Zeludac(problemi vezani za njega)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
P308

#301 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by P308 »

Ja zadnjih par mjeseci imam problema sa stomakom. Uzas, ne znam sta se desava. Nisam izgubio na kilazi, i jedem kao sto jedem i inace, ali da izvinete, cesto moram u wc, i zna me boliti stomak i biti muka i to posebno u jutarnjim satima (ne, nisam trudan :D ), a onda tamo predvecer sve nestane, osjecam se izvrsno, kao da me nikad nije ni bolilo i tako svaki dan :?
dek

#302 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dek »

Vidim mnogi hvale čaj od kunice. Intreresuje me koliko dugo se treba piti da se osjeti napredak ili izliječenje ako je moguće). Pitam jer ja ne osjetim trenutno olakšanje pa kontam da djeluje na duži rok?

Inače godinama imam strahovitih problema sa gastritisom (uzrok- stres) i ništa mi ne pomaže a probao sam gotovo sve (tablete controloc, nexium, reglan, pulcet, gastal, ranital), razne čajeve protiov gastritisa, aloa veru, bizmut, kantarionovo ulje, ma nema šta nisam... Dva puta sam i gastroskopiju radio.

pa eto, ako još neko imam neki savjet bio bih i više nego zahvalan. iako mnogi kažu da gastitis nije ništa strašno, za mene je ovo najgora bolest jer nemam načina kako da spriječim bolove koji su svakodnevni i koji me psihički uništavaju.

pozzzz i unaprijed hvala
artime

#303 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by artime »

Ja mogu reći da je dobar čaj od kantariona. Ima se uzeti u dm-u. Pogotovu je dobar za želudac, od cireva, gastritisa itd. Do otezalih bolova u želucu.
lavorpunvode

#304 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by lavorpunvode »

dek wrote:Vidim mnogi hvale čaj od kunice. Intreresuje me koliko dugo se treba piti da se osjeti napredak ili izliječenje ako je moguće). Pitam jer ja ne osjetim trenutno olakšanje pa kontam da djeluje na duži rok?

Inače godinama imam strahovitih problema sa gastritisom (uzrok- stres) i ništa mi ne pomaže a probao sam gotovo sve (tablete controloc, nexium, reglan, pulcet, gastal, ranital), razne čajeve protiov gastritisa, aloa veru, bizmut, kantarionovo ulje, ma nema šta nisam... Dva puta sam i gastroskopiju radio.

pa eto, ako još neko imam neki savjet bio bih i više nego zahvalan. iako mnogi kažu da gastitis nije ništa strašno, za mene je ovo najgora bolest jer nemam načina kako da spriječim bolove koji su svakodnevni i koji me psihički uništavaju.

pozzzz i unaprijed hvala
ja sam pila taj caj i vjerujem da mi je bas on izlijecio gastritis, koji mi je stvarao velike probleme, jer na lijekove nisam reagovala uopste. osjetila sam poboljsanje nakon par dana redovnog konzumiranja, oko 3 puta dnevno, prije obroka.
dek

#305 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dek »

Hvala, evo pijem ga par dana pa ćemo vidjeti..
P308

#306 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by P308 »

dek wrote:Vidim mnogi hvale čaj od kunice. Intreresuje me koliko dugo se treba piti da se osjeti napredak ili izliječenje ako je moguće). Pitam jer ja ne osjetim trenutno olakšanje pa kontam da djeluje na duži rok?

pozzzz i unaprijed hvala
I ja jako dugo pije caj od kunice i nikakvo poboljsanje nisam osjetio. Doduse ja ga pijem samo jednom dnevno, vjerovatno treba vise puta kao sto rekose prije mene. Ali bas nikakvo olaksanje nisam osjetio...
lavorpunvode

#307 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by lavorpunvode »

dek wrote:Hvala, evo pijem ga par dana pa ćemo vidjeti..
dok pijes caj pokusaj da izbacis kafu skroz ili je pij u sto manjim kolicinama, posto ne ide sa kunicom. a narocito izbjegavaj da pijes zajedno to dvoje ili jedno na drugo.
Max Bunker

#308 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Max Bunker »

Kada se ta Hernija treba operisati ?
pop_corn

#309 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by pop_corn »

Pitanje:
zadnja 2,3 mjeseca, nakon jela, pojavi mi se bol sa desne strane u dijelu iznad jajnika. Bol traje nekih 10-20 min. i nestane. To mi se dešava samo poslije jela. Bol je jača ako duboko dišem i hodam. Nije ništa strašno, neizdrživo ali..... Je li se nekome dešavalo?
pastet89

#310 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by pastet89 »

Pozdrav svima,

ovde cu napisati puni program za lecenje gastritisa, zgravice, pa cak i cira, koji sam naucio od jednog veoma dobrog prirodnog lekara u Bugarskoj.

