Željko Komšić-član Predsjedništva

Post Reply
palermo

#851 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by palermo »

etovidis wrote:

Nadam se da ovo nije ozbiljan komentar. Ako jeste - nacionalizam je gadna stvar.
U Bosni i Hercegovini se uvijek, a sada vise nego ikada, mora 'dubiti na glavi' da se ne poremete medjunacionalni odnosi koji su ionako krajnje osjetljivi. Uzeti sebi za pravo i preglasati cijeli jedan BiH narod je blizu fasizmu, makar su ljudi koji su glasali za Komsica imali dobre namjere, a ja vjerujem da jesu. Za ovo su krivi Komsic i SDP, a najvise Lagumdzija. I ne smije se nikada vise ponoviti, nijednome narodu.

Komentar je ozbiljan potpuno. I sasvim mi ej svejedno kojim ćeš me ti ili bilo tko očima vidjeti.I kako ćeš me okarakterisrau
Ako jedan narod konstatno bira one koji meni ne žele dobro (dokazano) onda je moje legitimno pravo da se borim protiv toga.

I nema ovo nikakve veze ni sa Komšićem ni sa Lgumdžijom niti sa bilokojim od trenutnih političara
Skijaš

#852 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

JohnnyS wrote:Ali je kulminirao Komšićem...
Kako je "kulminiralo" ? Ratovalo se, onda smo imali "samoupravu", pa ne vidim šta je i gdje je ta kulminacija.
I onih par postotaka Hrvata kojima se HDZ gadio su se "galvanizirali" nakon pobjede Komšića. Jako kratkovidno je bilo njegovo postavljanje za Predsjednika, jer ako se u ove 2 godine nešto spektakularno ne promijeni, jedino po čemu će ga pamtit je to da je onu trudnicu pod rotacijom odveo do rodilišta.
Imali smo dva mandata bez štetnog utjecaja HDZ-a u Predsjedništvu.
Skijaš

#853 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

denideni wrote:Koliko ima HDZ toliko ima i SDA i SDS kao i danas SNSD....to je rovovska pozicija nasljedjena iz rata i ratnih propagandi....Gradjani BiH su jasno dali njima podrsku na izborima 1990 i to apsolutnu.Sve ostale stranke su imale 14 % glasova ukupno 1990....Danas imamo torove i narode osjednute strahom jednih od drugih sto jos vise forsiraju mediji i sami politicari nego sto je to u stvarnom zivotu...Uredjenje drzave ne mora uvijek znaciti raspad zemlje jel raspad je nemoguc zbog milion stvari i danas i u buducnosti.
Pa kako izaći iz torova ?
JohnnyS

#854 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by JohnnyS »

Skijaš wrote: Imali smo dva mandata bez štetnog utjecaja HDZ-a u Predsjedništvu.
Vidim, država je znatno napredovala. A umanjenost štetnosti HDZ-a u Predsjedništvu je nadoknađen sa 6 od 8 godina štetnog utjecaja u Vladi i Vijeću Ministara :D

Ne može se reći, Komšić je izabran najlegalnije moguće, netko će reći šupa*ki, ali svejedno, Ustav to dozvoljava. Međutim, nije Ustav uklesan u kamen, može se mijenjati, dapače, trebat će se mijenjati. I pazi što sam ti rekao, na sljedećim izborima će HDZ ostvariti najbolji rezultat u povijesti i vjerujem da će u području gdje je HDZ najjači biti i najveći mogući odziv, dok će u ostalim krajevima biti apatija (a kad vidiš pretumbavanja vlasti, ko bi zamjerio ljudima), tako da kad se bude mijenjao Ustav, pretpostavljam da će se HDZ jako pitati... A tu onda možeš očekivati svašta, od treće izborne jedinice do okrupnjavanja kantona po Draganovim željama... U svakom slučaju, bit će zabavno za pratiti...
Skijaš

#855 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

JohnnyS wrote:
Skijaš wrote: Imali smo dva mandata bez štetnog utjecaja HDZ-a u Predsjedništvu.
Vidim, država je znatno napredovala. A umanjenost štetnosti HDZ-a u Predsjedništvu je nadoknađen sa 6 od 8 godina štetnog utjecaja u Vladi i Vijeću Ministara :D

