ZELITE LI POSTATI DIJASPORA ?? IZVOLITE, POPUNITE FORMULAR !

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fair Life

#1 ZELITE LI POSTATI DIJASPORA ?? IZVOLITE, POPUNITE FORMULAR !

Post by Fair Life »

Po misljenju mnogih ucesnika ovdje na forumu ubjedjen sam da oni vjeruju da je dijaspora: glupa, neobrazovana, nekulturna, lijena, od zla oca i gore majke, kupaju se samo kad pokisnu ... ne vole svoju domaju, izdajnici roda i poroda ... i sl.
govna neobrazovana sto nas sramote po svijetu...
Drug_Tito wrote:
Fir Life wrote:Grijesis Seronja, Svijet ne otvara vrata budalama. Ako je nekoga i primio dobro ga je izvagao. Department of Imigration useljenickih zemalja prosijava kroz sitno reseto tako da budale ostaju i dalje pred ambasadama vjerujuci u nekih drugih "svojih pet minuta".
Seronja je upravu. Iako sam rekao da ima obrazovanih i istina je ima, ali ima isto tako tih "neobrazovanih" kako ih je seronja nazvao. Moj rodjak kada je dosao u posjetu kod mene u Ameriku, cudio se sto se ja ne druzim sa nasom rajom. Onda sam ga odveo na jedan Bosanski dernek i poslije deset minuta rekao mi je "svacam te sto se ne druzis sa ovim budalama" on ih je nazvao "budalama" ja nisam :-) Ima jedan dio u gradu gdje samo zive imigranti medju njima ima i nasih puno. Imam jednog daljneg rodjaka koji zivi u tom djelu grada i svaki put kada se vidimo samo prica koji Bosanac je zavrsio opet u zatvoru zato sto je tuko zenu ili sto se napio sa svojom rajom pa onda izvukao noz pa poceo da pravi probleme. Ali nasmjesnije je tuca zena. Istuce zenu, zena zovne muriju, murija ga odvede, zena sljedeci dan ide u policiju i moli da ga puste jer je u Bosni normalno da muskarci tuku zene :x . I onda opet nakon pet dana taj isti zavrsi u zatvoru zbog istih problema. :lol: Jedan nas nesmije prici zeni na 300 metara, nesmije prici ni zeni ni djeci. Sta je uzrok toga nezna, mozda rat pa svako malo prolupo, mozda tek sada vidjeli asfalt pa ih to puklo od glavu. Neznam.
Zelim da ih demantujem ovim ispod Formularom koji se obavezno popunjava u ambasadama zemalja u koju zelite da se ispalite.

Zainteresirani - izvolite, vjezbajte se, naucite napamet da ne bi bilo iznenadjenja u slucaju da vam za koju godinu padnu iste "gresne" misli na pamet kao nama koji smo vec "dijasporasi".
________________________________________________________________________________________________

ZAHTJEV ZA ODOBRENJE IMIGRACIONE VIZE
(popuniti citko velikim stampanim slovima)

Ime : _______________________________
Prezime: (ako imate) ________________________________

Godine: ______
Pol: ___M___Z_____Ne znam
Broj cipela: _____lijeva____desna

Zanimanje:
___diler
___svercer
___poslasticar
___cistac
___nezaposlen

Ime supruznika______________

Odnos sa supruznikom:
____sestra
____brat
____otac
____majka
____stric
____strina
____rodjak
____sin
____cerka
____kucni ljubimac
____ne znam

Broj djece u domacinstvu: ____

Broj djece koja su vasa: _____

Ime majke: _________________

Ime oca: ___________________ (ako niste sigurni ostavite prazno)

Obrazovanje (zaokruzite broj razreda koje ste zavrsili):
1
2
3
4

Koliko cesto se kupate:
____jednom nedeljno
____jednom mesecno
____nije primenljivo

Boja zuba:
___zuckasta
___zuckasto-braon
___braon
___crni
___bez zuba

Koliko vam je kuca daleko on asfaltiranog puta:
___1 km
___2 km
___ne znam

Broj knjiga koje ste procitali u zivotu:
___0
___sta je to knjiga

Film koji vas uzbuduje:
___Lesi se vraca kuci
___Babe - svinja koja govori
Last edited by Fair Life on 15/06/2004 12:02, edited 2 times in total.
ivi

Post by ivi »

... sad mi je tak jasno kako je vama dijasporo samo dobro ... ej nek vam je sretno ... al uvjek se mozete vratiti ... ovdje nikad gore bilo nije ...

