Zemljo, otvori se ... Seada Palavric izabrana za ...

Post Reply
danas

Post by danas »

wanderer wrote:
danas wrote:pa koji je procenat populacije imao ikakvo obrazovanje 1945-e?
Ispravi me ako grijesim, ali uticajni ljudi u rezimu su se 1945 rijetko birali iz opste populacije. Birali su se iz vodjstva KPJ. A odgovor na pitanje "Koji je procenat vodjstva KPJ u to doba imao nekakvo obrazovanje?", odgovor je: "Nakon Barselonskog kongresa i niza nesretnih slucajeva, te Kerestinca -- dosta mali".
pa jel' to ni u SDA sada nema nekoga obrazovanog i makar polu-pismenog, da ide na ovu poziciju? ako KPJ nije imala obrazovane kadrove iz odredjenih razloga, da li je to sada slucaj sa SDA? i mislis li da je poredjenje 1945 i 2005 ikako i umjesno?
wanderer

Post by wanderer »

danas wrote:
wanderer wrote:
danas wrote:pa koji je procenat populacije imao ikakvo obrazovanje 1945-e?
Ispravi me ako grijesim, ali uticajni ljudi u rezimu su se 1945 rijetko birali iz opste populacije. Birali su se iz vodjstva KPJ. A odgovor na pitanje "Koji je procenat vodjstva KPJ u to doba imao nekakvo obrazovanje?", odgovor je: "Nakon Barselonskog kongresa i niza nesretnih slucajeva, te Kerestinca -- dosta mali".
pa jel' to ni u SDA sada nema nekoga obrazovanog i makar polu-pismenog, da ide na ovu poziciju?

Za bas SDA sumnjam, mada se evo jos uvijek nadam... Osim toga, mora li se biti stranacki opredijeljen za posao suca?
ako KPJ nije imala obrazovane kadrove iz odredjenih razloga, da li je to sada slucaj sa SDA?
Te "odredjene razloge" zaista treba analizirati. Ima dosta vrlo interesantnih teorija. Najinteresantnije su one zvanicne. :lol:

Posto SDA (kao i uostalom sadasnji SDP) ono najgore povlaci upravo iz KPJ/SKJ, nije nemoguce da i razlozi slicni.
i mislis li da je poredjenje 1945 i 2005 ikako i umjesno?
Itekako.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Sta ste ba zavikali na Seadu...
Ja licno mislim da je to dobro.
Sad ce sud uvaziti Tihicev zahtjev za ukidanje imena Republike Srpske!

Yes!!!
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Danas, uzalud gubis vrijeme sa ovim likom. Bas sam se pitao kada ce "slucaj Seade Palavric" banalizirati i relativizirati, odnosno povuci znak jednakosti sa necim iz proslosti, sve sa ciljem da nas uvjeri kako su "svi isti". Za njega je 18 mjeseci vladavine Alijanse na celu sa SDP-om isto sto i 13,5 godina SDA, isto je formiranje vlasti (time i sudstva) u jednopartijskoj (nedemokratskoj) razrusenoj drzavi 1945. godine sa imenovanjem dojucerasnje cistacice, drugog covjeka vladajuce stranke koja ima bezbroj gafova u "karijeri" za sudiju Ustavnog suda godine 2005. u drzavi koja hoce u EU (a za to treba reforma pravosudja). Gdje je tu veza? Pa "krnji SDP" sa omrazenim Zlajom je "pravni nasljednik" SKJ.
Na Balkanu nista novo, istorija se non-stop ponavlja.
Ma nemoj. Nista novo? Slovenija i Grcka vec u EU, dojucerasnji simboli nedemokratskog drzavnog uredjenja Rumunija i Bugarska sa (izmedju ostalog) reformiranim pravosudjem od 2007. u EU, Hrvatska takodje ocekuje ulazak 2007, slijede SCG i Makedonija. Ko ostaje? BiH i Albanija.
EU je Bugarskoj kao jedan od uslova za clanstvo postavila "cistku" oko 700 sudija koji ne zadovoljavaju kriterije a jedan dio njih je "karijeru" sagradio na nacin Seade Palavric.

