zena u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
bambi_23

#1 zena u islamu

Post by bambi_23 »

Zene su poput jabuka na stablima. Najbolje se nalaze na vrhu stabla. Muskarci ne zele doci do najboljih, jer se boje da ce pasti i ozlijediti se.

Umjesto toga, uzimaju truhle jabuke koje su pale na zemlju, i koje, iako nisu tako dobre, do njih lakse dodju. Zato jabuke koje se nalaze na vrhu stabla, misle da s njima nesto nije u redu, dok su zapravo one posebne.

Jednostavno moraju biti strpljive i cekati da pravi muskarac dodje, onaj koji je tako hrabar da se popne do vrha stabla zbog njih. Ne smijemo pasti da nas dohvate, tko nas treba i voli napravit ce SVE da dodje do nas.

* Zena je izasla iz rebra muskarca, a ne iz nogu da bude gazena, niti iz glave da bude nadmocna.

* Nego sa boka da bude jednaka, ispod ruke da bude zasticena, i blizu srca da bude voljena. Nista nije bez smisla Imam oci za svjetlo...za zelenilo proljeca i bjelinu snijega...za sivilo oblaka i plavetnilo neba...za zvijezde u noci i za nevjerovatno cudo..

Usta imam da govorim dobre rijeci na koje drugi ceka...usne imam za poljubac, ruke da njezno i s ljubavlju pruzim siromahu kruh i utjehu... Imam noge da krenem prema bliznjemu...i srce...za ljubav, toplinu - za one koji zive u samoci. Imam tijelo da se priblizim drugima. Bez tijela ne mogu nikamo. Nista nije bez smisla. Sve ima svoje duboko znacenje.

(Ibn Qajjim el-Dzevzijja)
Valbon_1

#2 Re: zena u islamu

Post by Valbon_1 »

Zena je izasla iz rebra muskarca, a ne iz nogu da bude gazena, niti iz glave da bude nadmocna.

* Nego sa boka da bude jednaka, ispod ruke da bude zasticena, i blizu srca da bude voljena. Nista nije bez smisla Imam oci za svjetlo...za zelenilo proljeca i bjelinu snijega...za sivilo oblaka i plavetnilo neba...za zvijezde u noci i za nevjerovatno cudo..

Stvarno veoma dobre recenice uzete od Talmud-a. Mozda rijetke ostatke od nekada jedne istinite vijere. :)
emra_a

#3 Re: zena u islamu

Post by emra_a »

Dzennet je ispod majkinih nogu

Poslanik a.s je rekao: vi prema vasim zenama imati duznosti koje i one prema vama imaju
sojka

#4 Re: zena u islamu

Post by sojka »

bambi_23 wrote:Zene su poput jabuka na stablima. Najbolje se nalaze na vrhu stabla. Muskarci ne zele doci do najboljih, jer se boje da ce pasti i ozlijediti se.

Umjesto toga, uzimaju truhle jabuke koje su pale na zemlju, i koje, iako nisu tako dobre, do njih lakse dodju. Zato jabuke koje se nalaze na vrhu stabla, misle da s njima nesto nije u redu, dok su zapravo one posebne.

Jednostavno moraju biti strpljive i cekati da pravi muskarac dodje, onaj koji je tako hrabar da se popne do vrha stabla zbog njih. Ne smijemo pasti da nas dohvate, tko nas treba i voli napravit ce SVE da dodje do nas.

* Zena je izasla iz rebra muskarca, a ne iz nogu da bude gazena, niti iz glave da bude nadmocna.

Usta imam da govorim dobre rijeci na koje drugi ceka...usne imam za poljubac, ruke da njezno i s ljubavlju pruzim siromahu kruh i utjehu... Imam noge da krenem prema bliznjemu...i srce...za ljubav, toplinu - za one koji zive u samoci. Imam tijelo da se priblizim drugima. Bez tijela ne mogu nikamo. Nista nije bez smisla. Sve ima svoje duboko znacenje.

