madner wrote:crnoplavo wrote:madner wrote:Recimo da spadnu i bude najmanje Bosnjaka i sta onda?
onda mogu npr. Srbi (rekao sam vec da sumnjam da hrvati imaju taj "procentualni" kapacitet) reci, Srbi su vecina u Bosni i Hercegovini, dakle, Bosna i Hercegovina je srpska zemlja, mi imamo pravo, kao vecinski narod da odlucujemo o svojoj sudbini, mi ne zelimo veliku srbiju, ne zelimo pripajanje cijele Bosne i hercegovine Srbiji, ne zelimo staviti druga dva naroda "pod svoju cizmu" ali zelimo da samostalnost/samoopredjeljenje na teritoriji gdje smo vecina.
Naravno Bosna i Hercegovina je definirana kao zemlja tri konstitutivna naroda, sa jednakim pravima itd, ali misljenja sam da bi to dovelo do vrlo opasnih posljedica...
U sustini nama popis nije ni trebao, eno liban, nisu od 30 godina proslog vijeka imali popis pa zive ljudi, i ovaj popis, bilo ko da bude vecina, ce dovesti do toga da ce se pokazati da su pojedine teritorije etnicki ciste, moci ce biti iskoristen kao preludij za podjele zemlje (ma koliko to nama iz sarajeva, tuzle, Olova djelovalo nerealono u ovom trenutko) ali za 20,30 godina?
Ali nisu vecina. Ako se neko izjasni kao Eskim ne znaci da ne ulazi u masu. Dakle ako se od 3.5 miliona miliona izjasni kao Srbi oni nisu vecina.
Druga stvar je sto je Deyton stavio mandal na bilo kakve promjene zbog procenata. Recimo da je 60 Bosnjaka, 30 Srba i 10% Hrvata. Hoce li se promjeniti nacin odlucivanja u parlamentu BiH?
Naravno, proces odlucivanja u parlamentu se nece promjeniti, ali se MOZE (hoce) promjeniti broj mjesta koja ce se traziti za "svoje", na raznoraznim nivoima vlasti, jer do sad je bilo prema popisu iz 1991.
Drugo ako se neko izjasni kao Eskim, naravno ulazi u masu, ali kao neka nedefinisana zelatinasta masa, koja nema ni oblika ni mirisa, jer ih ustav, kao takve ne prepoznaje, mozda ako bi se sprovela na pravi nacin presuda-sejdic-finci da bi imali nekakvog uticaja, ali ovako....
ali ako dode do toga da od tri konstitutivna naroda Srbi budu vecina, to je po meni realna opasnost po opstojnost Bosne i Hercegovine