostatka zivota u sekularnoj drzavi.Bolje bi bilo otvoriti drzavne granice za takve zene dopustiti im (omoguciti im)da jedno vrijeme zive u sekularnoj drzavi a zatim da prosude gdje je veca diskriminacija.Pretpostavite recimo da zivite negdje na selu koje nema provedenu kanalizaciju i vodovod te da ste vi jedina kuca u selu koja ima bunar.Ukoliko ne bi izasli iz sela zivjeli bi u ubjedjenju da uopste lose ne zivite jer su svi oko vas u gorem stanju ali kada bi izasli iz sela i upoznali elektrifikaciju mogli bi promjeniti misljenje.Znaci preciznije bi bilo postaviti pitanje dali je zena u islamskoj drzavi diskriminirana u odnosu na zenu u sekularnoj drzavi a ne postaviti pitanje dali je zena diskriminirana u islamskoj drzavi.Diskriminirani mozete biti samo u odnosu na nekoga . Ne mozete biti diskriminirani .Mora postojati odnos prema nekome (poredjenje sa nekim)da bi recenica imala smisla.
-
Bitte_Halt_ja_ja
#331 Re: zena u islamu
zenicanin 1979 wrote:koja bi po vama trebala biti donja godisnja granica covjeka koja bi mu zakonski dozvoljavala stupanje u seksualni odnos. Koja bi po vama trebala biti zakonski dozvoljena razlika između godina dvoje ljudi da bi stupili u brak ili seksualni odnos i dali bi je uopste trebalo biti?
Ovakvo pitanje mi je izazvalo vase polemisanje o pedofiliji.
Ako je ovo na sta zelis da ti odgovorim ja bih zakon ovako postavio. Koliko je on izvodiv stavit cu na stranu.
Za osobu do 12 godina bi stavio razliku od maksimalno jedne godine, znaci za stupanje u seksualni odnos najstarija bi bila osoba od 13 godina sa osobom od 12 (12 sa 11 itd)
Za osobe od 13 do 17 godina maksimalnu razliku do tri godine, to bi znacilo 20 sa 17, 19 sa 16 itd
Za osobe od 18 do 20 godina maksimalno 4 godine, a od 21. godine nek se taslace po meni i sa 120 godina starim metuzalemima, ako im je volja
Posebno na balkanskim prostorima bi crtu punoljetnosti povukao na minimalno 21. godinu.
-
TheMule
#332 Re: zena u islamu
Zene nevjernice uopste nisu slobodne, bar ja nisam takve vidio, a znam ih mnogo u Americi. Ako ih neko vidi nek mi kaze.
One robuju novcu, odjeci, ili autima, zatim jos gore, robuju stvarima kao sto su popularnost, glupim muzicarima, prijateljicama od kojih "moraju" imati podrsku, alkoholu, drogama, deptresiji, i jos gore od ovih, neke dusevne bolesti i plitka srca.
One robuju novcu, odjeci, ili autima, zatim jos gore, robuju stvarima kao sto su popularnost, glupim muzicarima, prijateljicama od kojih "moraju" imati podrsku, alkoholu, drogama, deptresiji, i jos gore od ovih, neke dusevne bolesti i plitka srca.
-
TheMule
#333 Re: zena u islamu
zenicanin 1979 wrote:Svima onima koji misle da bi trebalo muslimansku zenu u Afganistanu koja nije ili skoro nije nogom krocila u niti jednu sekularnu drzavu ,zelio bih reci da je sigurno sa stanovista psihologije da bi prosudba te zene bila subjektivna usljed nedostatka zivota u sekularnoj drzavi.Bolje bi bilo otvoriti drzavne granice za takve zene dopustiti im (omoguciti im)da jedno vrijeme zive u sekularnoj drzavi a zatim da prosude gdje je veca diskriminacija.Pretpostavite recimo da zivite negdje na selu koje nema provedenu kanalizaciju i vodovod te da ste vi jedina kuca u selu koja ima bunar.Ukoliko ne bi izasli iz sela zivjeli bi u ubjedjenju da uopste lose ne zivite jer su svi oko vas u gorem stanju ali kada bi izasli iz sela i upoznali elektrifikaciju mogli bi promjeniti misljenje.Znaci preciznije bi bilo postaviti pitanje dali je zena u islamskoj drzavi diskriminirana u odnosu na zenu u sekularnoj drzavi a ne postaviti pitanje dali je zena diskriminirana u islamskoj drzavi.Diskriminirani mozete biti samo u odnosu na nekoga . Ne mozete biti diskriminirani .Mora postojati odnos prema nekome (poredjenje sa nekim)da bi recenica imala smisla.
