zena u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#301 Re: zena u islamu

Post by arzuhal »

andrija2007 wrote:
arzuhal wrote:
istocnjak wrote:Ma sve ti je relativno pa i pamet jer kada čovjek sjedi jedan sat s nekom lijepom djevojkom, čini mu se kao jedna minuta. Ali, neka sjedi jedan minut na vrućoj peći, bilo bi mu duže od jednog sata. Eto, to je relativnost.
A ja sinoć izražavam radost zbog neučestvovanja sehurlija na ostalim temama ovog pdf-a :( . Brate Istočnjak, andrija te dobro savjetuje: okani se ti ovog i drži se ramazana.
Nek se raspravlja kome je do toga.
;-)
Eto istočnjak je i Brat( sa velikim b) a ja sam andrija sa malim a, indikativno zar ne?
Uvijek počinjem novu rečenicu velikim slovom pa zato B u riječi brat.
Također, andrija2007 je potpuni nickname, a ja sam skratio na andrija. Napisao sam malim slovom jer si ga i ti napisao malim. Dakle, nisam pomislio na lično ime već na nick kojeg citiram.
Jedina moja greška je što sam istočnjak napisao velikim slovom, a trebao sam malim. Izvinjavam se :)
istocnjak

#302 Re: zena u islamu

Post by istocnjak »

BHF_Manijak wrote:Pa ti sam sebi stavi u ncik malo a i onda se cudis sto je Arzuhal stavio...mada,nema toliko nesto sad u tome,koliko ti mislis da ima,indikacija za sta?!zsto zivite u teorijama zavjere...jes` jes`,namjerno Arzuhal stavio istocnjaku veliko b,a tebi malo a da bi te diskreditirao i potcjenio :roll: :oops:
Ramazan je ... :run: ako ste se "ispricali" haj'te 'vamo naam ... :D
andrija2007

#303 Re: zena u islamu

Post by andrija2007 »

Eto istočnjak je i Brat( sa velikim b) a ja sam andrija sa malim a, indikativno zar ne?[/quote]

Uvijek počinjem novu rečenicu velikim slovom pa zato B u riječi brat.
Također, andrija2007 je potpuni nickname, a ja sam skratio na andrija. Napisao sam malim slovom jer si ga i ti napisao malim. Dakle, nisam pomislio na lično ime već na nick kojeg citiram.
Jedina moja greška je što sam istočnjak napisao velikim slovom, a trebao sam malim. Izvinjavam se :)[/quote]

Ma nemaš se na čemu izvinjavati, nisam baš toliko sujetan, ako primijenimo Istočnjakovu teoriju relativnosti onda je
i ovo relativno, poz, andrija ( sa malim a)
ružmarin-a

#304 Re: zena u islamu

Post by ružmarin-a »

izvin'te, oprostite:

Mili Bože čuda velikoga
kadno Andro pohođaše teme

đe nožicom zagazi

ružu gramatike posadi

:run:
andrija2007

#305 Re: zena u islamu

Post by andrija2007 »

ružmarin-a wrote:izvin'te, oprostite:

Mili Bože čuda velikoga
kadno Andro pohođaše teme

đe nožicom zagazi

ružu gramatike posadi

:run:
Ma šta ću, što narod kaže: besposlen pop i jariće krsti. :(
istocnjak

#306 Re: zena u islamu

Post by istocnjak »

andrija2007 wrote: Ma nemaš se na čemu izvinjavati, nisam baš toliko sujetan, ako primijenimo Istočnjakovu teoriju relativnosti onda je
Posto vidim da se stalno vrtis na temi religija, samo bih ti savjetovao da odes i procitas sve one lijepe i brizljivo napisane osvrte dr. Goga mozda nesto ti bude jasnije u svemu ovome.

Toliko nemoj mi odgovarati ...
andrija2007

#307 Re: zena u islamu

Post by andrija2007 »

istocnjak wrote:
andrija2007 wrote: Ma nemaš se na čemu izvinjavati, nisam baš toliko sujetan, ako primijenimo Istočnjakovu teoriju relativnosti onda je
Posto vidim da se stalno vrtis na temi religija, samo bih ti savjetovao da odes i procitas sve one lijepe i brizljivo napisane osvrte dr. Goga mozda nesto ti bude jasnije u svemu ovome.

Toliko nemoj mi odgovarati ...
Opet si tužibaba?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#308 Re: zena u islamu

Post by dr.gog »

Zbog kršenja pravila i ignorisanja opomena(trolovanje i uvredljiv ton postova)

Optimus Prime 30 dana

harunyahya

isključeni sa foruma.

Molim ostale da diskutuju i polemišu uz minimum međusobnog uvažavanja.Za pomoć u otvaranju i održavanju tema se možete uvijek obratiti na pp.

