Zena u Islamu
-
ragib
#1 Zena u Islamu
Žena kao ravnopravni član ljudske zajednice;
Prije svega da kažemo; žena je ljudsko biće kao i muškarac i od iste su vrste kao što Kur’an kaže: “Vi ste od iste vrste”. I u tom pogledu nema nikakvih razlika. Kada je Allah stvorio Adema, stvorio je i Havu. U drugom ajetu stoji: “O ljudi, Mi smo vas stvorili od jednog čovjeka i jedne žene”. “O ljudi, bojte se Gospodara koji vas od jednog čovjeka stvori, i od njega njegovu drugu stvori”. S obzirom na to da je žena potpuno ravnopravna s čovjekom kao ljudska vrsta, islam ju je učinio ravnopravnom s njim i u pravima i u dužnostima, uopće. Kada god se Kur’an obraća muškarcu, obraća se i ženi. Tu je upotrebljen izraz “O ljudi” ili “O vjernici”, u što spadaju i jedni i drugi. A razlike između žene i muškarca u nekim pravima su došle s obzirom na njihove prirodne različitosti i različite uloge u pojedinim segmentima života. Moramo obratiti pažnju na to, da ako je islam uskratio pravo ženi u nekim okolnostima, nadomjestio je to uskraćenje nečim što je bolje iz druge oblasti, ili je ono bilo dobro za nju i u njenu korist. Postoje određene fizičke i duševne razlike među spolovima i zbog njih je došlo do pravljenja i određenih razlika u nekim pravima i dužnostima (primjer ostavštine).
Obrazovanje žene;
I kao zadnju cjelinu o kojoj bih htio govoriti, spomenuo bih pitanje obrazovanja žene kod nas i uopće u muslimanskim zemljama. Počnimo od toga da sve naredbe koje je naš Gospodar spomenuo u Kur’anu, odnose se i na muškarca i na ženu, osim one koje je On posebno naznačio da su samo za jedno ili za drugo. Jedna od zajedničkih naredbi je i “ikre”. Ovaj imperativ je Gospodar uputio svim pokoljenjima oba spola. U Kur’anu se spominje i to da se Allaha najviše boje Njegovi učeni robovi, u što, bez sumnje spadaju oboje. Jer zašto taj učeni rob ne bi mogla biti i žena? Znači, ne može važiti pravilo da za ženu nije nauka. Mnogi su tvrdili da njoj ne treba znanje, za nju je samo kuća i porodica. Iz daljnjeg ćemo vidjeti da je to veoma velika greška. Prosvjećivanje i školovanje, nije samo pravo koje šerijat daje ženi, već je to, ujedno, i njena vjerska dužnost, i Kur’an je u tom pogledu ne izdvaja od muškarca.
A tako isto ni hadis. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Traženje nauke je obligatna dužnost svakom muslimanu”, a u nekim predajama se spominje “i muslimanki”. U historiji islama su poznate mnoge žene koje su se isticale svojim znanjem. Sukejna, unuka Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, je bila istaknuta pjesnikinja. U Halepu je djelovala Fatima, radijallahu anha, kao poznati muftija. Izdavala je fetve. Sve žene Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, njih trinaest, su se bavile naukom, a među njima prvo mjesto je zauzimala Aiša, radijallahu anha. Ona je jedna od najučenijih žena i imala je časni naziv “muftinnisai” – ženski muftija. Bila je veliki šerijatski pravnik i bavila se islamskom tradicijom, a veoma veliki broj hadisa prenosi od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan njen savjetnik kaže: “Nisam vidio nikog da bolje poznaje šerijatsko pravo i pjesništvo od Aiše”. Pored Aiše, historija bilježi i druge žene – alime, kao što su Zejneba bintu Ebi Berekat i Fatima Semerkandi. Zejneba je bila poznata kao pravnik u Bagdadu, a Fatima u Španiji. Osim njih bila su poznata i druga velika imena.
Muslimani su dali veći broj žena u svim područjima nauke i zanimanja u srednjem vijeku, nego svi ostali narodi. Žena muslimanka, nekada se isticala i radila na svim poljima ljudske djelatnosti. To je bilo vrijeme kada su muslimani bili nosioci kulture i civilizacije, kada se nauka gajila radi nauke i kada mračnjaštvu nije bilo mjesta. Međutim, kasnije, kada muslimani počinju da nazaduju i kao takvi propadaju, a to je period kada su skrenuli s pravog puta, došlo se do te pozicije da se glas islamske žene više ne čuje. Od tada su ženu muslimanku počeli istiskivati iz društva i njenu ulogu marginalizovati. Prestala je da se bavi naukom, i skoro prestala da se koristi pravima koja joj je islam dao, što je prouzrokovalo njeno potpuno zanemarivanje u čitavom islamskom svijetu. Za ovakvo stanje neupućeni najviše krive islam, govoreći da on to propagira, iako za to nemaju ni najmanje prava, jer pravi razlog takvom stanju, prije svega, leži u skretanju s pravog kur’anskog puta i nepridržavanju osnovnih islamskih principa. Da se ovoga držimo, sigurno bi imali i obrazovaniju ženu. Kod naših starih je bilo uvriježeno mišljenje da djevojke ne trebaju da se školuju, već treba isključivo da se posvete kući. Zabranjivali su svojim kćerkama da idu dalje od osnovne škole, a neke, čak, nisu imale ni tu sreću. I šta se desilo, upravo, kod nas? Naći ćemo da je najnepismeniji dio ženskog stanovništva u BiH, prije rata, bio među bosanskim muslimanima. Za takvo stanje ne možemo kriviti nikoga drugoga do svoje neshvatanje važnosti obrazovanja ženskog kadra.