Imas zene u Americi i Britaniji koje znaju sve o sekularnosti, pa se opet pokriju od glave do pete.
- bez_ideje
#334 Re: zena u islamu
TheMule wrote:Zene nevjernice uopste nisu slobodne, bar ja nisam takve vidio, a znam ih mnogo u Americi. Ako ih neko vidi nek mi kaze.
U Americi velis........sve ti je to relativno,vidis,neko bi ti sad odgovorio da su one slobodne da robuju popularnosti,glupi muzicarima,prijateljicama od kojih "moraju" imati podrsku,alkoholu,drogama,depresiji ,i dusevnim bolestima i plitkim srcima!
A sta cemo sa zenama nevjernicama,koje ne boluju ni od cega navedenog? (a od vjere jos manje)
-
PalaSa Marsa
#335 Re: zena u islamu
Iskopah ovo sasvim slucajnodr.gog wrote:Moje je lično duboko uvjerenje,neovisno od vaših viđenja dogmi i tradicija koje vladaju kojekuda(od Bliskoga istoka do Evrope),da je položaj žene određen kao i položaj muškarca,logično i smisleno s obzirom na posebnost žene kao bića.Samo žena može biti majka i bez nje čovječanstvo nestaje,zar ne??.Svako onaj ko tvrdi po osnovu bilo kakvih vjerskih autoriteta,tumačenja Biblije,Hadisa,učenjaka i slično,da je žena niže biće po bilo kojem osnovu pred Bogom,taj prvo laže Bogu u kojeg vjeruje,pa zatim sebi,a zatim(posebno ako je svećenik) ljudima u okolini i onima kojima iznosi to pervertirano i nerazumno stajalište.
Svećenik koji kaže da žena i muškarac nisu jednaki po svim osnovama pred Bogom ne zaslužuje da ga se uopšte sluša jer širi zabludu onima kojima treba biti uzor.To vrijedi za sve ,kako kršćanske tako i islamske autoritete.Ako se primjeti takva priča i dogmatiziranje konzervativnih uobraženjaka raznih teoloških škola,mislim da ne treba biti sustezanja i da tim ljudima treba spustiti nos javno,primjerenom reakcijom.
Nijedan aspekt života i razvoja čovjeka nije niti može biti neovistan od žena,pa tako svako raspredanje o teološkim postavkama predstavlja ispraznost.
Ja koliko znam,Poslanik Muhammed s.a.v.s je u više navrata(čini mi se po zapisima Buharije,kojeg većina muslimanskih učenih ljudi prihvata kao vjerodostojnog),jasno istakao vrijednost i značaj žene kao ljudskog bića,majke,sestre,kćeri,i da se oštro obračunao sa nekim bizarnim paganskim tradicijama starih arapa u vezi postupanja prema ženama.
Isto tako,po mom shvatanju iz onog što sam o Islamu učio kao kršćanin,sve ono morbidno i zaostalo tradicijsko ponašanje prema ženama(Afganistan itd),koje ljudi vole prikazivati kao primjer nazadnosti čak i samog Muhammeda(koji jeste bio nepismen,ali vanredno oštrouman i elokventan čovjek),sve je to nakupina nebrige i bijede samih ljudi sa tih prostora.Bog je tim ljudima uputio Objavu,otvorio put napretka,a sve ono ružno i nazadno što čine,pa i prema sirotim afganistankama i afrikankama(obrezivanje žena),sami sebi "žar na glavu skupljaju"- jedan kršćanski citat...
Dakle,isprazno je dovoditi u ravan nazadluk kojem su krivi zabludjeli i pokvareni ljudi,sa samom porukom Islama.
Isprazno je citirati i ispitivati čak i Poslanikov stav ako ga se posmatra kao apsolutnu presudu.Muhammed je bio razuman i znao je u kakvom je vremenu i među kakvim vukovima propovjeda(tu se sjetim Isusa),pa je čak i ono naše bolesno povlačenje pedofilije u kontekst njegove borbe sa nazadlukom sasvim neukusno i nepotrebno.