Hvala na razumjevanju i ugodno forumanje na sa-x .
@dr.gog
zenicanin 1979

#309 Re: zena u islamu

Post by zenicanin 1979 »

Izrazit sam protivnik pedofilije ali jedno pitanje me vec muci dugo.Ako djevojcice sa prosjecno 14 godina vec imaju menstruaciju i prema prirodi (bogu) im je omoguceno rađanje ,odnosno da postanu majke,dali je onda tvrdnja u vecini evropskih zemalja da je punoljetstvo dakle 18 godina neophodan uslov za sex pogrešna.Želim da skrenem pažnju da se kroz istoriju pa i narode potrebna donja granica godina zene i muskarca za sex posmatrala razlicito i bila je različita.Dali je u našem društvu donja godišnja granica za sex između dvoje ljudi subjektivno nametnuta od strane društva, i ako je, koja bi po vama trebala biti donja godisnja granica covjeka koja bi mu zakonski dozvoljavala stupanje u seksualni odnos. Koja bi po vama trebala biti zakonski dozvoljena razlika između godina dvoje ljudi da bi stupili u brak ili seksualni odnos i dali bi je uopste trebalo biti?
Ovakvo pitanje mi je izazvalo vase polemisanje o pedofiliji.
Bitte_Halt_ja_ja

#310 Re: zena u islamu

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Ne odredjuje se punoljetna osoba po dobijanju menstruacije...a prosjek je oko 12 godina prije nego 14. Nije stvar u bioloskoj sposobnosti za radjanje. Dozvoljeno je i djevojcici od 12 da ima sex sa osobama do 18 godina. Tek se sa 18+ godina osoba smatra odraslom(mentalno) po zakonu. I samim tim odrasla osoba moze da iskoristi mentalnu nezrelost maloljetnice/ka. Opet je individualno dali je neko mentalno zreo sa 18 ili tek sa 25 ali se uzima neka prosjecna dob za koju se smatra da vecina jeste zrela. Ali isto tako se moze suditi i devetnaestogodisnjoj osobi kao maloljetniku. Tu je naravno i podjela na mladju i stariju maloljetnu osobu ( ako se ne varam do 14 ili 16 je mladja maloljetna). Niti moze neko djete od 10 il i12 godina samostalno odlucivati o zivotno bitnim stvarima pa ni ona od 15 16 kad "ludi" u pubertetu. Ne da sex bas spada pod zivotno bitna pitanja, ali jeste ozbiljnija stvar i ima dobar razlog zasto je zabranjeno punoljetnoj osobi da iskoristava nezrelost maloljetnika.

U evropi na sudu pa i prije samog sudjenja se dovodi socijalni radnik/pedagog koji ce izvrsiti razgovor sa osobom od 18, 19 ili 20 godina i na osnovu njegove profesionalne procjene kao i socijalnog statusa (dali je samostalan ili zivi kod roditelja itd) i same procjene suda i tuzioca porcjenjuje se dali je osoba od 18-20 godina (mozda i 21) smatra u individualnom slucaju odraslom osobom i dali se treba njoj suditi kao odraslom ili maloljetniku
zenicanin 1979

#311 Re: zena u islamu

Post by zenicanin 1979 »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:Ne odredjuje se punoljetna osoba po dobijanju menstruacije...a prosjek je oko 12 godina prije nego 14. Nije stvar u bioloskoj sposobnosti za radjanje. Dozvoljeno je i djevojcici od 12 da ima sex sa osobama do 18 godina. Tek se sa 18+ godina osoba smatra odraslom(mentalno) po zakonu. I samim tim odrasla osoba moze da iskoristi mentalnu nezrelost maloljetnice/ka. Opet je individualno dali je neko mentalno zreo sa 18 ili tek sa 25 ali se uzima neka prosjecna dob za koju se smatra da vecina jeste zrela. Ali isto tako se moze suditi i devetnaestogodisnjoj osobi kao maloljetniku. Tu je naravno i podjela na mladju i stariju maloljetnu osobu ( ako se ne varam do 14 ili 16 je mladja maloljetna). Niti moze neko djete od 10 il i12 godina samostalno odlucivati o zivotno bitnim stvarima pa ni ona od 15 16 kad "ludi" u pubertetu. Ne da sex bas spada pod zivotno bitna pitanja, ali jeste ozbiljnija stvar i ima dobar razlog zasto je zabranjeno punoljetnoj osobi da iskoristava nezrelost maloljetnika.

