zeljezo u krvi...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

dimu

#1 zeljezo u krvi...

Post by dimu »

kako ga povecati ako ga je premalo u krvi ?

znaci osim tableta, koja hrana itd...
Yamahalac

#2 Re: zeljezo u krvi...

Post by Yamahalac »

dimu wrote:kako ga povecati ako ga je premalo u krvi ?

znaci osim tableta, koja hrana itd...
spinat koliko ja znam
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

smokve :)
dimu

Post by dimu »

sorry, znam za spinat zaboravih reci, osim spinata, borovnica itd.
Kona__

Post by Kona__ »

Cvekla, cvekla, i samo cvekla... :D
luciferino

Post by luciferino »

Ne znam da li si vegetarijanac, ali ja ti preporučujem meso. U džigerici ima dosta željeza. Koliko znam, i mahunarke također sadrže dosta željeza (grah, grašak...)
dia81

Post by dia81 »

EliasVeskot

Post by EliasVeskot »

Povecati C vitamin, jer valjda treba da bi se "primilo"
:roll:
sve sto je zeleno, žara, špinat..
zatim, kupine, borovnice, cvekla.
jetrice, tunjevina,zob, mahunarke, kvasac, smokve.
Ponekad i crveno meso je bitno. Posebno za krvu grupu 0.Valjda organizam lakse usvaja.

ovo je sve iz iskustva, a evo nađoh i članak:

Prirodni izvori su :jetrica, crveno meso, tuna, oštrige, bundeva, zob, mahunarke, kvasac, smokve.

Mjesečni gubitak željeza kod žena dvostruk je u odnosu na onaj kod muškaraca.

Čaj (uključujuću i zeleni), kava, mlijeko, jaja te crno vino smanjuju apsorpciju željeza. Dakle, «kavopije» i uživatelji čaja imaju veće potrebe za željezom.

Vitamin C naprotiv poboljšava njegovu apsorpciju, pa je preporučljivo preparat sa željezom uzeti sa svježe iscijeđenim voćnim sokom.
dimu

Post by dimu »

hvala puno svima
tigris

Post by tigris »

caj od zare....meni se diglo na 30 :-) :D
rihakm

Post by rihakm »

samo glumi popaja i sve ce biti ok.....p.s. nemoj traziti olivu ona nema veze sa zeljezom.....salim se,moja mama ima problema sa zeljezom...ne znam znas li sta je KIMA (smjesa od iznutrice,a najveci sastojak je dzigerica) pucaj po tome i neces imati problema.... :D :D :D
mukki

Post by mukki »

ja preporucujem spinat, i caj od zare, te tablete. meni je ovo pravo pomoglo
Vingo

Post by Vingo »

Crveno meso i suho grozdje...Pa ozezi....To sa spinatom nije mit, ali ga trebas pojest 10 kila da dobijes zeljeza koliko iz jedne snicle.
Pearl

Post by Pearl »

Vingo wrote:Crveno meso i suho grozdje...Pa ozezi....To sa spinatom nije mit, ali ga trebas pojest 10 kila da dobijes zeljeza koliko iz jedne snicle.
crveno meso bas ne volim.. znaci grozdjice... uz izbacivanje svega ostalog slatkog.. da ne hodam ko trokrilni :D:D

ja spinat pravo volim i cesto ga jedem.. ali mi je zeljezo trenutno ispod donje granice :(:( znaci da on bas i nema toliko zeljeza... ili ga moj organizam ne apsorbuje...
encian

Post by encian »

jedna suha sljiva i dvije suhe kajsije, pola case domaceg crnog vina svaki dan. htjeli mi davati intravenozno, a ja digla za mjesec sa 2,2 na 15,7:D .

spinat ima malo. cokolada ima vise koliko znam. bomba: vrhovi zare kisele se u vodi sa limunom par dana. nije cak ni ruzno, osvjezava, a zeljezo leti gore. mogu pogledati tacan recept ako koga zanima.

grozdice imaju mnogo. crveno meso kako su rekli takodjer ima puno. borovnice.

licna preporuka: ovaj gore sok od zare. daje odlican omjer c vitamina i zeljeza. naime, zeljezo se ne moze absorbovati ako u isto vrijeme ne unesete c vitamin. zato i daju tablete c vitamina sa onim zeljeza. ovaj gore sok je jos i tecan sto olaksava apsorbciju.
rewritable