8)
nineac

Post by nineac »

Jesu stvarno glupi ovi iz dijaspore!
Umjesto da se vrate i žive u ovoj prosperitetnoj zemlji, koju neko nekada nazva novom švicarskom, oni rintaju po cijeli da za nekog švabu ili amerikanca!
Pa ljudi ima li veće časti i ljepote nego da se ujutro probudite, pa onda oko 12 odete na jutarnju kafu/kahvu/kavu, kupite Dnevni Avaz, i dobro se isfrustrirate!
Onda navece se skupite sa rajom, i u nekom kafiću izazovete belaj zato što vas je neko poprijeko pogledo, i onda na njemu ispraznite svoje frustracije! I tako opet sljedećeg dana!
Zar to nije od Vašeg VITALNOG NACIONALNOG INTERESA!
Eto, moja rodica je nedavno kupila kuću u Detroitu, upisala straijeg sina (7g) na hokej i bila u texasu na nekakvoj svadbi i potrošili bruku para!
Koja glupača!
Umjesto da dođe ovdje i udišu i jedu zrak kao većina bosanaca, a svoju ušteđevinu daju za razvoj bošnjačke politike u 21 vijeku!
Ili da Tihić kupi A(!
Čujem Tihić se voza u A6, a Paravac i Čović u A8, pa to stvarno nema smisla!
zili

Post by zili »

nineac vam je sve rekao :lol: :lol: (genijalno-bas sam se nasmijala ovako na sabahu)

sad mozete komotno zatvoriti temu

ionako je tema glupa jer ne postoji niti jedna jedina osoba u ovoj BH koja nema nekog cak od uze rodbine negdje u dijaspori, tako da je malo pretjerano tvrditi da svi mrzimo svoje rodjake i milsimo da su glupi neobrazovai prljavi sta sve vec ne.

Istina je mozda da postiji neka zavist (uglavnom kod materijalista/sminkera) sto kao ovi iz dijaspore vise IMAJU, al nismo ni mi budale, pa da ne znamo da su sve to sto imaju platili krvlju i znojem.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

zili wrote: al nismo ni mi budale, pa da ne znamo da su sve to sto imaju platili krvlju i znojem.
...neki i guzice daju :D :D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

avaj daj mi posalji jedan taj formular na mail..da vidim ako cu ga znati ispuniti... :D :D

:P
horns&drums

Post by horns&drums »

Soul, kada ti dolazis u Sa?
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

:)

DOLAZIM 27. SLIJECEM KRILIMA...NE LJUTITE SE STO NIJE BOS. AVION...NIJE BILO.. :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Tada cu biti na Metallici, no vracam se dan poslije. Javi se, obavezno. Koliko ostajes?
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

:)

Ostajem do 11. jula, kod ovog frenda cu da budem...on radi tako da se mozemo cuti..ja sad ne znam cije brojke ovde da pokupim,,mozda od Poolla ali ko hoce neka mi da svoje brojke (obecavam necu vas terorisati sms-ima) :D :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Ostavi mail (moj imas u profilu) pa ti saljnem broj
Fair Life

Post by Fair Life »

zili wrote:... tako da je malo pretjerano tvrditi da svi mrzimo svoje rodjake i milsimo da su glupi neobrazovai prljavi sta sve vec ne.
Ne svi duso ! Ne koristi se podvaljivanjem sa "SVI". Drugacije je pisalo:
zili wrote:Po misljenju mnogih ucesnika ovdje na forumu ubjedjen sam da oni vjeruju da je dijaspora: glupa, neobrazovana, nekulturna, lijena, od zla oca i gore majke, kupaju se samo kad pokisnu ... ne vole svoju domaju, izdajnici roda i poroda ... i sl.
Fair Life

Post by Fair Life »

Minnela wrote:hahaha, svaka ti cast fair life
moze li ovaj formular í ako zelis iz dijaspore za neku trecu zemlju :lol:
Moze za sve ! Univerzalan je !
regina

Post by regina »

Soul_Sista wrote::)

Ostajem do 11. jula, kod ovog frenda cu da budem...on radi tako da se mozemo cuti..ja sad ne znam cije brojke ovde da pokupim,,mozda od Poolla ali ko hoce neka mi da svoje brojke (obecavam necu vas terorisati sms-ima) :D :D
ja bih voljela da te upoznam :)
Pooll

Post by Pooll »

Soul_Sista wrote::)

ovdje brojeva... jos malo pa ponestalo...

sta je ono sa telecomom, nesto 29,5 km... 30 dana... za dijasporu :shock:

Soul, ja sam dispecer :shock: :D :D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

hajd dobro... :D
poslat cu vam svoje brojke..ali ne zajebajite me :D sex smsovima...inace... :x :x :x

reggie, naravno da ce mo se upoznati... :-)
zlata

Post by zlata »

Ne znam zasto mislite da je premlacivanje zena...bosanski obicaj.
Na zapadu, isto mlate...maltretiraju...i jos cesce, ostavljaju zene....da dijecu odgajaju same. Jedina razlika...milicija (i drzava) cesce sudijeluju u tim raspravama. I isto tako..njihove zene mole..da im se muzevi puste na slobodu.