U evropi na sudu pa i prije samog sudjenja se dovodi socijalni radnik/pedagog koji ce izvrsiti razgovor sa osobom od 18, 19 ili 20 godina i na osnovu njegove profesionalne procjene kao i socijalnog statusa (dali je samostalan ili zivi kod roditelja itd) i same procjene suda i tuzioca porcjenjuje se dali je osoba od 18-20 godina (mozda i 21) smatra u individualnom slucaju odraslom osobom i dali se treba njoj suditi kao odraslom ili maloljetniku
Ja nisam rekao da se punoljetnost osobe određuje dobijanjem menstruacije nego sam rekao da pojavom menstruacije osobi zenskog spola je barem fiziološki omogućeno da rađa djecu.To je priroda ,(bog) ili neka druga stvoriteljska sila tako odredila sto inicira pitanje:Ako je ona odredila to kao mogucnost zasto bas 18 godina je donja granica upraznjavanja te mogucnosti?I zasto u svim drzavama ta granica nije podjednaka (Usa 21 punoljetstvo)? Lično mislim da je u ogromnom broju slučajeva osoba od 17 godina u odnosu na osobu od 12 godina daleko vise mentalno nadredjena nego osoba od 19 u odnosu na osobu od 17.Tako da mi je malo nelogicno da se u prvom slucaju niko ne kaznjava a u drugom da postoji kaznjavanje ili osuda ako kako kazes se kazna odredjuje po mentalnoj nadređenosti osobe. Osim toga po tebi ispada da osoba sa 18 se jednako osudjuje za sex sa maloljetnicom kao i osoba sa recimo 25 sto nije tacno.
Licno mislim da bi se osude trebale izvoditi prema razlici u godinama te ukupnom broju godina obje osobe a ne prema odredjenoj granici punoljetstva.Osim toga ako je osnovni pokazatelj mentalne zrelosti osobe njegova neovisnost (odvajanje od roditelja) kako kažes onda bi se trebali zapitati koliko je u BiH osoba sa 25 pa i 30 godina mentalno nezrelo, pa bi i oni sa 30 godina mogli biti maloljetnici.Zakon o polnoj slobodi glasi:
Član 180
(1) Ko izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa detetom,
kazniće se zatvorom od jedne do deset godina.
(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana nastupila teška telesna povreda deteta prema kojem je delo izvršeno ili je delo izvršeno od strane više lica ili je delo imalo za posledicu trudnoću,
učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina.
(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt deteta,
učinilac će se kazniti zatvorom od pet do osamnaest godina.
(4) Neće se kazniti za delo iz stava 1. ovog člana učinilac, ako između njega i deteta ne postoji značajnija razlika u njihovoj duševnoj i telesnoj zrelosti.
Međutim dusevna zrelost se moze simulirati.Osim toga poznajuci psihologiju mislim da takvo utvrđivanje zrelosti moze biti izuzetno subjektivno.
Napominjem vas da niste odgovorili ni na jedno od pitanja u mome proslome postu.
Bitte_Halt_ja_ja

#312 Re: zena u islamu

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Ovdje se govori o osobama od 18 do 20 godina i njihov socijalni status kao jedan od faktora (a ne jedini) koji odlucuje o zrelosti. To sto kod nas i sa 25 zivis sa roditeljima ne moze ti se suditi kao maloljetnoj osobi jer se ovdje iskljucivo odnosi na tek punoljetne osobe. Isto tako ne sudi se osobi od 19 ili 20 ili 21 godin usa odnosom sa nekom od 16 ili 17 godina jer se to smatraju starijom maloljetnom osobom. ali kao sto rekoh ne znam tacno dje je granica starije i mladje maloljetne osobe.

Naravno da u odredjenim slucajevima 12 i 17 godina cini veliku razliku ali i osoba od 17 godina je i dalje nezrela osoba. Opet je na kraju od osobe do osobe ali u velikoj vecini slucajeva i dalje je nezrela.

Ako se ne varam, nek me neko ispravi ako grijesim, ali da neko dobije etiketu pedofila mora imati odnos sa mladjom maloljetnom osobom. Koliko znam ne smatra se pedofiloom starija osoba koja ima odnos sa maloljetnom osobom izmejdu 16 i 18 godina.

A razlog zasto je nametnuto 18 godina (ili 21) iako je prirodno sposobna i sa 11 ili 12 da radja je jednostavan, covjek se ne smatra zivotinjom odnosno bice sa samo bioloskim primarnim i sekundarnim potrebaa nego ima i socioloska komponenta koja nas razlikuje od zivotinja :)

( U zadnjih 10 godina granica se spusta, tako da danas imas i slucajeva dje sa 10 godina nastupa prva menstruaciju pa cak i sa osam)
zenicanin 1979

#313 Re: zena u islamu

Post by zenicanin 1979 »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:Ovdje se govori o osobama od 18 do 20 godina i njihov socijalni status kao jedan od faktora (a ne jedini) koji odlucuje o zrelosti. To sto kod nas i sa 25 zivis sa roditeljima ne moze ti se suditi kao maloljetnoj osobi jer se ovdje iskljucivo odnosi na tek punoljetne osobe. Isto tako ne sudi se osobi od 19 ili 20 ili 21 godin usa odnosom sa nekom od 16 ili 17 godina jer se to smatraju starijom maloljetnom osobom. ali kao sto rekoh ne znam tacno dje je granica starije i mladje maloljetne osobe.