(Ibn Qajjim el-Dzevzijja)

Jel se po ovom razlikuje zena u hriscanstvu? Ili budizmu? Ili...bilo cemu drugacije formulisano sa istim smislom?
:-)
rmesa

#5 Re: zena u islamu

Post by rmesa »

Islam je oslobodio zenu robstva bilo kome sem Allahu dz.s. Tako da ni njen muz nema pravo da je smatra svojinom kao sto je to bilo prije Islama.
Istina jeste da je muminka ona jabuka na vrhu stabla ,do koje je tesko doci.
Ali cinjenica je da ima dosta i tih jabuka u koje je usao crv danasnjice i materijalizma i da su nedostupne obicnom muminu koji nema bogastvo ovog svijeta ,a mozda je to razlog sto se mnogi ne trude da dodzu do one zrele i ukusne jabuke sa vrha stabla kad do nje naidze na dosta njih crvavih i gorkih i tako ostane bez volje za daljim penjanjem na stablo.
arbosan

#6 Re: zena u islamu

Post by arbosan »

10101010101 wrote:Kuran 4:34:
"Muškarci su nadležni ženama, zato jer je Alah stvorio jedne od njih da nadmašuju druge, i zato jer troše iz svoje imovine (za uzdržavanje žena). Dakle dobre žene su poslušne, čuvajući u tajnosti ono što je Alah čuvao. A što se tiče onih od kojih se plašite pobune, upozorite ih i potjerajte ih u odvojene postelje, i išibajte ih. Ako vas tada budu slušale, ne tražite puta protiv njih. Zaista! Alah je uvijek Visoko Uzvišen, Velik."

ISLAM JE JASAN KAO DAN!!! :-D :D :D :D
Zao mi je sto se arapska rijec IDRIBUHUM tumaci kao išibajte ih. Što nije tačno, pa makar se to nalazilo u Bosanskom prijevodu Kurana. Znacenje IDRIBUHUM, ima vise . u zavisnosti u kom kontekstu se nalazi. Medjutim slazem se da neki koji tumace Islam na svoj nacin, to ce im prijati da kazu da imaju uporiste u Kuranu za išibanje zena.

Međutim ova rijec u ovom kontekstu znaci naružite ih. A Kuran i Sunet su ne razdvojni. Tako da niti jedan primjer ukazuje da je poslanik Muhamed spustio ikada ruku na svoje zene. Ili da ih je ponizavao. Tako da je jasno, kada se kaze naružite ih, nije ponizavaj. To jeste cak i u tim situacijama, nesmije se izreci rijeci koje ce vrijedjati ponos zene kao zena ili majka ili bilo sta. A najbolje je pogledati tumacenje Kurana kroz Sunet.

Rijec IDRIBU, takodjer u drugom znacenju se tumaci kao stavite ili nosite. Zato sto zlobni kolega zeli da kaze da je ŠIBANJE je u pitanju je pogresio. A i izvor ili prijevod nije vjerodostojan arapskom znacenju.
Last edited by arbosan on 14/05/2008 15:29, edited 1 time in total.
Valbon_1

#7 Re: zena u islamu

Post by Valbon_1 »

rmesa wrote:Islam je oslobodio zenu robstva bilo kome sem Allahu dz.s. Tako da ni njen muz nema pravo da je smatra svojinom kao sto je to bilo prije Islama.
Istina jeste da je muminka ona jabuka na vrhu stabla ,do koje je tesko doci.
Ali cinjenica je da ima dosta i tih jabuka u koje je usao crv danasnjice i materijalizma i da su nedostupne obicnom muminu koji nema bogastvo ovog svijeta ,a mozda je to razlog sto se mnogi ne trude da dodzu do one zrele i ukusne jabuke sa vrha stabla kad do nje naidze na dosta njih crvavih i gorkih i tako ostane bez volje za daljim penjanjem na stablo.

Sto bi rekli neki....Potpisujem...nazalost.. :sad:
10101010101

#8 Re: zena u islamu

Post by 10101010101 »

E jes' vam religija svaka vam cast. Stvorena za izvrdavanje. Sto vam se ne dopada, odmah kazete, u Arapskom jeziku to moze da ima i drugo znacenje...Sto me dovodi do cinjenice da su Arapi mutni totalno. Ne kaze se dzaba: "Svezao mu Arapa." A, o Muhamedu koji je ozenio djevojcicu od 9 godina, nemam rijeci. Cista pedofilija.

