Zeludac(problemi vezani za njega)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Tabhana

#401 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Četiri sedmice sam konzumriao controloc, pa prestao. Rekla mi je doktorica, bilo bi dobro da poslije te terapije svaki drugi dan pijem Controloc.

Je li neko pio duže od četiri sedmice? I zna li neko može li se bez recepta podignuti, znam da nije na onoj listi i da se plaća 7KM.

Ne mogu spavati, jednostavno imam osjećaj kao da mi gori želdac i nervoza :|
razonoda

#402 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by razonoda »

Tabhana wrote:Četiri sedmice sam konzumriao controloc, pa prestao. Rekla mi je doktorica, bilo bi dobro da poslije te terapije svaki drugi dan pijem Controloc.

Je li neko pio duže od četiri sedmice? I zna li neko može li se bez recepta podignuti, znam da nije na onoj listi i da se plaća 7KM.

Ne mogu spavati, jednostavno imam osjećaj kao da mi gori želdac i nervoza :|
opet imas problem. procitaj malo o [img]https://encrypted-tbn0.gstatic.com ... iArr[/img]

uzmi po potrebi. pomaze.
Tabhana

#403 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Imam skoro deset godina problem :)

Okej hvala.

Usput, http://www.dijeta.net/ishrana_dijeta_hi ... a_gerd.htm

:thumbup:
Zastozato

#404 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Zastozato »

Tabhana wrote:
Zastozato wrote:Ja sam jedno vrijeme imao velike probleme sa zeludcem, a onda sam poslije propuruke od rodice koja je imala slicne probleme, otisao doktoru Mandzukicu, te nakon nekoliko tretmana malo popravio stanje. Jos uvijek ponekad imam bolove, najvise ujutro kad tek ustanem. Bolovi su najjaci ako sam spavao na desnom boku. Kod mene je izgleda hernija. Ne smijem se prejedavati, ali nekad ne mogu da se kontrolisem. Kahvu sam skoro u potpunosti izbacio, a ako je istina to sto ste napisali za kahvu 'tri u jedan' necu ni nju vise piti.
Šta podrazumljeva taj tretman.

Najteže, barem meni je poslije jela ne leći 3 sata. Kada jedem dobro sažvačem hranu, ne jedem brzo nego lagano, ne jedem ni puno. Težak proces, zaista.
Tretman nije nista posebno, traje koju minutu, nema potrebe da vam govorim detalje osim da se tu radi o vracanju zeludca na svoje mjesto tako sto vam doktor vrsi pritisak na nekoliko mjesta na tijelu - ledja, noga, rame.Cijena je bila 25 km za prvi dolazak, svaki sljedeci 20 km. Dr. Mandzukic je sportski doktor u penziji, a zivi u Rakovici, skrenete lijevo poslije dzamije ako idete iz pravca Sarajeva, imate putokaz kako doci do njega.Odlazak njemu vam ne moze skoditi. Najbolje je da ga prvo nazovete i objasnite vas problem.
Last edited by Zastozato on 04/08/2015 00:13, edited 2 times in total.
Tabhana

#405 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Ja sam plaćao u Čapljini tretman mislim 30KM, masaže leđa, tj. određene žile nakon čega sam osjećao olakšanje.
Zastozato

#406 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Zastozato »

Tabhana wrote:Ja sam plaćao u Čapljini tretman mislim 30KM, masaže leđa, tj. određene žile nakon čega sam osjećao olakšanje.
Mislim da je to slicno ovome sto radi dr. Mandzukic. Jedino vas moram upozoriti da cete na prvom tretmanu osjetiti jaku bol.
Tabhana

#407 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Učinio sam strašnu grešku, popio sam energy napitak koji je još gaziran bio.