Naravno da u odredjenim slucajevima 12 i 17 godina cini veliku razliku ali i osoba od 17 godina je i dalje nezrela osoba. Opet je na kraju od osobe do osobe ali u velikoj vecini slucajeva i dalje je nezrela.

Ako se ne varam, nek me neko ispravi ako grijesim, ali da neko dobije etiketu pedofila mora imati odnos sa mladjom maloljetnom osobom. Koliko znam ne smatra se pedofiloom starija osoba koja ima odnos sa maloljetnom osobom izmejdu 16 i 18 godina.

A razlog zasto je nametnuto 18 godina (ili 21) iako je prirodno sposobna i sa 11 ili 12 da radja je jednostavan, covjek se ne smatra zivotinjom odnosno bice sa samo bioloskim primarnim i sekundarnim potrebaa nego ima i socioloska komponenta koja nas razlikuje od zivotinja :)

( U zadnjih 10 godina granica se spusta, tako da danas imas i slucajeva dje sa 10 godina nastupa prva menstruaciju pa cak i sa osam)
zar socioloske komponente koje određuje covjek nebi trebale da daleko vise budu u skladu sa bioloskim komponentama covjeka?Procitajte zakon koji sam postavio. U njemu nigdje ne spominju tek punoljetne osobe kao ni mladje odnosno starije maloljetne osobe.Osim toga ono tek je prilicno nejasan i neprecizan pojam. Ovdje nije bitno dali prekrsitelja smatraju pedofilom ili ne , bitno je da se prekrsitelj kaznjava zakonom a posmatranje pojedinaca ili grupe ljudi dali je on pedofil je licna stvar.Jos uvjek niste odgovorili na pitanja iz mog prvog posta.
NIN

#314 Re: zena u islamu

Post by NIN »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:( U zadnjih 10 godina granica se spusta, tako da danas imas i slucajeva dje sa 10 godina nastupa prva menstruaciju pa cak i sa osam)
Ovi slucajevi koje navodis su vezani za genetski prouzrokovane poremecaje. S druge strane, donekle si upravu kada kazes da se granica spustila ali ipak ne toliko drasticno (danas je ta granica 12.77 godina u USA i ne vjerujem da je Evropa daleko od ovog prosjeka) i ovaj fenomen pocinje da se biljezi u zadnjih stotinu, a ne deset godina. Naime, uzroci se pripisuju ishrani sto dalje navodi da prosjek odstupa od kulture do kulture.

Pozdrav...
sodom

#315 Re: zena u islamu

Post by sodom »

punoljetnost nastupa sa 18 navrsenih godina, bez obzira na zrelost.
bite: zakonska granica kod nas je minimum 14 godina za koju je dozvoljeno stupanje u seksualni odnos sa maloljetnicima ukoliko maloljetnik na to pristane, naravno... mrsko mi sada traziti.
zenicanin 1979

#316 Re: zena u islamu

Post by zenicanin 1979 »

sodom wrote:punoljetnost nastupa sa 18 navrsenih godina, bez obzira na zrelost.
bite: zakonska granica kod nas je minimum 14 godina za koju je dozvoljeno stupanje u seksualni odnos sa maloljetnicima ukoliko maloljetnik na to pristane, naravno... mrsko mi sada traziti.
Jeli tvrdite ,da po zakonu ukoliko punoljetna osoba od recimo 25 godina stupi u sexualni odnos sa osobom od 14 godina nije izvrsila nikakvo krivicno djelo?
dr.gog

#317 Re: zena u islamu

Post by dr.gog »

NIN wrote:
Bitte_Halt_ja_ja wrote:( U zadnjih 10 godina granica se spusta, tako da danas imas i slucajeva dje sa 10 godina nastupa prva menstruaciju pa cak i sa osam)
Ovi slucajevi koje navodis su vezani za genetski prouzrokovane poremecaje. S druge strane, donekle si upravu kada kazes da se granica spustila ali ipak ne toliko drasticno (danas je ta granica 12.77 godina u USA i ne vjerujem da je Evropa daleko od ovog prosjeka) i ovaj fenomen pocinje da se biljezi u zadnjih stotinu, a ne deset godina. Naime, uzroci se pripisuju ishrani sto dalje navodi da prosjek odstupa od kulture do kulture.

