Zemaljski muzej i ostale kulturne institucije BiH

Danguba

#26 Re: Zemaljski muzej i ostale kulturne institucije BiH

Post by Danguba »

VjecitiStudent wrote:Nagradno pitanje, koliko dugo će muzej ovaj put ostati otvoren?
Vlada RS-a: Sedam ustanova kulture ne mogu se finansirati iz budžeta BiH
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... udzeta-bih
i to tebe cudi od oni kojih su rusili, palili, zarili.
sve lici na rat samo drugim sredstvima.

nece valjda jos dugo potrajati. :roll:
palermo

#27 Re: Zemaljski muzej i ostale kulturne institucije BiH

Post by palermo »

VjecitiStudent wrote:Nagradno pitanje, koliko dugo će muzej ovaj put ostati otvoren?
Kao da sam osjetio neku radost u ovom tvom pitanju ? Valjda se varam.

Mada, nešto mislim da bi bilo logičnije pitati, da li treba podržati ministra Osmanovića u njegovoj odluci......kakvi god bili otpori i rizici
VjecitiStudent

#28 Re: Zemaljski muzej i ostale kulturne institucije BiH

Post by VjecitiStudent »

palermo wrote:
Kao da sam osjetio neku radost u ovom tvom pitanju ? Valjda se varam.

Mada, nešto mislim da bi bilo logičnije pitati, da li treba podržati ministra Osmanovića u njegovoj odluci......kakvi god bili otpori i rizici
Muzej i ostale institucije kulture sa BiH u imenu konačno trebaju dobiti trajno i sistematično rješenje, pa kakvo god. Ovo što se sada uradilo to opet NIJE.
Greška je počinjena prvo u Washingtonu 1994., pa onda u Daytonu 1995., gdje je kultura ostavljena entitetima, odnosno u FBiH, kantonima i nikakva kuknjava na vaki, naki RS ili HDZ to stanje neće promijeniti.
Jedino rješenje je promjena Ustava, a svi znamo kakve su šanse da se to uskoro desi.
palermo

#29 Re: Zemaljski muzej i ostale kulturne institucije BiH

Post by palermo »

VjecitiStudent wrote:
Muzej i ostale institucije kulture sa BiH u imenu konačno trebaju dobiti trajno i sistematično rješenje, pa kakvo god. Ovo što se sada uradilo to opet NIJE.
Greška je počinjena prvo u Washingtonu 1994., pa onda u Daytonu 1995., gdje je kultura ostavljena entitetima, odnosno u FBiH, kantonima i nikakva kuknjava na vaki, naki RS ili HDZ to stanje neće promijeniti.
Jedino rješenje je promjena Ustava, a svi znamo kakve su šanse da se to uskoro desi.
To što si napisao je frazeologija. Svi mi to znamo.

Ali ne mora biti promjena Ustava, dovoljno je da pokažeš da su ove institucije važne državi Bosni i Hercegovini. A uvijek se može naći način da RS ili HDZ prihvate ovo za račun nekih drugih njihovih partikularnih interesa.
VjecitiStudent

#30 Re: Zemaljski muzej i ostale kulturne institucije BiH

Post by VjecitiStudent »

Dvadeset godina je prošlo, to se nikada, pa ni sada nije desilo. Kakve su tvoje prognoze?
Jer muzej opet finansira tek dio bošnjačkih kantona, par sarajevskih općina, neustavno federalno ministarstvo kulture i lavovski dio, državno Ministarstvo civilnih poslova. A i to, samo dok je Bošnjak ministar, sljedeće tri godine.
Da li ti ovo liči na sistemsko i trajno rješenje?
united bosnae

#31 Re: Zemaljski muzej i ostale kulturne institucije BiH

Post by united bosnae »

Vec sam ranije govorio da je Zemaljski Muzej zapravo muzej sam od sebe jer se u njemu (i oko njega) niste vec godina ne mijenja.
Iste postavke leptirova su izlozene na istom mjestu vec godinama, preparirane zivotinje, arheoloski pronalasci kao i unutrasnjost starih bosanskih kuca. Sve je isto... pa da se bar kakav novi kamen nasao, ili neka nova zivotinja preparirala nego NISTA.
Unutra zaposlenih bezbroj... ljuljaju se na stolicama porad kalorifera i posmatraju nezainteresovano. Mislim da muzej muci bolest slicna onoj od koje boluju vecina drzavnih institucija. Bolest koja ukljucuje bezidejnost, nezainteresovanost i visak zaposlenih.

