Skijaš wrote:Nass wrote:Necu spekulirati, ali je ovo stvarno duboko cudno i nejasno... barem meni. Ili je on nestabilan, ili je bio pod necijim uticajem
Pa rečenica nakon rečenice ? Da si to malo razbacala po paragrafima, da se prije nego dođemo do tvojih špekulacija ima vremena zaboraviti kako si rekla da nećeš špekulisati, pa OK. Ali rečenica nakon rečenice ?
Ono što mene čudi je kako to da ti kao simpatizer SDP-a ne vidiš korist za svoju stranku u svemu ovom ? Ovaj je Komšićev potez donio korist SDP-u (a ne nekakav nož u leđa) jer se dobilo novu startnu poziciju. Ova godina iza nas sa katastrofalnim rezultatima je otresena s dlanova uz obećanje da će se sada krenuti jače, bolje, više itd itd. SDP-ovci bi trebali Željku spomenik podići zbog ovog poteza.
Pa očito te razljutilo moje razmišljanje, pa me hvataš u malom raskoraku sa samom sobom, kad sam dodala da necu spekulirati, a onda ipak morala napisati ono sto me tisti, dakle, ono sto mi se cini da je razlog ovakvog incidenta.
Dakle, ja nista ne tvrdim, vec samo naglas razmisljam. U momentu kad se desava cudan i mucan raskol stranke u USK koji je takodjer vrhu SDP-a dosao kao neko svojevrsno iznenadjenje i sok, istovremeno isti dan stize drugi udar i to od strane visokopozicioniranog clana koji je i clan predsjednistva drzave i koji bez ikakve najave, naglo i frontalno udara sa neopozivim ostavkama na svim funkcijama u stranci, na sok i nevjericu njegovih kolega. Kad bih bila sklona teorijama zavjera, skoro da bih rekla da ta dva dogadjaja cudno koincidiraju i da cine smisljen plan. Ali, eto, nek svako donosi svoje zakljucke.
SDP efektivno kroz platformsku koaliciju vlada Federacijom tek godinu dana (ovih dana se tek napunila puna godina). Takodjer ne vladaju potpuno sami. Zemlja se nalazi u vrlo teskom stanju, izgleda da svi zaboravljaju kakav je bio udar na drzavu od strane SNSD-HDZ osovine uz asistiranje nekih bosnjackih stranaka a i nemalu pomoc SDA, a nakon toga se godinu dana politicki trosila energija na formiranje drzavne vlasti. Takodjer, HDZ i dan danas osporava federalnu vlast. Pored silnih politickih problema, naslijedjena ekonomska situacija je katastrofalna, od financijskih i budzetskih dubioza za koje ce trebati i cijeli mandat da se donekle saniraju, do opce recesije koju je tesko rjesavati i nemoguce je preko noci proizvoditi nekakve hiljade radnih mjesta. Dapace, ako SDP samo zaustavi ekonomsko propadanje i uvede koliko toliko reda u federalni budzet do kraja mandata, to je vec veliki napredak. Sve ostalo sto pokrenu, razne razvojne projekte i sl., je bonus u ovakvoj situaciji. Odredjenog mjesta za napredak ima, ali se to nece i ne moze desiti preko noci kako neki zamisljaju. Ja im dajem jos godinu dana prije nego pocnem davati neke prve ocjene. Sada nam EU i SAD snazno pomazu i u borbi protiv neprijateljskih nacionalistickih politika tjerajuci velikonacionaliste i u zemlji i u regionu da popustaju kroz EU reforme, (ali to ne znaci da progresivne stranke mogu spavati, vec ce i one same morati utrositi ogromnu energiju na te procese, vidimo samo kod odluke Sejdic-Finci kako to ide, ali je dobro za nas da su velikonacionalisti pod najvecim udarom do sada i da ce morati popustiti bez obzira koliko se opirali i vristali), a kroz ove procese reforme mogu se otvoriti i neki fondovi koji mogu malo pomoci i ekonomskoj situaciji. Treba iskoristiti taj vjetar u ledja (i kod nas i u regionu) da se stvari u zemlju pokrenu u pozitivnom pravcu. Takodjer, stranci i sami pokusavaju prisiliti sve domace politicare da se fokus pocne snaznije prebacivati na ekonomiju, i ja ocekujem da ce tako i biti u narednom periodu, bit ce tu i rezova i buntova a i nekih pozitivnih poteza, i mislim da cemo se svi mi, i mediji i gradjani, puno vise privredom nego dosad.
Sve ovo sto je Komsic ucinio je mogao uraditi i bez ove javne drame i zabijanja noza u ledji i stranci i aktualnom predsjedniku. Takodjer, sve to sto je on naveo kao razlog je preslabo da bi bio stvarni razlog ovakvog incidenta. Posebno je simptomaticno da je sutio i to napravio hinjski, bez da je iko u vrhu stranke znao sta namjerava. U izbornoj godini, kad je i inace ogormna kampanja svih protiv SDP-a nijedan savjestan i normalan politicar to ne bi ucinio. Sad je napravljen odredjeni "damage control", ali je ipak steta stranci nanesena. Nakon samo godinu dana govoriti da je SDP iznevjerio ocekivanja biraca i davati ovakve naprasne ostavke umjesto da se stvar rjesava unutar stranke je, ako nije zlonamjerno, onda glupo i nezrelo do ludosti. Sve ovo sto vi navodite kao problem SDP-a je pomalo neozbiljno, te Niksic tele, te nekakav CT, te neka glupa izjava, te nema novih radnih mjesta, te neko nesto rekao o nekoj mozebitnoj korupciji...... presmijesno, za ovakve incidente i ovakve samare i toliku galamu. Nista jos nije ni zapocelo kako valja, a vec se kudi i stavlja na lomacu kao da je neoprostiv grijeh ucinjen.