Željko Komšić-član Predsjedništva
- webby-x
#726 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Željko je mogao tražiti izmjenu toga davno.
Mislim da je netko iz SBiH to tražio prije nekoliko godina.
Dakle, ništa novo. Željko opet u prazno.
Mislim da je netko iz SBiH to tražio prije nekoliko godina.
Dakle, ništa novo. Željko opet u prazno.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#727 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
a ti bi koliko vidim svrsio od srece da im je smanjena plata. Da se ustede u budzetu prelome preko onih koji najmnaje imaju. Ljudi sa srednjom strucnom spremom u dryavnim institucijama imaju plate ispod svih prosjeka, od kantonalnog do drzavnog a plate zvanicnika i parlamentaraca su skoro 10 x vece od njihovih a prosjek u Evropi je 1 : 2,5 ili 3. Medjutim kod mase forumasa se u samim rijecima osjeti zavist prema ljudima koji rade u drzavnim institucijama. Pa i to mora neko raditi a ne mogu svi koji bi zeljeli.Bodkin wrote:pa jebem ti majku ne mogu da vjerujem. znaci umjesto bilo kakvih usteda on je uspio postici da nema nikakvih usteda do izmjene tog clanaBanksy wrote:Nass wrote:
Nadam se da je nesto iz ovoga naucio.
Malo mi ga je zao, jer mislim da nije uopce los covjek, i jos uvijek mi nije jasno zasto se ovako ponasa, nek se hitno presabere i izbaci sve ono sto ga skrece u nerazumne pravce.
![]()
![]()
![]()
Nema potrebe da ga žališ,
šta više ...![]()
''Da bih glasao za ovakav proračun ja očekujem da bude promijenjen ovaj član Ustava
ili da se članovi Predsjedništva slože da se plaće ne smanjuju nikome dok se ne promjeni ovaj član Ustava”,
rekao je Komšić prošlog tjedna.
dijaliza wrote:
U odnosu na Nacrt koji je dostavilo Vijeća ministara BiH, usvojene su sljedeće izmjene budžeta za 2012.,
koje su sastavni dio Prijedloga zakona o budžetu koji će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH:
1. Do izmjene člana 9. stav 2. Ustava BiH neće biti smanjenja plaća zaposlenim u institucijama BiH.
2. U budžetskoj 2012. godini neće biti prijema novih zaposlenika u državnim institucijama BiH.
![]()
ko hoce da se kladi da u ovom mandatu nece doci do izmjene tog famoznog clana...ispade da je on sada i to malo drzavnih sluzbenika spasio od smanjenja plata...
-
Bodkin
#728 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
.
Last edited by Bodkin on 27/04/2012 23:31, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#729 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
ti si svrsio zato sto nije smanjena? ja bih svrsio od srece da se postigne bilo kakva usteda. pola svijeta stedi a mi samo trosimo. reci mi samo pozitivnu stvar od ovog odlaganja ustede. znaci bolje je nikako ne ustediti nego malo utediti?hrasno38 wrote:
a ti bi koliko vidim svrsio od srece da im je smanjena plata. Da se ustede u budzetu prelome preko onih koji najmnaje imaju. Ljudi sa srednjom strucnom spremom u dryavnim institucijama imaju plate ispod svih prosjeka, od kantonalnog do drzavnog a plate zvanicnika i parlamentaraca su skoro 10 x vece od njihovih a prosjek u Evropi je 1 : 2,5 ili 3. Medjutim kod mase forumasa se u samim rijecima osjeti zavist prema ljudima koji rade u drzavnim institucijama. Pa i to mora neko raditi a ne mogu svi koji bi zeljeli.