Ne može se reći, Komšić je izabran najlegalnije moguće, netko će reći šupa*ki, ali svejedno, Ustav to dozvoljava. Međutim, nije Ustav uklesan u kamen, može se mijenjati, dapače, trebat će se mijenjati. I pazi što sam ti rekao, na sljedećim izborima će HDZ ostvariti najbolji rezultat u povijesti i vjerujem da će u području gdje je HDZ najjači biti i najveći mogući odziv, dok će u ostalim krajevima biti apatija (a kad vidiš pretumbavanja vlasti, ko bi zamjerio ljudima), tako da kad se bude mijenjao Ustav, pretpostavljam da će se HDZ jako pitati... A tu onda možeš očekivati svašta, od treće izborne jedinice do okrupnjavanja kantona po Draganovim željama... U svakom slučaju, bit će zabavno za pratiti...
Ustav će se mijenjati prije opštih izbora, ali i ako se to ne desi a HDZ u međuvremenu ojača, šta je najgore što se može desiti ? Formiraće HVO ? A ako će samo nastaviti s traženjem izborne jedinice ili trećeg entiteta, nije o glavu. Neka se Čović drži u okviru sistema i pregovori će biti nastavljeni do besvijesti.
palermo

#856 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by palermo »

JohnnyS wrote:

Pogrešno su to postavke.

Najpogubnija posljedica SDP-ovog sadašnjeg djelovanja je potpuno delitizacija poltike, otklon od ideje da politika može donijeti rješenje, i otvaranje vrata bošnjačkim radikalnim opcijama. Ne zavaravajte se, ovdje pišu ljudi iz raznoraznih razloga i nije forum mjerilo. Iizađeš mešu narod i vidiš i čuješ jedan pritajeni bijes.
I da odmah kažem, nisam ja nužno protiv HDZ-a, ali ovo što je SDP uradio, stvara osjećaj gubitništva kod Bošnjaka, a on dugoročno nikad nije dobar.

Odoh gledati Ronalda
Last edited by palermo on 17/06/2012 21:48, edited 1 time in total.
denideni

#857 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by denideni »

Skijaš wrote:
denideni wrote:Koliko ima HDZ toliko ima i SDA i SDS kao i danas SNSD....to je rovovska pozicija nasljedjena iz rata i ratnih propagandi....Gradjani BiH su jasno dali njima podrsku na izborima 1990 i to apsolutnu.Sve ostale stranke su imale 14 % glasova ukupno 1990....Danas imamo torove i narode osjednute strahom jednih od drugih sto jos vise forsiraju mediji i sami politicari nego sto je to u stvarnom zivotu...Uredjenje drzave ne mora uvijek znaciti raspad zemlje jel raspad je nemoguc zbog milion stvari i danas i u buducnosti.
Pa kako izaći iz torova ?
Pa ljudi su izasli iz torova u svakodnevnom zivotu jos davno i to poslije onakvog prljavog rata.Kad kazem svakodnevni mislim na sport zajednicke lige,saradnja na fakultetima i medicinskim centrima npr. Tuzla-Banja Luka,uvezanost trgovine,zajednicka moneta i jos hiljadu stvari...Mene najvise nervira kada bosanski Srbi i Hrvati prepustaju Bosnjacima exkluzivitet na BOSNU I HERCEGOVINU...Pa budalo ovo je i tvoja zemlja,idi na utakmicu navijaj za BiH ponesi zastavu,hebote i ratovi i sve,proslo 20 godina.Kada se to desi onaj nece vise pjevati pjesme o ABIH na utakmici i negirati tvoj identitet i tvoje pretke koji su dali krv za ovu zemlju vijekovima,jednostavno nece moci....Do kada ce ovo ludilo na politickoj sceni BiH trajati i da li ce BiH ostati "zemlja mrznje" ne znam,jednostavno ne vidim politicke partije koje imaju ikakve vizije za dobrobit svojih gradjana.
JohnnyS

#858 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by JohnnyS »

palermo wrote: Odoh gledati Ronalda
Samo da primjetim da je ovo najjače prvenstvo koje gledam, dakle od Italije 90 :D

Ma taj bijes koji spominješ, od toga će najviše profitirati sve nacionalističke stranke osim SDP-a. Nitko sretniji od mene ne bi bio da je ponuđena jedna lijeva stranka među Hrvatima (molim, ne spominjite mi SDP, jer ta stranka je bliža definiciji jednonacionalne stranke s par ukrasa nego multinacionalnoj stranci), ja za ove lopove koji jeftinom pričom o ugroženosti varaju narod, a grade sebi vile, ne mislim glasati, NS je smiješna na području Hercegovine, nema druge nego kad izbori budu da odem negdje na godišnji... :D
Skijaš