Pozdrav...
Pade mi na pamet da sam planirao otvoriti temu vezanu za odgoj ženske djece, i sve probleme u vezi sa tim-pa i taj "problem" sve ranijeg sazrijevanja.
Prosjek odstupa od kulture do kulture(hoćeš reći od podneblja), ali valja nam se pozabaviti ovim našim podnebljem.Još ako u priču,kao ovdje,dodamo elemenat vjerskog odgoja i običaja-treba biti razuman i razdvojiti nebuloziranje o Afganistanu,plemenima(što je sad duševna hrana mnogima :D ), od odgoja, čuvanja i upućivanja ženskog djeteta na pravi put.Nije lako uvijek potrefiti najbolji savjet, posebno mislim na na to kad si otac ženskom djetetu....nekad fakat stanem pred zid..
Znanje i vjersko ubjeđenje može biti dobra vodilja, ali nekad treba naći zlatnu sredinu.Nisu sva djeca(curice, djevojke, žene) istog karaktera, temperamenta..
dr.gog

#318 Re: zena u islamu

Post by dr.gog »

Zaboravih...ne znam šta je nejasno uopšte.Zemlja je sekularna,zakoni su jasni-kome nije jasno da ne može ženiti dijete, imati sa maloljetnim djetetom odnos, ili se nešto kao buni lupajući da mu Bog na to daje pravo--...da se najblaže izrazim: Nek ohladi i odbije tamo gdje važe drugi zakoni, sve dok ne dođe pred stvarni Sud.

I nije dobro implicirati, čak štaviše gadi mi se to pomodarstvo u kritici, crnilo u Islamu jednim te istim nebulozama-znamo dobro kojim.Onaj ko nema razuma i mozga, i iz najbolje upute će izvući i iskrenuti sve na zlo, na sramotu čitave zajednice.
zenicanin 1979

#319 Re: zena u islamu

Post by zenicanin 1979 »

