Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
sarajevomd

#1 Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by sarajevomd »

Nakon inspirativne teme na pdf religija http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php?f=6&t=102636 odlucio sam da malo posvetim paznju zemljotresima koji su aktuelni proteklih dana i sa naucne strane, a ne samo vjerske, kako pojedini zatupljeni sektasi predstavljaju.

Mene, kao muslimana najvise je pogodila cinjencia da ovaj zemljotres nazivaju ramazanskim zemljotresom, te da je to opomena od Boga. Suvisno je pricati kakvim se cinjenicama sluze. Ni jednog trena autor teme, kao i njegovi slijepi pratioci nisu odgovorili na sa naucne strane sto.

Na zalost, zbog ovakvih zatupljenih stvari sve vise ljudi mrzi religiju zvanu ISLAM!!!

Zemljotres ili potres nastaje usljed pomjeranja tektonskih ploca, kretanja Zemljine kore ili
pojave udara, a posljedica je podrhtavanje Zemljine kore zbog oslobađanja velike energije.

Sto se tice interpetiranja zemljotresa, jos od davnina razni su imali svoje. Pa tako su Japanci smatrlai da Zemlja stoji na kitovima , dok su Eskimi smatrali da je Zemlja naslonjena na stubove.

Zemljotresi se javljaju na sasvim odredjenim djelovima Zemlje, kao pratece pojave evolucije zemlje. Zemljotresi koje ljudi i zivotinje osjecaju kao najrazricitija kolebanja, drhanja i potresnaja povrsine Zemlje i svega sto u tim prostorima u njoj stoji, posljedica su STALNIH narusavanja i ponovnog uspostavljanaj ravnoteznih stanja.

Do ovih remecenja, dolazi u cvrstoj Zemljinoj kori, ali i u dubokim potkornim djelovima njene unutrasnjosti.

Sto se tice jugoistocne Evrope i Mediterana, medju specificnim trusnim oblastima su i nekadasnji prostori Jugoslavije.

Zemljina kora je izdjeljena na nizg fragmenata, koju cine kontinenti, a koji se lagano krecu u odredjenim pravcima relativno malim, ali postojanim brzinama. Kretanjem doalzi do sudaranja segmenata ovih ploca pri cemu se u zoni suceljavanja javljaju dodatni tektonski proces i njihovi pratioci- zemljotresi. Na sirem prostoru Mediterana Evropska i Africka megaploca, odnosno kontinenti se suceljavaju (nadiru). Kao posljedica ovih procesa, u zoni suceljavanja nastaju velika naponska pojlja u stijenama koja uslovljavaju lom stijene u oslabljenim zonama u momentu kada dostignuti nivo napona prevazidje cvrstocu same stijenske mase. Pucanjem stijene oslobadja se velika kolicina seizmicke energije u obliku seizmickih talasa te nastaju pukotine u stijeni i kao popratni efekti na zemljinoj povrsini su rusenje objekata, aktiviranje klizista u tlu i odrona stijena na padinama, te cunami talasa na moru.

Eh sada, da spomenem malo nas, Bosnu i Heecegovinu. Nalazimo su jugoistocnoj Evropi koja obuhvata skoro cijelo balkansko poluostrvo. Najkompleksnije tektonske osobine su upravo na ovim podruccijma. Sto se tice historije, prva dokumentacija u vezi sa zemljotresima na Balkanu datira cak iz 6 vijeka p.n.e. U regionu se desi priblizno 7 potresa svake godine. Samo tokom proslog vijeka zabiljezeno je preko 80.

Balkan je pod uticajem velikih ploca litosfere u Evroaziji i Africi, kao i manjih segmenata poput Arabijeske ploce i Jadranske mikro-ploce. Brojna tektonska pomjeranja na samom kopnu doprinose akumlaciji pritiska koji s vremena na vrijeme proizvode seizmicku aktivnost.

Seizmicke najaktivnije oblasti su na podrucju Jadranskog primorja, zapadne i sjeverne Makedonije.