14. maj. 2008. 23:55 Isključen/a korisnik/ca iz razloga “Vrijedjanje”
» 10101010101

zoom66
10101010101

#9 Re: zena u islamu

Post by 10101010101 »

Biblija pak kaze (Apastol Pavle):

Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima![24]

Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio crkvu te sebe predao za nju[25]

Uistinu, svi ste vi sinovi Božji, po vjeri, u Kristu Isusu. Doista, koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste. Nema više: Židov - Grk! Nema više rob - slobodnjak! Nema više: muško - žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu! Ako li ste Kristovi, onda ste Abrahamovo potomstvo, baštinici po obećanju.[26]
10101010101

#10 Re: zena u islamu

Post by 10101010101 »

Valbon_1 wrote:
10101010101 wrote:E jes' vam religija svaka vam cast. Stvorena za izvrdavanje. Sto vam se ne dopada, odmah kazete, u Arapskom jeziku to moze da ima i drugo znacenje...Sto me dovodi do cinjenice da su Arapi mutni totalno. Ne kaze se dzaba: "Svezao mu Arapa." A, o Muhamedu koji je ozenio djevojcicu od 9 godina, nemam rijeci. Cista pedofilija.

O ovom pitanju (zenidbi devojcice od 9 godina) vi ste dobili jasan odgovor pod temom "Serijaktske Olaksice". Nije mi jasno sto forsirate jos pri tom pitanju i usudjujete se da kazete takve rijeci protiv Pejgambera Muhameda a.s. Mozda bi se administrator trebao "pozabaviti" malo s'vama.
Cenzura? Zabrana? Prijetnje?
sojka

#11 Re: zena u islamu

Post by sojka »

:-) Ooom lavice si, oooom
ooom lavice si, ooom

(mantra) :D

Lav

Bio jednom jedan lav...
Kakav lav?
Strasan lav,
narogusen i ljut sav
Strasno, strasno

Ne pitajte sta je jeo.
Taj je jeo sta je hteo
- tramvaj ceo
i oblaka jedan deo
Strasno, strasno
Isao je na tri noge,
gledao je na tri oka,
slusao je na tri uva...
Strasno, strasno
Zubi ostri, pogled zao,
on za milost nije znao
Strasno, strasno
Dok ga Brana,
jednog dana,
nije gumom izbrisao.
Strasno, strasno

-Dusan Radovic-

Image

A polozaj zena u budizmu, hinduizmu?
hm..
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#12 Re: zena u islamu

Post by dr.gog »

10101010101 wrote:
Valbon_1 wrote:
10101010101 wrote:E jes' vam religija svaka vam cast. Stvorena za izvrdavanje. Sto vam se ne dopada, odmah kazete, u Arapskom jeziku to moze da ima i drugo znacenje...Sto me dovodi do cinjenice da su Arapi mutni totalno. Ne kaze se dzaba: "Svezao mu Arapa." A, o Muhamedu koji je ozenio djevojcicu od 9 godina, nemam rijeci. Cista pedofilija.

O ovom pitanju (zenidbi devojcice od 9 godina) vi ste dobili jasan odgovor pod temom "Serijaktske Olaksice". Nije mi jasno sto forsirate jos pri tom pitanju i usudjujete se da kazete takve rijeci protiv Pejgambera Muhameda a.s. Mozda bi se administrator trebao "pozabaviti" malo s'vama.
Cenzura? Zabrana? Prijetnje?

Ništa od toga.Najbitnije i jedino što se traži je uljudnost i respekt u međusobnoj komunikaciji,bez obzira na suprostavljena uvjerenja.
Ostala pitanja i primjedbe u vezi s tim isključivo na pp,odnosno Administratoru ili Sarajevo-x.com-u.

