Pozivam sve Sarajlije, bez obzira na vjeru i naciju da na sljedecim izborima glasaju za Sarajliju, Zeljka Komsica, a ne za ovog Gebelsa koji vec smislja propagandu ukoliko Komsic pobijedi.
Kandidati za Predsjedništvo BiH Ivo Miro Jović (HDZ)
Pobjeda Željka Komšića bila bi apsurd ove zemlje
SDP je pao na ispitu jer nije predložio Bošnjaka, a 98 posto članstva mu je iz tog naroda * Relaksirano čekam izbornu utrku * Korektna kampanja
Aktuelni član Predsjedništva BiH i kandidat HDZ-a na predstojećim izborima za istu poziciju Ivo Miro Jović u razgovoru za "Dnevni avaz" naglašava da potpuno relaksirano čeka izbornu utrku za hrvatskog člana državnog vrha.
- Bez ikakvih dvojbi, natjecanje za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH neće imati nikakve neizvjesnosti. Pobijedit će kandidat HDZ-a, odnosno kandidat ove stranke osvojit će najveći broj glasova Hrvata BiH. Dakle, pobijedit ću - kaže Jović.
Borba programa
Smatrate da Vam protukandidati "nisu ni do koljena"?
- Sve njih ja poštujem i uvažavam. Ali, naprosto, program HDZBiH je takav da će ga prihvatiti najveći dio hrvatskoga biračkoga tijela u BiH. Ne izvlačim, dakle, u prvi plan osobe koje se natječu za ovu poziciju, već programe na kojima ćemo pokušati pridobiti glasače.
Šta mislite o onima koji će se boriti za istu poziciju: Božo Ljubić, Zvonko Jurišić, Željko Komšić...?
- Ne mislim ništa posebno. Znam jedino to da ni sa jednim od njih nisam u zavadi, odnosno sukobu. Uostalom, ja neću niti želim, kao kršćanin, biti u sukobu ni sa jednim čovjekom. Želim da se programima izborimo za poziciju za koju smo se kandidirali.
Ako se budete držali ovog obećanja, onda će Vaša predizborna kampanja biti "skroz dosadna"?
- Kako komu. Ali, ne pristajem drugačije nego kultivirano, civilizirano i argumentirano iznositi biračima svoja viđenja budućnosti BiH i pozicije hrvatskoga naroda u njoj. Bez uvreda, bez ružnih riječi o drugim kandidatima. Eto, ako će to nekomu biti i dosadno, onda neka se pripremi na dosadnu kampanju. S tim što ja mislim da neće biti tako.
Može se čuti da se u HDZBiH najviše pribojavaju kandidature Željka Komšića iz SDP-a. Je li to tačno?
- Tačno je da se mi u HDZ-u pribojavamo apsurda.
Ne razumijem. Zašto je Željko Komšić apsurd?
- Nije gospodin Komšić apsurd nego bi njegova pobjeda bila apsurd. I to ne samo za mene već bi to bio apsurd ove zemlje.
Zbog čega?
- Razlog je jednostavan: u SDP-u je 98 posto Bošnjaka. To znači da bi pobjeda gospodina Komšića bila kukavičije jaje, jer bi onda u Predsjedništvu BiH bila dva bošnjačka člana. Itu nije kraj apsurdima. Nadalje, od 12 ministara u Vijeću ministara - kažem 12 jer će se vjerojatno utemeljiti još dva državna ministarstva - osam bi ih bilo bošnjačkih, a četiri srpska jer Predsjedništvo je to koje radi na oformljenju izvršne vlasti.
Ustavna rješenja
Ali, Komšićeva kandidatura i njegova eventualna pobjeda bila bi posve u skladu s uzusima demokratije?
- E, ne bi. Jer, prema sadašnjim ustavnim rješenjima, država BiH je zemlja u kojoj je primarno nacionalno. I sve dok je tako, jedna stranka kakva je SDP - ukoliko doista želi biti internacionalna - pala bi na ispitu jer se opredijelila samo za jedan narod. U ovom slučaju hrvatski. I to samo zbog toga što je prosudila da nema šta tražiti u utakmici za Predsjedništvo BiH kod bošnjačkoga naroda koji je, zapravo, baza, odnosno tijelo ove stranke. Da je SDP išao s dva kandidata, Hrvatom i Bošnjakom, onda bi pokazali da su doista internacionalna stranka, a ovako pokazuju da žele podmetnuti kukavičije jaje i ništa više.
Demokratska sredstva
Ukoliko kandidat SDP-a prođe u Predsjedništvo BiH glasovima bošnjačkog naroda, koji bi odgovor Hrvata uslijedio?
- Teško je predviđati. U svakom slučaju, nedemokratska sredstva ne bismo koristili. Ali, ne bismo se štedjeli da demokratskim sredstvima dokažemo svjetskoj demokratskoj javnosti kako se gaze prava Hrvata u BiH čak dotle da im predstavnike u važnim državnim institucijama bira drugi narod. Uz to, odluke tako izabranoga Predsjedništva BiH ne bi bile obvezujuće za hrvatski narod.
Razgovarao: Husein ORAHOVAC