Siguran sam da Historijski Muzej i Zemaljski Muzej zajedno imaju preko 100 zaposlenih. Pa zar se niko nikad nije sjedio da optimizira broj zaposlenih u ta dva muzeja i da se neke barem opste operacije kao racunovodstvo, odrzavanje i ciscenje, marketing (ako ga imaju) i slicno obavljaju na nivou oba muzeja.

Zasto ne otvore radnju u kojoj bi prodavali stvari vezane za ono sto je izlozeno u muzeju. Te stvari bi mogli mozda i sami praviti?!? Pa svaki muzej na svijetu ima radnju kroz koju moras proci na izlazu iz muzeja, osim ovog naseg. Ali sto bi se neko zamarao s tim kad je lakse pruziti ruku i od drzave traziti pare.
Dosta muzeja ima i neki nacionalni restoran ili makar kafeteriju u sklopu. Ovaj nas ni to nema... a i sto bi kad je lakse traziti pare od drzave. Pa Muzej je lociran u epicentru grada... s jedne strane Vilsonovo setaliste a s druge poslovno-finansijsko-stambeni centar Sarajeva. Napraviti elitni nacionalni restoran i jos jedan "kafe centar" (nesto kao Starbucks) iz pravca Vilsonovog bi siguran sam bio pun pogodak i zagarantovan izvor prihoda.

Dalje...Louvre ili Smithsonian su od svog imena napravili brand. Ljudi iz citavog svijeta se osjecaju ponosnim kada u sklopu muzeja ili cak na aerodromima u Parizu ili DC-u kupe majicu, kalendar, casu... sa znakom ili natpisom ovih muzeja. Ali treba to odstampati, osmisliti, pripremiti a sto bi kad je lakse ispruziti ruku prema i onako siromasnoj drzavi.
Organizovanje vjencanja, privatnih proslava, kino projekcije filmova dokumentarnog sadrzaja, edukacija gradjana i turista kao i organizovanje turistickih posjeta raznim kulturno-istorijskim lokacijama i spomenicima su sve aktivnosti koje muzeji obavljaju... ali ne i nas! Umjesto njih gomile polu-legalnih agencija citavo ljeto vodaju turiste ne samo kroz grad Sarajevo i njegovu okolicu vec i puno dalje.

Zasto se ne uposle "grant proposal writer-i" sa iskustvom i poznavanjem stranih jezika koji ce znati napisati i poslati na pravu adresu zahtijev za dobijanje barem nekih od gomile besplatnih grantova koji su tu na dohvat ruke i koje i mnogo manji i beznacajniji muzeji u svijetu dobijaju.

.... ali sto bi kad je lakse ispruziti ruku i prositi, a onda kad isprosis nista demonstrativno zatvoriti vrata i cviliti kako je svijet nepravedan.
palermo

#32 Re: Zemaljski muzej i ostale kulturne institucije BiH

Post by palermo »

VjecitiStudent wrote:Dvadeset godina je prošlo, to se nikada, pa ni sada nije desilo. Kakve su tvoje prognoze?
Jer muzej opet finansira tek dio bošnjačkih kantona, par sarajevskih općina, neustavno federalno ministarstvo kulture i lavovski dio, državno Ministarstvo civilnih poslova. A i to, samo dok je Bošnjak ministar, sljedeće tri godine.
Da li ti ovo liči na sistemsko i trajno rješenje?
Ne liči, liči mi na rješenje za tri godine. A to nije malo. Ko zna kkva će biti situacija i šta se sve može promijeniti za tri godine. Dakle, bolje je i rješenje za tri godine, nego nikako. Ovo tvoje mi liči na onu, ili sve ili neću ništa. A nisam uvjeren da je to dobar stav
Post Reply