Jedno od tih velikih pitanja ofskroz jeste i to pitanje pod kolokvijalnim nazivom "Herceg-Bosna", "treci entitet", "federalizacija federacije", "tropodjela BiH", itd. - pa kao veliko pitanje to se uvijek izbjegavalo u postratnom periodu dati odgovor na to, vise se ispipavao teren, bockalo, prckalo, itd., a nikada nije bilo nekog velikog politickog desavanja na tom polju koje bi kao rezultat stvorio nove politicke drzavne/nacionalne okolnosti.
Mnogi procjenjuju da je sada to pitanje doslo na red, i vec se i direktno govorka o srazu dva koncepta, a koji se ogleda u politickom okrsaju "Zeljko Komsic vs. Dragan Covic", "patriotska ljevica vs. hrvatska desnica", "DF vs. HDZ" i kako vec ne, sada u oktobru.
Elem kako ja pripadam ljevici, to je moj tim, za kojeg sam zainteresirana, i koji se u politickom spektru izdefinirao kao nakana ljevice da uspostavi svoje prisustvo, te u konacnici ostvari dominaciju i u hrvatskom glasackom tijelu, jednako tako sam zainteresirana za protivnicki tim, cime ce oni tu braniti te svoje pozicije, i kako zadrzati desnicarsku dominaciju u hrvatskom glasackom tijelu.
Daklem, kako mnogi cesto govore da je Dragan Covic i HDZ cvrst ka stina, da vidimo kako, zasto, koliko, itd. on ima sansi u oktobru. Da li ce poslije 2018. biti treci entitet, ili ce Dragan Covic i HDZ prestati postojati kao faktor koji figurira u BiH jednadzbi.

Uglavnom, doli su to bili ti nekakvi politicki procesi i kretanja, gdje su ustvari Dragan i HDZ gurnuti u tom smjeru, pa oni to sad nesto ko biva rade na tom pitanju. Odozdo iniciraju ovaj sraz, okrsaj, itd.
Prvo sto bih ja tu rekla, mislim da je Covic i HDZ iza kulisa pod pritiskom da funkcionira na takav nacin. Tako smo vidjeli cak i naguravanje sa svojim prirodnim partnerom Bakirom a sto se manifestiralo i javno prilikom nekoliko govora sa govornica proteklu godinu.