druga stvar, ne da ne osjecam zavist( ovo kod mase forumasa nakon ovakvog posta implicira da ja kao zavidim timm parazitima ove drzave) nego nikad ne bih radio bar 80% poslova u drzavnoj sluzbi. a na boldirano se mogu samo nasmijati. i da, niko u drzavnnoj sluzbi ne zaradjuje ispod prosjeka
-
osrbih_do_groba
#730 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
E jebi ga. Informisi se prvo.Bodkin wrote: druga stvar, ne da ne osjecam zavist( ovo kod mase forumasa nakon ovakvog posta implicira da ja kao zavidim timm parazitima ove drzave) nego nikad ne bih radio bar 80% poslova u drzavnoj sluzbi. a na boldirano se mogu samo nasmijati. i da, niko u drzavnnoj sluzbi ne zaradjuje ispod prosjeka
Evo npr, prosjecna placa u BiH u 2010. godini je bila 798 KM ( FBiH 804 KM ) a u 2011. godine 816 KM ( u F BiH 820 KM )( Agencija za statistiku BiH i ista za FBiH ).
U istom tom periodu, placa policajca bila oko 650 KM, obicnog vojnika jos manja, negdje oko 620 KM.
Plate ljudima sa SSS ( sekretarica, domar, ekonom i sl ) jos manje, negdje oko 600 KM, a cistacica oko 530 KM.
Ove podatke stvarsno nije tesko naci i provjeriti, al jok treba uzviknuti : nema niko platu ispod prosjeka.
-
Bodkin
#731 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
prvo daj mi link za policajca koji ima 650km. drugo, mislis da sss treba imati vece plate? mislis li da u privatnom sektoru imaju vece i mislis li da drzavni sektor treba imati vece plate od privatnog?osrbih_do_groba wrote:E jebi ga. Informisi se prvo.Bodkin wrote: druga stvar, ne da ne osjecam zavist( ovo kod mase forumasa nakon ovakvog posta implicira da ja kao zavidim timm parazitima ove drzave) nego nikad ne bih radio bar 80% poslova u drzavnoj sluzbi. a na boldirano se mogu samo nasmijati. i da, niko u drzavnnoj sluzbi ne zaradjuje ispod prosjeka
Evo npr, prosjecna placa u BiH u 2010. godini je bila 798 KM ( FBiH 804 KM ) a u 2011. godine 816 KM ( u F BiH 820 KM )( Agencija za statistiku BiH i ista za FBiH ).
U istom tom periodu, placa policajca bila oko 650 KM, obicnog vojnika jos manja, negdje oko 620 KM.
Plate ljudima sa SSS ( sekretarica, domar, ekonom i sl ) jos manje, negdje oko 600 KM, a cistacica oko 530 KM.
Ove podatke stvarsno nije tesko naci i provjeriti, al jok treba uzviknuti : nema niko platu ispod prosjeka.
- hrasno38
#732 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Drugi put kad budes htio da se pravis pametan onda se dooooobro informisi ili se radije poklopi usima i suti. Ovo sto ti je napisao @osrbih_do_groba je tacno 1000% a ja nisam rekao da ne treba stediti nego da ne treba da tu stednju provode oni koji imaju najmanje a ovi koji se kupaju u markama ne budu dohvaceni. u savkoj drzavi na svijetu postoje ljudi koji rade u drzavnoj sluzbi i oni nisu paraziti nego oni koji rade jedan od mnogobrojnih poslova i placaju ovoj drzavi sve ono sto treba da se placa. Samim svojim odgovorom i rijecju "paraziti" si potvrdio uparvo ono sto sam ti i napisao. Nista manji ili veci parazit nisi niti sam u slucaju da si stekao dovoljno godina (za pamet nisam siguran) da bi zasnovao radni odnos.Bodkin wrote:ti si svrsio zato sto nije smanjena? ja bih svrsio od srece da se postigne bilo kakva usteda. pola svijeta stedi a mi samo trosimo. reci mi samo pozitivnu stvar od ovog odlaganja ustede. znaci bolje je nikako ne ustediti nego malo utediti?hrasno38 wrote:
a ti bi koliko vidim svrsio od srece da im je smanjena plata. Da se ustede u budzetu prelome preko onih koji najmnaje imaju. Ljudi sa srednjom strucnom spremom u dryavnim institucijama imaju plate ispod svih prosjeka, od kantonalnog do drzavnog a plate zvanicnika i parlamentaraca su skoro 10 x vece od njihovih a prosjek u Evropi je 1 : 2,5 ili 3. Medjutim kod mase forumasa se u samim rijecima osjeti zavist prema ljudima koji rade u drzavnim institucijama. Pa i to mora neko raditi a ne mogu svi koji bi zeljeli.