#859 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

denideni wrote:....Do kada ce ovo ludilo na politickoj sceni BiH trajati i da li ce BiH ostati "zemlja mrznje" ne znam,jednostavno ne vidim politicke partije koje imaju ikakve vizije za dobrobit svojih gradjana.
Ne znamo kome će dati krv koju doniramo svaka tri mjeseca, kako se zove taj čovjek, to dijete ili ta žena, voli li kupus, jagode ni odakle je. Ali to i nije bitno. Bitna je naša želja da damo svoj doprinos, da se borimo protiv mržnje, da se borimo za ljepše i mirnije živote onih koji to nisu u stanju. To nam treba biti motivacija i tad više nije pitanje izbora hoćemo li podržati suživot i toleranciju, jer drugog izbora jednostavno nemamo.
denideni

#860 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by denideni »

Skijaš wrote:
denideni wrote:....Do kada ce ovo ludilo na politickoj sceni BiH trajati i da li ce BiH ostati "zemlja mrznje" ne znam,jednostavno ne vidim politicke partije koje imaju ikakve vizije za dobrobit svojih gradjana.
Ne znamo kome će dati krv koju doniramo svaka tri mjeseca, kako se zove taj čovjek, to dijete ili ta žena, voli li kupus, jagode ni kako se zove. Ali to i nije bitno. Bitna je naša želja da damo svoj doprinos, da se borimo protiv mržnje, da se borimo za ljepše i mirnije živote onih koji to nisu u stanju. To nam treba biti motivacija i tad više nije pitanje izbora hoćemo li podržati suživot i toleranciju, jer drugog izbora jednostavno nemamo.
Te univerzalne ljudske vrijednosti su na srecu prezivjele i pored svih strahota.Moja porodica, bliski prijatelji tako i zivimo od Banja Luke,Sarajeva,Tuzle,Doboja,Mostara do FB-uka.Taj neki paralelni svijet koji se odupire ovom zlu koje nas je snaslo daje mi nadu...Ne znam mozda neki socijalni bunt pokrene stvari jer ovo je totalno ropstvo radnicke klase i krah morala u kojem gradjani danas zive.
Akibh

#861 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Akibh »

Skijaš wrote:
...Ali sa stetnim utjecajem Komsica..Odnosno neutjecajem
Ustvari, je li ovaj Komsic jos ziv?

Pa ko ce ovog ublehasa podrzat ikad vise
etovidis

#862 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by etovidis »

Akibh wrote:
Skijaš wrote:

Komsicu treba priznati da je posteniji od prosjeka politicara u BiH i to je otprilike sve. On je eventualno za opcinski nivo; sjeca li se jos neko sastanka lidera tri drzave na Jahorini i kako se Komsic doimao pored Tadica i Josipovica? I sta je ta osoba zapravo uradila u svome 'legitimnom' mandatu, konkretno?
Sve to se i moze progutati jer je vecina politicara nesposobna, ali remecenje medjunacionalnih odnosa preglasavanjem Hrvata u Predsjednistvu; to je s pozicije interesa Bosne i Hercegovine suludo.
volta dzontra

#863 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by volta dzontra »

etovidis wrote:
Akibh wrote:
Skijaš wrote:

Komsicu treba priznati da je posteniji od prosjeka politicara u BiH i to je otprilike sve. On je eventualno za opcinski nivo; sjeca li se jos neko sastanka lidera tri drzave na Jahorini i kako se Komsic doimao pored Tadica i Josipovica? I sta je ta osoba zapravo uradila u svome 'legitimnom' mandatu, konkretno?
Sve to se i moze progutati jer je vecina politicara nesposobna, ali remecenje medjunacionalnih odnosa preglasavanjem Hrvata u Predsjednistvu; to je s pozicije interesa Bosne i Hercegovine suludo.
Komšić je naivno i neželjeno ponio ogroman teret na svojim leđima. Ja ne mogu shvatiti da bi razumno biće željelo postati predmet manipulacije "političke većine" nad "političkom manjinom"....
Nije Komšo taj lik...
Objašnjenja tipa bolji je od IMJ, pošten je, patriota, "ljiljan" su vrlo ograničena....
On nije čovjek bez političkog legitimiteta....osvojiti 300 000 glasova uglavnom Bošnjaka je respektabilno....
Ali nikome a posebno njemu se ne čini usluga praviti njegov identitet oko pojma "predstavnika Hrvata" ili braniti tu poziciju.
On Hrvatima (ogromnoj većini) ne predstavlja ništa.
Hrvatskim političkim elitama (ružnog pojma) je poslužio da personificira ustavnu neravnopravnost i lakše priča svoju priču...pao im je ko šljiva u govno i realno je to jedina njegova simbolička vrijednost...