Posto je znanje kako kazete dr gog dobra vodilja, da pocnemo sa njegovim povecavanjem iz ove oblasti.
Glava osamnaesta
KRIVIČNA DELA PROTIV POLNE SLOBODE
Silovanje
Član 178
(1) Ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica,
kazniće se zatvorom od dve do deset godina.
(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno pretnjom da će se za to ili njemu blisko lice otkriti nešto što bi škodilo njegovoj časti ili ugledu ili pretnjom drugim teškim zlom,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.
(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda lica prema kojem je delo izvršeno ili ako je delo izvršeno od strane više lica ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način ili prema maloletniku ili je delo imalo za posledicu trudnoću,
učinilac će se kazniti zatvorom od tri do petnaest godina.
(4) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt lica prema kojem je delo izvršeno ili je delo učinjeno prema detetu,
Obljuba nad nemoćnim licem
Član 179
(1) Ko nad drugim izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin iskoristivši duševno oboljenje, zaostali duševni razvoj, drugu duševnu poremećenost, nemoć ili kakvo drugo stanje tog lica usled kojeg ono nije sposobno za otpor,
(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana nastupila teška telesna povreda nemoćnog lica ili ako je delo izvršeno od strane više lica ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način ili je učinjeno prema maloletniku ili je delo imalo za posledicu trudnoću,
(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt lica prema kojem je delo izvršeno ili ako je delo učinjeno prema detetu,
Obljuba sa detetom
Član 180
(1) Ko izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa detetom,
(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana nastupila teška telesna povreda deteta prema kojem je delo izvršeno ili je delo izvršeno od strane više lica ili je delo imalo za posledicu trudnoću,
(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt deteta,
(4) Neće se kazniti za delo iz stava 1. ovog člana učinilac, ako između njega i deteta ne postoji značajnija razlika u njihovoj duševnoj i telesnoj zrelosti.
Obljuba zloupotrebom položaja
Član 181
(1) Ko zloupotrebom svog položaja navede na obljubu ili sa njom izjednačen čin lice koje se prema njemu nalazi u odnosu kakve podređenosti ili zavisnosti,
kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.
(2) Nastavnik, vaspitač, staralac, usvojilac, roditelj, očuh, maćeha ili drugo lice koje zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa maloletnikom koji mu je poveren radi učenja, vaspitavanja, staranja ili nege,
(3) Ako je delo iz stava 2. ovog člana učinjeno prema detetu,
(4) Ako je delo iz st. 1. do 3. ovog člana imalo za posledicu trudnoću,
učinilac će se kazniti za delo iz stava 1. zatvorom od šest meseci do pet godina, za delo iz stava 2. zatvorom od dve do dvanaest godina, a za delo iz stava 3. zatvorom od tri do petnaest godina.
(5) Ako je usled dela iz stava 3. ovog člana nastupila smrt deteta,
Nedozvoljene polne radnje
Član 182
(1) Ko pod uslovima iz čl. 178. st. 1. i 2, 179. stav 1, 180. stav 1. i 181. st. 1. do 3. ovog zakonika izvrši neku drugu polnu radnju,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.
(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana nastupila teška telesna povreda lica prema kojem je delo izvršeno ili ako je delo izvršeno od strane više lica ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način,
učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.
(3) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana nastupila smrt lica prema kojem je delo izvršeno,
učinilac će se kazniti zatvorom od tri do petnaest godina.
Podvođenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa
Član 183
(1) Ko podvede maloletno lice radi vršenja obljube, sa njom izjednačenog čina ili druge polne radnje,
kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.
(2) Ko omogućava vršenje obljube, sa njom izjednačenog čina ili druge polne radnje sa maloletnim licem,
kazniće se zatvorom do tri godine.
Posredovanje u vršenju prostitucije
Član 184
(1) Ko navodi ili podstiče drugog na prostituciju ili učestvuje u predaji nekog lica drugome radi vršenja prostitucije ili ko putem sredstava javnog informisanja i drugih sličnih sredstava propagira ili reklamira prostituciju,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.
(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana izvršeno prema maloletnom licu,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do deset godina.
Prikazivanje pornografskog materijala i iskorišćavanje dece za pornografiju
Član 185
(1) Ko detetu proda, prikaže ili javnim izlaganjem ili na drugi način učini dostupnim tekstove, slike, audio-vizuelne ili druge predmete pornografske sadržine ili mu prikaže pornografsku predstavu,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.
(2) Ko iskoristi dete za proizvodnju slika, audio-vizuelnih ili drugih predmeta pornografske sadržine ili za pornografsku predstavu,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
(3) Ko prodaje, prikazuje, javno izlaže ili elektronski ili na drugi način čini dostupnim slike, audio-vizuelne ili druge predmete pornografske sadržine nastale izvršenjem dela iz stava 2. ovog člana,
kazniće se zatvorom do dve godine.
(4) Predmeti iz st. 1. do 3. ovog člana oduzeće se.
Gonjenje za krivična dela protiv polne slobode
Član 186
Gonjenje za krivična dela iz čl. 178. i 179. ovog zakonika učinjena prema bračnom drugu i za krivično delo iz člana 182. stav 1. preduzima se po predlogu.
Mislim da se ovde pod pojmom djete podrazumjeva maloljetnik, dakle osoba ispod 18 godina.A da ni zakoni nisu sasvim jasni dr gog dokazuje se time da u istom procesu dvoje razlicitih sudija donosi razlicite presude,odnosno da svako pokusava nabaviti sto boljega advokata koji ce iz zakona izdvojiti i na njemu svojstven nacin interpretirati ono sto je dobro za njegovog klijenta.
Last edited by zenicanin 1979 on 05/09/2009 17:06, edited 1 time in total.
istocnjak

#320 Re: zena u islamu

Post by istocnjak »

zenicanin 1979 wrote:Posto je znanje kako kazete dr gog dobra vodilja, da pocnemo sa njegovim povecavanjem iz ove oblasti.
Posto sam ja to napisao a ti si izgleda sasvim pogresno razumio red da i objasnim. U osvrtima dr. Goga se radi licnim i prije svega neutralnim razmisljanjima vezanim za religiju koji za razliku od copy-paste, napamet naucenih ili povrsnih postova odrazavaju licno razmisljanje i stavove jednostavne za shvatanje poruke. Toliko ... :)
zenicanin 1979

#321 Re: zena u islamu

Post by zenicanin 1979 »

istocnjak wrote:
zenicanin 1979 wrote:Posto je znanje kako kazete dr gog dobra vodilja, da pocnemo sa njegovim povecavanjem iz ove oblasti.
Posto sam ja to napisao a ti si izgleda sasvim pogresno razumio red da i objasnim. U osvrtima dr. Goga se radi licnim i prije svega neutralnim razmisljanjima vezanim za religiju koji za razliku od copy-paste, napamet naucenih ili povrsnih postova odrazavaju licno razmisljanje i stavove jednostavne za shvatanje poruke. Toliko ... :)
Copy paste clanci su odlicni nacini da se dokaze ili argumentuje ono sto se tvrdi ,odlicni nacini da se ljudi upoznaju sa pojmovima koja se najcesce brkaju i ti clanci ne umanjuju licno misljenje niti kvalitet posta nego ga ucvrscuju i podrzavaju.
surajaa

#322 Re: zena u islamu

Post by surajaa »

Ne znam kako se pojedinim diskutantima jos uvijek da pruzati besmislene argumente i srocavati demagogske govore na datu temu...toliko je dokaza koji velicaju i slave zenu, na temu su se javile zene koje su rodjene, odrasle, koje zive u Islamu i iznijele su svoja iskustva i stajaliste...ali to je ovdje valjda poptpuno bezvrijedno "blebetanje"...neko je postavio i video klip sa izvrsnim govorom, gdje covjek lijepo rece: Ako zaista zelite znati polozaj zene u islamu, pitajte nju, pitajte svaku zenu ponaosob, ne treba o tome da vam govore CNN, FOX, BBC...i njihove perfidne statistike i masonska propaganda kojom se sluze...ah, da, umalo zaboravih, takav castan i iskren govor, vi nazivate neo muslimanskom propagandom...