Neki smjerovi i zanimanja su isključivo vezani za žene, i u takvim situacijama je samo ona kompetentna obavljati izvjesni posao. A to je onda ako želimo da budemo u krugu zakona koje nam je Allah, dželle šanuhu, postavio. Navedimo jedan primjer. Najviše u čemu je podženski obrazovni kadar, po meni, jeste medicina. Allah, dželle šanuhu, je zabranio muškarcu da gleda stidna mjesta tuđe žene. A muškarac ginekolog to čini. Zašto? Zato što nema stručno obrazovane žene muslimanke koja će to raditi. Na Zapadu je to nešto sasvim normalno, zato što kod njih ionako nema nikakvih zabrana po tom pitanju. Ali mi nismo Zapadnjaci, mi smo muslimani, mi slijedimo časni Kur’an i sunnet Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Žena može otići ginekologu – muškarcu samo u nuždi, a nužda je onda kada mora otići, a ne postoji žena doktor. Smatram da su zaista narasle potrebe da se žene muslimanke iškoluju i u ovom polju nauke. Isti je slučaj kada se radi i o ostalim granicama medicine; stomatolog, ljekar opće prakse, kardiolog, itd.
Zatim, za čim još postoji potreba? Velika je potreba, što se tiče islamskih nauka, da imamo stručne žene u vaspitno-obrazovnom području. O nekim problemima vezanim za ženu i njen život nije uputno da govori muškarac i da je podučava. To mogu učiniti samo žene. Vrijedno je napomenuti i to da ni sve nauke nisu za ženu, i da ona ne treba da izučava osim ono što će joj koristiti i od čega će najviše imati koristi zajednica. A to su svakodnevne discipline koje će je orijentisati na izvršavanje njene osnovne uloge kao majke, odgojiteljice i vaspitačice. Ako žena ima naklonosti i talenta i za druge discipline, to joj ne smije niko osporavati i treba joj omogućiti da se školuje, sve dotle dok se drži utvrđenih normi ponašanja i morala, što je i njen doprinos općem razvoju i napretku ljudske zajednice. Ja se nadam da ćemo mi imati drukčije mišljenje po pitanju obrazovanja žene od naših starih. U tom smislu, puno sreće svima nama!
Prije svega da kažemo; žena je ljudsko biće kao i muškarac i od iste su vrste kao što Kur’an kaže: “Vi ste od iste vrste”. I u tom pogledu nema nikakvih razlika. Kada je Allah stvorio Adema, stvorio je i Havu. U drugom ajetu stoji: “O ljudi, Mi smo vas stvorili od jednog čovjeka i jedne žene”. “O ljudi, bojte se Gospodara koji vas od jednog čovjeka stvori, i od njega njegovu drugu stvori”. S obzirom na to da je žena potpuno ravnopravna s čovjekom kao ljudska vrsta, islam ju je učinio ravnopravnom s njim i u pravima i u dužnostima, uopće. Kada god se Kur’an obraća muškarcu, obraća se i ženi. Tu je upotrebljen izraz “O ljudi” ili “O vjernici”, u što spadaju i jedni i drugi. A razlike između žene i muškarca u nekim pravima su došle s obzirom na njihove prirodne različitosti i različite uloge u pojedinim segmentima života. Moramo obratiti pažnju na to, da ako je islam uskratio pravo ženi u nekim okolnostima, nadomjestio je to uskraćenje nečim što je bolje iz druge oblasti, ili je ono bilo dobro za nju i u njenu korist. Postoje određene fizičke i duševne razlike među spolovima i zbog njih je došlo do pravljenja i određenih razlika u nekim pravima i dužnostima (primjer ostavštine).
Obrazovanje žene;
I kao zadnju cjelinu o kojoj bih htio govoriti, spomenuo bih pitanje obrazovanja žene kod nas i uopće u muslimanskim zemljama. Počnimo od toga da sve naredbe koje je naš Gospodar spomenuo u Kur’anu, odnose se i na muškarca i na ženu, osim one koje je On posebno naznačio da su samo za jedno ili za drugo. Jedna od zajedničkih naredbi je i “ikre”. Ovaj imperativ je Gospodar uputio svim pokoljenjima oba spola. U Kur’anu se spominje i to da se Allaha najviše boje Njegovi učeni robovi, u što, bez sumnje spadaju oboje. Jer zašto taj učeni rob ne bi mogla biti i žena? Znači, ne može važiti pravilo da za ženu nije nauka. Mnogi su tvrdili da njoj ne treba znanje, za nju je samo kuća i porodica. Iz daljnjeg ćemo vidjeti da je to veoma velika greška. Prosvjećivanje i školovanje, nije samo pravo koje šerijat daje ženi, već je to, ujedno, i njena vjerska dužnost, i Kur’an je u tom pogledu ne izdvaja od muškarca.
A tako isto ni hadis. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Traženje nauke je obligatna dužnost svakom muslimanu”, a u nekim predajama se spominje “i muslimanki”. U historiji islama su poznate mnoge žene koje su se isticale svojim znanjem. Sukejna, unuka Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, je bila istaknuta pjesnikinja. U Halepu je djelovala Fatima, radijallahu anha, kao poznati muftija. Izdavala je fetve. Sve žene Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, njih trinaest, su se bavile naukom, a među njima prvo mjesto je zauzimala Aiša, radijallahu anha. Ona je jedna od najučenijih žena i imala je časni naziv “muftinnisai” – ženski muftija. Bila je veliki šerijatski pravnik i bavila se islamskom tradicijom, a veoma veliki broj hadisa prenosi od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan njen savjetnik kaže: “Nisam vidio nikog da bolje poznaje šerijatsko pravo i pjesništvo od Aiše”. Pored Aiše, historija bilježi i druge žene – alime, kao što su Zejneba bintu Ebi Berekat i Fatima Semerkandi. Zejneba je bila poznata kao pravnik u Bagdadu, a Fatima u Španiji. Osim njih bila su poznata i druga velika imena.