druga stvar, ne da ne osjecam zavist( ovo kod mase forumasa nakon ovakvog posta implicira da ja kao zavidim timm parazitima ove drzave) nego nikad ne bih radio bar 80% poslova u drzavnoj sluzbi. a na boldirano se mogu samo nasmijati. i da, niko u drzavnnoj sluzbi ne zaradjuje ispod prosjeka
- hrasno38
#733 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Pametnjakovicu....na koji privatni sektor mislis? Na Hilmu i Muju Selimovica kod kojih direktor ima skoro 10.000 maraka a fakulteski obrazovani radnici jedva i 1000. Surfaj malo pa vidi kako je placena drzavna sluzba u Evropi. Naravno ni slucajno u odnosima koji su kod nas ali tu ne prave problem ovi sto imaju izmedju 600 - 1000 KM nego vi sto imaju 10x vecu platu. E njima pisi poruke i palamudi.Bodkin wrote:prvo daj mi link za policajca koji ima 650km. drugo, mislis da sss treba imati vece plate? mislis li da u privatnom sektoru imaju vece i mislis li da drzavni sektor treba imati vece plate od privatnog?osrbih_do_groba wrote:E jebi ga. Informisi se prvo.Bodkin wrote: druga stvar, ne da ne osjecam zavist( ovo kod mase forumasa nakon ovakvog posta implicira da ja kao zavidim timm parazitima ove drzave) nego nikad ne bih radio bar 80% poslova u drzavnoj sluzbi. a na boldirano se mogu samo nasmijati. i da, niko u drzavnnoj sluzbi ne zaradjuje ispod prosjeka
-
osrbih_do_groba
#734 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Nema razloga za histeriju.Bodkin wrote: prvo daj mi link za policajca koji ima 650km. drugo, mislis da sss treba imati vece plate? mislis li da u privatnom sektoru imaju vece i mislis li da drzavni sektor treba imati vece plate od privatnog?
Link ti necu dati. Imas Odluku VMBiH po kojoj je osnovica za obracun plate 498,10 KM. Imas Zakon o placama i naknadama u institucijama BiH sa urednim koef za sve kategorije uposlenih pa i za vojnike, policajce, domare i ostale sto nabrojah.
Pa "zasuci" rukave i izracunaj.
Sta ja mislim o tome da li SSS treba imati vece plate potpuno je nebitno. Svojim postom sam ukazao na netacnost podataka koje TI i slicni tebi iznose.
I da, mislim da bi policajci i vojnici trebali imati vecu platu nego ostali kako u drzavnom tako i u tzv "privatnom"sektoru. Mada vas vecina jako napuhuje stanje u privatnom sektoru, tipa onog "nemaju za vegete" i sl. Jer cito sumnjam da ove guzonje iz samo drzavnog sektora mogu toliko "nabiti" prosjecnu platu.
- desperate housewife
#735 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Ukratko, zeljko ga je svirnuo...
onih 300.000 moze okacit macku o rep...
onih 300.000 moze okacit macku o rep...
-
Canton
#736 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
pa imaju platu 650KM al kad im dodas dodas naknade izadju na 1000-1200KMBodkin wrote:prvo daj mi link za policajca koji ima 650km. drugo, mislis da sss treba imati vece plate? mislis li da u privatnom sektoru imaju vece i mislis li da drzavni sektor treba imati vece plate od privatnog?osrbih_do_groba wrote:E jebi ga. Informisi se prvo.Bodkin wrote: druga stvar, ne da ne osjecam zavist( ovo kod mase forumasa nakon ovakvog posta implicira da ja kao zavidim timm parazitima ove drzave) nego nikad ne bih radio bar 80% poslova u drzavnoj sluzbi. a na boldirano se mogu samo nasmijati. i da, niko u drzavnnoj sluzbi ne zaradjuje ispod prosjeka
jos ako su saobracajci, mogu izaci na 2000KM sigurno
-
Bodkin
#737 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
tako se frustrirano kuci mozes obracati. ne moram ja nista surfati jer znam. tvoj je problem sto je tebi privatni sektor hilmo i mujohrasno38 wrote:
Pametnjakovicu....na koji privatni sektor mislis? Na Hilmu i Muju Selimovica kod kojih direktor ima skoro 10.000 maraka a fakulteski obrazovani radnici jedva i 1000. Surfaj malo pa vidi kako je placena drzavna sluzba u Evropi. Naravno ni slucajno u odnosima koji su kod nas ali tu ne prave problem ovi sto imaju izmedju 600 - 1000 KM nego vi sto imaju 10x vecu platu. E njima pisi poruke i palamudi.