Zasto konstatno svoje stajaliste o "losem" i kako neki od vas vole reci podredjenom stajalistu zene u Islamu, posmatrate njen polozaj kroz Afganistan, Pakistan, Irak, Palestinu, Somaliju... i sve te jadne, izmucene i siromasne zemlje koje ste pobrojali... stalni nemiri, ratovi, nestasica hrane, vode, nedostatak osnovnih uslova za zivot uzrokuje haotican polozaj svakog ljudskog bica, ne samo zene, u tim zemljama velika vecina zena je preuzela ulogu hranitelja i glave porodice, jer su vjerovatno mnoge od njih ostale bez svojih muzeva, sinova, brace, koje je progutao jos jedan besmisleni plemenski, rasni, fundamenatlisticki, nametnuti rat koji se vodi... potpuno je jasno da te zene ne znaju kad smrkne, a kad svice...one su uglavnom siromasne, neobrazovane, zapustene, zastrasene, umrtvljene tugom i gorcinom zivota...
I pri pomenu ovih i zemalja slicnih njima, zaboravljate, da li svjesno ili iz neznanja da se u takvim zemljama usvajaju i primjenjuju pravila radikalnog i militantnog Islama koji je potpuno drugaciji i nema gotovo nikakve veze sa izvornim Islamom...

Ne zelim reci da zene Saudijske Arabije, Kuvajta uzivaju u punim pravima i slobodama...zbog izuzetno konzervativne vladavine vehabijske kraljevske porodice, zenama u Saudijskoj Arabiji su zabranjene mnoge stvari koje su nama proste i svakodnevne...zene se ne smiju pojavljivati u drustvu muskaraca ako nisu s njim u bliskom srodstvu, ne mogu putovati bez dopustenja supruga ili nekog drugog muškarca iz porodice, ne smiju same jesti u restoranu, voziti automobil, niti sjesti u taxi s vozacem muskog pola...sve ovo nisu pravila proizisla iz Islama, ovo su pravila koja su nametnuta i izmisljena zarad nekih ciljeva pefidnih vladara kojima je jedini imperativ sacuvati prijesto i vladavinu, taman i po cijenu ponizavanja i ugnjetavanja zenskih bica koje je Allah dz.s. postavio u istu duhovnu ravan sa muskim rodom...

«Zbilja, muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i skrušenim muškarcima i skrušenim ženama, i djeliteljima zekata i djeliteljicama zekata, i postačima i postačicama, i muškarcima koji čuvaju stidna mjesta svoja, i ženama koje čuvaju stidna mjesta svoja, i muškarcima koji mnogo spominju Allaha, i ženama koje mnogo spominju Allaha, Allah je njima pripremio oprost i nagradu golemu!» (El-Ahzab, 35)

Primarna poruka ovog ajeta jeste u tome što se ove vrline odnose na oba spola, i na žene i na muškarce. Oba spola posjeduju ljudska prava i dužnosti, jednakog stepena, a nagrada na svijetu koji dolazi jednako pripada i muškarcima i ženama.

Mnogi od vas u svom neznanju su nasjeli na propagandu koju propisuju islamofobični elementi u zapadnim medijima, a niste se potrudili da spoznate sta je zaista prava istina...U Islamu, zena od samog postanka nije bila osudjena da nosi bilo kakav "pecat krivnje", kao sto to opisuje Biblija i potpuno neopravdano stavlja zeni breme krivnje i osudu kroz vjekove da je upravo ona bila ta zbog koje je zajedno sa Adamom protjerana iz raja...danas cete cuti masu viceva, psovki, kletvi, upucenih zenama, upravo zbog velicanja ovakve verzije Biblijske price... U islamu pak, od trenutka kad se dijete začne, žena je u islamu blagoslovljena bez obzira na rod zametka. Trudna žena se osobito poštuje, a njena strpljivost u podnošenju tegoba trudnoće smatra se krepošću koja je približava Džennetu. Ako je beba djevojčica, to otvara daljnje mogućnosti roditeljima da zadobiju Džennet. U ostrom je sukobu sa obicajima paganskih arapa da su zivu zensku novorodjencad zakopavali u zemlju i sa dansnjim "modernim stajalistima" gdje mnoga društva rođenje djevojčice vide kao loše vijesti. Ovakvih primjera imamo mnogo, u nama susjednim zemljama, pa cak i u nasoj kulturi svih religija koje obitavaju na nasim prostorima, no bitno je da neki od nas vide kako to "tegobno" zivi zena muslimanka u Afganistanu, Iraku, Iranu, a to sto se kod nas (na srecu, ne svih, onih pojedinih) rodjenje djevojcice smatra kao maler, nesreca, zla kob i prokletstvo, presutat cemo ili gurnuti pod tepih...

