Ne nego se taj jezik zvao srpsko-hrvatskim i ako hoces bas istinu taj "sarajevski" jezik je bio puno blize srpskom sa obiljem turcizama nego hrvatskom. Acovjek je sasvim sam siguran rekao cisto figurativno Bosanskim misleci najvise da se osjeca najvise tj. 100% Bosancemrimac wrote:Osporio bih argumentaciju da je sasvim OK da ž. Komšić svoj jezik naziva bosanskih, jer je, kaku neki kažu, odrastao na sarajevskom asfaltu. Tad se taj jezik zvao hrvatsko/srpskim, pa bi logičnije da on danas govori hrvatskim, što je bliže i korijenski jeziku na kojem je odrastao nego bosanski.
Željko Komšić: Kad igraju Hrvatska i BiH, navijam za Bosnu!
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#76 Re: jezik od prije rasta
- hrasno38
hehehe ima samo tu jedan problem a to sto je Sanader rekao da se problemi BH Hrvata rjesavaju u Sarajevu i nisam bas siguran da ni on a i Mesic bas zarko ocekuju da ti i takvi kao ti dodjete u Hrvatsku.yole wrote:Pa normalno,a ti dayleeperu caci govori svome to.Ja govorim Hrvatskim,navijam za Hrvatsku,ako bog da zivjeti cu u Hrvatskoj.
-
Teufik iz Los Angelesa
induendo wrote:A zašto ne bi govorio kako si govorio i prije 90 godine?Da ne bude meni a vjerujem i mnogim drugim nerazumljivih izraza kao npr: glasnogovornik,izvanredne vijestiyole wrote:Covjece shvati da bosanski jezik ne postoji,da je bosnjacki ok,al bosanski stvoren od jedne nacije on ne postoji.Ja nikada necu govoriti lahko,mehko,mahrama.Tako se u BiH nikada nije govorilo.(prvi put kad sam to čuo mislio sam nešto se lijepo desilo
),domoljub,priopćenje i sl.Da ne nabrajam dalje.
- hrasno38
E pa to je to, govori onako kako ti se dopada jer su sva tri jezika u BiH ravnopravna i svi ce biti sretni.yole wrote:Moze li kompromis,ja cu govoriti kako se govorilo prije 90-te ali i ti isto.I meni su pojmovi tjumez,mehlem i slicni nepoznati.
-
Teufik iz Los Angelesa
sto se mene tice moze. ja i govorim kao prije 90. mahrama, historija i sl....nisam nikad upotrebljavao.yole wrote:Moze li kompromis,ja cu govoriti kako se govorilo prije 90-te ali i ti isto.I meni su pojmovi tjumez,mehlem i slicni nepoznati.
-
Shoba
Sve je ovo suplja prica. Bosna ce biti tu gdje jeste, kao i u zadnjih 1500 godina. Kojim se god jezikom govorilo, koliko god naroda u njoj zivjelo, nista novo se Bosni nece desiti. Prezivjeli smo Turke, Austrijance, svabe, talijane, prezivjecemo i ovo malo jada od nacionalista.........
-
PITARKA_SA
nije istina.yole wrote:Los Angeles mozda ti tako govoris,al u pravopisu ili u skoli te ispravljaju ako kazes lako,meko.
zavrsila sam i osnovnu i srednju ovdje u Sarajevu,i niko ,nikada me nije ispravio kada sam rekla meko umjesto mehko,vjeruj mi
- DaysleepeR
Moj ćaća nije više živ.yole wrote:Pa normalno,a ti dayleeperu caci govori svome to.Ja govorim Hrvatskim,navijam za Hrvatsku,ako bog da zivjeti cu u Hrvatskoj.
Dalje, tvoje pravo, možda i ja jednom odem da živim u Hrvatsku, nije to nikakvo čudo niti ekskluzivitet Hrvata iz BiH.
Daleko najpopularniji ljudi u Hrvatskoj iz BiH su Tarik Filipović, Edo Maajka i Enis Bešlagić a ne Ivo Miro Jović, Božo Ljubić i Dragan Čović.
Ja barem razumijem i mogu govoriti i bosanskim i srpskim a pogotovo hrvatskim i to mi je samo prednost a nikako mana.
Nema goreg poniženja nego da nešto ne razumiješ.
Da si malo otvorenijih shvatanja i da imaš prijatelje svugdje kao što ja imam i u dijelovima BiH gdje su Hrvati većina, kao i u Hrvatskoj, shvatio bi koliko si ustvari zatucan.
I za čovjeka kojem smetaju ateisti, prilično mi je čudno da pišeš Bog malim slovom.
- hrasno38
Nije istina po zakonu o obrazovanju ne smije te niko ispravljati ako kazes ispravno na bilo kojem od tri jezika. Eto u tome je osnovni problem koji se zove LAZ. Slijepo vjerujete lazima Ive Mire jovica i slicnima njemu koji dodju u sarajevo da samo uzmu dnevnice ili ostete drzavu na bilo koji nacin.yole wrote:Los Angeles mozda ti tako govoris,al u pravopisu ili u skoli te ispravljaju ako kazes lako,meko.
-
Teufik iz Los Angelesa
isto tako.PITARKA_SA wrote:nije istina.yole wrote:Los Angeles mozda ti tako govoris,al u pravopisu ili u skoli te ispravljaju ako kazes lako,meko.
zavrsila sam i osnovnu i srednju ovdje u Sarajevu,i niko ,nikada me nije ispravio kada sam rekla meko umjesto mehko,vjeruj mi
ovdje je pravilno oboje. na tebi je sta ces koristiti.
- manijak1
Ja govorim bosanski ( bošnjački nametni svom ćaćiyole wrote:Pa normalno,a ti dayleeperu caci govori svome to.Ja govorim Hrvatskim,navijam za Hrvatsku,ako bog da zivjeti cu u Hrvatskoj.
Ni u jednom slučaju ne navijam za Srbiju
I zašto je bošnjački jezik OK , dok bosanski je neprihvatljiv ?
P.S . za lako možda ispravljaju
-
Apos
I gdje nađe takvu. Imam jednog poznanika Vehabiju(j... ga onaj koji ga navuče)koji mi kuka da takve nema od Pazarića do Visokog.yole wrote:Pa ja ne lazem,isao sam u skolu,bosnjacku,etnicki cistu bez ijednog profesora Hrvata ili Srbina.A jebote te Ivo Miro Jovic,seljacina obicna.
Da mu preporučim.
- bpsang
Sad bi stvarno volio znati kakva i kolika je razlika u BOSANSKOM ,SRPSKO-HRVATSKOM I HRVATSKO-SRPSKOM JEZIKUTomislav MO wrote:Pa evo moram i ja da kažem da se slažem sa svime što je rekao, kao da sam ja odgovarao na pitanja.mr__bosnjak wrote:BRAVO KOMSICU!!!!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Samo bih za ovo na kraju, da mu se jezik zove bosanski dodao da je to njegovo pravo i da je to ok, samo se nadam da će prihvatiti da velika većina Hrvata za svoj jezik smatra hrvatski.
ZAR NIJE DOVOLJNO TO DA SE SAVIM DOBRO RAZUMIJEMO , NA SVA TRI JEZIKA
HVALA I nadam se da ce tim odvajanjima jednom doci kraj