Džaba vam je šminkati. Nije cijela stvarnost i javno mnijenje ono što vi mislite u Sarajevu da jest...
Zaje.bali ste poštena čovjeka...uvalili ga u podvalu.....s vremenom će on biti svjesniji šta pojam "Komšić" znači svima osim bošnjačkim političarima i bošnjačkim glasačima....
Nek bude sretan ako se po njemu ne kreira neki novi politološki pojam i po tomu ostavi traga u povijesti kao "Gerrymandering " i sl...
Skijaš

#864 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

etovidis wrote:
Akibh wrote:
Skijaš wrote:

HDZ je na ratnoj stazi već dvije decenije i izbor Komšića nije uzrokovao radikalizam te političke opcije. Herceg Bosna a onda i Samouprava su se desili puno prije Komšića. Mislim da je njegov izbor pomogao da se na relaciji Zapadna Hercegovina - Sarajevo kroz ova dva mandata otvori neke kanale komunikacije, to nam je pomoglo da danas u zapadnoj Hercegovini bude puno manje onih koji bi dizali bunu a puno više onih koji su svjesni da je prošlo vrijeme jednostranih poteza.
volta dzontra

#865 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by volta dzontra »

"Skijaš"

HDZ je na ratnoj stazi već dvije decenije i izbor Komšića nije uzrokovao radikalizam te političke opcije.
Zanimljivo je kako "hrvatskoj političkoj sceni" odričeš ikakvu mogućnost razvoja, korekcije, promjena kursa, adaptacije.
Svjesno ili nesvjesno produbljuješ sarajevski "šovinistički mit" o nekoj političkoj "cosa nostri" u Zapadnoj Hercegovini koja ustaje i liježe s mišlju kako zakopati Bosnu i Hercegovinu
Herceg Bosna a onda i Samouprava su se desili puno prije Komšića.

Oba pojma imaju svoje povijesne kontekste. "Hrvatska Samouprava" je nastala u vrijeme nametnute i nedemokratske intervencije u Ustav i Izborni zakon o kojemu si već napisao 300 postova kako ga treba mijenjati....

Mislim da je njegov izbor pomogao da se na relaciji Zapadna Hercegovina - Sarajevo kroz ova dva mandata otvori neke kanale komunikacije, to nam je pomoglo da danas u zapadnoj Hercegovini bude puno manje onih koji bi dizali bunu a puno više onih koji su svjesni da je prošlo vrijeme jednostranih poteza.
Ako je HDZ na "ratnoj stazi već dvije decenije" onda unutar jednog posta pobiješ svoju gornju tvrdnju.
Ako je HDZ BIH konstatno jak i sada ojačava zahvaljujući nezrelim platformaškim zajebancijama. Ako je " danas u zapadnoj Hercegovini bude puno manje onih koji bi dizali bunu" kako je onda "HDZ je na ratnoj stazi već dvije decenije"

Vi jednostavno ne možete razdvojiti pojmove koji su normalni u višenacionalnim državama. Zahtjevi za većom političkim autonomijom, zahtjevi za ograničavanje preljevanja glasova "etničke većine" i politički izbor "etničke manjine", zahtjevi za reprezentativnost gornjih domova parlamenta u višenacionalnim državama nisu više nikakva "ratna staza"...
HDZ je hrpa glupana koji imaju podršku koju nezaslužuju....ali kad se pređe granica koju je Zlatko prešao s Platformom (da je prešao ja ću ti navesti izjave 50 Bošnjaka) HDZ postaje nebitan osim u smislu da izvlači ogromnu političku korist iz takvog stanja koju će vjerojatno opet zloupotrijebiti

Vi jednostavno ne kužite koliko je Ćoviću nezasluženo dobro i to zahvaljujući baš političkim predrasudama koje je FTV utuvila u glavu bošnjačkim biračima
laneni10

#866 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by laneni10 »

StupskaBitanga wrote:E imamo po prvi put od 95. u Predsjedništvu čovjeka koji ne pripada niti jednoj stranačkoj opciji
SDP itekako gubi ŽK odlaskom i trebale bi se početi preispitivati odnosi u ovojj stranci koja sve više liči na prčvarnicu Zlaja-Ivanišević-Hadžić
Koji ne pripada nikome, ali sa druge strane i ne vrijedi mnogo..
Skijaš