P.S. Gdje sa ovog foruma nestadose oni "zadrti" SDA-ovci sa cijim se stavovima nisam slagao ali sam imao utisak da bez ikakvog licemjerstva brane svoje misljenje. Zamijenise ih neki kvazi-umjerenjaci koji, sto bi rekao Vodenjak, ne brane SDA jer znaju da ih je nemoguce odbraniti vec nastoje kompromitirati svaku alternativu.
kekec

Post by kekec »

Vladimir Velebit
Ivo Andric... :)
Last edited by kekec on 07/12/2005 00:55, edited 1 time in total.
mostarac

Post by mostarac »

Koliko znam Ivan Ribar, Vladimir Nazor, Avdo Humo, Husaga Cisic, Rodoljub Colakovic... su svi bili fakultetski obrazovani ljudi
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Vodenjak wrote:Sta ste ba zavikali na Seadu...

Yes!!!
Daj Boze, ali ja mislim da ce se prije desiti da Sud uvazi zahtjev za obustavom postupka protiv Palavrickinih stranackih kolega Cengica, Saje, Bakira Alispahica...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

sudnjidan wrote:
Vodenjak wrote:Sta ste ba zavikali na Seadu...

Yes!!!
Daj Boze, ali ja mislim da ce se prije desiti da Sud uvazi zahtjev za obustavom postupka protiv Palavrickinih stranackih kolega Cengica, Saje, Bakira Alispahica...
Pa eto i to..
Milina, ha?
Ima nasima da prodje sve ko po loju! :oops:

Kako ti samo ono lucidno primjeti u pocetku:
sudnjidan wrote:Zato sto komunisticki rezim nije dozvoljavao Bosnjacima da se skoluju Seada Palavric je prije agresije na BiH morala raditi kao cistacica. Dolaskom demokratskih promjena i budjenjem nacionalne svijesti nod Bosnjaka stice akademsku titulu...
;-)
foucault

Post by foucault »

Samo što sada Seada mora dati ostavku na sve stranacke funkcije. Nadajmo se da hoce.

Pored korumpiranog Mate Tadica, predratnog opcinskog tuzioca u Brckom, nacionalistickim baljezgarijama sklone sutkinje Valerije Grlic, samo jos ona fali da uhelaci Ustavni sud do kraja.
Šandor

Post by Šandor »

Ovo sa Seadom Palavrić će negativno uticati na izborni rezultat SDA. To je dobro. S te strane, izbor Palavrićke je PRAVI potez. :-)

Nisam znao da suci mogu biti u stranci? :cry:

Međutim, ne znam zašto mislite da je u vrijeme Jugoslavije bilo drukčije?

Prije svega, ne zaboravite da je u Sarajevo neposredno nakon drugog svjetskog rata došla gomila seljaka. Prema partijskoj direktivi. Vlasnici privatnih stanova izgrađenih u vrijeme Austro-Ugarske ostali su bez imovine. U njihovu imovinu ušli su novi Hašimi, Aleksandri i Antuni (prevashodno Aleksandri) koji su isto tako preko noći dobili diplome......s njive prešli u kancelariju sa stolom od mahagonija....... :) .......sa zemljanih podova na mramorni....... :-) :) ....u tapacirane fotelje.....umjesto krampe i lopate morali su se navići na naliv pero proizvedeno u nekoj od bogatih zapadnoevropskih zemalja. :D:D:D:-)

To je bio jedan radikalan prevrat. Narodu su otimali a uzimali sebi. Samo što tad narod nije smio pisnut. Odmah palicom u glavu i zatvor. :D:D:D

Sad djeca i unuci pomenutih Marksista ( :D ) treba da polete iz pomenutih stanova. I sad se žale? Treba da budu sretni što se imaju pravo žaliti! :D

Nisam htio pričati o prošlom sistemu.....neka je tako bilo......bilo i prošlo.....70-tih i 80-tih je bilo bolje nego danas.....to stoji!
Ali, živite u zabludi ako mislite da se u ono vrijeme gledao intelekt. Malo sutra se gledao. Prvo je bilo partijska knjižica......gdje sam tu ja?.......i tome slično.