Osjećaj: Težina želdca, gorenje želdca, heartburn, napuhan želdac, nervoza.
Tabhana

#408 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Otkako ovo čudo imam, uvijek neki problemi. Naime, prije par godina sam imao probleme da ne mogu potpuno udahnuti i to je trajalo par dana. Evo i sada, već treći dan kako ne mogu potpuno udahnuti. Koji je više đavo, želdac utiče očigledno na sve, od dijafragme pa na dalje. Treba se očigledno boriti, a ta borba se ogleda u tome da ne poludiš da ti je uvijek nešto. Ponekad se osjećam uklet, sjetim se prijašnjih godina kako sam bio veseo, uvijek vani, trenirao, krećao se, sada sam potpuno distanciran od raje i mnogo toga.

Da klinac koji sam bio, vidi sebe u budućnosti (sadašnji ja), rekao bi ovo nisam ja.
O'zone
Globalni moderator

#409 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by O'zone »

Tabhana wrote:Otkako ovo čudo imam, uvijek neki problemi. Naime, prije par godina sam imao probleme da ne mogu potpuno udahnuti i to je trajalo par dana. Evo i sada, već treći dan kako ne mogu potpuno udahnuti. Koji je više đavo, želdac utiče očigledno na sve, od dijafragme pa na dalje. Treba se očigledno boriti, a ta borba se ogleda u tome da ne poludiš da ti je uvijek nešto. Ponekad se osjećam uklet, sjetim se prijašnjih godina kako sam bio veseo, uvijek vani, trenirao, krećao se, sada sam potpuno distanciran od raje i mnogo toga.

Da klinac koji sam bio, vidi sebe u budućnosti (sadašnji ja), rekao bi ovo nisam ja.
Dobro došao u svijet Hijatusne hernije :mrgreen: Evo tri dana dišem kao da mi neko sjedi na prsima, čim krenu promjene vremena počnu problemi sa žeulcem :twisted: a ja mu pucam kontru sad pijem Energy Fast i jedem slane štapiće sa kikirikijem :lol: :lol: :lol: Ono što mi najviše škodi su Puter i neoguljeni krastavci. Jbte od krastavaca hoću da umrem kao da sam kamenje pojeo.

Morat ću se ponovo najaviti kod Mandžukića (to evo već govorim pola godine :roll: ) al fakati je bolje poslije njegovih tretmana i da se nisam zajebao i dizao teško možda bi danas i bolje bilo.

Fakati sjebaje umor i neka vrsta melankonije kad imaš hijatalnu nisi ama baš ni za šta, promjene raspoloženja aaaaaaaaa jbg-a predeverat će se i ovo...sve ilovača liječi :lol: :lol:
seid_19TDI

#410 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by seid_19TDI »

Lincura prija srcu i želucu!
Ljekovito dejstvo
Lincura se koristi u sledećim slučajevima kao lijek ili kao pomoćna terapija:
bolovi u bubrzima
bolovi u želucu
bolovi u stomaku
bronhitis
gasovi u stomaku
gorušica
grčevi u želucu
zatvor
infekcije kože (obloge)
kašalj i kijavica
kuga
muka u stomaku
može se koristiti kao diuretik
nadimanje
nesvjestica
otvorene rane (obloge i ispiranje)
pad imuniteta
PMS i menstrualni bolovi
pritisak u želucu
protiv groznice
problemi sa varenjem
problemi sa žučnom kesom
problemi sa jetrom
razne infekcija
sinuzitis
sindrom nadraženih crijeva
smanjenje apetita
sprečava razvoj mikroorganizama
upale želuca i crijeva
upala vena
hematomi (za modrice i podlive kao oblog)
hemoroidi (čaj za premaz i obloge)

Korjen se osuši pa se po potrebi sjecka ili melje u prah, a od njega se spravljaju čajevi ili premazi; pored toga, dodaje se u vino ili rakiju. "Lincura je ljekovita, ali u manjim količinama."
annoy

#411 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by annoy »

