Željko Komšić osniva novu stranku

Locked
Cosmic

#1826 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Cosmic »

plain vanilla wrote:ako Komsic prati forum, skontat ce da koliko god osvoji glasova treba ostati opozicija (naravno osim ako ne uzme preko 50 posto sam), ni s kim ne koalirati, nikoga ne podrzavati

tako cemo imati odlicnu opozicionu stranku, Komsica ce svi voljeti...
Ako mu nije cilj imati oko 50% (poslaničkih mjesta, ne glasova) u FBiH, nek ne pravi stranku uopšte. Osim toga, njegov koalicioni potencijal je ograničen kada su u pitanju velike stranke. Što se tiče manjih, tu je sasvim druga priča.
Corto Maltese

#1827 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Corto Maltese »

Cosmic wrote:Misliš zbog sopstvene nesposobnosti da uvidiš da to meni uopšte ne treba ni objašnjavati jer ja tu razliku vidim sasvim dobro.
Naravno da treba, ti si arhetipski primjer nekoga kome treba objašnjavati te finese. Na primjer, fudbalska utakmica će sama ujediniti zemlju taman onako kao što će napad na Bastilju srušiti kralja i feudalni režim u Francuskoj prije dvjesto i nešto godina, ili kao što će atentat na nekog prijestolonaslijednika srušiti četiri Evropska carstva prije 100 godina. Dakle, nikako. Ali, kao i sve navedeno, može biti okidač za nešto čemu je teren pripreman duže vrijeme, i za šta su stvoreni uslovi. Grudva koja je pokrenula lavinu. A kada je teren spreman, kada postoji razlog, onda se samo čeka na povod, to jest (u Principovom slučaju i bukvalno) okidač koji će taj razlog da aktivira.
Kako god, do mene je, uvijek sam imao problema u komunikaciji sa bukvalnim osobama, a nikada nisam ozbiljno poradio na tome da prevaziđem tu svoju manu.
Last edited by Corto Maltese on 10/11/2012 18:57, edited 1 time in total.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1828 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by plain vanilla »

Cosmic wrote:
plain vanilla wrote:ako Komsic prati forum, skontat ce da koliko god osvoji glasova treba ostati opozicija (naravno osim ako ne uzme preko 50 posto sam), ni s kim ne koalirati, nikoga ne podrzavati

tako cemo imati odlicnu opozicionu stranku, Komsica ce svi voljeti...
Ako mu nije cilj imati oko 50% (poslaničkih mjesta, ne glasova) u FBiH, nek ne pravi stranku uopšte. Osim toga, njegov koalicioni potencijal je ograničen kada su u pitanju velike stranke. Što se tiče manjih, tu je sasvim druga priča.
pa cilj vjerovatno jeste (doduse stranka jos ne postoji, pa je malo smijesno nagadjati)...
ali je li mu cilj biti opozicija dok sam ne predje 50 posto?
Cosmic

#1829 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Cosmic »

Corto Maltese wrote:
Cosmic wrote:Misliš zbog sopstvene nesposobnosti da uvidiš da to meni uopšte ne treba ni objašnjavati jer ja tu razliku vidim sasvim dobro.
Naravno da treba, ti si arhetipski primjer nekoga kome treba objašnjavati te finese. Na primjer, fudbalska utakmica će sama ujediniti zemlju taman onako kao što će napad na Bastilju srušiti kralja i feudalni režim u Francuskoj prije dvjesto i nešto godina, ili kao što će atentat na nekog prijestolonaslijednika srušiti četiri Evropska carstva prije 100 godina. Dakle, nikako. Ali, kao i sve navedeno, može biti okidač za nešto čemu je teren pripreman duže vrijeme, i za šta su stvoreni uslovi. Grudva koja je pokrenula lavinu. A kada je teren spreman, kada postoji razlog, onda se samo čeka na povod, to jest (u Principovom slučaju i bukvalno) okidač koji će taj razlog da aktivira.
Kako god, do mene je, uvijek sam imao problema u komunikaciji sa bukvalnim osobama, a nikada nisam ozbiljno poradio na tome da prevaziđem tu svoju manu.
Po tebi je teren za veliko ujedinjenje BiH danas spreman jednako kao za Francusku revoluciju u svoje doba? Najblaže rečeno - ne slažem se.

Nisam ja bukvalan, samo pragamtičan. Al ti to nikako ne vidiš.