Kako veli jedna moja starija rodica.."Sta je s'ovom zemljom, s'ovim narodom?" Pa da mi 'cer nije o'sla iz Bosne..nikad se nebi razvela. Mora da im je nesto u zraku. Na 'cerkinoj ulici..kuca do kuce..sve razvedene zene..same odgajaju dijecu.

Nismo nista gori od "domorodaca". Dapace, u mnogo cemu smo marljiviji, odaniji, vrijedniji. Nismo ni glupi. I kad sam prvi put stigla u Pariz..sokirala se. Razocarana, zakljucila sam da smo i lijepsi. DA. Mislila sam da su sve Francuzice k'o Brigitte Bardot. Nehotice, taj dan sam ja bila Brigitte.
Sto se tice zapadne "civilizacije", jos mi nisu nabili kompleks inferiornosti. S'obzirom sta sve prezivljavamo zadnjih 100-ak godina, mi smo vrlo uspjeli. Bosna ima manje ljudi nego jedna veca svjetska carsija. I jos sicusni, izmuceni, dizemo prasinu.
Maverick_

Post by Maverick_ »

Fair Life:
Grijesis Seronja, Svijet ne otvara vrata budalama. Ako je nekoga i primio dobro ga je izvagao. Department of Imigration useljenickih zemalja prosijava kroz sitno reseto tako da budale ostaju i dalje pred ambasadama vjerujuci u nekih drugih "svojih pet minuta".

Pa ja se bas ne bih slozio s tobom oko ovoga fair. Ovdje sto sam se nagledo nepismenih i nekulturnih,ponekad kontam da smo mi Evropa za njih. :roll: Ne konkretno starosjedilaca ove zemlje,vec dosljaka raznih vrsta. Kad sam tek stigo u Svedsku,bacili nas u skolu za jezik i tu bilo nekih arapa i kurda masa,ne znaju sekund latinice,ne znaju ba slova latinicna,sta ces dalje! I inace ovako kakvih ima,stvarno nekad kazem "pa zar je ovo taj famozni zapad". Tako da ne vazi ova tvoja kako oni izvagaju dobro,jer ti arapi i kurdi ovdje bez problema dobijaju papire za ostanak...sad ne kontam sta ce oni svedskoj kad ih vecina zivi od socijale i uopste se ne pokusava uklopiti u svedsko drustvo :? ...nece da promjene obicaje,zive ba kao da su jos u kurdistanu ili sta ja znam...ovo sto sam dosad vidio vodi definitvno svedsku u propast ako ovako nastave da ih primaju,vec se organizuju geta i rasisam je sve jaci i jaci... :roll:
A sto se tice dijasporskog zivota,to je relativno. Mada je cinjenica da si ovdje stranac cjeli zivot,samo zavisi ko se moze pomiriti s tim. Ja licno ne mogu i kontam na skori povratak dole. Kontam poceti nesto privatno dole u SA,pa nek se ima za normalnog zivota bicu sretan. Ipak sam onda na svojem,ne stranac sto je meni jako bitno. Pa ni ovdje se ne moze nesto posebno vise zaraditi,da prezivis platis rezije i to ti je to,barem u swe je tako :roll:
Qwert

Post by Qwert »

Dijasporci su neobrazovani
Dijasporci su Bosanci
-----------------------------
Nema logike, jel'de? :D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Maverick_ wrote:Fair Life:
Grijesis Seronja, Svijet ne otvara vrata budalama. Ako je nekoga i primio dobro ga je izvagao. Department of Imigration useljenickih zemalja prosijava kroz sitno reseto tako da budale ostaju i dalje pred ambasadama vjerujuci u nekih drugih "svojih pet minuta".

Pa ja se bas ne bih slozio s tobom oko ovoga fair. Ovdje sto sam se nagledo nepismenih i nekulturnih,ponekad kontam da smo mi Evropa za njih. :roll: Ne konkretno starosjedilaca ove zemlje,vec dosljaka raznih vrsta. Kad sam tek stigo u Svedsku,bacili nas u skolu za jezik i tu bilo nekih arapa i kurda masa,ne znaju sekund latinice,ne znaju ba slova latinicna,sta ces dalje! I inace ovako kakvih ima,stvarno nekad kazem "pa zar je ovo taj famozni zapad". Tako da ne vazi ova tvoja kako oni izvagaju dobro,jer ti arapi i kurdi ovdje bez problema dobijaju papire za ostanak...sad ne kontam sta ce oni svedskoj kad ih vecina zivi od socijale i uopste se ne pokusava uklopiti u svedsko drustvo :? ...nece da promjene obicaje,zive ba kao da su jos u kurdistanu ili sta ja znam...ovo sto sam dosad vidio vodi definitvno svedsku u propast ako ovako nastave da ih primaju,vec se organizuju geta i rasisam je sve jaci i jaci... :roll:
A sto se tice dijasporskog zivota,to je relativno. Mada je cinjenica da si ovdje stranac cjeli zivot,samo zavisi ko se moze pomiriti s tim. Ja licno ne mogu i kontam na skori povratak dole. Kontam poceti nesto privatno dole u SA,pa nek se ima za normalnog zivota bicu sretan. Ipak sam onda na svojem,ne stranac sto je meni jako bitno. Pa ni ovdje se ne moze nesto posebno vise zaraditi,da prezivis platis rezije i to ti je to,barem u swe je tako :roll:
Moram da stupim malo na scenu jer imam par rijeci da izventiliram :D