Muslimani su dali veći broj žena u svim područjima nauke i zanimanja u srednjem vijeku, nego svi ostali narodi. Žena muslimanka, nekada se isticala i radila na svim poljima ljudske djelatnosti. To je bilo vrijeme kada su muslimani bili nosioci kulture i civilizacije, kada se nauka gajila radi nauke i kada mračnjaštvu nije bilo mjesta. Međutim, kasnije, kada muslimani počinju da nazaduju i kao takvi propadaju, a to je period kada su skrenuli s pravog puta, došlo se do te pozicije da se glas islamske žene više ne čuje. Od tada su ženu muslimanku počeli istiskivati iz društva i njenu ulogu marginalizovati. Prestala je da se bavi naukom, i skoro prestala da se koristi pravima koja joj je islam dao, što je prouzrokovalo njeno potpuno zanemarivanje u čitavom islamskom svijetu. Za ovakvo stanje neupućeni najviše krive islam, govoreći da on to propagira, iako za to nemaju ni najmanje prava, jer pravi razlog takvom stanju, prije svega, leži u skretanju s pravog kur’anskog puta i nepridržavanju osnovnih islamskih principa. Da se ovoga držimo, sigurno bi imali i obrazovaniju ženu. Kod naših starih je bilo uvriježeno mišljenje da djevojke ne trebaju da se školuju, već treba isključivo da se posvete kući. Zabranjivali su svojim kćerkama da idu dalje od osnovne škole, a neke, čak, nisu imale ni tu sreću. I šta se desilo, upravo, kod nas? Naći ćemo da je najnepismeniji dio ženskog stanovništva u BiH, prije rata, bio među bosanskim muslimanima. Za takvo stanje ne možemo kriviti nikoga drugoga do svoje neshvatanje važnosti obrazovanja ženskog kadra.
Neki smjerovi i zanimanja su isključivo vezani za žene, i u takvim situacijama je samo ona kompetentna obavljati izvjesni posao. A to je onda ako želimo da budemo u krugu zakona koje nam je Allah, dželle šanuhu, postavio. Navedimo jedan primjer. Najviše u čemu je podženski obrazovni kadar, po meni, jeste medicina. Allah, dželle šanuhu, je zabranio muškarcu da gleda stidna mjesta tuđe žene. A muškarac ginekolog to čini. Zašto? Zato što nema stručno obrazovane žene muslimanke koja će to raditi. Na Zapadu je to nešto sasvim normalno, zato što kod njih ionako nema nikakvih zabrana po tom pitanju. Ali mi nismo Zapadnjaci, mi smo muslimani, mi slijedimo časni Kur’an i sunnet Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Žena može otići ginekologu – muškarcu samo u nuždi, a nužda je onda kada mora otići, a ne postoji žena doktor. Smatram da su zaista narasle potrebe da se žene muslimanke iškoluju i u ovom polju nauke. Isti je slučaj kada se radi i o ostalim granicama medicine; stomatolog, ljekar opće prakse, kardiolog, itd.
Zatim, za čim još postoji potreba? Velika je potreba, što se tiče islamskih nauka, da imamo stručne žene u vaspitno-obrazovnom području. O nekim problemima vezanim za ženu i njen život nije uputno da govori muškarac i da je podučava. To mogu učiniti samo žene. Vrijedno je napomenuti i to da ni sve nauke nisu za ženu, i da ona ne treba da izučava osim ono što će joj koristiti i od čega će najviše imati koristi zajednica. A to su svakodnevne discipline koje će je orijentisati na izvršavanje njene osnovne uloge kao majke, odgojiteljice i vaspitačice. Ako žena ima naklonosti i talenta i za druge discipline, to joj ne smije niko osporavati i treba joj omogućiti da se školuje, sve dotle dok se drži utvrđenih normi ponašanja i morala, što je i njen doprinos općem razvoju i napretku ljudske zajednice. Ja se nadam da ćemo mi imati drukčije mišljenje po pitanju obrazovanja žene od naših starih. U tom smislu, puno sreće svima nama!
-
ragib
Žena ima pravo na izdržavanje, a muž je taj koji je dužan da je izdržava i nije mu dozvoljeno da troši njen imetak, osim ako mu ona to dozvoli. Ona ima pravo na vjenčani dar (mehr) s kojim potpuno slobodno raspolaže i nije dužna da ga troši na izdržavanje porodice. Ima pravo na obrazovanje i prosvjetu, a o tome ćemo posebno govoriti.
Slobodno bira bračnog druga i niko je u tome ne smije prisiljavati niti ometati. Za sva svoja dobra djela ona će biti nagrađena jednako kao i muškarac. Potvrda tome je u Kur’anu: “Tko uradi dobro djelo, bio muškarac ili žena a vjernik je, Mi ćemo mu dati da živi lijepim životom na dunjaluku i uistinu ćemo ih nagraditi na ahiretu najboljom nagradom za ono što su radili”.
Slobodno bira bračnog druga i niko je u tome ne smije prisiljavati niti ometati. Za sva svoja dobra djela ona će biti nagrađena jednako kao i muškarac. Potvrda tome je u Kur’anu: “Tko uradi dobro djelo, bio muškarac ili žena a vjernik je, Mi ćemo mu dati da živi lijepim životom na dunjaluku i uistinu ćemo ih nagraditi na ahiretu najboljom nagradom za ono što su radili”.
-
Engram
Prelazak žena na Islam
Piše Priya Malhotra
'Allahu Ekber' izgovara Muhammed Hanini iza kojeg stoji 15 vjernika. Poslije toga oni kleče i njihove glave se spuštaju na pod - gesta koja simbolizira podredjivanje pod Bozju volju u Islamu.
Osam žena stoje iza muškaraca i klanjaju sa njima. One nose mahrame, koje im pokrivaju kose i duge suknje koje prelaze članke." Ova odjeća ističe moju ljudskost, moje saosjećanje, moju vjeru u Boga; ona ne ističe moju vanjštinu," kaže Sunni Rumsey Amatullah koja je prije četvrt stoljeća prešla na Islam.
One navode da islamski način odijevanja smatraju oslobađajućim, a ne ugnjetavajućim. Preuveličavanje uloge ženskog tijela na zapadu vodilo je tome da se žena sve više posmatra objektom. Iako su u prošlosti imale negativna iskustva sa muževima, one podvlače da Islam oba spola tretira podjednako, ali ne identično.
Amatullah je jedna od 20.000 Amerikanki koje svake godine pređu na Islam; vjeru koja se nalazi u centru pažnje od 11. septembra...
ostatak teksta na:
http://www.islam.co.ba/islam/index.php? ... 1070386797
...................
POLOŽAJ ŽENE U ISLAMU
Zatekavši ženu u krajnje podredenom položaju, islam ne samo što pokušava da izvjesnim propisima ublaži to ocajno stanje, nego ga iz temelja mijenja. Za vrijeme i prije, prilike u kojima se islam pojavio, promjena, promjena postojeceg stanja žene bila je prva socijalna revolucija, a ujedno i smrtan udarac na dotadašnje poglede i shvatanja naroda u kome se islam pojavio.