Prema MCS-skali na 41% povrsine bivse Jugoslavije mogli su se javiti potresi od 7
stepeni jacine, na 29% potresi koji su mogli imati jacinu od 8 stepeni i 10% jacine od 9
stepeni

Ovo je nesto slobodnog vremena koje sam iskorsitio da pokusam predstaviti ovim zatupljenim ljudima, vise od ovoga ne zelim niti cu se ubjedjivati. Unaprijed se izvinjavam na gramatickim greskama.
crnoplavo

#2 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by crnoplavo »

Bog je odredio zakonitosti koje vladaju u prirodi, i koje mi bavljenjem naukom, proucavanjem spoznajemo.
On je stvrio i zemljinu koru i trusna podrucja, i Njegovom voljom se desavaju "manji zemljotresi" koji djeluju kao ispusni ventili, ali i veliki zemljotresi.
Rascjepi u zemljinoj kori su jako veliki, Njegovom voljom se desava da veliki zemjotres pogodi naseljeno ili nenaseljeno podrucje.
Bilo koja vrsta nevolje vjerniku predsavlja iskusenje i/ili opomenu.
Zasto Bog ne sacuva vjernike od prirodnih nedaca, gubitka domova, pozara?
Pa upravo stoga sto je razina iskusenja proporcijonalno jednaka velicini imana.
To se vidi iz nekoliko primjera
1. Prorok Job (Poslanik Ejub) je bio pogoden strasnim bolestima.
2. Isus (Isa) proganjan, maltretiran...
3. Muhamed izolacija, udaranje, gadanje kamenjem, posipanje trnja na put kojim je rano nocu isao na molitvu, smrt sinova ...
A zasto Bog ne kaznjava nevjernike, pa odgovor je u Kuranu:

Neka nikako ne misle nevjernici da je dobro za njih to što im dajemo dug život, Mi ga dajemo samo zato da što više ogreznu u grijehu; njih čeka sramna patnja. (3:178)
Neka te ne žaloste oni koji srljaju u nevjerstvo, oni nimalo neće Allahu nauditi; Allah ne želi da im da bilo kakvu nagradu na onom svijetu, i njih čeka patnja velika. (3:176)
Naravno svako, ma kako gresio ima mogucnost povratka Bogu, mogunost pokajanja, prestanka gresenja .
On je Milostiv i mnogo prasta.
Catala Cule

#3 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by Catala Cule »

Zemljotresi - definitivno proces koji se ponavlja. Ne znam šta je tu čudno, tolika panika u Zenici, ko da je smak svijeta. Šta bi trebali reći u Turskoj, gdje se zemljotresi dešavaju svaki dan (doduše zemljotresi manjih razmjera, mada ni ovaj u Zenici i širem području Zenice ako hoćete nije bio većih razmjera od tih turskih). Gledam tu noć po facebook-u, klix i drugi portali objavljuju statuse "Osjetište li vi zemljotres" i slično, a dole bagra u komentarima pišu ajete iz Kur'ana, sure, dove, ovo ono.
Mislim ljudi, u redu je što pišete ajete i to, al dajte ba, svi smo vjernici na baterije, kad se desi nešto loše onda svi dozivamo Boga, molimo se, a kad nam je dobro, kad nam se desi nešto lijepo, e onda se Boga nikad ne sjetimo!

Ne znam što ljudi misle da je ovo ikakva opomena, jao pa ovaj prostor je trusno područje, zemljotresi su gotovo svakodnevnica (opet ponavljam manjih razmjera, gotovo neprimjetnih, al' su okarakterisani kao zemljotresi). Normalna pojava pomjeranja tektonskih ploča Zemljine kore, a područje Balkana - hem što je na moru, hem što je u škripcu neke dvije ploče, gore je neko napisao, zaboravio sam, al' nebitno.
quarterback

#4 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by quarterback »

sarajevomd wrote:Nakon inspirativne teme na pdf religija http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php?f=6&t=102636 odlucio sam da malo posvetim paznju zemljotresima koji su aktuelni proteklih dana i sa naucne strane, a ne samo vjerske, kako pojedini zatupljeni sektasi predstavljaju.