#867 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:Zanimljivo je kako "hrvatskoj političkoj sceni" odričeš ikakvu mogućnost razvoja, korekcije, promjena kursa, adaptacije. Svjesno ili nesvjesno produbljuješ sarajevski "šovinistički mit" o nekoj političkoj "cosa nostri" u Zapadnoj Hercegovini koja ustaje i liježe s mišlju kako zakopati Bosnu i Hercegovinu

Pa HDZ ne pokazuje da je odstupio s te ratne staze. Svaki oblik podrške državi je iznuđen na ovaj ili onaj način. Ja bih bio sretan da se HDZ takmiči sa Sarajevom u tom ko će više podržati multietničku državu bez etničkih podjela i to mogućnost ne isključujem. Samo konstatujem da se to još nije desilo, da do evolucije HDZ-a nije došlo te da za štetno djelovanje HDZ-a ne treba kriviti Sarajevo. A da je evolucija moguća, jeste.
Oba pojma imaju svoje povijesne kontekste. "Hrvatska Samouprava" je nastala u vrijeme nametnute i nedemokratske intervencije u Ustav i Izborni zakon o kojemu si već napisao 300 postova kako ga treba mijenjati....
Da. Samo kažem da su se vremena promjenila i izbor Komšića je pomogao u tom. Mislim da kad bi Sarajevo bilo popustljivije prema HDZ-u nego što jeste, da bi na jugu zemlje već imali treći pokušaj pobune.
Ako je HDZ na "ratnoj stazi već dvije decenije" onda unutar jednog posta pobiješ svoju gornju tvrdnju.
Ako je HDZ BIH konstatno jak i sada ojačava zahvaljujući nezrelim platformaškim zajebancijama. Ako je " danas u zapadnoj Hercegovini bude puno manje onih koji bi dizali bunu" kako je onda "HDZ je na ratnoj stazi već dvije decenije"
Pa to što ne smiju izazvati sukobe ne znači da sarađuju u vezi sa drugim pitanjima. Da je tokom prošlogodišnjeg formiranja entitetske vlasti u zgradi Predsjedništva bio Ivo Miro Jović, možda bi on slijedio Jelavićev primjer. Ali nije i stvar se ipak uspjelo sagledati u kontekstu. To je pozitivno.
Vi jednostavno ne možete razdvojiti pojmove koji su normalni u višenacionalnim državama. Zahtjevi za većom političkim autonomijom, zahtjevi za ograničavanje preljevanja glasova "etničke većine" i politički izbor "etničke manjine", zahtjevi za reprezentativnost gornjih domova parlamenta u višenacionalnim državama nisu više nikakva "ratna staza"...
Spominjanje stolnog i Trećeg (u raznim formama), jeste. Za to o čemu ti govoriš imamo posebnu temu na forumu i podršku Sarajeva. Ne može se HDZ predstaviti kao ekipu dobronamjernih koji kao samo žele zaštitu od preglasavanja jer to nije slučaj, oni zaštitu od preglasavanja zloupotrebljavaju za forsiranje štetnih rješenja poput etničkih izbornih jedinica i svojatanja teritorije.
HDZ je hrpa glupana koji imaju podršku koju nezaslužuju....ali kad se pređe granica koju je Zlatko prešao s Platformom (da je prešao ja ću ti navesti izjave 50 Bošnjaka) HDZ postaje nebitan osim u smislu da izvlači ogromnu političku korist iz takvog stanja koju će vjerojatno opet zloupotrijebiti
Neka zloupotrijebi. Ali tetošiti HDZ insistiranjem na tom da u vlast ne mogu multietničke stranke, sigurno nije put ka stabilizaciji. A o tom se ovdje radilo, o tezi da samo jedna stranka može predstavljati čitav jedan narod.
Vi jednostavno ne kužite koliko je Ćoviću nezasluženo dobro i to zahvaljujući baš političkim predrasudama koje je FTV utuvila u glavu bošnjačkim biračima
Kako rekoh, podilaženje nije alternativa. Ne može se čitavo društvo staviti u zamrzivač dok čekamo tu pozitivnu evoluciju HDZ-a iz stranke koja živi od podjela u stranku koja će se vezati za Bosnu i Hercegovinu.
volta dzontra

#868 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by volta dzontra »