Pre programa, zeleo bih da navedem jednu bitnu stvar. 99% gastroentereologa, dace vam PPI (proton pump inhibitor), koji u stvari moze puno pogorsati situacije, jer dok uzimate te pipule bicete OK, ali postacete zavisni od njih, i cim stanete, pogorsacete se puno vise nego na pocetku. Ovo se zove "PPI acid rebound", vise infoa o tome ima ovde (obavezno procitati!): http://www.webmd.com/heartburn-gerd/new ... x-symptoms

Dakle, preporuka je da se pokusa bez tih lekova (program koji ja dam je stvoren isto od lekara, i on radi bez tih lekova), a ako se puno nalaze, nek se uzmu H2 blokere nego PPI.

Evo sada i puni program:

1. Kombinacije hrana
- jogurt i paradajz (rajcica), jedu se sami i odvojeno od svega ostalog, ili 30 minuta pre drugih hrana, ili bar 2 sati nakon jela.
- NE KOMBINUJU SE kisele hrane i uglehidrate.
* Kisele hrane su: jogurt, limun, sirce itd...
* Uglehidrate su: kruh, krompir, voce, slatko, etc...

Evo jedan primer za upravo losu kombinaciju (koji se javlja vrlo cesto): pita sa jogurtom

2. Propolis (tinktura od apoteka bez recepta)
30 kaplja u malo vode, 3 puta u danu (30 min pre jela).
(Ovo je najbitnije od svega i upravo njime ima uspah cak sto se tice lecenja cira).

3. Caj za gastritis

U biljnoj apoteci kazete da vam prpreme smes od:

Fr. Coriandri
Hb. Hyperici
Hb. Malvae
Fl. Calendulae
Rad. Inulae helenii
Hb. Thymi
Rad. Liquiritiae

2 kasike stavljaju se u 200-250 ml vruce vode pa se onda na casi stavlja nesto za pokrice za oko 10 min (da ne izlazi para). Onda se ceka jos malo da se ohladi pa se pije. Opet - 30 min pre jela, 3 puta, recimo, 5 min pre propolisa.

4. Za smanjivanje HCl u stomaku (isto veoma bitno!)
Opet, 3 puta, 30 min pre jela:
sok od sokovnik, od 1 krompir i 3 sargarepe (mrkve). Pije se odmah nakon pripreme.

5. Seme od lana
2 kasike seme od lana stavljaju se da se kuvaju u 500 ml vode na tihoj vatri oko 15 min. Nakon toga voda je postala kao slina. Pije se samo voda (seme se baca). Opet, 3 puta, 30 min pre jela.

6. Nakon jela
1 kasicisa korijander, progutan sa malo vode.

Voda se ne sme piti za vreme jela. Pije se u velikim kolicinama pre jela, a posle i za vreme njega - ne, jer razredjuje stomacne sokove i onda se pankreas preopterecuje jer mora da radi jos i jos njih...

Sve ovo mozda vam izgleda dugo i dosadno, ali moze vam pomoci da se izlecite permanentno nego ne samo da vas hronicki podrzava kao "normalna" medicina, koja e u stvari cista mafija...
emmmy

#311 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by emmmy »

Je li neko imao eritamatoznu gastropatiju, gerb i anemiju istovremeno? Ja imam. :( Ziva patnja. Manta mi se uzasno a kad pijem preparate zeljeza ostecujem zeludac što naravno uzrokuje bolove i krvarenje istog... i tako u krug. Trebala bih jesti "laganu " hranu što svakako nije željezo...Ne znam pta više da radim... Pila sam kunicu, vodu od mekinja, pridrzavala se kuhane hrane, malih obroka, ne uzimanja hrane neposredno pred spavanje, izbejgavala ljuto, kiselo...i na kraju mi se manta i boli me zeludac...Uzas.. Ako je neko imao sličnih problema zamolila bih ga da me posavjetuje jer ja više ne znam šta bih...
Amy82

#312 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Amy82 »

Smiješ li piti čaj od žare ili jesti samljeveno sjeme žare s medom (anemija)?
lavorpunvode