Post by rewritable »

Pazi na nus pojave kod uzimanja zeljeza. Prvi simptom je da se budis svako jutro okrenut prema sjeveru... :D
Pearl

Post by Pearl »

encian wrote:jedna suha sljiva i dvije suhe kajsije, pola case domaceg crnog vina svaki dan. htjeli mi davati intravenozno, a ja digla za mjesec sa 2,2 na 15,7:D .

spinat ima malo. cokolada ima vise koliko znam. bomba: vrhovi zare kisele se u vodi sa limunom par dana. nije cak ni ruzno, osvjezava, a zeljezo leti gore. mogu pogledati tacan recept ako koga zanima.

licna preporuka: ovaj gore sok od zare. daje odlican omjer c vitamina i zeljeza. naime, zeljezo se ne moze absorbovati ako u isto vrijeme ne unesete c vitamin. zato i daju tablete c vitamina sa onim zeljeza. ovaj gore sok je jos i tecan sto olaksava apsorbciju.
moze li recept? :) da probam i to.. vec ako je pitko...
encian

Post by encian »

Pearl wrote:
encian wrote:jedna suha sljiva i dvije suhe kajsije, pola case domaceg crnog vina svaki dan. htjeli mi davati intravenozno, a ja digla za mjesec sa 2,2 na 15,7:D .

moram da pitat mamu :zoka: ali javim cim odgovori :-D
Vingo

Post by Vingo »

Pearl wrote:
Vingo wrote:Crveno meso i suho grozdje...Pa ozezi....To sa spinatom nije mit, ali ga trebas pojest 10 kila da dobijes zeljeza koliko iz jedne snicle.
crveno meso bas ne volim.. znaci grozdjice... uz izbacivanje svega ostalog slatkog.. da ne hodam ko trokrilni :D:D

ja spinat pravo volim i cesto ga jedem.. ali mi je zeljezo trenutno ispod donje granice :(:( znaci da on bas i nema toliko zeljeza... ili ga moj organizam ne apsorbuje...
...cisto da znas od cega si anemicna... :P
Pearl

Post by Pearl »

encian wrote:
Pearl wrote:

moram da pitat mamu :zoka: ali javim cim odgovori :-D
hvalaaaa :D
Pearl

Post by Pearl »

Vingo wrote:
Pearl wrote:

...cisto da znas od cega si anemicna... :P
ma fazon je sto ja nisam neki ljubitelj mesa... nikad nisam ni bila.. niti sam ga jela (meni riba i piletina predstavljaju meso :D:D) .. ali mi je krvna slika do sad bila skolska (nalazi odlicni)... otisla da dam krv neki dan, i govori sestra da nema sanse jer mi je hemoglobin dosta ispod granice...

pa mi nije jasno sta se to toliko promijenilo, ako je ishrana ostala ista... kupila sam ja i Fe tablete, ali sumnjam da je kod njih apsorpcija dobra.. a i to je hemija..
Vingo

Post by Vingo »

Mozda ti je zafalilo C vitamina...on veze zeljezo
Lisac

Post by Lisac »

mozhda ti je zafalilo cvekle :D :D
Pearl

Post by Pearl »

Vingo wrote:Mozda ti je zafalilo C vitamina...on veze zeljezo
ma i ja mislim... vidim po desnima.. uvela sam C, pa cemo vidjeti :)

@Lisac, fali fali... :):) ali neJma vise da se kupi (osim onih tegliranih):) ... cveklom se ubijam kad god mogu... :)
encian

Post by encian »

pitala

ubere se nekih 80tak vrhova zare, treba da imaju neka 3-4 listica. to se izreze, stavi se u veliku teglu ili nesto slicno, iscijede se 2-3 limuna i uspe 2,5 litra vode. to treba da stoji 2-3 dana na hladnom mjestu. onda se procijedi i popije se za 7 dana. koliko se sjecam mi to drzimo u frizideru. pije se tri puta na dan malo vise od soljice. ujutru na taste, ostalo bolje pred obrok.

to mene doceka svaki put kad dodjem u SA. u japanu nema zare :-?
Post Reply