Pa HDZ ne pokazuje da je odstupio s te ratne staze. Svaki oblik podrške državi je iznuđen na ovaj ili onaj način. Ja bih bio sretan da se HDZ takmiči sa Sarajevom u tom ko će više podržati multietničku državu bez etničkih podjela i to mogućnost ne isključujem. Samo konstatujem da se to još nije desilo, da do evolucije HDZ-a nije došlo te da za štetno djelovanje HDZ-a ne treba kriviti Sarajevo. A da je evolucija moguća, jeste.
Nemoj miješati "podršku državi" s "podrškom vidjenju države iz bošnjačke perspektive".
Pojam multietničnosti države si suzio na pokušaj oživljavanja društvenih i političkih obrazaca iz osamdesetih u SR BIH.
Inzistiranje da je multietničnost moguće obnoviti samo na takav način da se oživi obrazac "Branko-Hamdija-Milanko" je utopizam.
Etničke podjela su realnost i povijesna konstanta. Pitanje spašavanja multietničkog društva je pitanje civiliziranja etničkih politika do razine prihvatljive nekom civiliziranom europskom društvu, a ne ideološko-totalitarna kontrola etničnosti kroz neku partijsku Centralu ili neki maharadžanski OHR koji ispunjava želje

Da. Samo kažem da su se vremena promjenila i izbor Komšića je pomogao u tom. Mislim da kad bi Sarajevo bilo popustljivije prema HDZ-u nego što jeste, da bi na jugu zemlje već imali treći pokušaj pobune.
Izbor Komišća je demaskirao neuspješnu multietničku politiku SDP-a i nije dao nikakav doprinos poboljšanju i relaksiranju političkih odnosa. Da jest ne bi se Komšić politički vrtio u općini Novo Sarajevo.

Pa to što ne smiju izazvati sukobe ne znači da sarađuju u vezi sa drugim pitanjima. Da je tokom prošlogodišnjeg formiranja entitetske vlasti u zgradi Predsjedništva bio Ivo Miro Jović, možda bi on slijedio Jelavićev primjer. Ali nije i stvar se ipak uspjelo sagledati u kontekstu. To je pozitivno.
Budalasto je ne vidjeti da unutar hrvatske političke scene nitko ne poziva na bilo kakav oblik nasilja. Hrvatima u BIH ne treba nikakvo nasilje. Ustavno-prava pozicija Hrvata će se riješiti unutar BIH ili u procesu pristupanja EU.
Da će se riješiti smiješnim esdepeističnim multikulti muljažama i prodavanju muda pod bubrege EU sigurno neće...
Svaki EU model rješavanja političkih prava u višenacionalnim državama Hrvatima paše u 5 deka....(Bošnjacima i Srbima manje....)

Spominjanje stolnog i Trećeg (u raznim formama), jeste. Za to o čemu ti govoriš imamo posebnu temu na forumu i podršku Sarajeva. Ne može se HDZ predstaviti kao ekipu dobronamjernih koji kao samo žele zaštitu od preglasavanja jer to nije slučaj, oni zaštitu od preglasavanja zloupotrebljavaju za forsiranje štetnih rješenja poput etničkih izbornih jedinica i svojatanje teritorije.
U svakoj višenacionalnoj državi koriste se granice izbornih jedinica da bi osigurale etničku reprezentativnost u segmentima javnih politika gdje je ona potrebna. Samo je u Sarajevu i na FPN to neki taboo.
Uvažavanje etničkih kriterija pri pravljenju izbornih jedinica je općeprihvaćen model u politologiji a ne neka iznimka.
Ako državu treba regionalizirati šta ako se dogodi da su Hrvati u nekoj od tih regija etnička većina??? Jel to Treći entitet ili šta već?
Kako opravdavaš kriterij regionalizacije "regionalizirajmo tako samo da su Hrvati svugdje etnička manjina" koji dominira u sarajevskim političko-akademskim krugovima....i samo u njima!!!
Neka zloupotrijebi. Ali tetošiti HDZ insistiranjem na tom da u vlast ne mogu multietničke stranke, sigurno nije put ka stabilizaciji. A o tom se ovdje radilo, o tezi da samo jedna stranka može predstavljati čitav jedan narod.