Imam i ja ove probleme s disanjem koje spominjete, pogotovo sam to primjetila kada plivam, kao da ne mogu doci do daha i normalno udahnuti jer me nesto stisce. Zao mi je da i jos netko ima takve probleme al opet mi je lakse kad vidim da nisam jedina, vec sam pocela preispitivati od cega to moze biti, izgleda da je za sve taj zeludac kriv :(
Tabhana

#412 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Mlake vode i kašiku meda izjutra prije jela. Meni je pomoglo :thumbup: I dalje imam problema oko disanja, no manji su, hvala Bogu.
Tabhana

#413 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Testirao sam želdac i sada je jasno da ću zaista mnogim stvarima reći ne. Kada sam se držao hrane bio sam skoro pa super, tu i tamo bi se pojavila bol. Opet sam počeo jesti paštete, salame, jutarnja kahva, iako blaga, pa začinjenu hranu, prženo itd. Rezultat je da mi doslovno gori želdac, boli me lijeva strana prsa, i na leđima lijevo niže lopatice.

13.9 dan kada se sve mijenja, već sam kupio sebi musli i riže, dakle do kraja života špagete, makarone, riža, musli, zobene pahuljice, jogurt, čajeve (dok otkrijem šta odgovara, šta ne, negdje nađem metvica dobra, dok negdje drugo piše metvica ne odgovara) i neke sokove bez mnogo šečera.

Da vidimo kako će to ići. Pročitao sam faktori rizika gastritisa (kronični stres), gdje me nađe :thumbup:
Tabhana

#414 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Update 403493 put.

Mnogo bolje, hvala Bogu. Zavisno šta jedem, sada čak mogu i slatko jesti itd, ne previše.

Uglavnom, osjećam u sebi kiselinu skoro do vrata, gori. Moraću na novu dozu controloca. Kakav bi to život bio bez tableta.
dust in the wind

#415 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dust in the wind »

prije sam uzimala espumisan, prestao je da djeluje., flobian me je spasio. nisam 3 table popila, problem su se smanjili za 90 posto. a imala sam gadne, jer imam i gastritis, a i nemanje zuči ne pomaže situaciji. a nije bas da se volim paziti oko jela :izet: sada najcesce mogu da metem sve. :gladna:
affidavit

#416 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by affidavit »

Pitala sam isto i na temi kolonoskopija, ali eto možda i ovdje ima neko ko je prošao isto i može da odgovori.

Ovako, zakazana mi je gasto i kolonoskopija sa ileoskopijom uz biopsije. Pošto dr. Srdjan Gornjaković ne radi više na DIP-u, a njega je preporučilo mnogo ljudi, bila sam kod njega na konsultacijama u Suncu, nakon čega je preporučena ova pretraga. Prije toga nađena pozitivna antitjela nakon serologije na glijadin. Eh, on gasto i kolonoskopiju sa ileoskopijom uz biopsije radi u Novoj Bili, kako sam shvatila sestru to se radi u kratkotrajnoj anesteziji.

Može li mi neko, ko je sve ovo prošao, opisati cijeli postupak? Pretpostavljam da boli, ali o kakvoj je anesteziji tu riječ, da li si svjestan svega ili ne? Osim standardne pripreme crijeva za pregled, da li trebam još nešto da uradim? Kako se daje ova anestezija?

Unaprijed hvala.
dpjokala26

#417 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dpjokala26 »

affidavit wrote:Pitala sam isto i na temi kolonoskopija, ali eto možda i ovdje ima neko ko je prošao isto i može da odgovori.

Ovako, zakazana mi je gasto i kolonoskopija sa ileoskopijom uz biopsije. Pošto dr. Srdjan Gornjaković ne radi više na DIP-u, a njega je preporučilo mnogo ljudi, bila sam kod njega na konsultacijama u Suncu, nakon čega je preporučena ova pretraga. Prije toga nađena pozitivna antitjela nakon serologije na glijadin. Eh, on gasto i kolonoskopiju sa ileoskopijom uz biopsije radi u Novoj Bili, kako sam shvatila sestru to se radi u kratkotrajnoj anesteziji.