Danasnji moderni Zapad se tako hitro i s punim ustima suprotstavlja danasnjem barabrizmu kojeg prozivljava Kina pod svojim strogim zakonima kojim se nadzire populacijski prirataj, porodicama se dopušta samo jedno dijete, a mnogi roditelji hoće sina tako da se djevojcice ostavljaju sa mogucnoscu da umru, ili se ubijaju, kako bi roditelji mogli imati jos jedno dijete s nadom da će biti dječak. Slican horor se odigrava i u Indiji gdje se desava mozda i najveci broj cedomorstava zenskih beba. Pomenuti zapad svoje barbarstvo rjesava abortusom, moderna tehnologija i ultrazvuk rjesavaju pitanje zivota i smrti na mnogo perfidniji nacin, sto bi znacilo, on=zivot, ona=smrt...

Kao sto je vec nekima od vas ukazano, vi znate tako malo ili gotovo nista o Islamu, a usudjuete se pricati, donositi zakljucke, govoriti u ime nas zena kako se islam odnosi prema nama...ne shvatate koliko ste mali i koliko su beznacajni vasi argumenti kojim pokusavate nesto dokazati da biste zaintrigirali ozbiljnog sagovornika...

Iako nisam nikako mogla utjecati na tu cinjenicu, ja sam izuzetno sretna i ponosna sto sam zena rodjena i odgajana u Islamu...sto prozivljavam svoje najljespe mladalacke dane, svjesna spoznaje kolko sam postovana, cijenjena, blagoslovljena od strane moje vjere...
dr.gog

#323 Re: zena u islamu

Post by dr.gog »

Ajd malo sa druge strane...može li neko naći i postaviti prevod zakona npr.Kraljevine Saudijske Arabije,ili citate(ako je prevod nemoguć, ne postoji ili je predug) koji se, službeno, tiču prava konkretno žena u toj, zvanično islamskoj zemlji.

Bilo bi veoma korisno za temu i bio bih jako zahvalan na pomoći.Također dolaze u obzir i poželjni su slični propisi iz (šiitskog) Irana-također službeno islamske zemlje.

Šta znate lično o ovome, a da ste sigurni u svoje iskustvo ili viđenje statusa prava žena u islamskim zemljama?
sistem

#324 Re: zena u islamu

Post by sistem »

sorajaa, navodis svoj primjer zivota mlade i sretne muslimanke, u zemlji bosni - u sekularnoj evropskoj drzavi. dodajes da je jasno da u siromasnim muslimanskim zemljama zene nemaju prava, jer je patnja zbog ratova i siromastva (pazi, nisu svi ratovi dosli sa zapada, niti je za siromastvo kriv neko drugi); takodje kazes da su obespravljene i u bogatim islamskim zemljama, ali to je zbog vladara.

iz tvog teksta jasno proizilazi da je zeni muslimanki najbolje u sekularnom drustvu, da je tu postovana od strane svoje brace i sestara u islamu, i da je zeni lose u islamski uredjenim zemljama. to sto te zemlje ne odgovaraju onom idealu islamske zemlje kako je ti vidis, ne znaci da nisu islamske.

tako da tvoju kritiku o demagogiji i besmislenosti argumenata, koju si uputila neistomisljenicima, vidim kao prikladniju tvom tekstu, jer u njemu sama dajes argument onima sa kojima se ne slazes.

(pitanje polozaja zenskog fetusa u kini i indiji nema veze sa ovom diskusijom)
zenicanin 1979

#325 Re: zena u islamu

Post by zenicanin 1979 »

Mislim da treba prestati posmatrati kuran ili bilo koju vjersku knjigu odvojeno od covjeka.Zelim reci da ukoliko se pokaze da kuran (biblija)zajedno sa covjekom daje u vecini slucajeva destruktivne rezultate sto se pokazuje ili kontradiktuje posmatranjem proslosti)onda ga ne treba opravdavati sa time da je kuran (biblija) pozitivan a da ga covjek lose tumaci Nego jednostavno prihvatiti da kombinacija covjek-vjerska knjiga je destruktivna kombinacija u vecini slucajeva.
Locked