PLAVA RAJA
Bivši asovi sarajevskog Željezničara koji žive u Beogradu svake nedelje igraju mali fudbal i sećaju se "onih" vremena na Grbavici
Fudbalski veterani sarajevskog Željezničara koji su danas nastanjeni u Beogradu okupljaju se jednom nedeljno i podsećaju na zajedničke dane na Grbavici. Mesto sastanka je klub Foot, nedaleko od stadiona Crvene zvezde, gde nekadašnji Željini asovi prvo odigraju jednu partiju malog fudbala, a zatim uz kaficu i neko piće popričaju o "dobrim starim vremenima".
(sleva) Krunić, Čapljić, Bogdanović, Jovanović, Đorđević, Škoro i Matković
Minulog petka Vlado Čapljić, Rade Bogdanović, Simo Krunić, Dragan Matković, Perica Đorđević i Predrag Jovančić (nedostajao samo Radmilo Mihajlović) imali su specijalnog gosta, pošto je iz Švajcarske, gde živi, u naš glavni grad stigao Haris Škoro.
- Često smo se čuli telefonom, ali sada smo se prvi put videli posle 15 godina. Ima nekoliko kilograma više, kosa mu je malo pobelela, ali je i dalje pravi virtuoz sa loptom - priča Vlado Čapljić, trenutno trener Radničkog iz Obrenovca.
Protivnik veteranima Želje bila je ekipa za koju su, između ostalih, igrali i nekadašnji fudbaleri Crvene zvezde Miloš Bursać i Bratislav Živković. Sarajlije su ostvarile pobedu, a utisak novinara Kurira je da bi za Harisa Škoru i Radeta Bogdanovića, koji su pokazali izuzetan golgeterski učinak, još uvek bilo mesta na našoj prvoligaškoj sceni.
Haris Škoro i dalje je veliki majstor
I dok se Bogdanović, koji je svojevremeno igrao u madridskom Atletiku sa Kristijanom Vijerijem, a zatim u Verderu i Arminiji, često odmarao, Škoro je bez problema istrčao svih 40 minuta (igralo se dva puta po dvadeset).
- Bio sam i pre pet godina, ali nakratko. Sada sam došao na Pericin poziv (Perica Đorđević je vlasnik kluba Foot) da se vidim sa prijateljima i provedem nekoliko dana sa tastom Vojom. Siguran sam da malo ljudi zna da je moja supruga Antonela Beograđanka. Imamo dve ćerke (Irma i Luna), koje su trenutno sa mamom u Cirihu - objašnjava Škoro.
Nekadašnji reprezentativac, koji je posle Željezničara igrao za zagrebački Dinamo, zatim za Torino, a karijeru završio u Cirihu, kaže da je donedavno u tom švajcarskom gradu imao školu fudbala i da trenutno pravi neke ozbiljne planove.
- Najviše vremena provedem na putovanjima. Majka i brat žive u Vogošći (deo Sarajeva), bar dva puta godišnje odlazim u Torino, a imam i dosta prijatelja u Zagrebu. U Švajcarskoj se najviše družim sa Mirsadom Baljićem (bivši levi bek Željezničara i reprezentativac SFRJ), koji živi u Sionu, a kada sam u Sarajevu, popijem piće sa Refikom Šabanadžovićem - kaže Škoro, i dodaje da u granicama mogućnosti prati fudbalska dešavanja u svim bivšim jugoslovenskim republikama.
Olimpijac Čapljić
Vlado Čapljić, bivši štoper Željezničara, Partizana i zagrebačkog Dinama, jedinstven je među "plavim veteranima" pošto ima olimpijsku medalju. Čapljić je bio član reprezentacije SFRJ koja je u Los Anđelesu 1984. godine osvojila bronzanu medalju.
- Bilo je sjajno. Pobedili smo Nemce u četvrtfinalu, a zatim smo u polufinalu posle produžetaka izgubili od Francuza. U borbi za treće mesto i medalju dobili smo Italijane - priseća se Čapljić.
Vlado Čapljić je kasnije, u vreme dok je selektor bio Ivica Osim, igrao i za A selekciju, isto kao i Haris Škoro, dok je Rade Bogdanović dva puta bio reprezentativac SRJ.
(Ž. V.)