Pored mnogih stavova koji specijalno tretiraju žensko pitanje, u Kur'anu ima jedno sure koje nosi naslov "Žene." Ono pocinje rijecima: "Ljudi, bojte se Allah, koji vas je stvorio od jedne duše." (Sura An-Nisa, ajet I). Ovim rijecima se istice da su svi ljudi, i žene i muškarci.
Ujedno se istice da su svi ljudi pred Allahom jednaki; da se ne prave ni rasne ni klasne razlike, pa tako treba da bude i pred svim ljudskim zakonima.
Žena u predislamskom društvu, u momentu objave islama, nije igrala nikakvu ulogu, a to nije bila u mogucnosti ni zbog zapostavljenosti i podredenosti. Ona nije bila licnost, vec je islam takvom napravio.
ostatak teksta na:
http://www.islam.co.ba/islam/index.php? ... 1070386960
/@fair_life-prva dva linka su stranice sekte i dio materijala tamo objavljenih nema uporiste u islamu/
Piše Priya Malhotra
'Allahu Ekber' izgovara Muhammed Hanini iza kojeg stoji 15 vjernika. Poslije toga oni kleče i njihove glave se spuštaju na pod - gesta koja simbolizira podredjivanje pod Bozju volju u Islamu.
Osam žena stoje iza muškaraca i klanjaju sa njima. One nose mahrame, koje im pokrivaju kose i duge suknje koje prelaze članke." Ova odjeća ističe moju ljudskost, moje saosjećanje, moju vjeru u Boga; ona ne ističe moju vanjštinu," kaže Sunni Rumsey Amatullah koja je prije četvrt stoljeća prešla na Islam.
One navode da islamski način odijevanja smatraju oslobađajućim, a ne ugnjetavajućim. Preuveličavanje uloge ženskog tijela na zapadu vodilo je tome da se žena sve više posmatra objektom. Iako su u prošlosti imale negativna iskustva sa muževima, one podvlače da Islam oba spola tretira podjednako, ali ne identično.
Amatullah je jedna od 20.000 Amerikanki koje svake godine pređu na Islam; vjeru koja se nalazi u centru pažnje od 11. septembra...
ostatak teksta na:
http://www.islam.co.ba/islam/index.php? ... 1070386797
...................
POLOŽAJ ŽENE U ISLAMU
Zatekavši ženu u krajnje podredenom položaju, islam ne samo što pokušava da izvjesnim propisima ublaži to ocajno stanje, nego ga iz temelja mijenja. Za vrijeme i prije, prilike u kojima se islam pojavio, promjena, promjena postojeceg stanja žene bila je prva socijalna revolucija, a ujedno i smrtan udarac na dotadašnje poglede i shvatanja naroda u kome se islam pojavio.
Pored mnogih stavova koji specijalno tretiraju žensko pitanje, u Kur'anu ima jedno sure koje nosi naslov "Žene." Ono pocinje rijecima: "Ljudi, bojte se Allah, koji vas je stvorio od jedne duše." (Sura An-Nisa, ajet I). Ovim rijecima se istice da su svi ljudi, i žene i muškarci.
Ujedno se istice da su svi ljudi pred Allahom jednaki; da se ne prave ni rasne ni klasne razlike, pa tako treba da bude i pred svim ljudskim zakonima.
Žena u predislamskom društvu, u momentu objave islama, nije igrala nikakvu ulogu, a to nije bila u mogucnosti ni zbog zapostavljenosti i podredenosti. Ona nije bila licnost, vec je islam takvom napravio.
ostatak teksta na:
http://www.islam.co.ba/islam/index.php? ... 1070386960
/@fair_life-prva dva linka su stranice sekte i dio materijala tamo objavljenih nema uporiste u islamu/
- Fair Life
Pronasao sam sam, procitao i nisam vidio bas neku preveliku vezu sa ovim sto Ragib pise. Nisam znao da je to link neke sekte. Hvala na objasnjenju.Engram wrote: /@fair_life-prva dva linka su stranice sekte i dio materijala tamo objavljenih nema uporiste u islamu/
Otkud da znam da tamo napisano nema uporiste u Islamu (tacnije koji dio od napisanog) ako u casopisu citiraju Bosnjake: dr. Mustafu Cerica, dr. Enesa Karica, dr. Dzemaludina Latica, Midhata ef. Celebica, dr. Resida Hafizovica, Mehmedaliju Hadzica ... i daju ovakvo objasnjenje: "Časopis Muslimanski život nam je bio i ostao veza sa mnogim Bošnjacima, Albancima i drugim koje interesuje islam, smještenim u zemljama Evrope, Americi, Australiji, i td., od godine kada je pošao sa izlaženjem (1992) pa sve do danas."
-
Musafir
Necu da vrijedzam nikoga ali mislim da je Engram upravu, pogledaj samo jedan naslov, kao sto je: Šiijski prenosioci hadisa u Buhariji
Dosta pricaju o imametu, evlija, ajatullaha itd. Plus imaju dovu koja se zove: Dova nudba - Molitva tužnog vjernika. Nikad nisam cuo za tu dovu.
Ima dosta finih i poucnih strancica na netu, kao npr. umsa, dzemat, saff, islambosna itd.
Dosta pricaju o imametu, evlija, ajatullaha itd. Plus imaju dovu koja se zove: Dova nudba - Molitva tužnog vjernika. Nikad nisam cuo za tu dovu.
Ima dosta finih i poucnih strancica na netu, kao npr. umsa, dzemat, saff, islambosna itd.
- Fair Life
Kazes UMSA (Udruzenje muslimana Sjeverne Amerike) - http://www.udruzenjemuslimana.com/index.phpMusafir wrote:... Ima dosta finih i poucnih strancica na netu, kao npr. umsa, dzemat, saff, islambosna itd.
A ono prvo je "kao sekta" (http://www.muslimanskizivot.org/). Iako sam vjerski laik, nisam cak ni agnostik vec totalni ateista, ipak ne mogu za sebe reci da me neke stvari u vezi religije ne interesiraju, kao na primjer evoluiranje religije kroz ljudsku (svjetsku) istoriju.
