Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
- zalizani
#1 Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
NAJMANJE 70 osoba poginulo je u jakom potresu koji je rano jutros pogodio središnji dio Italije, istočno od Rima. CNN pak od iz izvora lokalne policije doznaje da je u potresu poginulo 50 ljudi. Talijanski premijer Silvio Berlusconi proglasio je izvanredno stanje.
- JohnnyS
#3 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
Nije ni vrijeme ni mjesto jer je to ogromna tragedija, dosta je ljudi izgubilo život, mnogi su izgubili najmilije, deseci tisuća su ostali bez krova nad glavom. Ali, sad je valjda jasno svima da se potres ne može predvidjeti kao što su neki "specijalci" tvrdili na "onoj" temi. Ni u mjesec, ni u tjedan, ni u dan, a kamoli u cca 15-tak minuta što je jedan govorio...
Tragedija, tragedija...
Tragedija, tragedija...
- karanana
#4 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
ljudi sta mene brine je da je ovaj zemljotres haman pa na istoj longitudinali kao sto je i grad sarajevo.
italija 42,38N,
sarajevo 43,91N
i ako pogledate sve ostale zemljotrese 90% ih se nalazi na longitudinalama izmedju 42 i 43.
italija 42,38N,
sarajevo 43,91N
i ako pogledate sve ostale zemljotrese 90% ih se nalazi na longitudinalama izmedju 42 i 43.
- Cholina_Lokica
#5 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
ovo je onaj sto je kod nas kasnio 
sad vidjeh negdje 92oje mrtvih, nemaju krvi i vode.. u haosu su zivom... ebga... trese u zadnje vrijeme plaho
sad vidjeh negdje 92oje mrtvih, nemaju krvi i vode.. u haosu su zivom... ebga... trese u zadnje vrijeme plaho
- karanana
#6 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
mozda kod nas jos nije stigao. i kod njih se treslo prosle hefte kad i kod nas, i bio je slicne jacine kao oni nasi.Dile wrote:ovo je onaj sto je kod nas kasnio
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#7 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
tragedija ogromna.
Nek je lahka zemlja svim preminulim
i jest u nasoj blizini, i jos kada se pridoda prosla sedmica, ali ne treba paniciti ljudi
Sve je to na kraju Bozija volja
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/italij ... otres.html
Nek je lahka zemlja svim preminulim
i jest u nasoj blizini, i jos kada se pridoda prosla sedmica, ali ne treba paniciti ljudi
Sve je to na kraju Bozija volja
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/italij ... otres.html
- JohnnyS
#8 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
karanana wrote:ljudi sta mene brine je da je ovaj zemljotres haman pa na istoj longitudinali kao sto je i grad sarajevo.
italija 42,38N,
sarajevo 43,91N
Nema to veze s geografskom širinom, trebalo bi vidjet je li područje na rubu iste tektonske ploče (one ne moraju pratit paralele). To bi imalo više smisla. Btw, soc-realistička gradnja (a pogotovo nakon potresa koji su pogodili Banja Luku i Skoplje) je nalagala da sve zgrade moraju biti građene da izdrže potrese od 8 po Richteru. Otkako je propala Juga, a s njom i JUS to maltene više nitko i ne poštuje, pa je pitanje kako bi "novokomponovane" zgrade izdržale jači potres.
Evo, update - 92 poginulih
http://www.index.hr/vijesti/clanak/vide ... 28501.aspx
Zanimljivo da je 5 sati prije ovog potresa, bio jedan slabiji, 4,2 po Richteru...
- Haris.ba
#9 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)

Evo ti razloga zemljotresa...
- Cholina_Lokica
#10 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
moRe i ta varijantakaranana wrote:mozda kod nas jos nije stigao. i kod njih se treslo prosle hefte kad i kod nas, i bio je slicne jacine kao oni nasi.Dile wrote:ovo je onaj sto je kod nas kasnio
- Blaka
#11 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
Mene je iznenadilo kako Nostradamus pogodi
U ITALIJI ZEMLJOTRES I RAĐANJE "NEMANI"
Prema Nostradamusovom proročanstvu, u 2009. Apeninsko poluostrvo će pogoditi jak zemljotres, koji će promeniti konfiguraciju zemljišta, a samim tim i tok jedne velike reke. Pored toga, Nostradamus predviđa i rađanje neke “nemani” u Italiji. Mnogi smatraju da će ta “neman” biti čovek, novi Napoleon ili Hitler, koji će svojom pojavom na političkoj sceni izazvati sukobe i nove ratove svetskih razmera u kojima će biti mnogo žrtava, posle čega bi “žuta rasa” mogla da zavlada svetom.
Prema Nostradamusovom proročanstvu, u 2009. Apeninsko poluostrvo će pogoditi jak zemljotres, koji će promeniti konfiguraciju zemljišta, a samim tim i tok jedne velike reke. Pored toga, Nostradamus predviđa i rađanje neke “nemani” u Italiji. Mnogi smatraju da će ta “neman” biti čovek, novi Napoleon ili Hitler, koji će svojom pojavom na političkoj sceni izazvati sukobe i nove ratove svetskih razmera u kojima će biti mnogo žrtava, posle čega bi “žuta rasa” mogla da zavlada svetom.