"I Enver Hoxha je studirao na Sorboni pa baš i ne mora nešto da znači."

Vidiš, ovo nisam znao. :D:D:D
Odmah se sjetim da su Dobrica Ćosić, Nikola Koljević, Vojislav Šešelj, Velibor Ostojić......bili doktori nauka. :-)
danas

Post by danas »

Šandor wrote: Međutim, ne znam zašto mislite da je u vrijeme Jugoslavije bilo drukčije?
...
Ali, živite u zabludi ako mislite da se u ono vrijeme gledao intelekt. Malo sutra se gledao. Prvo je bilo partijska knjižica......gdje sam tu ja?.......i tome slično.
a ja mislila :D :D :D dosla demokratija :D i "oslobodila" nas tog nazadnog sistema :x
Šandor

Post by Šandor »

danas wrote:a ja mislila :D :D :D dosla demokratija :D i "oslobodila" nas tog nazadnog sistema :x
Ma samo su promijenili znakove na kapicama. :D:D:D
wanderer

Post by wanderer »

sudnjidan wrote:Danas, uzalud gubis vrijeme sa ovim likom. Bas sam se pitao kada ce "slucaj Seade Palavric" banalizirati i relativizirati, odnosno povuci znak jednakosti sa necim iz proslosti, sve sa ciljem da nas uvjeri kako su "svi isti".
Vjerovatno joj tek sada nista od ovoga nije jasno sem da se treba prikljuciti hajci na "lik" (btw, apropo "lika" vidi zeleno-crvenu tacku br.1 ovdje) -- bas 'nako demokratski. Sto se "banaliziranja" tice, svi imamo prilike pregledati i moje i tvoje postove, te uociti domet, sjaj, "socijaldemokraticnost" i svu moc argumentacije tvog "flagship"-priloga:
sudnjidan wrote:Zato sto komunisticki rezim nije dozvoljavao Bosnjacima da se skoluju Seada Palavric je prije agresije na BiH morala raditi kao cistacica. Dolaskom demokratskih promjena i budjenjem nacionalne svijesti nod Bosnjaka stice akademsku titulu...
(i nije nam puno trebalo da to utvrdimo -- bilo je sarkasticno)

Zatim, rijetki koji ne glasaju straznjicom i ne masu raznoraznim zastavama mogu procitati i moj post:
wanderer wrote:Trebalo bi glasati za one koji ce donijeti sustinske promjene, a ne "njihove" podobne zamijeniti "svojima".

Elem, da se vratim na temu i postove ovdje, jer i oni ilustriraju jedan nacin razmisljanja koji je ujedno i osnovni razlog sto nam je Palavricka sada ustavni sudija.

Naime, problem uopce nije to sto je Palavricka bila spremacica sa 18 i diplomirala sa 30, vec sto je pravni diletant prve klase, a takvih ima dosta i medju onima koji su napamet bubali pa diplimirali u 24-oj. Cinjenica da je i beskrupulozni, okorjeli skorojevic mahalalskog mentalnog sklopa stvar ne cini nimalo boljom.
Nisi se, tobe jarabi, nasao negdje gore pa te to toliko iznerviralo??

Znak jednakosti se, nazalost, moze staviti jer svima je "Historia est magistra vitae", sem tvojim kolegama po mentalnom sklopu -- za koju god stranku bili.
sudnjidan wrote:Za njega je 18 mjeseci vladavine Alijanse na celu sa SDP-om isto sto i 13,5 godina SDA
Link?
sudnjidan wrote:isto je formiranje vlasti (time i sudstva) u jednopartijskoj (nedemokratskoj) razrusenoj drzavi 1945. godine sa imenovanjem dojucerasnje cistacice, drugog covjeka vladajuce stranke koja ima bezbroj gafova u "karijeri" za sudiju Ustavnog suda godine 2005.
Hoce li taj link? :zzzz:

Btw, i FBiH je jos uvijek de facto jednopartijski sistem, samo se partije mijenjaju na izborima. Kada postanes socijaldemokrata, a tata ti kupi najnoviju zastavu, shvatices poentu.