...
Potpuno se slazem sa tobom, forum religija ne pratim jer bih se popickarao za 0.5 sekundi nakon ulaska, ali sam pomenutu grupu otvorio vise onako iz znatizelje.

Otvorio, procitao prvi post, pomislio - kako je divno biti ateista i nastavio sa veselom apstinencijom od religije.
pritchard

#5 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by pritchard »

Koja ba opomena :lol: E ne mogu vjerovat šta sve danas čitam. :D Je l' i ono u Italiji bila opomena ili jednostavno afrička ploča gura europsku?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#6 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by plain vanilla »

je li bilo zemljotresa na Zemlji prije nego je nastao covjek?
neki

#7 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by neki »

Nekad pomislim da je ova zemlja vrlo napredna kakvi sve tokmaci u njoj zive..
cyprus

#8 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by cyprus »

plain vanilla wrote:je li bilo zemljotresa na Zemlji prije nego je nastao covjek?
Ne znamo, nije bio niko da ga izmjeri :P :P
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#9 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by Bobi »

plain vanilla wrote:je li bilo zemljotresa na Zemlji prije nego je nastao covjek?
Aha, a ima zemljotresa i na Marsu :D, gledao ja na Discovery :D.
tumb

#10 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by tumb »

sarajevomd wrote:Nakon inspirativne teme na pdf religija http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php?f=6&t=102636 odlucio sam da malo posvetim paznju zemljotresima koji su aktuelni proteklih dana i sa naucne strane, a ne samo vjerske, kako pojedini zatupljeni sektasi predstavljaju.

Mene, kao muslimana najvise je pogodila cinjencia da ovaj zemljotres nazivaju ramazanskim zemljotresom, te da je to opomena od Boga. Suvisno je pricati kakvim se cinjenicama sluze. Ni jednog trena autor teme, kao i njegovi slijepi pratioci nisu odgovorili na sa naucne strane sto.

Na zalost, zbog ovakvih zatupljenih stvari sve vise ljudi mrzi religiju zvanu ISLAM!!!

Zemljotres ili potres nastaje usljed pomjeranja tektonskih ploca, kretanja Zemljine kore ili
pojave udara, a posljedica je podrhtavanje Zemljine kore zbog oslobađanja velike energije.

Sto se tice interpetiranja zemljotresa, jos od davnina razni su imali svoje. Pa tako su Japanci smatrlai da Zemlja stoji na kitovima , dok su Eskimi smatrali da je Zemlja naslonjena na stubove.

Zemljotresi se javljaju na sasvim odredjenim djelovima Zemlje, kao pratece pojave evolucije zemlje. Zemljotresi koje ljudi i zivotinje osjecaju kao najrazricitija kolebanja, drhanja i potresnaja povrsine Zemlje i svega sto u tim prostorima u njoj stoji, posljedica su STALNIH narusavanja i ponovnog uspostavljanaj ravnoteznih stanja.

Do ovih remecenja, dolazi u cvrstoj Zemljinoj kori, ali i u dubokim potkornim djelovima njene unutrasnjosti.

Sto se tice jugoistocne Evrope i Mediterana, medju specificnim trusnim oblastima su i nekadasnji prostori Jugoslavije.

Zemljina kora je izdjeljena na nizg fragmenata, koju cine kontinenti, a koji se lagano krecu u odredjenim pravcima relativno malim, ali postojanim brzinama. Kretanjem doalzi do sudaranja segmenata ovih ploca pri cemu se u zoni suceljavanja javljaju dodatni tektonski proces i njihovi pratioci- zemljotresi. Na sirem prostoru Mediterana Evropska i Africka megaploca, odnosno kontinenti se suceljavaju (nadiru). Kao posljedica ovih procesa, u zoni suceljavanja nastaju velika naponska pojlja u stijenama koja uslovljavaju lom stijene u oslabljenim zonama u momentu kada dostignuti nivo napona prevazidje cvrstocu same stijenske mase. Pucanjem stijene oslobadja se velika kolicina seizmicke energije u obliku seizmickih talasa te nastaju pukotine u stijeni i kao popratni efekti na zemljinoj povrsini su rusenje objekata, aktiviranje klizista u tlu i odrona stijena na padinama, te cunami talasa na moru.