@Plain Vanilla

Pa to je valjda jedina alternativa. Naravno da bi to bilo loše po cijeli projekat, ali preživili smo i gore stvari.
Banksy

#1830 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Banksy »

Corto Maltese wrote:
Ali, kao i sve navedeno, može biti okidač za nešto čemu je teren pripreman duže vrijeme, i za šta su stvoreni uslovi. Grudva koja je pokrenula lavinu. A kada je teren spreman, kada postoji razlog, onda se samo čeka na povod.
Corto, teren nam je preoran granatama... pa bagerom ... pa nikla šikara ...

edit: mislim da si prevelik optimista ...
Revoltage

#1831 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Revoltage »

Bakir Hadžiomerović u Komsicevoj stranci?!

Neko čuo za to?
Cosmic

#1832 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Cosmic »

Revoltage wrote:Bakir Hadžiomerović u Komsicevoj stranci?!

Neko čuo za to?
Gdje si to pročit'o?
palermo

#1833 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by palermo »

ultima_palabra wrote:
Očekivao sam čvrst kurs odbrane državnih interesa i smanjenje korupcije, isto ću tražiti od njega.
Otprilike, kao i što od drugih očekujem....biranje po ideološkoj osnovi ostavljam djeci...
Corto Maltese

#1834 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Corto Maltese »

Cosmic wrote: Po tebi je teren za veliko ujedinjenje BiH danas spreman jednako kao za Francusku revoluciju u svoje doba? Najblaže rečeno - ne slažem se
Spreman? Nije, ni blizu. Ali kada i ako bude spreman, neka trivijalnost, ili formalnost će ga vremenski označiti. Primjer sa Nemanjom Supićem mi je vrlo drag jer dobro pokazuje koliko je tanka žici po kojoj svi ovdje hodaju. Jer, navedena nana je te večeri zaista govorila: "Nemanja sine, udri Turčina!", i pola Trebinja jeste, iz svojih raznolikih motiva, navijalo za našu reprezentaciju. Sa današnje tačke gledišta to jeste simpatično, ali trivijalno. Međutim, ne bi nimalo simpatično ni trivijalno prošao da si istoj nani, mjesec- dva prije utakmice rekao da će ona Nemanjom zatirati Turke. Vjerovatno bi te nazvala šejtanom, i nekoj vidovitoj Džemili ili Aziri platila da ista baci sihre na tebe. A da si, u isto vrijeme, u nekoj Trebinjskoj kafani rekao: "Ma svi ćete vi uskoro navijati za Ćirine Vatrene!", ja sada ne bih imao kome ovo da pišem.
Last edited by Corto Maltese on 10/11/2012 19:41, edited 1 time in total.
Revoltage

#1835 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Revoltage »

Cosmic wrote:
Revoltage wrote:Bakir Hadžiomerović u Komsicevoj stranci?!

Neko čuo za to?
Gdje si to pročit'o?
Bio mi drug u Sarajevu i uočio interesantan tandem u razgovoru. Reko možda Sarajlije više znaju o tome.
ultima_palabra

#1836 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by ultima_palabra »

palermo wrote:
ultima_palabra wrote:
Očekivao sam čvrst kurs odbrane državnih interesa i smanjenje korupcije, isto ću tražiti od njega.
Otprilike, kao i što od drugih očekujem....biranje po ideološkoj osnovi ostavljam djeci...
Pa dobro, ja se još nadam da ću dočekati da političare biram po ideologiji :)
pemanapemani

#1837 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by pemanapemani »

Samo da se ubacim u vezi "koalicionog potencijala".
Situacija u formiranju gradske vlasti pokazuje da je glupi SDP širokom predizbornom koalicijom na izborima 2010. (SDU, NS, BPS) mogao pomesti SDA. Jebi ga, sujeta Velikog i Malih Vođa.

Ovo se proglašavalo blasfemijom prije izbora, a danas SDP moljaka NS da ih vadi iz govana na nivou grada.

Koalicioni potencijal predstavlja javna podrška organizacija, pojedinaca iz akademske zajednice, međunarodne zajednice, itd. Široka koalicija i podrška mogu animirati ljude koji ne glasaju.
Cosmic

#1838 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Cosmic »

@Corto Maltese

Neće nikad bit spreman ako ga budemo spremali na način kakav ti predlažeš.