Vjernik čovjek i svako razuman,treba poštovati žene i iskazivati im svaku moguću pažnju i zaštitu...
-
TheMule
#336 Re: zena u islamu
Jos nisam sreo taku. Kad je nadjes, a da to nisi ti, reci mi.bez_ideje wrote:TheMule wrote:Zene nevjernice uopste nisu slobodne, bar ja nisam takve vidio, a znam ih mnogo u Americi. Ako ih neko vidi nek mi kaze.
One robuju novcu, odjeci, ili autima, zatim jos gore, robuju stvarima kao sto su popularnost, glupim muzicarima, prijateljicama od kojih "moraju" imati podrsku, alkoholu, drogama, deptresiji, i jos gore od ovih, neke dusevne bolesti i plitka srca.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
U Americi velis........sve ti je to relativno,vidis,neko bi ti sad odgovorio da su one slobodne da robuju popularnosti,glupi muzicarima,prijateljicama od kojih "moraju" imati podrsku,alkoholu,drogama,depresiji ,i dusevnim bolestima i plitkim srcima!
A sta cemo sa zenama nevjernicama,koje ne boluju ni od cega navedenog? (a od vjere jos manje)![]()
![]()
-
Artemis7
#337 Re: zena u islamu
TheMule wrote:Zene nevjernice uopste nisu slobodne, bar ja nisam takve vidio, a znam ih mnogo u Americi. Ako ih neko vidi nek mi kaze.
Procitala sam puno postova u zivotu, ali ovo je definitivno NAJGLUPLJI!
-
Artemis7
#338 Re: zena u islamu
Ne jedan od...nego daleko najgluplji! Imas glup, gluplji, najgluplji, pa onda prazan prostor...pa onda ovaj post!Artemis7 wrote:TheMule wrote:Zene nevjernice uopste nisu slobodne, bar ja nisam takve vidio, a znam ih mnogo u Americi. Ako ih neko vidi nek mi kaze.
Procitala sam puno postova u zivotu, ali ovo je definitivno NAJGLUPLJI!
-
andrija2007
#339 Re: zena u islamu
"Taka" je bila likom i djelom Milka Planinc.TheMule wrote:Jos nisam sreo taku. Kad je nadjes, a da to nisi ti, reci mi.bez_ideje wrote:TheMule wrote:Zene nevjernice uopste nisu slobodne, bar ja nisam takve vidio, a znam ih mnogo u Americi. Ako ih neko vidi nek mi kaze.
One robuju novcu, odjeci, ili autima, zatim jos gore, robuju stvarima kao sto su popularnost, glupim muzicarima, prijateljicama od kojih "moraju" imati podrsku, alkoholu, drogama, deptresiji, i jos gore od ovih, neke dusevne bolesti i plitka srca.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A sta cemo sa zenama nevjernicama,koje ne boluju ni od cega navedenog? (a od vjere jos manje)![]()
![]()
-
zgubidann
#340 Re: zena u islamu
Statistika, oces da tipkas, oces da jedes ,oces da pravis dijecu a ko ce to platiti ? Ufatis se ti statistike u svom kantonuharunyahya wrote:bez_ideje wrote:Zakljucujem ,da zena u islamu moze zivjeti samo u nemuslimanskoj zemlji !Ovo su najveće gluposti koje sam ikad pročitao.Optimus Prime wrote:Naravno.
Zena u islamskom svijetu danas uglavnom predstavlja samo objekt, nikako subjekt. Cast izuzecima. Ali govorim o stotinama miliona zena sirom Pakistana, Bangladesa,Afganistana, Somalije, Sudana, Malija, Jemena, Saudijske Arabije i ostalih muslimanskih zemalja koje su potpono ovisne o odlukama muskih clanova njihove porodice.
Islam je definitivno zakazao u smislu da u tim zemljama pomogne pri sprovodjenju jednakosti spolova.
