Želja za napredovanjem u znanju i karijeri

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
sa obzirom na...

#1 Želja za napredovanjem u znanju i karijeri

Post by sa obzirom na... »

Nakon 10 godina radnog iskustva kao VSS, suočio sam se sa par stvari.

Nase trziste rada, zbog ogromne ponude kadrova i ocajne slabe potraznje, ne nudi neku perspektivu za neku stepenicu dalje i vise, ukoliko nisi vise nego vrlo dobar ili odlican u onom cime se bavis, ili imas politicku ili neku drugu pozadinu.
Ja bi se sebi neskromno dao ocjenu "-4" za ono sto mi je profesija, dakle ovakvih kao ja mnogo na trzistu
Razni postdiplomski i magistarski su cista prdimahovina i teorijsko preseravanje cija je osnovna svrha punjenje dzepova narcisoidnih profa bez dana radnog iskustva u realnom zivotu izvan ucionice, kad mi treba papir ja kupim Violeta tariguz.

Znaci ono sto zelim da pitam je sljedeće, imate 10 godina radnog staza, niste vise klinac dakle savladali ste neke vjestine koje se samo praksom i radnim stazom sticu,spremni ste dati odredjeni iznos para (recimo do 15.000 km), imate volje i zelje da ucite a zauzvrat zelite sljedeće:

prakticno znanje, ponavljam prakticno i odmah primjenljivo znanje, 0% teorija, validno u bilo kojem kutku svijeta, koje ce vam dati prednost u odnosu na konkurenciju

Samo da kazem da ne bjezim od prekvalifikacije, predlozite mi bilo sta za sta mislite da IN i prava stvar za ovakve bosanske prilike,navedite mi imena tih skola u nas ili svijetu, u srednjim sam tridesetim i ako to ne uradim u narednih par godina zanavjek sam zapeo u osrednjosti i osudjen na zatupljenost.

Za sve konkretne i kvalitetne prijedloge unaprijed zahvaljujem
Utokkha

#2 Re: Želja za napredovanjem u znanju i karijeri

Post by Utokkha »

Mislim da bi bilo jako bitno da napišeš iz koje branše dolaziš.
Čovjek i po'

#3 Re: Želja za napredovanjem u znanju i karijeri

Post by Čovjek i po' »

Najbolje ti je da upises neki "distance learning" prakticno orjentisani univerzitetski kurs. Ne kod nas, nego vani. Ako imas radnog iskustva deset godina primit ce te na svaki postgraduate (master) kurs pa i da nemas srednje skole :). Jedan od takvih sam i sam zavrsio. Platio sam ukupno za dvije godine cirka 15000 KM, a znanje koje sam stekao odmah sam mogao da primjenjujem. Na osnovu zavrsenog univerzitetskog kursa i silabusa, iako dolazim iz druge branse, drugi dan sam dobio posao od kompanije sa sjedistem u Becu. Doduse, teorije mora biti, makar 20%. Imas mali milion prakticno orjentisanih univerzitetskih kurseva u Britaniji (moja preporuka), Njemackoj, Austriji, itd koji se nude po principu "distance learning" i modularnom sistemu, a na tebi je da li zelis ili ne zelis da naucis. Alate, software, toolove i literarne resurse koje oni obezbjede u sklopu troskova studija mogu da kostaju i preko 50000 eura (moj slucaj). Btw, kada kazem kurs, mislim na studij.
atko

#4 Re: Želja za napredovanjem u znanju i karijeri

Post by atko »

Hoce li iko reci konketno sta radi ... sve neki kursevi sticanje vrhunskih znanja i vjestina ... koga cega genitiv :D
Bosanski_kralj

#5 Re: Želja za napredovanjem u znanju i karijeri

Post by Bosanski_kralj »

atko wrote:Hoce li iko reci konketno sta radi ... sve neki kursevi sticanje vrhunskih znanja i vjestina ... koga cega genitiv :D
Ključna riječ
Post Reply