-
Bodkin
#738 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
kakvu histeriju? sasvim normalno tebi odgovaram za razliku od ovog iznad. reci mi samo ovo, policajci imaju 650 km?osrbih_do_groba wrote:Nema razloga za histeriju.Bodkin wrote: prvo daj mi link za policajca koji ima 650km. drugo, mislis da sss treba imati vece plate? mislis li da u privatnom sektoru imaju vece i mislis li da drzavni sektor treba imati vece plate od privatnog?
Link ti necu dati. Imas Odluku VMBiH po kojoj je osnovica za obracun plate 498,10 KM. Imas Zakon o placama i naknadama u institucijama BiH sa urednim koef za sve kategorije uposlenih pa i za vojnike, policajce, domare i ostale sto nabrojah.
Pa "zasuci" rukave i izracunaj.
Sta ja mislim o tome da li SSS treba imati vece plate potpuno je nebitno. Svojim postom sam ukazao na netacnost podataka koje TI i slicni tebi iznose.
I da, mislim da bi policajci i vojnici trebali imati vecu platu nego ostali kako u drzavnom tako i u tzv "privatnom"sektoru. Mada vas vecina jako napuhuje stanje u privatnom sektoru, tipa onog "nemaju za vegete" i sl. Jer cito sumnjam da ove guzonje iz samo drzavnog sektora mogu toliko "nabiti" prosjecnu platu.
- hrasno38
#739 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Mogu ali tvojoj kuci. A ne da ne znas nego pojma nemas...a Hilmo i Mujo su samo jedan od primjeraBodkin wrote:tako se frustrirano kuci mozes obracati. ne moram ja nista surfati jer znam. tvoj je problem sto je tebi privatni sektor hilmo i mujohrasno38 wrote:
Pametnjakovicu....na koji privatni sektor mislis? Na Hilmu i Muju Selimovica kod kojih direktor ima skoro 10.000 maraka a fakulteski obrazovani radnici jedva i 1000. Surfaj malo pa vidi kako je placena drzavna sluzba u Evropi. Naravno ni slucajno u odnosima koji su kod nas ali tu ne prave problem ovi sto imaju izmedju 600 - 1000 KM nego vi sto imaju 10x vecu platu. E njima pisi poruke i palamudi.
-
Bodkin
#740 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
vidim da si se opasno nasao u ovome svemu. a da mojoj jer se ocigledno u tvojoj frustracije samo nakupljajuhrasno38 wrote:Mogu ali tvojoj kuci. A ne da ne znas nego pojma nemas...a Hilmo i Mujo su samo jedan od primjeraBodkin wrote:tako se frustrirano kuci mozes obracati. ne moram ja nista surfati jer znam. tvoj je problem sto je tebi privatni sektor hilmo i mujohrasno38 wrote:
- hrasno38
#741 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
[/quote]tako se frustrirano kuci mozes obracati. ne moram ja nista surfati jer znam. tvoj je problem sto je tebi privatni sektor hilmo i mujo[/quote]
Mogu ali tvojoj kuci. A ne da ne znas nego pojma nemas...a Hilmo i Mujo su samo jedan od primjera[/quote]
vidim da si se opasno nasao u ovome svemu. a da mojoj jer se ocigledno u tvojoj frustracije samo nakupljaju
[/quote]
Nemam se ja sta nalaziti nego mi je pun k.... takvih kao ti kojima je kriv svako samo ne oni koji su stvarno krivi a koje se redovno zaokruzuje na svakim izborima. A pogotovo mi je pun k.... onih koji govore neargumentovano i po forumu pisu pijacne price. Lijepo ti je covjek napisao kolike su plate ali ti si prepametan i to neces da prihvatis kao cinjenicu. I vazda nam je neko drugi kriv a nikad krivice ne trazimo u sebi. Sto ce meni biti kriv neko ko radi u drzavnoj sluzbi a ja ne radim. Raditi neko mora ili on ili ja.