poslije ću napisati post sa svim potrebnim argumentima i sa statistikama .Ali kako god uvjek je bilo i uvjek ća biti da se žena u islamskim zemljama i njena ljepota kao i njena ličnost poštuje više nego na zapadu.Mnogi se možda neće složiti ali sam stoposttono u pravu.Samo treba "otvoriti oči" gola žena danas sve prodaje na svakoj reklami, dalje takmičenja u ljepoti i ostale gluposti(zbog ovakvih stvari danas skoro da nema stida i morala ni čednosti).Što bi u mene djed rekao nekad su djevojke birale između desetina prosaca i brak je nešto značio a šta je dans (pogotovo na zapadu) prije braka su sve okusili tako da brak gubi svoj smisao .posoji ona pozanata moderna šta će mi papir ako se volimo bože sačuvaj..Ako samo pogledamo šta je zapadnjački liberalizam donio (spolne bolesti ,abortuse,raspadanje brakova,prostitucija) evo par primjera:78%žena koje su upitane o vanbračnim avanturama je odg . da su sredstva za sprečavanj trudnoće bila dodatni motiv za to.Dr.james russela kaže da je um periodu od 4 god zabilježeno 18851 slučaj trudnoće kod djevojakamlađim od 15 godina(što vodi abortusu bez obzira što su sve imale seksualnu edukaciju u školi)
neki dan čitam u novinama da u engleskoj savjetuju mlade da prakticiraju samo oralni seks kako ne bi bilo neželjene trudnoće (koje je više nego mnogo.jedan od navodnih rješanja za problem koji sam gore naveo )...
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#341 Re: zena u islamu
De ne zachatavajte...
Pa zar niko ne zna zakone islamskih zemalja,kako upitah,S.Arabije i Irana,vezano za temu?
I jeste,prostom logikom,i ako hoćete pravno-formalno,vezano za temu,s obzirom na dominaciju tamošnjih učenjaka među svjetskom ulemom...
Pa zar niko ne zna zakone islamskih zemalja,kako upitah,S.Arabije i Irana,vezano za temu?
I jeste,prostom logikom,i ako hoćete pravno-formalno,vezano za temu,s obzirom na dominaciju tamošnjih učenjaka među svjetskom ulemom...
-
TheMule
#342 Re: zena u islamu
Ne znam tacno njihove zakone, ali mislim da su mnogo stroziji nego sto bi po Islamu trebalo biti. Recimo, u Arabiji, zene ne smiju izaci iz kuce. Cito sam odlomak iz knjige koju je napisala bin Ladenova svastika koja je provela neko vrijeme tamo. Nije smjela preci ulicu da bi otisla do svoje sestricne iako je pokrivena, nego je morao neko od porodice prevesti s jedne strane na drugu u autu. Ili jednom kad je otisla da kupi hranu za bebu, svi koji su je vidjeli napustaju prodavnicu, dok se osoblje koje tu radi ledjima okrece od nje.dr.gog wrote:De ne zachatavajte...
Mislim da su vrlo strogi i ne razumni, i ne bas u skladu sa ranim Muslimanima
-
zgubidann
#343 Re: zena u islamu
Otisla djevojka u dzamiju .
Hodza, spavala sam sa momkom iz susjednog dzemata, da li je to grijeh?
Kako ne, kceri, ti pripadas ovom dzematu...
Ma meni je to sve super, nek budu i u hinduizmu ,samo da nisu u mom kantonu i da nemoram da ih ja placam i da od mojih para ispunjavam njihove zelje.Meni seksualna zelja da mi zena bude pokrivena i da ne izlazi iz kuce, i da jos odem u kanton i trazim pare da je hrane jer ja ima pravo natoo .
Ma meni je to sve super, nek budu i u hinduizmu ,samo da nisu u mom kantonu i da nemoram da ih ja placam i da od mojih para ispunjavam njihove zelje.Meni seksualna zelja da mi zena bude pokrivena i da ne izlazi iz kuce, i da jos odem u kanton i trazim pare da je hrane jer ja ima pravo natoo .
- BHF_Manijak
#344 Re: zena u islamu
Kakva nakaradna predstava o islamu...cuj rekla bin ladenova svastika,a zna se ko je bin laden,djeca ste ako kontate da je neki megalomanski terorista,sa turbanom na glavi i kalashnjikovom u rukama i koji kuje zavjere protiv amerike
pricao sam sa xxxx ljudi koji su bili po islamskim zemljama i nikad mi nijedan ne rece da su zene tamo toliko aman ja rabbi diskriminirane da ne mgu izaci iz kuce,daj ba,nemojte bit djce,sta vam je...lafo smagtrate vjernike nazadnim i da vjeruju u "bajke" a vi povjerujete u ovakve gluposti i nonsense,bas ste sega!!