Eh sada, da spomenem malo nas, Bosnu i Heecegovinu. Nalazimo su jugoistocnoj Evropi koja obuhvata skoro cijelo balkansko poluostrvo. Najkompleksnije tektonske osobine su upravo na ovim podruccijma. Sto se tice historije, prva dokumentacija u vezi sa zemljotresima na Balkanu datira cak iz 6 vijeka p.n.e. U regionu se desi priblizno 7 potresa svake godine. Samo tokom proslog vijeka zabiljezeno je preko 80.

Balkan je pod uticajem velikih ploca litosfere u Evroaziji i Africi, kao i manjih segmenata poput Arabijeske ploce i Jadranske mikro-ploce. Brojna tektonska pomjeranja na samom kopnu doprinose akumlaciji pritiska koji s vremena na vrijeme proizvode seizmicku aktivnost.

Seizmicke najaktivnije oblasti su na podrucju Jadranskog primorja, zapadne i sjeverne Makedonije.

Prema MCS-skali na 41% povrsine bivse Jugoslavije mogli su se javiti potresi od 7
stepeni jacine, na 29% potresi koji su mogli imati jacinu od 8 stepeni i 10% jacine od 9
stepeni

Ovo je nesto slobodnog vremena koje sam iskorsitio da pokusam predstaviti ovim zatupljenim ljudima, vise od ovoga ne zelim niti cu se ubjedjivati. Unaprijed se izvinjavam na gramatickim greskama.
hvala na uvredama u ime svih vjernika.
ne zelim se ni ja ubjedjivati ali ipak zelim nesto napisati.
vidim da si bukvalista pa da ti objasnim,niko nije porekao da se zemljotres desava usljed pomjeranja i sudaranja tektonskih ploca i da su odredjena mjesta na zemlji pogodna za zemljotrese i da se na tim mjestima moze ocekivati zemljotres. sve te naucne cinjenice nisu suprotne islamskom uvjerenju koje kaze da Bog daje zemljotres. Ne zanima me ko vjeruje u to ali vidim da neko smatra da ako vjerujes da Bog daje zemljotres onda ne vjerujes da zemljotres nastaje sudaranjem tektonskih ploca,zato ovo i pisem.
cyprus

#11 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by cyprus »

Bobi wrote:
To je dokaz za postojanje marsovaca... Jer što bi se tamo javljali zemljotresi ako neće biti opomena nekome :mrgreen:

Sad ozbiljno, jedno je biti vjernik i govoriti o vjerskim principima :) ... a drugo je pisati onakve gluposti, koje s mozgom veze nemaju :sad: ...
tumb

#12 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by tumb »

:thumbup:
crnoplavo wrote:Bog je odredio zakonitosti koje vladaju u prirodi, i koje mi bavljenjem naukom, proucavanjem spoznajemo.
On je stvrio i zemljinu koru i trusna podrucja, i Njegovom voljom se desavaju "manji zemljotresi" koji djeluju kao ispusni ventili, ali i veliki zemljotresi.
Rascjepi u zemljinoj kori su jako veliki, Njegovom voljom se desava da veliki zemjotres pogodi naseljeno ili nenaseljeno podrucje.
Bilo koja vrsta nevolje vjerniku predsavlja iskusenje i/ili opomenu.
Zasto Bog ne sacuva vjernike od prirodnih nedaca, gubitka domova, pozara?
Pa upravo stoga sto je razina iskusenja proporcijonalno jednaka velicini imana.
To se vidi iz nekoliko primjera
1. Prorok Job (Poslanik Ejub) je bio pogoden strasnim bolestima.
2. Isus (Isa) proganjan, maltretiran...
3. Muhamed izolacija, udaranje, gadanje kamenjem, posipanje trnja na put kojim je rano nocu isao na molitvu, smrt sinova ...
A zasto Bog ne kaznjava nevjernike, pa odgovor je u Kuranu:

Neka nikako ne misle nevjernici da je dobro za njih to što im dajemo dug život, Mi ga dajemo samo zato da što više ogreznu u grijehu; njih čeka sramna patnja. (3:178)
Neka te ne žaloste oni koji srljaju u nevjerstvo, oni nimalo neće Allahu nauditi; Allah ne želi da im da bilo kakvu nagradu na onom svijetu, i njih čeka patnja velika. (3:176)
Naravno svako, ma kako gresio ima mogucnost povratka Bogu, mogunost pokajanja, prestanka gresenja .
On je Milostiv i mnogo prasta.
:thumbup: kao sto rece covjek,Bog je stvorio i rasporedio tektonske ploce,odredio je gdje ce se zemljotres dogoditi i kad,kolike ce jacine biti i ostalo,nije Bog dao zemljotres tek tako da se dogodi a da ljudi ne mogu otkriti na koji nacin dodje do zemljotresa,zato i jeste rekao Ikre Uci
plain vanilla

#13 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by plain vanilla »

Bobi wrote:
sto nas dovodi do dva zakljucka
ima zivota na Marsu
i Marsovci su muslimani :D
tumb

#14 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by tumb »

cyprus wrote:
Bobi wrote:
To je dokaz za postojanje marsovaca... Jer što bi se tamo javljali zemljotresi ako neće biti opomena nekome :mrgreen:

Sad ozbiljno, jedno je biti vjernik i govoriti o vjerskim principima :) ... a drugo je pisati onakve gluposti, koje s mozgom veze nemaju :sad: ...
to sto ti nesto i slicni tebi ne prihvatate iz religije nije razlog da to nazivati glupostima,zaostaloscu,primitivizmom,vjerujte ili ne vjerujte ali pustite druge da vjeruju u sto hoce,valjda je to osnovno ljudsko pravo
Industrialyzer

#15 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by Industrialyzer »

plain vanilla wrote:
Bobi wrote:
ima zivota na Marsu

zato sto su zeleni :D
Bobi
Forum administrator

#16 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by Bobi »

Alo ba dobro vas je, ja malo a oni odmah ... :cry:
plain vanilla

#17 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by plain vanilla »

Industrialyzer wrote:
plain vanilla wrote:
Bobi wrote:
ima zivota na Marsu

zato sto su zeleni :D
:thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol:
tumb

#18 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by tumb »

plain vanilla wrote:
Bobi wrote:
ima zivota na Marsu
opet bikvalisti,zemljotres se desava i na marsu gdje nema ljudi,nema vanzemaljaca ali mozda ima neko... hehe... a mozda i nema....ali opet ima zemljotres... sto znaci da se ne pojavljuje SAMO kao opomena
dada-bis

#19 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by dada-bis »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
plain vanilla

#20 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by plain vanilla »

tumb wrote:
plain vanilla wrote:
Bobi wrote: Aha, a ima zemljotresa i na Marsu :D, gledao ja na Discovery :D.
ima zivota na Marsu
opet bikvalisti,zemljotres se desava i na marsu gdje nema ljudi,nema vanzemaljaca ali mozda ima neko... hehe... a mozda i nema....ali opet ima zemljotres... sto znaci da se ne pojavljuje SAMO kao opomena

ok, ja prihvatam tvoju tvrdnju da se zemljotres ne pojavljuje SAMO kao opomena
ali kako onda mozete tvrditi da je ovaj zemljotres ramazanski i da je opomena? :?