(Ja ne primjecujem razliku izmedju UMSA i casopisa Muslimanski zivot. Ali to je do mene.)
Ali tamo (u internet izdanju casopisa Muslimanski zivot) se citiraju Bosnjacki vjerski autoriteti. Iako je sekta ona u osnovi ima islamsko vjersko ucenje, a ne neko drugo. Tesko je razluciti meni ateisti sto je pravo, a sto krivo kod jednih ili drugih. I jedni i drugi koriste termin Islam i muslimani. Ovaj "sektaski casopis" se kazu oni cita u muslimanskim kucama Amerike, Australije i td. Ja mogu potvrditi da govore istinu, jer sam ga u nekoliko slucajeva vidio kod nekih svojih poznanika.
Zatim, pisan je na nasem jeziku - znaci pripada Bosnjacima.
Pitam se:
Odakle Bosnjaci kao pripadnici nekakve muslimanske sekte ?
Koja je to sekta i kako se zovu pripadnici iste ?
Vjernici su bez daljnjega, to je ocito.
Ova neka pojasnjenja bi bila veoma korisna da bi mi kojima je religija u smislu vjerovanja ostala nepoznata, stvorili neke druge pravce posmatranja na religiju i da ne trpamo sve u isti kos.
Kakav je stav Rijaseta prema pripadnicima sekte koja stoji iza casopisa Muslimanski zivot?
Zasto se ne zabrani takvo djelovanje (ipak su to Bosnjaci muslimani koji su na neki nacin skrenuli sa puta, i izabrali neki drugi njima prihvatljiv nacin vjerovanja) ?
I otkud da Bosnjaci muslimani (konkreto pripadnici ove sekte - kako Engram kaze) budu apostrofirani kao sektasi, a opet neki drugi vjernici, recimo iz arapskih zemalja, tretiraju se kao ispravni vjernici na Allahovom putu?
Ipak ovi prvi (sektasi) su nasi, proistekli iz istog kulturnog naslijedja, iste istorije, sa istih (nasih) prostora, a ovi drugi navedeni su toliko daleko po svemu od nas i nasih prostora, nase kulture, drugog jezika, a opet prihvatljivi kao praovjerni. Zasto ?
Ne veze li nas vise zivotnih stvari za ove "sektase" (medju njima su inasi ssjedi, i nasi rodjaci, i najvjerovatnije neki od nasih susjeda), nego za vjernike iz arapskog islamskog svijeta ?
Bio bih veoma zahvalan ako bi neko ove stvari objasnio dovoljno suvislo da bih mogao razumijeti.
Hvala
-
ragib
Fire Line imas jedno pravilo u Islamu slijedi Kur'an i Sunnet koliko si u stanju. I za sve sto radis moras imati dokaz iz Kurana ili Sunneta. Sunnet ti je govor Poslanika Muhameda.s.a.v.s. Iz zbirke hadisa od Buharije i Muslima su hadisi Vjerodostojni kako kazu ucenjaci.
Nije bitno kako se ko zove moze svak uvoditi nove stvari u vjeri.
Poslanik Muhammed s.a.v. je rekao: “Neka Allah usreci onoga ko cuje moju izreku, zapamti je, razumije je i preprica je onako kako ju je cuo. Prenosilac znanja ne mora biti ucenjak, ali on moze prenijeti znanje ucevnoj osobi.” Poslanikovi hadisi ili sunnet, pored Allahove Knjige, sluze kao izvor zakonodavstva na koji se muslimani oslanjaju kako bi pronasli presude, zakone i uputstva. Sunnet je kljuc za interpretaciju Kur’ana i pomocu njega se daje praktican oblik kur’anskim pravnim, ideoloskim i obrazovnim konceptima i sadrzaju. Svaka rijec u kur’anskom tekstu je vjecni dragulj koji sadrzi mudrosti i Bozanske zakone koje sunnet treba da objasni i protumaci. Poslanik s.a.v., kao primalac Bozije objave, znao je tacno znacenje i svrhu Bozije poruke i njene uzvisene ciljeve. Zbog toga smatramo da je Poslanikov sunnet vjecno proljece koje nikad ne presusuje i vjecna istina kojoj laz ne moze prici ni sa koje strane. On je prakticna manifestacija zakona zivota i nacrt za srecu covjecanstva. Vrijednost sunneta je vjecna kao i vrijednost Kur’ana. Ovo je izrazeno u sljedecim ajetima: “Ono sto vam Poslanik da uzmite, a ono sto vam zabrani, ostavite...” (59:7); “Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu...” (33:21); “A ako se u necemu ne slazete, obratite se Allahu i Poslaniku...” (4:59).
Najistinitiji govor je Allahova Knjiga, a najbolja uputa je uputa Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, a najgore stvari su one koje se nanovo izmišljaju.” On je rekao: “Ko god izmisli bilo šta u ovoj našoj stvari (u Islamu), to neće biti dio toga i biće odbačeno.” (Bilježi El-Buhari
“Razlikujte se od mušrika” (Bilježi Muslim, 1/222, 259) – posebno u stvarima koje se odnose na simbole i rituale njihove religije.
Nije bitno kako se ko zove moze svak uvoditi nove stvari u vjeri.
Poslanik Muhammed s.a.v. je rekao: “Neka Allah usreci onoga ko cuje moju izreku, zapamti je, razumije je i preprica je onako kako ju je cuo. Prenosilac znanja ne mora biti ucenjak, ali on moze prenijeti znanje ucevnoj osobi.” Poslanikovi hadisi ili sunnet, pored Allahove Knjige, sluze kao izvor zakonodavstva na koji se muslimani oslanjaju kako bi pronasli presude, zakone i uputstva. Sunnet je kljuc za interpretaciju Kur’ana i pomocu njega se daje praktican oblik kur’anskim pravnim, ideoloskim i obrazovnim konceptima i sadrzaju. Svaka rijec u kur’anskom tekstu je vjecni dragulj koji sadrzi mudrosti i Bozanske zakone koje sunnet treba da objasni i protumaci. Poslanik s.a.v., kao primalac Bozije objave, znao je tacno znacenje i svrhu Bozije poruke i njene uzvisene ciljeve. Zbog toga smatramo da je Poslanikov sunnet vjecno proljece koje nikad ne presusuje i vjecna istina kojoj laz ne moze prici ni sa koje strane. On je prakticna manifestacija zakona zivota i nacrt za srecu covjecanstva. Vrijednost sunneta je vjecna kao i vrijednost Kur’ana. Ovo je izrazeno u sljedecim ajetima: “Ono sto vam Poslanik da uzmite, a ono sto vam zabrani, ostavite...” (59:7); “Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu...” (33:21); “A ako se u necemu ne slazete, obratite se Allahu i Poslaniku...” (4:59).