Mogu ali tvojoj kuci. A ne da ne znas nego pojma nemas...a Hilmo i Mujo su samo jedan od primjera[/quote]
vidim da si se opasno nasao u ovome svemu. a da mojoj jer se ocigledno u tvojoj frustracije samo nakupljaju
Nemam se ja sta nalaziti nego mi je pun k.... takvih kao ti kojima je kriv svako samo ne oni koji su stvarno krivi a koje se redovno zaokruzuje na svakim izborima. A pogotovo mi je pun k.... onih koji govore neargumentovano i po forumu pisu pijacne price. Lijepo ti je covjek napisao kolike su plate ali ti si prepametan i to neces da prihvatis kao cinjenicu. I vazda nam je neko drugi kriv a nikad krivice ne trazimo u sebi. Sto ce meni biti kriv neko ko radi u drzavnoj sluzbi a ja ne radim. Raditi neko mora ili on ili ja.
-
Bodkin
#742 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
tako se frustrirano kuci mozes obracati. ne moram ja nista surfati jer znam. tvoj je problem sto je tebi privatni sektor hilmo i mujo[/quote]hrasno38 wrote:
Nemam se ja sta nalaziti nego mi je pun k.... takvih kao ti kojima je kriv svako samo ne oni koji su stvarno krivi a koje se redovno zaokruzuje na svakim izborima. A pogotovo mi je pun k.... onih koji govore neargumentovano i po forumu pisu pijacne price. Lijepo ti je covjek napisao kolike su plate ali ti si prepametan i to neces da prihvatis kao cinjenicu. I vazda nam je neko drugi kriv a nikad krivice ne trazimo u sebi. Sto ce meni biti kriv neko ko radi u drzavnoj sluzbi a ja ne radim. Raditi neko mora ili on ili ja.[/quote]
prvo ti si poceo da komuniciras kao coban prije ovih podataka. drugo ja sam ga lijepo zamolio da mi bilo koji izvor postavi gdje kaze da policajac ima 650 km. trece, ja izadjem na izbore i to je sve sto ja mogu uraditi. krivica nikako ne moze biti moja. i cetvrto, mozda bih se i slozio sa dijelom tvog posta ali navikao sam da nemam zajednicki jezik sa nekim cija je kultura komuniciranja gora od ulicne
-
Canton
-
Canton
#744 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Topli obrok, regres, mito itd.kakavdanakneiskustvu wrote:
koje naknade?
-
Bodkin
#745 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
sreca pa rade za 650 km
-
Sapienti
#746 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Toliko o tome...Bodkin wrote:sreca pa rade za 650 km
A ja bih još dodao da ovdje niko ne obraća pažnju da jedan korisnik budžetske si*e ima zaštitu k'o mečka. Posao može izgubiti jedino ako sam da otkaz. U privatnom sektoru posao se izgubi samo tako, bez najave a često i bez obrazloženja.
U privatnom sektoru platu dobiješ kad dobiješ, tj. kad se krug-života odnosno naplate urađenog posla zatvori, što može trajati i po 6 mjeseci. Sisari sa druge strane kukaju kako je već 15. u mjesecu a plate još nema...strahoba.
I na kraju još jedan mali detalj: juče gledam na Al Jazeera statistiku, za otvaranje nove firme kod nas treba 12 procedura i 40 dana...Radi se o istraživanju o tome koliko straniom investitoru treba vremena da počne biznis. Naredna je srbija sa čini mi se 7 procedura i 12 dana... lista onda završava sa makedonijom gdje trebaju 2 procedure odnosno 3 dana. Takođe su uporedili našu administraciju u odnosu na administraciju ostalih, ubjedljivo nam je najglomaznija. Dakle pitanje je, šta rade ti sisari?