- Skyfox
#12 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
Strasno
sve unisteno u sekundama

- Soul_Sista
#13 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
..koji uzas za ove ljude
preko 70.000 je ostalo bez kuca

- pustopoljina
#14 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
takodjer smatram da su svi potresi povezani-kao i one erupcije vulkana...nesto se pod zemljom zbiva...nesto se pomjerilo...
a pri tome-ne mogu a da ne pomislim na CERN...iako sam ZA taj projekt.
- ladyblue18
#15 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
odakle ovo iskopaBlaka wrote:Mene je iznenadilo kako Nostradamus pogodi![]()
slike su uzasne.
Sada sam gledala prilog na novoj, oni su tamo odmah otisli, uzas stvarno.
Cula sam da je kod njih otvoren racun za pomoc odmah.
Valjda ce i kod nas neko otvoriti
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#16 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
Bila je citava serija zemljotresa do popodnevnih sati i vecina sa amplitudama pribliznim onom jacem zemljotresu neku noc u BiH. I u centralnoj i u sjevernoj Italiji. To se treslo cijeli dan. Strasno.
- zalizani
#17 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
pustopoljina wrote:takodjer smatram da su svi potresi povezani-kao i one erupcije vulkana...nesto se pod zemljom zbiva...nesto se pomjerilo...
Moje misljenje je da CERN nema veze sa trenutnim zemljotresima,planeta Zemlja prolazi kroz geoloski razvoj i to bi bilo ono objasnjenje iz uđbenika.Medjutim druga strana medalje nam kaze:utjecaj čovjeka(fizički i duhovni),koji se poklapa sa djelovanjem Zemljinog satelita,te ostalih vanjskih utjecaja iz svemira.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#18 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
Ne bih da pravim šegu od ove tragedije, ali evo, ozbiljne agencije preko MSNBC dojavljuju da je naučnik Gioacchino Giuliani ipak, uz pomoć mjerenja koncentracije gasa radona, nekoliko sedmica ranije predvidio da će grad L' Aquila biti pogodjen zemljotresom. Prijavilo ga policiji da širi paniku i naredilo mu da ukloni svoje nalaze sa interneta.
http://www.msnbc.msn.com/id/30061140/page/2/ wrote:Weeks before the disaster, an Italian scientist had predicted a major quake around L'Aquila, based on concentrations of radon gas around seismically active areas.
Seismologist Gioacchino Giuliani was reported to police for "spreading alarm" and was forced to remove his findings from the Internet.
Civil Protection reassured locals at the end of March that tremors being felt were "absolutely normal" for a seismic area.
Several smaller quakes on Sunday and earlier Monday preceded the deadly one.
- ladyblue18
#19 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
postavila sam danas link sa dnevnik.hr o tome. tako je to valjda uvijek...PipiDugaDevetka wrote:Ne bih da pravim šegu od ove tragedije, ali evo, ozbiljne agencije preko MSNBC dojavljuju da je naučnik Gioacchino Giuliani ipak, uz pomoć mjerenja koncentracije gasa radona, nekoliko sedmica ranije predvidio da će grad L' Aquila biti pogodjen zemljotresom. Prijavilo ga policiji da širi paniku i naredilo mu da ukloni svoje nalaze sa interneta.http://www.msnbc.msn.com/id/30061140/page/2/ wrote:Weeks before the disaster, an Italian scientist had predicted a major quake around L'Aquila, based on concentrations of radon gas around seismically active areas.
Seismologist Gioacchino Giuliani was reported to police for "spreading alarm" and was forced to remove his findings from the Internet.
Civil Protection reassured locals at the end of March that tremors being felt were "absolutely normal" for a seismic area.
Several smaller quakes on Sunday and earlier Monday preceded the deadly one.
- atko
#20 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
To "predvidjanje" je isto kao kad bacas kocku milion puta ... znas da ce svaki broj pasti 166 666, 66 ... tacnost je na drugoj-trecoj decimali ... ali nikad nemozes predvidjeti koji broj ce kada da padne ... to znaci da podrucje koje podrhtava nemora ali opet i moze pogoditi jaci zemljotres... takodje neznas hoce li se to desiti za jednu, dvije ili vise sedmica ... sve je dakle teorija vjerovatnoce i statistika proslih dogadjanja...
Ne kazme da nece uznapredovati tehnika i mnogo bolje i preciznije predvidjeti zemljotres ... kao sto to predosjete zivotinje ... alarm samo 5 minuta ranije bi spasio mnoge zivote ...
Zao mi je ovih ljudi i moje iskreno saucesce ...