Isto tako, za to su nam cistacice najmanje krive -- o bravarima, abadzijama, pravnicima i kvazi-intelektualcima bi se dalo raspravljati.
sudnjidan wrote:u drzavi koja hoce u EU (a za to treba reforma pravosudja).
Od te silne demokratije sam izgleda i referendum propustio...
sudnjidan wrote:Gdje je tu veza? Pa "krnji SDP" sa omrazenim Zlajom je "pravni nasljednik" SKJ.
Nazalost, ne samo pravni. Mada moram priznati da Zlaja ipak vise asocira na Staljina, nego rahmetli Tileta. Prvenstveno po manirima, a i ovaj potonji je bio puno uspjesniji.
sudnjidan wrote:]
wanderer wrote:]Na Balkanu nista novo, istorija se non-stop ponavlja.
Ma nemoj. Nista novo? Slovenija i Grcka vec u EU, dojucerasnji simboli nedemokratskog drzavnog uredjenja Rumunija i Bugarska sa (izmedju ostalog) reformiranim pravosudjem od 2007. u EU, Hrvatska takodje ocekuje ulazak 2007, slijede SCG i Makedonija. Ko ostaje? BiH i Albanija.
EU je Bugarskoj kao jedan od uslova za clanstvo postavila "cistku" oko 700 sudija koji ne zadovoljavaju kriterije a jedan dio njih je "karijeru" sagradio na nacin Seade Palavric.
Sa asicare neonaruzanima ne bih ulazio u dublje argumentacije oko ozbiljnih tema kao sto su Evropa, Balkan, itd pa da kazem samo ovo: Geografu, Slovenija nije na Balkanu ni mentalno ni geografski vec je odavno u centralnoj Evropi, Grcka je prica za sebe, a Rumunjskoj i Bugarskoj tek pretstoji najveci posao. Evropljaninom se ne postaje potpisivanjem pristupnice i izglasavanjem zakona ciju bit vajne demokrate ni ne razumiju, a jos manje davanjem dojucerasnjim komunistima da ih i sprovedu.
sudnjidan wrote:P.S. Gdje sa ovog foruma nestadose oni "zadrti" SDA-ovci sa cijim se stavovima nisam slagao ali sam imao utisak da bez ikakvog licemjerstva brane svoje misljenje. Zamijenise ih neki kvazi-umjerenjaci koji, sto bi rekao Vodenjak, ne brane SDA jer znaju da ih je nemoguce odbraniti vec nastoje kompromitirati svaku alternativu.
Ne znam gdje nestadose (da moram, tipovao bih na SDP). Medjutim, ne cudim se da ti fale (vidi ono o istom mentalnom sklopu), posebno sada kada si poceo i javno podrzavati ideju SDA-SDP kolaicije. Sve to, a "nisi e slagao"... Sto se tice kompromitacije alternative, tu Zlaja obavlja puno bolji posao.

Zahvaljujuci njegovom pregalatsvu na tom polju, "kvazi-umjerenjak" kao ja si moze priustiti malo vremena da sutra odleti na izlet do Pariza. Zbog toga, juniore, ako mislis odgovarati na ovaj post, budi ljubazan pa prvo bar zavrsi zadacu.

A ako ne, mars u Centralu po misljenje, kao i do sada.
Last edited by wanderer on 07/12/2005 04:33, edited 2 times in total.
mostarac

Post by mostarac »

Vidim u Centrali SDA su dali upute o novim registracijama i pregrupisali snage i doveli novog stratega :D

Vide i oni da je otislo ovde sve helac :D
danas

Post by danas »

danas :D ce sve ovo ostaviti za sutra... :D
ko ce vas sve upratit... :roll: :-? :D
wanderer

Post by wanderer »

umro je mostar wrote:Vidim u Centrali SDA su dali upute o novim registracijama i pregrupisali snage i doveli novog stratega :D

Ako mislis na mene :? -- kliknes na ono "profil" kad tamo: "Član od: 11 dec 2004 ". Doduse, malo aktivniji otkako sam otkrio da mi klepanje majmuna po usima pricinjava licno zadovoljstvo.