Kad igra Njemačka više od pola Bosne navija za istu, što zbog toga što su rat proveli tamo, što zbog kladionice, što zbog nekih svojih razloga, i to je činjenica. Da li to znači da će to sutra biti povod za ujedinjenje BiH i Njemačke? I podvlačim ti, nisam bukvalan nego pragmatičan. Ti nemaš nikakav pa čak niti približan plan kako bi do toga moglo doći, uzdaš se u čuda neka. E pa ništa od toga!
Corto Maltese

#1839 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Corto Maltese »

Banksy wrote:
Corto Maltese wrote:
Ali, kao i sve navedeno, može biti okidač za nešto čemu je teren pripreman duže vrijeme, i za šta su stvoreni uslovi. Grudva koja je pokrenula lavinu. A kada je teren spreman, kada postoji razlog, onda se samo čeka na povod.
Corto, teren nam je preoran granatama... pa bagerom ... pa nikla šikara ...

edit: mislim da si prevelik optimista ...
Nema ovdje daha optimizma, nisam rekao da je nužno da se to i desi. Samo hoću da naglasim da, iako na prvi pogled djeluje kao da vode 10:0, oni koji žele da razvale ovu zemlju imaju jednako težak posao kao i oni koji žele da je održe na okupu. Čak šta više, mislim da razbijači već godinama nisu dali gol, čak više ni centar ne prelaze, jer - može im se. Dobar rezultat i prividnu premoć održavaju zahvaljujući tome što tim integrista zabija otprilike jedan autogol po minuti.
palermo

#1840 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by palermo »

ultima_palabra wrote: Pa dobro, ja se još nadam da ću dočekati da političare biram po ideologiji :)
Pa dobro, mlađi si :D imaš vremena.
palermo

#1841 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by palermo »

Corto Maltese wrote:
Nema ovdje daha optimizma, nisam rekao da je nužno da se to i desi. Samo hoću da naglasim da, iako na prvi pogled djeluje kao da vode 10:0, oni koji žele da razvale ovu zemlju imaju jednako težak posao kao i oni koji žele da je održe na okupu. Čak šta više, mislim da razbijači već godinama nisu dali gol, čak više ni centar ne prelaze, jer - može im se. Dobar rezultat i prividnu premoć održavaju zahvaljujući tome što tim integrista zabija otprilike jedan autogol po minuti.
Dobro ovo Corto piše, i ne mislim da je preveliki optimista.

Ima, po meni jedan problem u ovoj utakmici, a to je da publika izritirana lošom igorm integrista uleti u teren i prekine ovu utakmicu, i započne sasvim neku novu, a ko zna kakva bi pravila tada važila i koji bi igrači imali glavnu ulogu. I ko zna šta bi bilo sa publikom

što smo se dali u metafore :D
Corto Maltese

#1842 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Corto Maltese »

Cosmic wrote:@Corto Maltese

Neće nikad bit spreman ako ga budemo spremali na način kakav ti predlažeš.

Kad igra Njemačka više od pola Bosne navija za istu, što zbog toga što su rat proveli tamo, što zbog kladionice, što zbog nekih svojih razloga, i to je činjenica. Da li to znači da će to sutra biti povod za ujedinjenje BiH i Njemačke? I podvlačim ti, nisam bukvalan nego pragmatičan. Ti nemaš nikakav pa čak niti približan plan kako bi do toga moglo doći, uzdaš se u čuda neka. E pa ništa od toga!
Ne uzdam se u nikakva čuda, niti uopšte tvrdim da će ova zemlja ikada stati na svoje noge. Samo ti objašnjavam kako funkcioniše princip zajedničkih interesa. Kao kvantna fizika, nepredvidivo. Pitao si za samo jedan zajednički interesi, ja sam ti nabrojao tri ili četiri.
Poenta je da se ovo dešava u okviru teme "Željko Komšić". I da se sve vrti oko četiri tačke. U jednu nisam siguran, u ostale tri jesam.
1. Da li će se ova zemlja ikada ujediniti kako treba? Nisam siguran.
2. Ako se ujedini, siguran sam da to može biti samo plod zajedničkih interesa, a ne nečijom pobjedom, konsekventno nečijim porazom.
3. Siguran sam da tih zajedničkih interesa ima dovoljno.
4. Siguran sam da se oni ne nalaze tamo gdje ih Željko Komšić traži, tako da on ne može biti taj ujedinitelj. Polaganje nade u njega je gubitak vremena. Opasan gubitak, i jedan od razloga moje nesigurnosti pod tačkom "1". Za šta ne krivim toliko samog Komšića, koliko njegov klub obožavatelja.
Last edited by Corto Maltese on 10/11/2012 19:47, edited 1 time in total.
Corto Maltese

#1843 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Corto Maltese »

palermo wrote:
Corto Maltese wrote:

Ima, po meni jedan problem u ovoj utakmici, a to je da publika izritirana lošom igorm integrista uleti u teren i prekine ovu utakmicu, i započne sasvim neku novu, a ko zna kakva bi pravila tada važila i koji bi igrači imali glavnu ulogu. I ko zna šta bi bilo sa publikom