Najistinitiji govor je Allahova Knjiga, a najbolja uputa je uputa Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, a najgore stvari su one koje se nanovo izmišljaju.” On je rekao: “Ko god izmisli bilo šta u ovoj našoj stvari (u Islamu), to neće biti dio toga i biće odbačeno.” (Bilježi El-Buhari
“Razlikujte se od mušrika” (Bilježi Muslim, 1/222, 259) – posebno u stvarima koje se odnose na simbole i rituale njihove religije.
- Fair Life
Strogi kriteriji koji iskljucuju svaku mogucnost sopstvenog promisljanja i analize. Znaci: UZMI ILI OSTAVI. Ovako ti je i nikako drugacije, a ako istrazujes ili skrenes nekud tragom sopstvene logige - IZOPCEN SI.
Hvala Ragibe !
PS__Ja sam ovako shvatio, mada mozda ima i drugo tumacnje koje ja najvjerovatnije ne bi razumio. Izvinjavam se na uznemiravanju po ovoj temi.
Hvala Ragibe !
PS__Ja sam ovako shvatio, mada mozda ima i drugo tumacnje koje ja najvjerovatnije ne bi razumio. Izvinjavam se na uznemiravanju po ovoj temi.
-
progDVB
Fair, kada je rijec o Islamu, on uopste ne iskljucuje bilo kakvu mogucnost promisljanja i analaize, nego je cak sta vise podstice. Prva objava koju je Muhammed s.a.v.s. dobio od Allaha dz.s. je bila ona koja u prevodu znaci "uci, citaj, proucavaj...". Poslanik je rekao da se iza smrti covjeka, zatvaraju sva njegova djela, osim ako je iza sebe ostavio lijepo odgojeno dijete ili neko naucno djelo.Fair Life wrote:Strogi kriteriji koji iskljucuju svaku mogucnost sopstvenog promisljanja i analize. Znaci: UZMI ILI OSTAVI. Ovako ti je i nikako drugacije, a ako istrazujes ili skrenes nekud tragom sopstvene logige - IZOPCEN SI.
Hvala Ragibe !
Ni jedna religija, pa ni Islam ne ucjenjuju bilo kojeg vjernika po principu "uzmi ili ostavi". Tesko da bilo koji covjek za svog zivota nije napravio nesto sto se po tumacenju religije karakterise kao grijeh. Vjerske knjige su samo uputa kako treba da se ponasamo, ali svi mi u principu, za svog zivota pravimo neke grijehe. Po tumacenju Islama i Krscanstva, na Sudnjem danu, svi cemo stati pred Boga i tada ce nam sve ono dobro i lose sto smo cinili biti faktor koji ce odrediti nasu daljnju sudbinu. Dakle, ako neko ne moze da ispuni 100% onoga sto propagira neka religija, ne znaci da ta ista osoba ne moze da bude pripadnik iste. U ljudskoj prirodi je da grijesi, tako da vjera samo propagira da u onoj mjeri u kojoj budemo pravili greske prema drugima ili nesto zlo cinili, da cemo u toj mjeri biti gresnici, ali nas time ne ucjenjuje da budemo pripadnici iste, niti bilo ko ima pravo da nekoga izopci iz iste. Vjera (religija) je tu da nas opominje i navodi na pravi put. Vjerovanje u bilo sta, ili ne vjerovanje u bilo sta je vlastito opredjeljenje svakog pojedinca.
U bilo kojoj religiji, pod demagogijom mozes smatrati samo one njene dijelove u kojima Bog kada se obraca ljudima i opisuje one stvari koje samo On zna, ljudima ne preostaje nista drugo nego da ih prihvate ili ne prihvate, ali Islam ni na jednom mjestu ne zabranjuje ili izopcuje zbog pokusaja istrazivanja i vlastitog traganja za istinom. Jedan od faktora koji me navodi da ostatak jos uvijek ne potvrdjenih ajeta iz Kur'ana prihvatim kao istinit jeste i to sto su sva dosadasnja naucna istrazivanja samo potvrdjivala one ajete koji su do tada bila cista demagogija, ali koji su razvojem nauke to prestali da budu, nego su postali naucno potvrdjene cinjenice. Takvih ajeta ima poprilicno dosta, a sasvim sigurno ce daljnjim razvojem nauke, i ostatak ajeta koji mi sada nazivamo demagogijom, vremenom naucno biti potvrdjen.
Fair, ne izvinjavaj se sto si se ukljucio u ovu temu, i pozeljno je sto vise razlicitih misljenja. Ne zamjeri ti sto sam se nadovezao na tvoj komentar.
-
progDVB
Ovdje se ne misli na inovacije, nego se misli na iskrivljavanja u Islamu i lazno pripisivanje istom.ragib wrote: Najistinitiji govor je Allahova Knjiga, a najbolja uputa je uputa Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, a najgore stvari su one koje se nanovo izmišljaju.” On je rekao: “Ko god izmisli bilo šta u ovoj našoj stvari (u Islamu), to neće biti dio toga i biće odbačeno.” (Bilježi El-Buhari)
- Fair Life
ProgDVB, ako mozes osvrni se na ovaj dio mog teksta od ranije:
Korisno bi bilo znati razliku iz razloga da se kroz naslove i vjerovatno sektasko pisanje ne posmatraju svi muslimani. Potrebno je "odvojiti zito od korova".Fair Life wrote:... Ali tamo (u internet izdanju casopisa Muslimanski zivot) se citiraju Bosnjacki vjerski autoriteti. Iako je sekta ona u osnovi ima islamsko vjersko ucenje, a ne neko drugo. Tesko je razluciti meni ateisti sto je pravo, a sto krivo kod jednih ili drugih. I jedni i drugi koriste termin Islam i muslimani. Ovaj "sektaski casopis" se kazu oni cita u muslimanskim kucama Amerike, Australije i td. Ja mogu potvrditi da govore istinu, jer sam ga u nekoliko slucajeva vidio kod nekih svojih poznanika.