Hvala.
rmesa

#13 Re: zena u islamu

Post by rmesa »

101010101 provlacis zenidbu Poslanika s.a.v.s. kao pedofilstvo a ne kazes da covjek nije imao nista sa Aisom r.a (cak nije ni zivio sa njom) dok ona nije bila punoljetna osoba a ta cinjenica Muhameda s.a.v.s. drzi daleko od pedofila kako ga ti vidis.
U pravu su ostali na to pitanje je vec odgovoreno.
LadyBear

#14 Re: zena u islamu

Post by LadyBear »

Iskreno nevjerujem u slobodu zena u Krscanstvu i Islamu, ali i pored toga neka svako bira svoj zivot.
10101010101

#15 Re: zena u islamu

Post by 10101010101 »

LadyBear wrote:Iskreno nevjerujem u slobodu zena u Krscanstvu i Islamu, ali i pored toga neka svako bira svoj zivot.
Slazem se u potpunosti, katolicke casne sestre se ne pikaju ni 5% u crkvenim pitanjima, uglavnom rintace i uredjuju vrtove i baste, kada ne rade po bolnicama. Ali, zena u hriscanskom svijetu ima daleko vise slobode od zene u Islamskom dijelu svijeta, i mislim da to niko ne moze zanijekati. Glede Muhameda i Aise, ja licno mislim, moje misljenje, nikakava provokacija, da ne moze normalan, punoljetan, zreo covjek, bio on Muhamed ili Spiderman, da se zaljubi u maloljetnu djevojcicu i da se jos sa istom ozeni. Ja to zovem pedofilijom. A, vi vjernici Islamske vjeroispovjesti, vjerovatno ce te pronaci i razloge i opravdanja za Bozijeg poslanika.
rmesa

#16 Re: zena u islamu

Post by rmesa »

Naprotiv zena je slobodna samo u vjeri, jer se kroz vjeru smatra osobom kojoj treba pruziti zadovoljstvo a ne smatrati je svojim otiracem za ispunjavanje svojih zelja.
A koliko se zene bore da budu osobe to je do njih,mnoge dozvole da ih neko izrabljuje i koristi u sticanju nekog svog interesa.Takve zene neka nekrive muskarce vec sebe ,sto su dozvolile da ih neko koristi.
Vjera zabranjuje iskoristavanje zena i zbog toga imaju slobodu i pravo na svoje odluke kao i na svoje interese u skladu djela koja su dozvoljena seriatom.
10101010101

#17 Re: zena u islamu

Post by 10101010101 »

I da se kupaju slobodne u plivackim rukavicama, odjevene kao Diabolik.
rmesa

#18 Re: zena u islamu

Post by rmesa »

Seriat je jasan po svim pitanjima a uvjek imaju oni koji hvataju muhu da bih od nje napravili medvjeda.
LadyBear

#19 Re: zena u islamu

Post by LadyBear »

rmesa wrote:Naprotiv zena je slobodna samo u vjeri, jer se kroz vjeru smatra osobom kojoj treba pruziti zadovoljstvo a ne smatrati je svojim otiracem za ispunjavanje svojih zelja.
A koliko se zene bore da budu osobe to je do njih,mnoge dozvole da ih neko izrabljuje i koristi u sticanju nekog svog interesa.Takve zene neka nekrive muskarce vec sebe ,sto su dozvolile da ih neko koristi.
Vjera zabranjuje iskoristavanje zena i zbog toga imaju slobodu i pravo na svoje odluke kao i na svoje interese u skladu djela koja su dozvoljena seriatom.
Da se razumijemo zene ili opcenito vjernici imaju slobodu onoliko koliko im vjera dozvoljava, sto znaci da je to ogranicena sloboda a ne potpuna sloboda, gdje covjek moze potpuno sam da odlucuje o uredenju svog zivota. Covjek koji pripada nekoj ideologiji ili u ovome slucaju religiji koja pripovjeda i odlucuje neke stvari koje covjek mora da cini, ili sta covjek smije a sta nesmije, znaci da ti nemozes imati potpunu slobodu u svojim odlukama, razmisljanjima itd.
rmesa