Možda ne mislimo na istu igru, ali "Bingo!" Tačno je i da ne znamo kakva bi pravila tada važila, to je uvijek nepredvidivo. Ali rješenje je sigurno u novoj vrsti igri. Ova, sa trčanjem na svaku napucanu Dodikovu loptu, se baš izlizala.
Last edited by Corto Maltese on 10/11/2012 19:46, edited 1 time in total.
vivaldi

#1844 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by vivaldi »

@ Corto

iznenadjujuce dobar :D :thumbup:
palermo

#1845 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by palermo »

Corto Maltese wrote:
Ne uzdam se u nikakva čuda, niti uopšte tvrdim da će ova zemlja ikada stati na svoje noge. Samo ti objašnjavam kako funkcioniše princip zajedničkih interesa. kao kvantna fizika, nepredvidivo. Pitao si za samo jedan zajednički interesi, ja sam ti nabrojao tri ili četiri.
Poenta je da se ovo dešava u okviru teme "Željko Komšić". I da se sve vrti oko četiri tačke. U jednu nisam siguran, u ostale tri jesam.
1. Da li će se ova zemlja ikada ujediniti kako treba? Nisam siguran.
2. Ako se ujedini, siguran sam da to može biti samo plod zajedničkih interesa, a ne nečijom pobjedom, konsekventno nečijim porazom.
3. Siguran sam da tih zajedničkih interesa ima dovoljno.
4. Siguran sam da se oni ne nalaze tamo gdje ih Željko Komšić traži, tako da on ne može biti taj ujedinitelj. Polaganje nade u njega je gubitak vremena. Opasan gubitak, i jedan od razloga moje nesigurnosti pod tačkom "1". Za šta ne krivim toliko samog Komšića, koliko njegov klub obožavatelja.
E, sad, niko ovdje ( ja barem) ne vidim Komšića kao zadnju nadu, ali kao nadu koja će pomjeriti neke stvari i preokrenuti određene procese to da. A život niti počinje niti završava sa Komšićem, ovo bi bilo dovoljno od njega.
Kasnije nek dođe netko ko će uspijete artikulrati minimum zajedničkih interesa.

Uostalom, mislim da svi znamo da je Komšić ovdje više neki manifestni izraz političke volje prilično velikog broja građana BiH, i osnovno je pitanje ko su i kakvi su ideolozi koji će stajati iza.

Ako to ne bude Komšić idemo dalje, i tražimo,nije kraj svijeta a niti Bosne i Hercegovine. Ali bilo bi dobro da bude Komšić.
palermo

#1846 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by palermo »

Corto Maltese wrote:
Možda ne mislimo na istu igru, ali "Bingo!" Tačno je i da ne znamo kakva bi pravila tada važila, to je uvijek nepredvidivo. Ali rješenje je sigurno u novoj vrsti igri. Ova, sa trčanjem na svaku napucanu Dodikovu loptu, se baš izlizala.
Pa ja sam govorio sa stanovišta tima integrista. Frustracija otvara mogućnost raznih novih igara i pravila, nisam siguran da u ovoj situaciji bi nužno nova pravila i igra donijela dobro (generalno,i za sve, mislim).

Al opet, u pravu si,potrebna nam je nova igra......jer ovako očito neće moći dugo.
mikasa

#1847 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by mikasa »

palermo wrote:
Corto Maltese wrote:

a sta ce biti sa sudijama...
palermo

#1848 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by palermo »

mikasa wrote:
Pa pretpostavljam da bi se sudije za neko neodređeno vrijeme povukle sa terena i vijećale šta dalje...
mikasa

#1849 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by mikasa »

palermo wrote:
mikasa wrote:
Pa pretpostavljam da bi se sudije za neko neodređeno vrijeme povukle sa terena i vijećale šta dalje...
Sta povukle... Pobjegli prvi "glavom bez obzira..."
It_is_a_Leclerc

#1850 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by It_is_a_Leclerc »

Željko Komšić ne može biti lider cijele BiH ! I to je tako. Bio bih naročito razočaran u njega ako bi ruku pružio klero-fašističkim štakorima tipa Dodik koji je jučer, da podsjetim fanove SDP-a, ponovio kako jedva čeka da se BiH raspadne. Tražiti prihvatanje od takvih besprizornih mračnjaka znači apsolutno gaženje svih temelje na kojima je Željko Komšić i niz drugih čestitih ljudi koji će biti dio njegove stranke, dobio povjerenje skoro 400.000 ljudi u BiH.
Locked