Zemlja je za nas ravna
-
HM 2011
#1 Zemlja je za nas ravna
Za mnoge narode zemlja je ravna, oivičena brdima koja niko ne pomišlja prelaziti.... (Za nas nije - mi u brdu živimo...)
Za svakog pojedinca koristeći čula koja ima, fizički zemlja je ravna, iako na primorju, kada se gleda katarka broda, koristeći čula prvo se vidi katarka broda, pa tek onda brod....
ali što bi reko čovjek, subjektivno, govoreći o svojoj ledini "Ona je ravna koliko može biti".....
Elem - ja uvjeren da je Kur"an nešto nepogrešivo, Božiji govor, a onda mi pojedinci prema Kur"anskom ajetu (i to Kur"an spominje) izuku jedan ajet iz kontekta ili stotine njih izvuku iz konteksta i nešto dokazuju - a to je u ovom slučaju da Kur"an tvrdi i da Allah Dž. Š. u Kur"anu tvrdi da je zemlja ravna....
U zaobljeonst planete zemlje posumnjali su antički Grčki mislioci na primjeru Katarke broda... isto je bilo poznato svim moreplovcima - a koncept planete i njenih prostranstava je definitivno bio poznat svjetskim trgovcima poput arapa tog vremena, čije su karavane korištene za transport roba sa dalekog istoka na daleki zapad i obrnuto....
Međutim izvadi 100 ajeta iz konteksta i prezentira ih kao samostalnu Kur"ansku tvrdnju......
i onda tvrdi - u Kur"anu ima greška -
ima li je ?
http://wikiislam.net/wiki/Flat_Earth_an ... 27an_15:19
I opet kada pročitam čitav ovaj komentar iz pozicije čovjek koji živi u zemlji brda - upitam - A koliko si ti to sine duboko izvukao iz konteksta.... Ili je Kur"an samo za ljude koji žive u nizijama, ili ja nisam nešto dobro shvatio....
http://en.wikipedia.org/wiki/Spherical_Earth
Za svakog pojedinca koristeći čula koja ima, fizički zemlja je ravna, iako na primorju, kada se gleda katarka broda, koristeći čula prvo se vidi katarka broda, pa tek onda brod....
ali što bi reko čovjek, subjektivno, govoreći o svojoj ledini "Ona je ravna koliko može biti".....
Elem - ja uvjeren da je Kur"an nešto nepogrešivo, Božiji govor, a onda mi pojedinci prema Kur"anskom ajetu (i to Kur"an spominje) izuku jedan ajet iz kontekta ili stotine njih izvuku iz konteksta i nešto dokazuju - a to je u ovom slučaju da Kur"an tvrdi i da Allah Dž. Š. u Kur"anu tvrdi da je zemlja ravna....
U zaobljeonst planete zemlje posumnjali su antički Grčki mislioci na primjeru Katarke broda... isto je bilo poznato svim moreplovcima - a koncept planete i njenih prostranstava je definitivno bio poznat svjetskim trgovcima poput arapa tog vremena, čije su karavane korištene za transport roba sa dalekog istoka na daleki zapad i obrnuto....
Međutim izvadi 100 ajeta iz konteksta i prezentira ih kao samostalnu Kur"ansku tvrdnju......
i onda tvrdi - u Kur"anu ima greška -
ima li je ?
http://wikiislam.net/wiki/Flat_Earth_an ... 27an_15:19
I opet kada pročitam čitav ovaj komentar iz pozicije čovjek koji živi u zemlji brda - upitam - A koliko si ti to sine duboko izvukao iz konteksta.... Ili je Kur"an samo za ljude koji žive u nizijama, ili ja nisam nešto dobro shvatio....
http://en.wikipedia.org/wiki/Spherical_Earth
Last edited by HM 2011 on 27/12/2014 22:24, edited 1 time in total.
-
RNG_25
#2 Re: Zemlja je za nas ravna
OP, nadam se da ne očekuješ od svakoga ko ima šta reći na ovu temu da čita tonu teksta na wikiislamu...
Radije, citiraj ajet, potom onog ko tvrdi da je to dokaz greške u Islamu, iznesi svoje mišljenje i td., pa se onda može nešto i reći. Ovako...
Radije, citiraj ajet, potom onog ko tvrdi da je to dokaz greške u Islamu, iznesi svoje mišljenje i td., pa se onda može nešto i reći. Ovako...
- Ludzak
#3 Re: Zemlja je za nas ravna
Ko nije letio avionom, taj i ne može znati da je Zemlja okrugla. 
- zagortenej
#4 Re: Zemlja je za nas ravna
A ko se vozi brodom?
- fatamorgana
#5 Re: Zemlja je za nas ravna
A ima i ljudi kojima je sve ravno do mora, piše li to igdje? 
-
Avetinho
#6 Re: Zemlja je za nas ravna
Aureliano Buendia je sam, u nekoj juznoamerickoj pripizdini, usred sto godina samoce, bez skole, sam od sebe zakljucio da je Zemlja okrugla kao narandza, a nije nikad letio avionom.Ludzak wrote:Ko nije letio avionom, taj i ne može znati da je Zemlja okrugla.
-
Deda Kurcoje
#7 Re: Zemlja je za nas ravna
Kur'an, Pinokio, Ivica i Marica, ima te literature za djecu, mada Kur'an ima i horror djelova (nevjernici koji gore u paklu, od strane milostivog Allaha). Aureliano Buendia je bio izuzetno pametan (malo se zeznuo u pogledu leda, ali ostale su mu ideje bile ok).
-
Avetinho
#8 Re: Zemlja je za nas ravna
Izgleda da je i s njim Dzibril razgovarao, jer kako je onako neuk mogao ista zakljuciti. Za led nije cudo, nema toga u Dzenetu, pa Dzibril nije znao da ga pravo posavjetuje.Deda Kurcoje wrote:Kur'an, Pinokio, Ivica i Marica, ima te literature za djecu, mada Kur'an ima i horror djelova (nevjernici koji gore u paklu, od strane milostivog Allaha). Aureliano Buendia je bio izuzetno pametan (malo se zeznuo u pogledu leda, ali ostale su mu ideje bile ok).
- Ludzak
#9 Re: Zemlja je za nas ravna
Nisu svi pametni kao BuendiaAvetinho wrote:Aureliano Buendia je sam, u nekoj juznoamerickoj pripizdini, usred sto godina samoce, bez skole, sam od sebe zakljucio da je Zemlja okrugla kao narandza, a nije nikad letio avionom.Ludzak wrote:Ko nije letio avionom, taj i ne može znati da je Zemlja okrugla.
- Cherry-Cherry
#10 Re: Zemlja je za nas ravna
Bila je na nekom forumu, mislim Islam Bosna ili Put vjernika, carska tema o tome kako je zemlja ravna.
Genijalna tema i genijalni postovi forumaša.
Svako slovo zlata vrijedi. 
- zagortenej
#11 Re: Zemlja je za nas ravna
Ne počinji, ima svegaCherry-Cherry wrote:Bila je na nekom forumu, mislim Islam Bosna ili Put vjernika, carska tema o tome kako je zemlja ravna.Genijalna tema i genijalni postovi forumaša.
- fatamorgana
#12 Re: Zemlja je za nas ravna
S kim si "taki" si ....Cherry-Cherry wrote:Bila je na nekom forumu, mislim Islam Bosna ili Put vjernika, carska tema o tome kako je zemlja ravna.Genijalna tema i genijalni postovi forumaša.