#20 Re: zena u islamu

Post by rmesa »

Zene bile u vjeri ili ne dozvole da se iskoristavaju a to moraju da prestanu ciniti i same da se bore protiv ugnjetavanja.
Vjerom dobijaju slobodu i nesmiju se smatrati svojinom i osobama manje vrednim samo zato sto je zena.I muskarac i zena su isti pred Allahom dz.s. i nema razlike.
Cinjenica je da mnogi pretjeruju i vjeruj da ima i mnogo vjernica koje su pod pritiskom i matletiranjem od strane muskaraca.
Onaj koji pravilno shvati odnos zene u vjeri i njen znacaj i doprinos,nikada nece ni pomisliti da joj ucini nesto ruzno.
arbosan

#21 Re: zena u islamu

Post by arbosan »

10101010101 wrote:I da se kupaju slobodne u plivackim rukavicama, odjevene kao Diabolik.
nesto te ne kontam, znam da tebi odgovara da vidis sve zene u kupacim kostimima. Ali eno, pune su plaze, pa ih gledaj. A ako neko nece u nekom kostimu da bude, to je njihova stvar. siguran sam da ti ne smetaju nudisticke plaze. Pitam se sto, sto tebi i slicnima takve plaze ne smetaju. jeli to izraz slobode. Ako jeste, onda je i izraz slobode da se svaka osoba oblaci ili ne oblaci kako ona zeli. Znam da to tebi opet ne odgovara, i da bi to iskazao, odmah napadas islam ili njegove propise.

Zanima me vise slicnosti u Islamu i hriscanstvu, recimo: zene imaju marame ili pokrivaju svoje tijelo u islamu kao i u hriscanstvu. Sto to rade casne sestre, sto pokrivaju tijelo i glavu. A jeli uredu, kada sluzis Bogu da si propisno obucen i odvijen, a kada nisi, onda odes na more u bikini. Pa zar nas Bog nevidi i kad smo tamo!!!!!???!!!!.

fino je receno, LAKUM DINUKUM VE LANA DIN. (Vi imate svoju vjeru, imam i ja svoju vjeru). pa nek nam sudi Onaj koji sudi. :run:
Prozor

#22 Re: zena u islamu

Post by Prozor »

Evo da se i ja subjektivno ukljucim u diskusiju, samo bih htio da odgovorim na tvrdnje o vecoj slobodi izvan vjere, da covjek izvan vjere moze da se ponasa bas kako hoce, to je cinjenica, ali takodjer u zakonima drzave u kojoj zivi, sto ce reci ne smije se drogirati(sem holandije i jos neke...), iako ce se droga ticati samo njega samog... Neko ko hoce da zapali u restoranu u mnogima nece imati to pravo, u Americi kockanje je formalno zabranjeno osim na indijanskoj zemlji, na kojoj je izgradjen kompletan Las Vegas, neki bi i zabranili alkohol... sto ce reci, NIKADA nemas TOTALNU slobodu da radis sta hoces, cak i kada drugome ne skodi, zena se u Sarajevu moze podobro svuci, ali ipak ne moze hodati gola, gdje je tu sloboda? Kome ce skoditi ako bude hodala gola? To je isti princip...

Pored toga, vecina ljudi kad se razboli trazi pomoc od Boga, ali kada ozdravi hoce "punu slobodu", kao da mozes dobivati, bez odgovornosti...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#23 Re: zena u islamu

Post by dr.gog »