Može li mi neko, ko je sve ovo prošao, opisati cijeli postupak? Pretpostavljam da boli, ali o kakvoj je anesteziji tu riječ, da li si svjestan svega ili ne? Osim standardne pripreme crijeva za pregled, da li trebam još nešto da uradim? Kako se daje ova anestezija?

Unaprijed hvala.
nemoj da imas nikakvog straha.
radila sam.dodjes na kliniku, obuku ti onu zelenu navlaku i onda legnes na boku.dobijes laganu anesteziju i utones u san.probudis se u sobi a pregled gotov.lezis malo tek da dodjes sebi.obuces se i kuci.nema nikakve boli,nikakve neugode ni neprijatnosti.bolje sa srdjanom u n.bilu nego sa onim mesarima na dipu.sta kosta da kosta.bar znas da si u rukama najboljeg strucnjaka. na dipu ne daju anesteziju.to da znas. :)
affidavit

#418 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by affidavit »

dpjokala26 wrote:
affidavit wrote:Pitala sam isto i na temi kolonoskopija, ali eto možda i ovdje ima neko ko je prošao isto i može da odgovori.

Unaprijed hvala.
nemoj da imas nikakvog straha.
radila sam.dodjes na kliniku, obuku ti onu zelenu navlaku i onda legnes na boku.dobijes laganu anesteziju i utones u san.probudis se u sobi a pregled gotov.lezis malo tek da dodjes sebi.obuces se i kuci.nema nikakve boli,nikakve neugode ni neprijatnosti.bolje sa srdjanom u n.bilu nego sa onim mesarima na dipu.sta kosta da kosta.bar znas da si u rukama najboljeg strucnjaka. na dipu ne daju anesteziju.to da znas. :)
Pisala sam i na temi "kolonoskopija". Sve sam završila i super je prošlo. Baš tako bez bola, nelagode i bilo kakvih popratnih pojava. Hvala još jednom.
pirpa

#419 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by pirpa »

tipram
Tabhana

#420 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Update:

Kako se rokam controlocom sve super, skoro sve se može jesti. Što se pića tiče, izbjegavam kahvu, gazirano ima već dva mjeseca. Kahva mi nedostaje izjutra za doručak, ali šta se može.
artime

#421 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by artime »

Mene vise želudac boli od nessa nego od kafe bosnanske. Nekada mi,mada sam i kafu skroz smanjila.
Sve je do ishrane, ovdje govorim o normalnim okolnostima. Kada sam recimo se pazila ishranom naročito ljeti sve je ok. Poslije lada se zapustim, itekako mi se odrazi na život, na spavanje, raspoloženje, ma sve.
stalker92