#313 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by lavorpunvode »

emmmy wrote:Je li neko imao eritamatoznu gastropatiju, gerb i anemiju istovremeno? Ja imam. :( Ziva patnja. Manta mi se uzasno a kad pijem preparate zeljeza ostecujem zeludac što naravno uzrokuje bolove i krvarenje istog... i tako u krug. Trebala bih jesti "laganu " hranu što svakako nije željezo...Ne znam pta više da radim... Pila sam kunicu, vodu od mekinja, pridrzavala se kuhane hrane, malih obroka, ne uzimanja hrane neposredno pred spavanje, izbejgavala ljuto, kiselo...i na kraju mi se manta i boli me zeludac...Uzas.. Ako je neko imao sličnih problema zamolila bih ga da me posavjetuje jer ja više ne znam šta bih...
imala sam ja erozivni gastritis a anemicna sam uvijek. od preparata zeljeza mi jedino tothema ampule ne prave probleme, al doduse, njih pijem sada kad je stanje sa zelucem ok, manje vise. meni je pomogao taj caj od kunice, tako bar ja pretpostavljam, a sta mi jos jako godi, to je banana ujutro na prazan stomak. kazu da je inace ona dobra za zeludac jer stvara kao neki omotac koji stiti od kiseline... pa eto, pokusaj i sa tim, svako jutro, nista ne mozes izgubiti. sretno!
eluna

#314 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by eluna »

.
emmmy

#315 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by emmmy »

Imam ja tu smjesu sjemena zare sa medom ali mi nekako na zeludac padne kao kamen... U svakom slučaju hvala puno.
Pila sam thotemu nekad davno, znam da je ona najdjelotvornija od svih rpeparata zeljeza ali je uzaas- Kako imam zelucanih problema nisam je probala piti. Probat cu. Pijem kontrolok ujutro, sat vremena prije jela , banane jedem redovno. Cula sam da treba mekinje ostaviti preko noci u vodi pa i tu vodu pijem tokom dana i baas se trudim da ne jedem ni ljuto ni kiselo a to za male obroko mi nije ni problem jer inace tako jedem. Kafu ne pijem, niti pušim, ne konzumiram ni alkohol ali, kad popijem željezo opet tegobe. Dzaba mi sve. Radila sam test na Helico Pylori bakteriju, on je negativan, ultrazvuk uredan... Ne znam više šta bih...
Dr.medicine

#316 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Dr.medicine »

.
Ljube

#317 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Ljube »

Srđan Gornjaković (Sunce) ili dr. Mehmed Gribajčević (Eurofarm) ? iskustva?
Dr.medicine

#318 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Dr.medicine »

Da mi kažu ovi sto su isli kod mandžukica sta tacno radi? Na sta izgleda to istezanje???

Kantarion, Nana, kamiicam, majcina dusica, nekakve sjemenke, list od oraha, duckanj (kako vec nije bome dobar stipa ua žuc :lol: ), tableta i tableta i nista opet :lol: :lol: :lol:
Jos osto taj mandžukic, ako on ne pomogne, treba vadit želudac :lol:
dek

#319 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dek »

Ljube wrote:Srđan Gornjaković (Sunce) ili dr. Mehmed Gribajčević (Eurofarm) ? iskustva?
Bio sam kod obojice, više mi se svidio Gribajčević, profesionalan, ljubazan...
Goranjković mi je djelovao dosta arogantno...
P308

#320 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by P308 »

Ljube wrote:Srđan Gornjaković (Sunce) ili dr. Mehmed Gribajčević (Eurofarm) ? iskustva?
Dva najbolja doktora sto se tice gastroenterologije u Sarajevu. Neces pogrijesiti ni sa jednim ni sa drugim. Gribajcevic je stariji i iskusniji, on je poducavao Gornjakovica, ali obojica izvanredni. :thumbup:
lavorpunvode

#321 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by lavorpunvode »

P308 wrote:
Dva najbolja doktora sto se tice gastroenterologije u Sarajevu. Neces pogrijesiti ni sa jednim ni sa drugim. Gribajcevic je stariji i iskusniji, on je poducavao Gornjakovica, ali obojica izvanredni. :thumbup:
Jesi li ti rijesio svoje probleme sa zelucem?
Ljube

#322 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Ljube »

Hvala na odgovorima :thumbup:
i da li neko zna jos da li imaju nekih interakcija čaj od kunice i valerijana kapi :-)
lavorpunvode

#323 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by lavorpunvode »

Ljube wrote:Hvala na odgovorima :thumbup:
i da li neko zna jos da li imaju nekih interakcija čaj od kunice i valerijana kapi :-)
ne bi trebalo, pila sam i njih povremeno i nisam osjetila bilo kakve nuspojave..
Ljube

#324 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Ljube »

Hvala :)
Isprobavam sve redom :D
Ljube

#325 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Ljube »

Opet ja...da li se i gdje u sarajevu radi izdisajni ureaza test za prisustvo Helicobacter pylori ? :?:
Post Reply