sto onaj na marsu nije ramazanski zemljotres? :?
cyprus

#21 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by cyprus »

tumb wrote:to sto ti nesto i slicni tebi ne prihvatate iz religije nije razlog da to nazivati glupostima,zaostaloscu,primitivizmom,vjerujte ili ne vjerujte ali pustite druge da vjeruju u sto hoce,valjda je to osnovno ljudsko pravo
Ja kao religijsko objašnjenje mogu prihvatiti to da je Bog stvorio tektonske ploče i zakonitosti među njima... Ali ne mogu prihvatiti stav da je zemljotres nekome opomena, kad se isti dešava svakog sata negdje u svijetu... Ili kako objasniti da su recimo Iran i Indonezija stalno opominjani, a Saudijska Arabija i Malezija nisu gotovo nikako... Sve navedene države su muslimanske... Ili zašto su kršćanska Italija i Čile također često opominjani, a isto kršćanska Francuska i Brazil nisu? :-) :-)

A da ne govorim kako mi je naziv 'ramazanski zemljotres' besmislen...
Last edited by cyprus on 29/07/2012 14:59, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator

#22 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by Bobi »

cyprus wrote:
tumb wrote:to sto ti nesto i slicni tebi ne prihvatate iz religije nije razlog da to nazivati glupostima,zaostaloscu,primitivizmom,vjerujte ili ne vjerujte ali pustite druge da vjeruju u sto hoce,valjda je to osnovno ljudsko pravo
Ja kao religijsko objašnjenje mogu prihvatiti to da je Bog stvorio tektonske ploče i zakonitosti među njima... Ali ne mogu prihvatiti stav da je zemljotres nekome opomena, kad se isti dešava svakog sata negdje u svijetu... Ili kako objasniti da su recimo Iran i Indonezija stalno opominjani, a Saudijska Arabija i Malezija nisu gotovo nikako... Sve navedene države su muslimanske... Ili zašto su kršćanska Italija i Čile također često opominjani, a isto kršćanska Francuska i Brazil nisu? :-) :-)
Pa glede ovih katolickih drzava, kod jednih su na vlasti desnicari a kod drugih ljevicari :D
tumb

#23 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by tumb »

tumb wrote:
plain vanilla wrote:
Bobi wrote: Aha, a ima zemljotresa i na Marsu :D, gledao ja na Discovery :D.

ali kako onda mozete tvrditi da je ovaj zemljotres ramazanski i da je opomena? :?

to mozemo tvrditi zbog hadisa u kojem se kaze da kada se rasiri blud i ostali grijehovi da se dogodi zemljotres kao opomena,a to se upravo kod nas desava pa cak i u ramazanu,mozda mi grijesimo,nismo pitali Boga jel to zbog toga,ali na osnovu tog hadisa i naseg razmisljanja mi vjerujemo da je ovaj zemljotres opomena,smatram da to za tebe i slicne tebi ne bi trebao biti problem sto mi tako razmisljamo
cyprus

#24 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by cyprus »

Bobi wrote:
cyprus wrote:
Pa glede ovih katolickih drzava, kod jednih su na vlasti desnicari a kod drugih ljevicari :D
Heh, al koga od njih treba opominjat, a ko je na pravom putu? :mrgreen:
plain vanilla

#25 Re: Zemljotresi - opomena ili procesi koji se ponavljaju ?

Post by plain vanilla »

tumb wrote:
tumb wrote:

to mozemo tvrditi zbog hadisa u kojem se kaze da kada se rasiri blud i ostali grijehovi da se dogodi zemljotres kao opomena,a to se upravo kod nas desava pa cak i u ramazanu,mozda mi grijesimo,nismo pitali Boga jel to zbog toga,ali na osnovu tog hadisa i naseg razmisljanja mi vjerujemo da je ovaj zemljotres opomena,smatram da to za tebe i slicne tebi ne bi trebao biti problem sto mi tako razmisljamo
blud i ostali grijesi postoje oduvijek, a zemljotres ubija kako bludnike tako i one koji to nisu

ne smeta meni sto ti u to vjerujes, ja cak nisam rekla ni da ne vjerujem, samo mi smeta sto nas neki uporno pokusavaju uvjeriti da je samo to misljenje ispravno, da je tako i nikako drugacije
mislim, sam naziv-ramazanski zemljotres-je toliko... :-)
Locked