A za samopomoc (sama spoznaja da imas problem je prvi korak pri njegovom rjesavanju), vidi tacke 3. i 4. ovdje :P
mostarac

Post by mostarac »

wanderer wrote:
umro je mostar wrote:Vidim u Centrali SDA su dali upute o novim registracijama i pregrupisali snage i doveli novog stratega :D

Ako mislis na mene :? -- kliknes na ono "profil" kad tamo: "Član od: 11 dec 2004 ". Doduse, malo aktivniji otkako sam otkrio da mi klepanje majmuna po usima pricinjava licno zadovoljstvo.

A za samopomoc (sama spoznaja da imas problem je prvi korak pri njegovom rjesavanju), vidi tacke 3. i 4. ovdje :P
jesi to ti zaista uvjeren da si argumentovan :lol: :lol: :lol: :lol:
wanderer

Post by wanderer »

Nisam... Zar i ja mogu biti argumentovan? :shock:

A zivim u uvjerenju da se to eventualno tice necijih tvrdnji... :?

Btw, podto kazes da si komunista... Lijepo je to, dok i mlad. Medjutim, je si li onaj "izvorni" (tipa Marks & Engels), ili titoist, staljinist, maoist... :?:
mostarac

Post by mostarac »

wanderer wrote:Nisam... Zar i ja mogu biti argumentovan? :shock:

A zivim u uvjerenju da se to eventualno tice necijih tvrdnji... :?

Btw, podto kazes da si komunista... Lijepo je to, dok i mlad. Medjutim, je si li onaj "izvorni" (tipa Marks & Engels), ili titoist, staljinist, maoist... :?:
recimo da sam izmedju izvornog i titoiste, dakle onaj prelaz izmedju socijalizma i komunizma. Taman ono sto je realno :D
wanderer

Post by wanderer »

Vrlo... za nekih 1000 godina :sad:

Btw, interesuje me tvoje misljenje o ovome, pa mozemo eventualno preci na PP ako se slazes... Po cemu je Tile bio komunist (u M&S smislu rijeci) sem po prici? :?
mostarac

Post by mostarac »

wanderer wrote:Vrlo... za nekih 1000 godina :sad:

Btw, interesuje me tvoje misljenje o ovome, pa mozemo eventualno preci na PP ako se slazes... Po cemu je Tile bio komunist (u M&S smislu rijeci) sem po prici? :?
vrlo jednostavno, tito je pravio komunizam postepeno i bio svjestan da se marksisticki komunizam ne moze stvoriti preko noci, a da to ne preraste u staljinizam i krvoprolice. Dakle Titova politika je bila politika gradnje komunizma, jer je svjestan bio da ne mozes ziviti sistem koji nisi izgradio ;)
Fair Life

Post by Fair Life »

danas wrote:
kub lajkan wrote:Valjda ce se aktivirati neki mehanizmi koji ce to sprijeciti...
neki mehanizmi ?!? kao na primjer, koji? :? a sada cemo tek po prvi put istinski shvatiti smisao izreke "kadija te tuzi, kadija ti sudi..." :-?
Odvojiti religiju od drzave i "bog te veselio".

Image
Fair Life

Post by Fair Life »

umro je mostar wrote:Koliko znam Ivan Ribar, Vladimir Nazor, Avdo Humo, Husaga Cisic, Rodoljub Colakovic... su svi bili fakultetski obrazovani ljudi
Koca Popovic, Djilas...
Prenj

Post by Prenj »

wanderer wrote:
nineac wrote:Vrhunac cega? Nemam pojma nemogu definisati! Titovi ministri poslije IIsv.rata su imali diplome sa sorbone, a mi nismo u stanju na kljucnu funkciju u drzavi postaviti osobu koja eto bar engleski govori. Nemam rjeci, ovo me danas toliko dotuklo da je to ludnica :(
nineac, je li ti ovo ozbiljno? Ko je od uticajnih ljudi uopste (ne samo ministara) kod Tileta imao ikakvu (predratnu!) diplomu, a ne sa Sorbone? :shock: Koliko ih je ostalo na tim funkcijama neko duze vrijeme? Hajmo prebrojat i jedne i druge... :roll:

Na Balkanu nista novo, istorija se non-stop ponavlja.
wanderer, je li ti ovo ozbiljno mislis, kad pokusavas porediti dva razlicita oblika vladavine, diktaturu i demokratiju?