pricao sam sa xxxx ljudi koji su bili po islamskim zemljama i nikad mi nijedan ne rece da su zene tamo toliko aman ja rabbi diskriminirane da ne mgu izaci iz kuce,daj ba,nemojte bit djce,sta vam je...lafo smagtrate vjernike nazadnim i da vjeruju u "bajke" a vi povjerujete u ovakve gluposti i nonsense,bas ste sega!!
-
zgubidann
#345 Re: zena u islamu
zgubidann wrote:Otisla djevojka u dzamiju .
Jos njegdje procita ima ih za usaglasavanjem serijatskog pravo,i to ne samo u nasim lokalnim neg u evropskim okvirima
I sad bi hodza sazvo plemenski savaez da je kazne, i vjerovvatno bi na mu um palo da je svi da siluju pa bi ovaj govrio ja moro.A pa usaglasvajte se vi al ne u mom kantonu.
- BHF_Manijak
#346 Re: zena u islamu
Ne brini se,nema ovdje usaglasavanja niti serijata,sta si se prpo ko da ce te sutra vjesat,iscooliraj
da ga hoce Bogdo uvesti,pa bi manje Amara i Denisa bilo!!
sto se zena tice,a sto to vas majke vam mile briga kako je zenama u "tamo nekim" Afganistanima,Libijama,Kirgistanima i skl,ocistite isrepd svoje avlije pa onda pricajte nekom nesto,ja ovdje kad vidim kakav je odnos prema zenama i djevojkamam muke me uhvati a mi smo se kao nasli kompetentni da pricamo da li se diskriniraju zene na istoku ili ne,to kao kod nas i svugdje idealno stanje pa nemamo drugog posla sem da ispravljamo tudje greske i sl,dajte ba,ohladite malo,dublja je politika to,daj sta bilo samo nek je kontra islama...vjerujte da ovdje svakim danom gledam ahat odnos sa zenama,kojem bi pozavidjeli i najgoropadniji istocnjaci,a mi bi nesto da vazimo i pricamo,nije samo pravo zene da joj ti das da glasa,da izadje iz kuce,da radi da ovo da ono,treba insan ba bit i ophodit se kao prema najnjeznijem bicu na svijetu a ne malo malo pa samar...
ispred svoje avlije svi prvo pocistimo pa onda gledajmo sta se radi po drugim zemljama...koje onako 99% ljudi ovdje ne interesuju,vec samo je to,daj sto vise da oblatim islam,a ne brinite se,Allah se zakleov da ce uvijek biti Njegova rijec gornja a nevjernicka donja,zato,samo naprijed,ako mozete...mozete koiko hocete ali necet dokle hocete!
jos jednom zgubidane,ne brini,nema ti ovdje serijat,cini sta ti je volje,za svoja se prav vise vjeruj mi bori,mani se zena sa istoka,ioanko nikakve fajde od tog nemas,mojne ovdje svoju humanost prosipati,vjeruj mi bolje ti je pogleadj imal sta u komsiluku,nekom pripomoc,korisnije je nego dakontas kako je "hudnicama na istoku,ubise ih muzevi"
sto se zena tice,a sto to vas majke vam mile briga kako je zenama u "tamo nekim" Afganistanima,Libijama,Kirgistanima i skl,ocistite isrepd svoje avlije pa onda pricajte nekom nesto,ja ovdje kad vidim kakav je odnos prema zenama i djevojkamam muke me uhvati a mi smo se kao nasli kompetentni da pricamo da li se diskriniraju zene na istoku ili ne,to kao kod nas i svugdje idealno stanje pa nemamo drugog posla sem da ispravljamo tudje greske i sl,dajte ba,ohladite malo,dublja je politika to,daj sta bilo samo nek je kontra islama...vjerujte da ovdje svakim danom gledam ahat odnos sa zenama,kojem bi pozavidjeli i najgoropadniji istocnjaci,a mi bi nesto da vazimo i pricamo,nije samo pravo zene da joj ti das da glasa,da izadje iz kuce,da radi da ovo da ono,treba insan ba bit i ophodit se kao prema najnjeznijem bicu na svijetu a ne malo malo pa samar...
ispred svoje avlije svi prvo pocistimo pa onda gledajmo sta se radi po drugim zemljama...koje onako 99% ljudi ovdje ne interesuju,vec samo je to,daj sto vise da oblatim islam,a ne brinite se,Allah se zakleov da ce uvijek biti Njegova rijec gornja a nevjernicka donja,zato,samo naprijed,ako mozete...mozete koiko hocete ali necet dokle hocete!