Zatim, pisan je na nasem jeziku - znaci pripada Bosnjacima.
Pitam se:
Odakle Bosnjaci kao pripadnici nekakve muslimanske sekte ?
Koja je to sekta i kako se zovu pripadnici iste ?
Vjernici su bez daljnjega, to je ocito.
-
progDVB
Fair, u pravu si da je tesko razluciti sta je pravo a sta krivo. Ja cu pokusati da ti odgovorim u onoj mjeri u kojoj mislim da se mogu upustiti da nesto komentarisem. Cini mi se da je Engram rekao da je to sektaski link, pa ce nam on bolje objasniti nego ja zasto je to tzako rekao, ali ja znam da islamsko sektastvo nije strano ni bosnjacima. Npr. nedavno sam bio na jednoj dzenazi na kojoj sam saznao da je jedan tip kojeg znam par godina pripadnik"ahmedija". Uopste nije htio da uci za hodzama koji su klanjali dzenazu meitu zbog svog (ahmedijskog) ne slaganja sa Rijasetom. Kasnije sam se malo raspitao i saznao malo vise o njima. Saznao sam npr. da su ahmedije dijelile svoj propagandni materijal bosanskim izbjeglicama po izbjeglickim kampovima. I ahmedije u korjenu vjeruju u Allaha dz.s. ali postoje velike suprotnosti izmedju njih i tradicionalnog Islama. Cak se u samom Kur'anu kaze da ce Islam biti najvise podijeljen, tj vise nego krscanstvo npr. Ja zaista ne znam odakle sve te sekte u BiH kojih prije rata nikada nije bilo, ali cinjenica je da postoje. Ti ljudi otvaraju i svoje InterNet stranice na bosanskom, a kao sto sma ti rekao i dijele svoj propagandni materijal nasim iseljenicima. Svi oni vjeruju u Allaha dz.s. (barem deklarativno) ali postoje velike razlike medju njima. Ne cudi se sto ti kao ateista nisi to znao, i sam sam se dosta puta iznenadio u mnogo stvari vezanim za religiju.
-
ragib
Sije ima ih najvise u Iranu, ali to ne znaci da nisu vjernici. I oni vjeruju u Allaha.dz.s i Muhameda.a.s. Ma
A Za Selefije (vehabije) oni su dobri muslimani,
Mada ne volim te podjele i ne djelim muslimane tako, sufije, selefije i iz IZ, svi smo mi Muslimani i nama je cilj da zivimo dobro na ovome i buducem svijetu, da zaradimo dzenet, a to kako ko stavlja ruke nije ni bitno.
A Za Selefije (vehabije) oni su dobri muslimani,
Mada ne volim te podjele i ne djelim muslimane tako, sufije, selefije i iz IZ, svi smo mi Muslimani i nama je cilj da zivimo dobro na ovome i buducem svijetu, da zaradimo dzenet, a to kako ko stavlja ruke nije ni bitno.
-
Engram
@Fair radi se o sekti unutar siizma (ovdje siizam smatram ispravnim putem u nacelu) koja ima uzak krug ljudi i opsluzuje ih tendencioznom literaturom koja cesto blati poznate autoritete islama, konstruise pricu koja precesto nema dodirnih tacka sa islamom itd.
od samog pocetka pratim list i jako dobro znam tematiku
gro auditorijuma su albanci, bosnjaci ili makedonci koji nisu imali znanja o vjeri i tek tradicionalno nosili islamska imena..
pandam ovoj sekti su radikalni vehabiti u okvirima sunizma u bih poznati kao vehabije
o samoj sekti vehabija ulema je zauzimala razlicite stavove pa se ne bih usudio nazivati ih klasicnim otpadnicima ali da su stetni za svaku sredinu gdje su se pojavili, u to nejmam nikakve sumnje
vise na:
http://www.islam.co.ba/aktuelno/index.p ... 1071433216
inace termin "selefije" predstavlja termin upotrebljen za ispravne prethodnike i one koji drze autentican put izvornog islama
vehabije zloupotrebljavaju isti termin i uz poslovicnu oholost sebe okarakterisu ispravnim a ostatak ummeta (islamskog svijete) iskrivljenim, pogresnim ili bar sumnjivim
tako da je vezivanje termna selefije uz pokret vehabizma u najmanju ruku apsurdno
od samog pocetka pratim list i jako dobro znam tematiku
gro auditorijuma su albanci, bosnjaci ili makedonci koji nisu imali znanja o vjeri i tek tradicionalno nosili islamska imena..
pandam ovoj sekti su radikalni vehabiti u okvirima sunizma u bih poznati kao vehabije
o samoj sekti vehabija ulema je zauzimala razlicite stavove pa se ne bih usudio nazivati ih klasicnim otpadnicima ali da su stetni za svaku sredinu gdje su se pojavili, u to nejmam nikakve sumnje
vise na:
http://www.islam.co.ba/aktuelno/index.p ... 1071433216
inace termin "selefije" predstavlja termin upotrebljen za ispravne prethodnike i one koji drze autentican put izvornog islama
vehabije zloupotrebljavaju isti termin i uz poslovicnu oholost sebe okarakterisu ispravnim a ostatak ummeta (islamskog svijete) iskrivljenim, pogresnim ili bar sumnjivim
tako da je vezivanje termna selefije uz pokret vehabizma u najmanju ruku apsurdno
-
TIFA29
Zamislite da se uvede opet obaveza oznake za pripadnost nekoj grupi, rasi, spolu itd. (Kao primjer: Zuta traka oko ruke.), te da se tako oznacenim osobama uskrate prava naspram onih sto nisu oznaceni! (Kao primjer: Oznacene osobe ne smiju posjedovati vozacku dozvolu, nemogu imati funkcije u organima izvrsne vlasti i sl. Ako se oznacena osoba ubije, slijedi manja kazna ili nikakva, jer ipak je to osoba manje vrijednosti. Ili, oznacene osobe ne smiju biti u istom bazenu kao i neoznacene osobe. Ne smiju biti u istim kaficima. Itd., itd.) Ili drugacije: Zamislite da sve to se ponovo uvede da bi se svaki Bosanac u svijetu prepoznao, i da im sve to bude zabranjeno: nema posjete kaficima sa ostalima, nema voznje autom jer se ne smije posjedovati vozacka dozvola, nema zajednickih posjeta bazenima, jer Bosanci moraju biti izolirani od drugih i pri kraju: svim Bosancima zuta traka oko ruke mora da bude, da se zna tko je Bosanac, a tko to nije. I, ako se ubije Bosanac, tada kazna za taj cin nije velika kao kazna da ste ubili nekog drugog, nekog vrijednijeg.