Ovaj tragicni izbor Seade Palavric je samo do kraja ogolio svu bijedu demokratije u Bosni i Hercegovini.
U stvarnosti imamo na djelu samo nevjesto prikrivenu diktaturu nacionalnih stranaka koja je ovakvim izborom jos jednom osnazena.

Imali smo, ne tako davno jos jedan slucaj: Izbor Mariofila Ljubica, dugogodisnjeg clana i duznosnika HDZ-a, na mjesto Obdusmena za ljudska prava.
Prenj

Post by Prenj »

Avaz wrote: Tajnim glasanjem članova Federalnog zastupničkog doma

Seada Palavrić izabrana za sutkinju Ustavnog suda BiH
Ona je dobila 53, Kasim Trnka 24, Safet Pašić četiri, a Redžib Begić i Šida Jašarspahić po tri glasa

Seada Palavrić izabrana je jučer za sutkinju Ustavnog suda BiH sa 53 glasa članova Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 87 koliko je bilo važećih listića. Njenim izborom okončan je prilično dug proces izbora sudije Ustavnog suda BiH i to tek u drugom pokušaju jer je prvi konkurs, koji je raspisan početkom ljeta, bio poništen.
Zanimljivo je da su članovi Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Seadu Palavrić izabrali tajnim glasanjem što i nije praksa u zakonodavnoj vlasti.
Pored nje, na listi kandidata koju je predložila Komisija za izbor i imenovanja bili su još i aktuelni sudija Ustavnog suda FBiH Kasim Trnka, bivši predsjednik Kantonalnog suda u Zenici Redžib Begić, sadašnji ombudsmen za ljudska prava BiH Safet Pašić i sudija Kantonalnog suda u Zenici Šida Jašarspahić.
Trnka je dobio 24 glasa, Pašić četiri, a Begić i Jašarspahić po tri.
Palavrić je zastupnica u Državnom parlamentu, a sa te funkcije morat će se povući čim formalno preuzme dužnost sutkinje. Jedno mjesto na Ustavnom sudu BiH upražnjeno je od 1. aprila ove godine kada je u penziju zbog navršenih 70 godina života otišao dr. Ćazim Sadiković.
Naravno, misevi nisu smjeli javno dici ruku za Seadu.
Sad da ih krenes pitati jednog po jednog za koga je glasao, bilo bi ko '90, kada su svi lafo glasali "za reformiste", a tamo se zaokruzivao SDS, SDA, HDZ ...
Da pokusamo pretpostaviti ko je iza ta 53 tajna glasa?

SDA ima 32 poslanika u Predstavnickom domu. S obzirom da je Seada iz SDA za pretpostaviti je da su svi glasali za nju.
Medju poslanicima je i Bakir Izetbegovic. Da li se ko sjeca njegovog nedavnog nastupa u "Posteno govoreci" kada je uporno tvrdio da on i njegova stranka nemaju nista sa sudovima?
Bakire, Bakire, ...

HDZ ima 16 poslanika u Predstavnickom domu. S obzirom da su u koalicij sa SDA, za pretpostaviti je da su i oni glasali za Seadu.

Malo racunice
32(SDA) +16(HDZ) = 48
53(za Seadu) -48 = 5???

Iz koje stranke je doslo ovih misterioznih pet glasova?

Ko je trenutno u koaliciji sa SDA i HDZ na federalnom nivou?
Stranka za BiH, sa 15 poslanika u Predstavnickom domu ...

Nije valjda da je zbog ovih pet miseva iz Stranke za BiH, ova odluka donesena tajnim glasanjem?
Harise, Harise, sta ti misevi rade ... :-)
Post Reply