#422 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

Meni su prije vise od godinu dana poceli razni simptomi-od problema sa stomakom,kaslja neprestanog,malaksalosti,mrsavljenja..osjecao sam se ko les.Tek na ljeto mi je u privatnoj klinici otkriven helicobacter preko krvi.Data mi je trojna terapija,od koje sam se osjecao dosta bolje,problemi sa stomakom su prosli.Ali,nakon 4 mjeseca,opet imam problema sa stomakom.Naime,u jutru kad se probudim me grlo boli,kiselina mi se nakuplja u grlu,imam neki osjecaj pritiska u stomaku kada mi je prazan stomak,kao da mi neko sakom stisne u predjelu zeluca,mucnina,koja traje dok ne pojedem nesto,cesto nakon jela imam teret u stomaku,krcanje stomaka i ovi simptomi su najucestaliji u jutru.Uz to se cesto preznojavam,osjecam malaksalo itd.Moja doktorica mi kaze da posto sam popio terapiju za Helicobacter,da je to izljeceno i da se ne kontrolise...Ja kada bih vam napisao kakve sam sve simptome iskusio u ovih preko godinu dana,ne bi mogli da mi vjerujete.Citao sam po stranim forumima,da moze da prouzrokuje razne simptome,koji ne moraju biti nuzno vezani za stomak.Planiram da odem privatnom gastrologu.Da li neko zna,ima li igdje u Sarajevu taj izdisajni test?Meni se zaista ne ide na tu gastroskopiju.Cuo sam da ima test iz stolice u Prolabu.Da li je iko tu radio taj test prilikom kontrole uspjesnosti izljecenja Helicobacterije?Cudi me da u glavnom gradu tj Sarajevu nema taj izdisajni test,te da se mora ici na gastroskopiju i muciti.P.S ja ne vjerujem da bih mogao gastroskopiju izdrzat,jer mi u jutru ako nista ne jedem bude muka,te knedla u grlu,te imam potrebu da stalno gutam pljuvacu,te mi je tesko cak i kod zubara a kamoli takav pregled...
Dr.medicine

#423 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Dr.medicine »

stalker92 wrote:Meni su prije vise od godinu dana poceli razni simptomi-od problema sa stomakom,kaslja neprestanog,malaksalosti,mrsavljenja..osjecao sam se ko les.Tek na ljeto mi je u privatnoj klinici otkriven helicobacter preko krvi.Data mi je trojna terapija,od koje sam se osjecao dosta bolje,problemi sa stomakom su prosli.Ali,nakon 4 mjeseca,opet imam problema sa stomakom.Naime,u jutru kad se probudim me grlo boli,kiselina mi se nakuplja u grlu,imam neki osjecaj pritiska u stomaku kada mi je prazan stomak,kao da mi neko sakom stisne u predjelu zeluca,mucnina,koja traje dok ne pojedem nesto,cesto nakon jela imam teret u stomaku,krcanje stomaka i ovi simptomi su najucestaliji u jutru.Uz to se cesto preznojavam,osjecam malaksalo itd.Moja doktorica mi kaze da posto sam popio terapiju za Helicobacter,da je to izljeceno i da se ne kontrolise...Ja kada bih vam napisao kakve sam sve simptome iskusio u ovih preko godinu dana,ne bi mogli da mi vjerujete.Citao sam po stranim forumima,da moze da prouzrokuje razne simptome,koji ne moraju biti nuzno vezani za stomak.Planiram da odem privatnom gastrologu.Da li neko zna,ima li igdje u Sarajevu taj izdisajni test?Meni se zaista ne ide na tu gastroskopiju.Cuo sam da ima test iz stolice u Prolabu.Da li je iko tu radio taj test prilikom kontrole uspjesnosti izljecenja Helicobacterije?Cudi me da u glavnom gradu tj Sarajevu nema taj izdisajni test,te da se mora ici na gastroskopiju i muciti.P.S ja ne vjerujem da bih mogao gastroskopiju izdrzat,jer mi u jutru ako nista ne jedem bude muka,te knedla u grlu,te imam potrebu da stalno gutam pljuvacu,te mi je tesko cak i kod zubara a kamoli takav pregled...
ti bi s obzirom na simptomatologiju, i na to da si imao + helico, definitivno trebao uraditi gastroskopiju.
po novim smjernicama ona se radi svima kod kojih je dokazana helico. jer je dokazan njen uticaj na nastanak karcinoma želuca

ako si radio onaj obicni test iz prsta, možes na DIP-u uraditi serologiju na Helico. Da se vide IgA i IgM antitijela.
definitivna potvrda helico je biopsijom i u biopsiranom materijalu, ali se to ne radi tako cesto.