-
delightful
#747 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
hrasno38, 7 dana zbog vrijedjanja sagovornika. nekoliko postova sa prethodne strane, da ne citiram.
- Skijaš
#748 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Šta rade ? Ništa. Sjede i mole se bogu u kojeg već vjeruju da ova politička destabilizacija potraje što duže. Ova polarizacija, vještački antagonizmi i atmosfera podjela savršeno odgovaraju tim parazitima jer se samo u ovakvoj magli rata mogu ovako ponašati. Očekivao sam da će SDP inicirati sječu propisa kako bi se i kod nas firmu moglo registrovati za pet-deset dana, da će se baciti u sječu javnog sektora i da neće dodatno opterećavati sistem zapošljavanjem braće, supruga i priležnica, ali očigledno je da na tom planu, oni ipak nisu ništa bolji od prethodnika. To da će biti "značigrabovica" me nije iznenadilo koliko me iznenadila nemoć Željka Komšića i te, uslovno rečeno zdrave strane SDP-a.Sapienti wrote:I na kraju još jedan mali detalj: juče gledam na Al Jazeera statistiku, za otvaranje nove firme kod nas treba 12 procedura i 40 dana...Radi se o istraživanju o tome koliko straniom investitoru treba vremena da počne biznis. Naredna je srbija sa čini mi se 7 procedura i 12 dana... lista onda završava sa makedonijom gdje trebaju 2 procedure odnosno 3 dana. Takođe su uporedili našu administraciju u odnosu na administraciju ostalih, ubjedljivo nam je najglomaznija. Dakle pitanje je, šta rade ti sisari?
-
Bodkin
#749 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
ja sam na prethodnoj strani napisao da je zeljko zaustavio kakve takve ustede. drzavni sektor nam je najveci problem u drzavi koji pojede sve novca sto drzava kako-tako napravi. a u drzavnoj sluzbi efektivni rad traje 4-5 sati dnevno. ostalo su pauze kafe i jela. a zeljko je sa zadnjih par odluka pokazao da on pojma nema sta hoce a i ovo sto nece ne zna kako da ostvariSkijaš wrote:Šta rade ? Ništa. Sjede i mole se bogu u kojeg već vjeruju da ova politička destabilizacija potraje što duže. Ova polarizacija, vještački antagonizmi i atmosfera podjela savršeno odgovaraju tim parazitima jer se samo u ovakvoj magli rata mogu ovako ponašati. Očekivao sam da će SDP inicirati sječu propisa kako bi se i kod nas firmu moglo registrovati za pet-deset dana, da će se baciti u sječu javnog sektora i da neće dodatno opterećavati sistem zapošljavanjem braće, supruga i priležnica, ali očigledno je da na tom planu, oni ipak nisu ništa bolji od prethodnika. To da će biti "značigrabovica" me nije iznenadilo koliko me iznenadila nemoć Željka Komšića i te, uslovno rečeno zdrave strane SDP-a.Sapienti wrote:I na kraju još jedan mali detalj: juče gledam na Al Jazeera statistiku, za otvaranje nove firme kod nas treba 12 procedura i 40 dana...Radi se o istraživanju o tome koliko straniom investitoru treba vremena da počne biznis. Naredna je srbija sa čini mi se 7 procedura i 12 dana... lista onda završava sa makedonijom gdje trebaju 2 procedure odnosno 3 dana. Takođe su uporedili našu administraciju u odnosu na administraciju ostalih, ubjedljivo nam je najglomaznija. Dakle pitanje je, šta rade ti sisari?
-
Canton
#750 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Pa jel stvarno, eto ja to nisam znao.kakavdanakneiskustvu wrote:Canton wrote:Topli obrok, regres, mito itd.kakavdanakneiskustvu wrote:
koje naknade?
regres je jednom godišnje,ne svaki mjesec
Cifre su postavljene nekoliko postova iznad pa vidi. I naravno treba jos dodati odvojeni zivot.