jos jednom zgubidane,ne brini,nema ti ovdje serijat,cini sta ti je volje,za svoja se prav vise vjeruj mi bori,mani se zena sa istoka,ioanko nikakve fajde od tog nemas,mojne ovdje svoju humanost prosipati,vjeruj mi bolje ti je pogleadj imal sta u komsiluku,nekom pripomoc,korisnije je nego dakontas kako je "hudnicama na istoku,ubise ih muzevi"
-
zgubidann
#347 Re: zena u islamu
Ja sam ti inace pristalica nenasilja, mada je to nekad neizbjezno jer neki ljudi mogu prihavtiti neka pravila ponasanja i neke norme samo silom.A vjervovatno cemo morati imati i razdvojene tribine da nebi bili blizu ,ja te nebi trazio pred dzamijomBHF_Manijak wrote:Ne brini se,nema ovdje usaglasavanja niti serijata,sta si se prpo ko da ce te sutra vjesat,iscooliraj![]()
-
zenicanin 1979
#348 Re: zena u islamu
zgubidann wrote:Statistika, oces da tipkas, oces da jedes ,oces da pravis dijecu a ko ce to platiti ? Ufatis se ti statistike u svom kantonuharunyahya wrote:bez_ideje wrote:Zakljucujem ,da zena u islamu moze zivjeti samo u nemuslimanskoj zemlji !Ovo su najveće gluposti koje sam ikad pročitao.Optimus Prime wrote:Naravno.
Zena u islamskom svijetu danas uglavnom predstavlja samo objekt, nikako subjekt. Cast izuzecima. Ali govorim o stotinama miliona zena sirom Pakistana, Bangladesa,Afganistana, Somalije, Sudana, Malija, Jemena, Saudijske Arabije i ostalih muslimanskih zemalja koje su potpono ovisne o odlukama muskih clanova njihove porodice.
Islam je definitivno zakazao u smislu da u tim zemljama pomogne pri sprovodjenju jednakosti spolova.
poslije ću napisati post sa svim potrebnim argumentima i sa statistikama .Ali kako god uvjek je bilo i uvjek ća biti da se žena u islamskim zemljama i njena ljepota kao i njena ličnost poštuje više nego na zapadu.Mnogi se možda neće složiti ali sam stoposttono u pravu.Samo treba "otvoriti oči" gola žena danas sve prodaje na svakoj reklami, dalje takmičenja u ljepoti i ostale gluposti(zbog ovakvih stvari danas skoro da nema stida i morala ni čednosti).Što bi u mene djed rekao nekad su djevojke birale između desetina prosaca i brak je nešto značio a šta je dans (pogotovo na zapadu) prije braka su sve okusili tako da brak gubi svoj smisao .posoji ona pozanata moderna šta će mi papir ako se volimo bože sačuvaj..Ako samo pogledamo šta je zapadnjački liberalizam donio (spolne bolesti ,abortuse,raspadanje brakova,prostitucija) evo par primjera:78%žena koje su upitane o vanbračnim avanturama je odg . da su sredstva za sprečavanj trudnoće bila dodatni motiv za to.Dr.james russela kaže da je um periodu od 4 god zabilježeno 18851 slučaj trudnoće kod djevojakamlađim od 15 godina(što vodi abortusu bez obzira što su sve imale seksualnu edukaciju u školi)
neki dan čitam u novinama da u engleskoj savjetuju mlade da prakticiraju samo oralni seks kako ne bi bilo neželjene trudnoće (koje je više nego mnogo.jedan od navodnih rješanja za problem koji sam gore naveo )...
1)postovati ljepote bica (zene),a sa druge strane insistirati da se ta ljepota sakrije od drugih je kontradiktorno.Kada kazete da postujete svoga oca znaci li to da zelite da ga izolujete(sakrijete) od ostaloga svjeta.Kada kazete da postujete strucnost ljekara znaci li to da zelite da taj ljekar se ne bavi vise tom strukom da bi sakrili tu strucnost?Budite pazljivi kako upotrebljavate rijec poštovanje.
2)Na takmičenjima ljepote je ljepota samo jedan od kriterija koji se uzima u razmatranje.Tu su jos i kordiniranost i elegancija pokreta,izrazavanje emocija, elegancija hoda itd.Oni spadaju u vjestine i nevidim razloga zasto bi takmicenje u takvim vjestinama bilo glupost,a recimo takmicenje u plesu, baletu,da nisu glupost(ili mozda mislite da su i one glupost?)