Nema stvarnih multietničkih stranaka, tj. Izborni zakon po kojemu je moguće s 2% hrvatskih glasova osvajati trećine u Domovima Naroda omogućava SDP-u da glumi multietničku stranku dok skuplja glasove selamima, iftarima i donacijama reisu Ceriću

Kako rekoh, podilaženje nije alternativa. Ne može se čitavo društvo staviti u zamrzivač dok čekamo tu pozitivnu evoluciju HDZ-a iz stranke koja živi od podjela u stranku koja će se vezati za Bosnu i Hercegovinu.
Mi smo u zamrzivaču dijelom zbog toga što bošnjačke stranke stalno žele iskoristiti rupe u Izbornom zakonu da formiraju vlast s građanskom većinom koje je eto sasvim slučajno sastavljena iz većine bošnjačkih glasača....
( kažem dijelom jer ponašanja mnogih aktera na HR i SRB su drugi dio problema)
Federalna vlast je formirana tako da je Inzko uzeo plajvaz i napisao smijuriju od naloga i nestao s političke scene nakon tog naloga. Da bi se izbjegao takav "pravni kupus" sad se i priča o rješavanju "hrvatskog pitanja".
Ti misliš da se o tomu priča jer je Zlatko došao tobe...šta li!!!
Državna vlast se nije uspjela formirati nekim novim Valentinovim kupusom pa se sad sve "rekonstruiše"....
Skijaš

#869 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

Vrtimo se u krug. Reforme kojim se eliminiše rupe u izbornom zakonu jesu moguće i donekle su usaglašene, ali ne smiju voditi etnoteritorijalizaciji. Onaj kome to nije dovoljno, njegov stav prestaje biti bitan i nema pravo da se ljuti zbog Komšića. Jer zaista, kakva je to logika da tražimo pravedniji model u slučaju izbora članova Predsjedništva, a od Sarajeva očekujemo da se pomiri s nepravdom etnoteritorijalizacije ? Tebi pravda a njih ko .ebe. Ne kažeš to tim riječima ali tako ispada jer ako ti mogućnost preglasavanja nije "realnost i povijesna konstanta" a etnička podjela jeste, imaš problem.
volta dzontra

#870 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:Vrtimo se u krug. Reforme kojim se eliminiše rupe u izbornom zakonu jesu moguće i donekle su usaglašene, ali ne smiju voditi etnoteritorijalizaciji. Onaj kome to nije dovoljno, njegov stav prestaje biti bitan i nema pravo da se ljuti zbog Komšića. Jer zaista, kakva je to logika da tražimo pravedniji model u slučaju izbora članova Predsjedništva, a od Sarajeva očekujemo da se pomiri s nepravdom etnoteritorijalizacije ? Tebi pravda a njih ko .ebe. Ne kažeš to tim riječima ali tako ispada jer ako ti mogućnost preglasavanja nije "realnost i povijesna konstanta" a etnička podjela jeste, imaš problem.
Ja sam protiv etničke podjele pod njom podrazumijevaš neku "Hrvatsku Republiku Srpsku" unutar FBIH koja će biti definirana kao neki ekskluzivno hrvatski teritorij. Osobno bih se borio protiv bilo kakve politike koja bi bilo kojeg građanina BIH dovela u neravnopravnu poziciju zbog njegove etničke pripadnosti.
A vi sami sebi odgovarajte na pitanje zašto bošnjački političari šute ko p... na temu šta je platformaški cirkus napravio u međunarodnoj percepciji SDP "multietničnosti" kakvu ti zastupaš. Jedino je Fahro bio iskren u jednom intervjuu

Evo ti pitanje!
Ako dođe do preustroja FBIH je li tebi problem da u jednoj od tih "jedinica" Hrvati budu etnička većina???

Da i preglasavanje je "realnost i povijesna konstanta". Uglavnom završi kad se preglasavani skupi na jednom dijelu države......ili kad onaj koji preglasava mora ispuniti neke političke standarde....
palermo

#871 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by palermo »

volta dzontra wrote: Ako dođe do preustroja FBIH je li tebi problem da u jednoj od tih "jedinica" Hrvati budu etnička većina???
:D pa naravno da nije, ako to obuhvata područje od Livna do Žovnice :D .

Uvijek iskrsne pitanje Mostara, kao nerješivog problema.. Suviše je značajan i za jedne i za druge. I nisam siguran (najblaže rečeno) da unutar sadašnje paradigme kojom se rješavaju pitanje je uopšte moguće to riješiti. Što je sasvim i logično, jer pitanje Mostara određuje i koje od dva viđenja budućnosti BiH pobjeđuje.

