Mislim da je , sto se tice Hrvata u BiH presudna elita iz zapadne hercegovine , koja i dalje zeli da je ekonomski-pravno a i piratski jednom nogom u hrvatskoj a jednoj u bosni . Z.Hercegovina i hrvatski dijelovi srednje Bosne su najbogatiji dio BiH, i procentualno Hrvati u BiH ekonomski zive najbolje. Dje je onda zapelo?
"Nazalost", nema vise drumarine za Bosance kojima se uzme pola robe iz konvoja, a ni cigarete se ne mogu lako svercovati preko porozne granice sa hrvatskom. (Pa zato i ne mogu smisliti Mesica, jer je to ukinuo). Kad bi dosao Komsic za predsjednika, ovima bi bilo jos gore, jer bi se morao iznijeti prljavi ves na povrsinu.
Skoro sve firme iz Z.hercegovine haraju po sarajevu. I neka prodaju svoju robu, to je business. Vlasnicima tih kompanija ne smetaju bosnjaci kao kupci, ali ce ipak morati upotrijebiti te pare da "plate carinu" HDZ-u pred izbore. U trgovini je kljucna stvar POVLASTENI POLOZAJ,i jedno je prodavati, a drugo je imati politicko-ekonomski monopol. Znaci, "od Bosnjaka trebamo uzeti crno ispod noktiju, ali mi od njih necemo ni sibice uzeti?"...Mislim da je glavni moto HDZ-a "Mi se necemo odcijepiti dok god nam ide dobro!", kojem ovakva BiH izuzetno odgovara. U hrvatskoj bi Z. hercegovina bila isto kao Ploce, Knin, ili tako neka kokuzna sredina.
Slazem se sa cinjenicom da ima Hrvata u BiH koji su ugrozeni. Nazalost,uvijek ih je bilo ugrozenih i bice ih, isto kao i bosnjaka i srba. (Kad je nacionalizam glavni drustveni pokretac, sta je za ocekivati? ) Uvijek ce biti odredjeni procenat siromasnih i obespravljenih, ali da li se uvijek za losu situaciju u sopstvenoj kuci moraju okrivljivati drugi?
Ja se uvijek pitam jednu stvar: zasto siromasni hrvat iz zenice za svoju losu situaciju ne optuzi bogatog tajkuna iz citluka, ili siromasni bosnjak iz gorazda bogatog sandzakliju u sarajevu?
Valjda to tako ne ide