3)Tvrditi da zena nema stida zato sto se pojavljuje golisava u nekim reklamama je pogresno, jer to nije odraz pomanjkanja stida nego vrlo cesto to su uvjerenja da se odredjenih djelova tijela ne treba stidjeti . To ubjedjenje joj je nametnuto od strane drustva koje ima pravo na to po definiciji morala ( pogledajte link http://hr.wikipedia.org/wiki/Moral ).Koliko je objektivno postavljeno pravilo da osobe u svakom slucaju moraju pokrivati odredjene djelove tjela bi mogli diskutirati,jer nije utvrdjeno ni u medicini ni u psihologiji da golisavost objektivno steti na bilo koje nacine niti okolini niti golisavoj osobi ,u slucaju povoljni klimatskih uvjeta, nego je filozofija pokazala da je to samo predubjeđenje.
4) Smatrati da brak gubi svoju vaznost zbog prije bracnoga seksa znacilo bi zanemariti zajednicki zivot, komunikaciju,djecu,novonastale rodbinske veze i odnose sa njima koje postoje u braku.Osim toga sexualno sputavanje prije braka moze imati za posljedicu seksualne i psiholoske poremecaje sto je mnogo puta pokazano u psihologiji ( http://www.psihologija-blog.com/home/ko ... ejdzerima/ ) i vrlo je upitno do koje godine osobi seks nosi vise stete nego koristi.
5)postojanost brakova u islamskim zemljama se postize zakonima koji sputavaju zenu da zatrazi razvod ,kao i ophođenje drustva prema zeni ako i pomisli da ode od muza sto po sebi predstavlja diskriminaciju zene.Nemozete zahtjevati postojanost braka samo na ustupcima zena u tom braku.
Pitanje za sve one koji misle da se zene trebaju pokrivati a muskarci ne.Na kojim objektivnim postulatima gradite svoju tvrdnju?
- BHF_Manijak
#349 Re: zena u islamu
Cekaj malo,jel ovo sam sebi kontradikcije pucas ili?!nenasilje i ganjanje po Grbavici...hmm,zanimljivozgubidann wrote:Ja sam ti inace pristalica nenasilja, mada je to nekad neizbjezno jer neki ljudi mogu prihavtiti neka pravila ponasanja i neke norme samo silom.A vjervovatno cemo morati imati i razdvojene tribine da nebi bili blizu ,ja te nebi trazio pred dzamijomBHF_Manijak wrote:Ne brini se,nema ovdje usaglasavanja niti serijata,sta si se prpo ko da ce te sutra vjesat,iscooliraj![]()
jos jednom zgubidane,ne brini,nema ti ovdje serijat,cini sta ti je volje,za svoja se prav vise vjeruj mi bori,mani se zena sa istoka,ioanko nikakve fajde od tog nemas,mojne ovdje svoju humanost prosipati,vjeruj mi bolje ti je pogleadj imal sta u komsiluku,nekom pripomoc,korisnije je nego dakontas kako je "hudnicama na istoku,ubise ih muzevi"a na grbavici rado.
a ja tebe vjeruj ne bi ni pred dzamijom ni na Kosevu,imam precih stvari u zivotu
- beautyfool
#350 Re: zena u islamu
Bilo bi jako lijepo kad ne bi bilo ovih rekla-kazala prica, ali valjda i mediji moraju od necega zaradjivatiTheMule wrote:Ne znam tacno njihove zakone, ali mislim da su mnogo stroziji nego sto bi po Islamu trebalo biti. Recimo, u Arabiji, zene ne smiju izaci iz kuce. Cito sam odlomak iz knjige koju je napisala bin Ladenova svastika koja je provela neko vrijeme tamo. Nije smjela preci ulicu da bi otisla do svoje sestricne iako je pokrivena, nego je morao neko od porodice prevesti s jedne strane na drugu u autu. Ili jednom kad je otisla da kupi hranu za bebu, svi koji su je vidjeli napustaju prodavnicu, dok se osoblje koje tu radi ledjima okrece od nje.dr.gog wrote:De ne zachatavajte...
Mislim da su vrlo strogi i ne razumni, i ne bas u skladu sa ranim Muslimanima