Moje je lično duboko uvjerenje,neovisno od vaših viđenja dogmi i tradicija koje vladaju kojekuda(od Bliskoga istoka do Evrope),da je položaj žene određen kao i položaj muškarca,logično i smisleno s obzirom na posebnost žene kao bića.Samo žena može biti majka i bez nje čovječanstvo nestaje,zar ne??.Svako onaj ko tvrdi po osnovu bilo kakvih vjerskih autoriteta,tumačenja Biblije,Hadisa,učenjaka i slično,da je žena niže biće po bilo kojem osnovu pred Bogom,taj prvo laže Bogu u kojeg vjeruje,pa zatim sebi,a zatim(posebno ako je svećenik) ljudima u okolini i onima kojima iznosi to pervertirano i nerazumno stajalište.
Svećenik koji kaže da žena i muškarac nisu jednaki po svim osnovama pred Bogom ne zaslužuje da ga se uopšte sluša jer širi zabludu onima kojima treba biti uzor.To vrijedi za sve ,kako kršćanske tako i islamske autoritete.Ako se primjeti takva priča i dogmatiziranje konzervativnih uobraženjaka raznih teoloških škola,mislim da ne treba biti sustezanja i da tim ljudima treba spustiti nos javno,primjerenom reakcijom.
Nijedan aspekt života i razvoja čovjeka nije niti može biti neovistan od žena,pa tako svako raspredanje o teološkim postavkama predstavlja ispraznost.

Ja koliko znam,Poslanik Muhammed s.a.v.s je u više navrata(čini mi se po zapisima Buharije,kojeg većina muslimanskih učenih ljudi prihvata kao vjerodostojnog),jasno istakao vrijednost i značaj žene kao ljudskog bića,majke,sestre,kćeri,i da se oštro obračunao sa nekim bizarnim paganskim tradicijama starih arapa u vezi postupanja prema ženama.
Isto tako,po mom shvatanju iz onog što sam o Islamu učio kao kršćanin,sve ono morbidno i zaostalo tradicijsko ponašanje prema ženama(Afganistan itd),koje ljudi vole prikazivati kao primjer nazadnosti čak i samog Muhammeda(koji jeste bio nepismen,ali vanredno oštrouman i elokventan čovjek),sve je to nakupina nebrige i bijede samih ljudi sa tih prostora.Bog je tim ljudima uputio Objavu,otvorio put napretka,a sve ono ružno i nazadno što čine,pa i prema sirotim afganistankama i afrikankama(obrezivanje žena),sami sebi "žar na glavu skupljaju"- jedan kršćanski citat...

Dakle,isprazno je dovoditi u ravan nazadluk kojem su krivi zabludjeli i pokvareni ljudi,sa samom porukom Islama.
Isprazno je citirati i ispitivati čak i Poslanikov stav ako ga se posmatra kao apsolutnu presudu.Muhammed je bio razuman i znao je u kakvom je vremenu i među kakvim vukovima propovjeda(tu se sjetim Isusa),pa je čak i ono naše bolesno povlačenje pedofilije u kontekst njegove borbe sa nazadlukom sasvim neukusno i nepotrebno.
Vjernik čovjek i svako razuman,treba poštovati žene i iskazivati im svaku moguću pažnju i zaštitu...
Valbon_1

#24 Re: zena u islamu

Post by Valbon_1 »

Ja koliko znam,Poslanik Muhammed s.a.v.s je u više navrata(čini mi se po zapisima Buharije,kojeg većina muslimanskih učenih ljudi prihvata kao vjerodostojnog),jasno istakao vrijednost i značaj žene kao ljudskog bića,majke,sestre,kćeri,i da se oštro obračunao sa nekim bizarnim paganskim tradicijama starih arapa u vezi postupanja prema ženama.
Isto tako,po mom shvatanju iz onog što sam o Islamu učio kao kršćanin,sve ono morbidno i zaostalo tradicijsko ponašanje prema ženama(Afganistan itd),koje ljudi vole prikazivati kao primjer nazadnosti čak i samog Muhammeda(koji jeste bio nepismen,ali vanredno oštrouman i elokventan čovjek),sve je to nakupina nebrige i bijede samih ljudi sa tih prostora.Bog je tim ljudima uputio Objavu,otvorio put napretka,a sve ono ružno i nazadno što čine,pa i prema sirotim afganistankama i afrikankama(obrezivanje žena),sami sebi "žar na glavu skupljaju"- jedan kršćanski citat...

Dobro kontas...kao doktor... :)
ginekolog

#25 Re: zena u islamu

Post by ginekolog »

islam je ko nekada hriscanstov ponizava zene kao osobe i njihovu sexualnost i razum Muskarci su sovinisti sta ces
Locked