pa imas opcije da te uspavaju i da uradis gastroskopiju, mada se to ne radi na kliničkom. to ti je jedino opcija kod privatnika
ako ništa barem uslikaj želudac ono u narodu napio se krede pa mu snimili

jeste odvratno, al kad moraš onda moraš :D heh ko ti kaže, evo i ja se godinu dana nećkam a moram opet. bio sam tri puta :roll: :roll: :roll: :roll:
stalker92

#424 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

A najgore sto mi je i ovaj privatni(dr. Mackic kod kojeg sam otkrio) i moja dr porodicne medicine kazu to je izljeceno,pa zaboga popio si terapiju-cim spomenes nesto da si citao preko neta odma te mrko pogleda ko ma kakav internet..A ja pricam imam simptome,kao i ranije prije terapije. ma nema sanse.Cak nece ni da mi da uputnicu kod gastroenterologa.A fino pise da se cesto terapija pije i po 14 dana,pa da je izljecenje od 7-dnevne terapije 100% sto bi neko pio cak 14 dana,i kontrolisao.A za to uspavljivanje,da ne znas koliko se placa i gdje ima tacno u Sa,da li je to opasno??A ti IGm testovi,za sta oni sluze,jel oni otkrivaju aktivnu infekciju?
Dr.medicine

#425 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Dr.medicine »

stalker92 wrote:A najgore sto mi je i ovaj privatni(dr. Mackic kod kojeg sam otkrio) i moja dr porodicne medicine kazu to je izljeceno,pa zaboga popio si terapiju-cim spomenes nesto da si citao preko neta odma te mrko pogleda ko ma kakav internet..A ja pricam imam simptome,kao i ranije prije terapije. ma nema sanse.Cak nece ni da mi da uputnicu kod gastroenterologa.A fino pise da se cesto terapija pije i po 14 dana,pa da je izljecenje od 7-dnevne terapije 100% sto bi neko pio cak 14 dana,i kontrolisao.A za to uspavljivanje,da ne znas koliko se placa i gdje ima tacno u Sa,da li je to opasno??A ti IGm testovi,za sta oni sluze,jel oni otkrivaju aktivnu infekciju?

Na kliničkom nemaš sigurno tu opciju. Probaj nazvati polikliniku Sunce i pitati da li dr Srđan radi gastroskopiju u sedaciji. Lik je stručan, gledao sam ga (još kao student) na kliničkom kad radi biopsije pod sedacijom samostalno. Ako ne radi u Suncu, onda zovi bolnicu Novu Bilu, cuo sam da tamo radi pod sedacijom, al naranvo tamo ces da platis. A vrijedi svake marke kad je on u pitanju.

Ako ti kažem da obicni test može biti negativan, a helico + u želucanom intesticijumu dovoljno govori da sve to što su ti tvoji doktori rekli pada u vodu. Ig detekcija služi da se vidi da li si ikad imao helico, a i da se vidi da li je trenutno aktivna. 100% najtacnija dg helico dobije se biopsijom, ali to se kazem ti ne radi tek tako, hajmo nekome copkat malo želuca pa vidimo.

A ti ako imas kiselicu, nece ti ni jedan controloc ili njemu slicni lijekovi pomoci. Hoce dok pijes, kad prestanes onase opet luci:) S toga režim ishrane i ostalo je jako bitno.
Mrašanje, gubitak na težini, helico +, meni su lično alarm. Jutarnja mučnina hajd može biti i ako si trudan :D malo zeze. Ali eto i ona je alarm, al može biti zbog hernije, pa se poremeti anatomija želuca, poremeti se vagus, i frenicus pa mogu na prazan želudac izazivati mucninu.
Za dž stisnes zube i gotovo za 2 minute (kažem ti i ja sam narucen na kontrolu u septembru prosle godine :D :D ) Ali ako je gastroskopija oko 130 maraka privatno, mislim da bi sa sedacijom bila 200. Ljepota ububa te malo i on s rahatlukom pregleda unutra sve.

hajd ako budes zvao sunce, napisi cijenu i mene zanima. :D
Post Reply