I samo cu reci nedaj Boze da zemljotres ove razorne moci pogodi SA ... covjece pa sigurno preko 100 000 ljudi zivi u padinskim predjelima i na klizistima ... nedaj Boze
Ne kazme da nece uznapredovati tehnika i mnogo bolje i preciznije predvidjeti zemljotres ... kao sto to predosjete zivotinje ... alarm samo 5 minuta ranije bi spasio mnoge zivote ...
Zao mi je ovih ljudi i moje iskreno saucesce ...
I samo cu reci nedaj Boze da zemljotres ove razorne moci pogodi SA ... covjece pa sigurno preko 100 000 ljudi zivi u padinskim predjelima i na klizistima ... nedaj Boze
- Fair Life
#21 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
Italija ušutkala seizmologa koji je predvidio potres...JohnnyS wrote:Nije ni vrijeme ni mjesto jer je to ogromna tragedija, dosta je ljudi izgubilo život, mnogi su izgubili najmilije, deseci tisuća su ostali bez krova nad glavom. Ali, sad je valjda jasno svima da se potres ne može predvidjeti kao što su neki "specijalci" tvrdili na "onoj" temi. Ni u mjesec, ni u tjedan, ni u dan, a kamoli u cca 15-tak minuta što je jedan govorio...
Tragedija, tragedija...
Giampaaolo Giuliani, istraživač na Gran Sassu, najavio da se očekuje veliki potres.
Uslijed toga je u Sulmoni izbila panika kada je 29 ožujka trus pogodio to Ovidijevo rodno mjesto.
Dva dana kasnije je šef Civilne zaštite Guido Bertolaso Giulianija javno nazvao imbecilom koji se
zabavlja plašeći svijet , te je protiv njega pokrenuo kazneni postupak zbog širenja lažnih alarmantnih vijesti...
http://www.jutarnji.hr/svijet/clanak/ar ... ,158647.jl
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#22 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
@lady blue,
Eh, žao mi je, sad pogledah i ostale linkove, pa na svim je ovaj naučnik Guliamo.
Da sam odmah kliknuo, ne bih ponavljao.
Gotovo je sada. Sori!
Eh, žao mi je, sad pogledah i ostale linkove, pa na svim je ovaj naučnik Guliamo.
Gotovo je sada. Sori!
-
Bušman
#23 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
Za predvidjanje zemljotresa potrebno je u detalje poznavati geometriju i dinamiku tektonskih ploca. Naravno, te se jednostavno ne moze postici. Mjerenje koncentracije radona je neprecizna metoda odredjivanja polozaja tektonskih ploca, barem tako kazu na livescience.com (nije geologija bas moj fah, pa sam malo citao).
- ladyblue18
#24 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
Ma nistaPipiDugaDevetka wrote:@lady blue,
Gotovo je sada. Sori!
nego da su bar covjeka poslusali pa evakuisali ljude na jedno vrijeme...ali kasno je sad govoriti
Mene strah bas nesto od kako se ovo jutros desilo, ali valjda ce sa nama sve biti ok.
I ja sam bas pomislila na kuce koje su gradjena na padinama i bezpravno
- JohnnyS
#25 Re: Zemljotres u Italiji(70 poginulih)
A što je to Giampaaolo rekao? Je li rekao 6.4. će biti potres? Po njegovom je potres mogao biti prije dva mjeseca. A možda je "predvidio" taj od 29.ožujka? Razlog zašto su ga ušutkali je taj što se potres današnjom tehnologijom ne može predvidjeti... On je to predvidio na temelju sitnih podrhtavanja tla kojih ima na svim rascjepima, a tih sitnih, neprimjetnih podrhtavanja, ako je vjerovati hrvatskom seizmološkom zavodu ima svakodnevno i u Dubrovniku jer je brazda u blizini. Treba li evakuirati Dubrovnik?Fair Life wrote:Italija ušutkala seizmologa koji je predvidio potres...JohnnyS wrote:Nije ni vrijeme ni mjesto jer je to ogromna tragedija, dosta je ljudi izgubilo život, mnogi su izgubili najmilije, deseci tisuća su ostali bez krova nad glavom. Ali, sad je valjda jasno svima da se potres ne može predvidjeti kao što su neki "specijalci" tvrdili na "onoj" temi. Ni u mjesec, ni u tjedan, ni u dan, a kamoli u cca 15-tak minuta što je jedan govorio...
Tragedija, tragedija...
Giampaaolo Giuliani, istraživač na Gran Sassu, najavio da se očekuje veliki potres.
Uslijed toga je u Sulmoni izbila panika kada je 29 ožujka trus pogodio to Ovidijevo rodno mjesto.
Dva dana kasnije je šef Civilne zaštite Guido Bertolaso Giulianija javno nazvao imbecilom koji se
zabavlja plašeći svijet , te je protiv njega pokrenuo kazneni postupak zbog širenja lažnih alarmantnih vijesti...
http://www.jutarnji.hr/svijet/clanak/ar ... ,158647.jl
EDIT - Evo, nek se pročita i ovaj tekst... http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/a ... ,158686.jl