nineac wrote:joj wandere. Nemoj me bukvalno shvatati. Poenta onog sto sam ja htio reci jeste da je jugoslavija s obzirom na svoju velicinu i ekonomsku jacinu imala nebrojeno puta veci ugled u svijetu nego sto su imale daleko razvijenije zemlje. Kako se to postiglo??? Imanujuci jarane iz srednje skole za ambasadore i sudije ustavnog suda??? Pogledaj na pravnom fakultetu ko su bili sve profesori. Moj otac i mati kada su isli na pravo Rimsko Pravo je predavao frajer koji je zavrsio sorbonu i bio predsjednik svjetskog udruzenja profesora rimskog prava!!! Pogledaj sta se sada desava? Sta kada za 5 godina seada izadje sa ustavnog suda? Hocel ona predavati ustavno pravo? Nesmijem ni pomisliti na to!
Nemozes porediti 1945 godinu i sada! To su dva razlicita svijeta!
OK, da se prvo razumijemo:
(1) Po pitanju Suade i njene strucnosti i mentalnog sklopa sam vec napisao sta mislim.
(2) I mojim i tvojim starcima je predavalo vise u evropskim i svjetskim razmjerama eminentnih ljudi, ali i ovakvik kao sto je Suada. Ja bih, medjutim, tu postavio druga dva pitanja:
a.) Koliko je to bilo zahvaljujuci, a koliko unatoc sistemu? Kako su se takvi morali ponasati u onom sistemu da bi i dalje bili prihvatljivi kao profesori? Koliko je to
u sustini razlicito u odnosu na danas? Ne moras ni ti mene shvatati bukvalno...
b.) Koliko je bilo eminentnih ljudi koji se u takvoj Jugi nisu mogli naci, pa su se morali odluciti da predaju i rade vani umjesto kuci? Jedan ne bas ektremni primjer: Stevan Dedijer, iz "dobre kuce", zavrsio fiziku na Princetonu gdje su mu predavali Einstein i Lindgergh, vratio se u zemlju iz koje je ubzo morao i ponovo otici. A ne radi se niokakvom "cetniku", "informbiroovcu", "reakcionaru" ili inom "protivniku drzave", kako je takve vlast etiketirala sa japanskom efikasnoscu .
Moja teza
nije da nam je sa SDA sada bolje. Nije ni da SDA pretstavlja nekakvu progresivnu snagu.
Moja je teza da je nas mentalitet uvijek, i za doba "socijalizma" i sada u vrijeme "demokratije", uvijek imao vise odraza na stanje stvari nego bilo kakve ideologije. Iz idelogija uglavnom uzimamo ono najgore i svedemo ih na mahalaska povlacenja noge i borbe za karijeru, a tako se dalje ne moze, jer ce nas progutati mrak. Dakle, moramo poceti polako mijenjati mentalitet. Njega necemo moci promjeniti dovodjenem SDP-a na vlast, jer bi "principijelni" Zlaja & Co ovakve kao sto su Suada bez problema primili nazad ukoliko ima ikakvog tala za njih licno -- nisu dzaba ni price o koaliciji SDP i SDA.
Moja je teza da treba graditi
sistem u kojem takvi kao Suada (a takvih je uvijek bilo i uvijek ce ih biti -- upoznaces pokoju i u Americi) ostaju na funkcijama koje odgovaraju njihovim realnim mogucnostima. Moja je teza da samo tako mozemo usporiti "stancanje" Suada (koje smo stancali i prije prvih izbora) po sudovima, univerzitetima, itd a manje gdje bi ih trebali stancati -- po zatvorima, domovima za umirovljenike i u najgorem slucaju odborima mjesnih zajednica.