Sta mislite o tome? Da li bi takvo sto prihvatili, ako se ne tice vas (tj. ne pripadate skupini koja mora nositi vidljivu oznaku)? Da li bi takvo sto prihvatili ako se tice vas? Dali bi takvo sto smatrali ravnopravnoscu? I pravilnim odnosima?
Vjerovatno ne bi. Cak bi se uzasavali i pri samoj pomisli na to. Sve primjere koje sam naveo u uvodu ovoj temi, mozemo spomenuti, vidjeti i primjenute nad zenama. Primjeri su danas specificni u zemljama koje imaju serijatski zakon. Posebno se isticu u Saud. Arabiji.
Umjesto zute trake oko ruke koja je oznacavala Zidove u ne bas dalekoj proslosti, zene nose feredze. U istim bazenima s muskarcima ne smiju biti. Takodje ne smiju u iste kafice zalaziti (bolje reci: ne smiju nikako!). Iskljucene su iz organa vlasti i ne smiju posjedovati vozacku dozvolu, jer im nije dozvoljeno voziti auto. Bez feredze, i bez muske rodbinske pratnje ne smiju ni izaci iz kuce. U slucaju ubistva zene od strane muskarca, on nece dobiti istu tezinu kazne kao kada bi ubio muskarca. Uprljana cast familije ne povlaci isti tretman i za muskarca kao i za zenu. Primjeri se mogu nastaviti u nedogled.
Podredjavanje zene muskarcu nije samo odrednica u Islamu, vec i u ostalim dvjema monoteistickim religijama. Drugim rijecima: Sve tri religije sto pripovjedaju istinu o jednom Stvoritelju, zenu smatraju drugom klasom, odnosno nizom od muskarca.
Sta mislite o tome? Da li bi takvo sto prihvatili, ako se ne tice vas (tj. ne pripadate skupini koja mora nositi vidljivu oznaku)? Da li bi takvo sto prihvatili ako se tice vas? Dali bi takvo sto smatrali ravnopravnoscu? I pravilnim odnosima?
Vjerovatno ne bi. Cak bi se uzasavali i pri samoj pomisli na to. Sve primjere koje sam naveo u uvodu ovoj temi, mozemo spomenuti, vidjeti i primjenute nad zenama. Primjeri su danas specificni u zemljama koje imaju serijatski zakon. Posebno se isticu u Saud. Arabiji.
Umjesto zute trake oko ruke koja je oznacavala Zidove u ne bas dalekoj proslosti, zene nose feredze. U istim bazenima s muskarcima ne smiju biti. Takodje ne smiju u iste kafice zalaziti (bolje reci: ne smiju nikako!). Iskljucene su iz organa vlasti i ne smiju posjedovati vozacku dozvolu, jer im nije dozvoljeno voziti auto. Bez feredze, i bez muske rodbinske pratnje ne smiju ni izaci iz kuce. U slucaju ubistva zene od strane muskarca, on nece dobiti istu tezinu kazne kao kada bi ubio muskarca. Uprljana cast familije ne povlaci isti tretman i za muskarca kao i za zenu. Primjeri se mogu nastaviti u nedogled.
Podredjavanje zene muskarcu nije samo odrednica u Islamu, vec i u ostalim dvjema monoteistickim religijama. Drugim rijecima: Sve tri religije sto pripovjedaju istinu o jednom Stvoritelju, zenu smatraju drugom klasom, odnosno nizom od muskarca.
-
yaran
Hihihihhiiiii,evo nam ovog poznatog antiislamiste i anti BOSNJAKA i obozavatelja fikreta abdica-babe i njihove zapadne BOSNE?Tiffa 29,okani se bolan,sta ako ti je hodza jednom samar opalio,pa jel ces ikad preci preko tih trauma-ima i profesionalna pomoc,doktori psiholozi?Nego sta se dogadza sa familijom,jel se jos ratuje protiv BOSNE za babu i njegove koke. 
-
St.Germain
hajde sto je mentalno povredzen u dubinu nego je i uvredzen u sirinu
-
yaran
Nije ovo njegovo najbolje ni priblizno-vidjeces ako se raspise.Molim da se obavijeste svi psiholozi i ucenici koji pohadzaju tu skolu,evo vam jedan covjek kojeg cete prouciti.Ko njemu pomogne dobice nobelovu nagradu u svojoj profesiji.St.Germain wrote:hajde sto je mentalno povredzen u dubinu nego je i uvredzen u sirinu
-
ragib
Sto se tice engrame same akide tu su ovi sto se nazivaju selefije najispravniji po mome misljenju nemaju ni jednu novotariju. Slijede prilicno dobro sunet svaka njihova zena nosi u najmanju ruku hidzab(farz) neke i nikab(praksa zena Bozijeg poslanika.s.a.v.s). Sto se tice ahlaka moze se reci da su sufije najbolji. A to za ucenjake pazi engrame, koji ucenjaci?, svi imaju svoje ucenjake. Tako kad bi otisao u Mekku ili Medinu vecinom su ti selefijski ucenjaci. Po mome misljenju ahlak sufije akida selefije. Sta je Nezim Halilovic, Samir Avdic, AbdulSamed Busatlic ''povukli'' omladine sa droge, alkohola ja AFERIM. Branili su Islam i na ovim prostorima dokazali su se u najboljem svijetlu kad je najpotrebnije bilo.
Last edited by ragib on 06/06/2004 13:53, edited 1 time in total.