Sad ćeš ti meni reći da simplificiram stvari......ne vjerujem da jesam.
Skijaš

#872 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:Ako dođe do preustroja FBIH je li tebi problem da u jednoj od tih "jedinica" Hrvati budu etnička većina???
To nikom ne bi trebalo da bude problem, ali pri definisanju granica maksimalan trud treba biti uložen na obeshrabrivanju negativnih tumačenja takve decentralizacije. Ne može se u okviru te jedinice u kojoj su Hrvati brojniji kao slučajno naći područja koja su nekoć bila zacrtana kao dio Herceg Bosne.
volta dzontra

#873 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by volta dzontra »

palermo wrote:
volta dzontra wrote: Ako dođe do preustroja FBIH je li tebi problem da u jednoj od tih "jedinica" Hrvati budu etnička većina???
:D pa naravno da nije, ako to obuhvata područje od Livna do Žovnice :D .

Uvijek iskrsne pitanje Mostara, kao nerješivog problema.. Suviše je značajan i za jedne i za druge. I nisam siguran (najblaže rečeno) da unutar sadašnje paradigme kojom se rješavaju pitanje je uopšte moguće to riješiti. Što je sasvim i logično, jer pitanje Mostara određuje i koje od dva viđenja budućnosti BiH pobjeđuje.

Sad ćeš ti meni reći da simplificiram stvari......ne vjerujem da jesam.
Možda bude od Livna do Žovnice! Možda bude do "Hita"! Možda trajna politička kriza zvana "rahat patnja" završi trajnom teritorijalizacijom pa ne bude više nijedne etnički mješovite općine u BIH pa se više neće trebati pričati o bilo kakvim rješenjima. Nametat će se sama od sebe.....

Što se tiče Mostara ja sam ti davno rekao na nekoj temi da je meni prihvatljivo svako rješenje koje zastupa većina mostarskih Bošnjaka. Rješenje u kojemu bi mostarski Hrvati s nekom /nedokazanom/ etničkom većinom nametali bilo što mostarskim Bošnjacima mi "smrdi"
palermo

#874 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by palermo »

volta dzontra wrote:
Što se tiče Mostara ja sam ti davno rekao na nekoj temi da je meni prihvatljivo svako rješenje koje zastupa većina mostarskih Bošnjaka. Rješenje u kojemu bi mostarski Hrvati s nekom /nedokazanom/ etničkom većinom nametali bilo što mostarskim Bošnjacima mi "smrdi"
Naravno, hegelijanski rečeno, bit će šta mora biti.

Ma vjerujem ja tebi kad kažeš da ti je sve prihvatljivo, i meni je sasvim prihvatljiva hrvatska većina u Mostaru, ako se Mostar ne posmatra kao izdvojena cjelina. Dakle, Mostar kao centar Hrecgovine (i istočne i zapadne, i doline Nretve) ili Mostar kao centar neke široke regije, koja obuhvata i dio serdnjebosanskog kantona, reimo Bugojno, Gonji vakuf, donji vakuf, i da dalje ne lupam.......
.i zapravo kada ogoliš ove činjenice opet dolazimo do suštinskog probelma, Mostar kao dio etnoteritorijalizacije ( čak i da postoji dom naroda u gradskoj skupštini) ili Mostar kao integrirajući faktor u BiH.......i iako ni meni ni tebi ne smeta ništa, opet smo na različitim stranama....
volta dzontra

#875 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by volta dzontra »

palermo wrote:
volta dzontra wrote:
Naravno, hegelijanski rečeno, bit će šta mora biti.

Ma vjerujem ja tebi kad kažeš da ti je sve prihvatljivo, i meni je sasvim prihvatljiva hrvatska većina u Mostaru, ako se Mostar ne posmatra kao izdvojena cjelina. Dakle, Mostar kao centar Hrecgovine (i istočne i zapadne, i doline Nretve) ili Mostar kao centar neke široke regije, koja obuhvata i dio serdnjebosanskog kantona, reimo Bugojno, Gonji vakuf, donji vakuf, i da dalje ne lupam.......
.i zapravo kada ogoliš ove činjenice opet dolazimo do suštinskog probelma, Mostar kao dio etnoteritorijalizacije ( čak i da postoji dom naroda u gradskoj skupštini) ili Mostar kao integrirajući faktor u BiH.......i iako ni meni ni tebi ne smeta ništa, opet smo na različitim stranama....
Može li ovako??? Mostar u kojemu su primijenjeni recipročni modeli koje Hrvati imaju kao zaštitu nacionalnog interesa na razini FBIH???

Hoćeš reći meni je problem FBIH jer su u njoj Bošnjaci većina a tebi je problem bilo kakva administrativna jedinica ispod FBIH u kojoj su Hrvati većina!

da se spustimo s hegelijanskog
Post Reply