Kao prvo, Maverick, svi dosaljenici koji su dosli u Svedsku morali su da idu u skolu da uce jezik, znaci to je prvi korak integracije u jedno novo drustvo. Ne moze drugacije, fakat ne moze. Znaci kad gledas sa te tacke, ti ( i drugi bosanci) ste stajali na istoj tacci kao i arapi i kurdi, vasa zajednicka je bila da morate da naucite jezik. Sad ipak moram da kazem da sigurno nije lako uci u jedan razred gdje neki ne znaju ni latinicu pa moraju poceti bas ispocetka a ti npr. koji mozda tri puta brze ucis jezik jer znas tu latinicu moras cekati njih dok skontaju sta je alovo "a". Nije to razlog da pljujes na njih! Ne zaboravi, da ti ljudi sto ne znaju latinicu mozda nisu "nepismeni";, oni jednostavno dolaze sa jednog drugog kontinenta, kultura je skroz druga od evropske, drugi nacini zivljenja, medzu njima ima i jako pametnih ljekara, ljudi sa nekom strukom...za mene oni nisu nepismeni. Samo im je 10 puta teze se uklopiti nego tebi (za to su dosta krive i medije). Hocu da kazem, ne stavljaj sviju na jednu stranu! Naravno, ima kretena , ali daleko od toga da su svi takvi!

Kazes da vecina njih zivi od socijale i ne pokusava se uklopiti u drustvo (jel mislis na neku posebnu grupu ljudi, studente, starije, penzionere, zene, djecu??)...znaj da to nije jednostavno jer nije samo do tih ljudi koji se pokusavaju da uklope nego i do onih u koje pokusavaju da se uklope...IMA OVDE DOSTA RACIZMA, blago receno! Ako ja trebam da promjenim svoje ime zato da bih bila primljena u jedno drustvo i napokon se osjecala primljena, hmmmm, da se razmisliti oko toga! Kontas se zasto su oni u Svedskoj, pa ja mislim da je zato sto su istjerani sa svog (mozda bas kao i ti, predpostavljam), ratovi, politcki frke...ko ce znati! Uvjerena sam da nije zbog svedskih ljepota (suma, rijeka, tmurnog neba itd) !

Samo jos nesto, ti ne mozes pobjeci od toga sto si stranac..pomiri se sa tim, citav zivot ces biti stranac, bilo da si u Swe, u Americi, u Francuskoj...ne kontam sta ti treba, da ti svaki sved kaze,,,"evo naseg Mavericka, naseg svede"; hmmm....glupost! Ja sam svedzanka u toj mjeri sto znam jezik, skolujem se skoro citav zivot ovde, radim, placam taxe, respektujem njihovu tradiciju, druzim se sa svedima, nastojim biti fina...meni je to dovoljno..ne trazim vise od njih a ni oni od mene...a onaj dan kad mi neko kaze (ako kaze) da promjenim svoje ime, ja cu mu otvoreno reci "Jebi se covjece, jer je to jedino sto mi je ostalo od mog" (i naravno jezik koji pricam ,bosanski) :)
No_oNe__

Post by No_oNe__ »

ej ljudi kad vec spominjete mailove
jest da nije vezano za dijasporu ali ..
mogu li vas staviti na msn :) :-D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

koga to? jel mislis na nekog posebnog (komiloga) :?

:lol: :lol:

ja mislim da se neko ovde zaljubio :)
No_oNe__

Post by No_oNe__ »

ma nijeeeeeeee :) nije zaljubljen :) :roll:

spominju mailove u profilima pa reko ako mogu da stavim na msn zasto da ne!
mogu li tebe soul? staviti na msn ako imas dostupam mail?
Fair Life

Post by Fair Life »

Last edited by Fair Life on 16/06/2004 13:38, edited 1 time in total.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

[quote="No_oNe__"]ma nijeeeeeeee :) nije zaljubljen :) :roll:

spominju mailove u profilima pa reko ako mogu da stavim na msn zasto da ne!
mogu li tebe soul? staviti na msn ako imas dostupam mail?[/quote

meres sestro meres... :D :D [/b]
Post Reply