Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se ime
-
123456
#1 Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se ime
Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se imenima pridaje -kan?
Salkan, Markan, Ikan, Vojkan.......
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#2 Re: Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se ime
zar to nije sufiksacija, tj dodavanje sufiksa...
-
123456
#3 Re: Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se ime
Mislim na promijenu znacenja samoga imena.
Salko -> Salkan
Marko -> Markan
.
.
Salko -> Salkan
Marko -> Markan
.
.
-
mIRCerka
#4 Re: Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se ime
ne kontam promjenu...simona se zove simona pa je opet zovu simonica123456 wrote:Mislim na promijenu znacenja samoga imena.
Salko -> Salkan
Marko -> Markan
.
.
mozda je ovo vrsta augmentativa, kad hoces da kazes VELIKI SALKO
-
visocicaguy
#5 Re: Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se ime
Salkan..to ti je kad Salko uzme mongolsko drzavljanstvo i hoce da bude vojskovodja...
on topic: nazalost, ne znam (ali mislim da nije gramaticka forma). moze biti da je ovo dodavanje "-kan" sufiksa uticaj turskog jezika - ono kao Tarkan
on topic: nazalost, ne znam (ali mislim da nije gramaticka forma). moze biti da je ovo dodavanje "-kan" sufiksa uticaj turskog jezika - ono kao Tarkan
- ružmarin-a
#6 Re: Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se ime
123456 wrote:Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se imenima pridaje -kan?
to jeste sufiksacija, a ti oblici (izvedenice od korjena vlastitih imena) zovu se hipokoristici (iliti tepanje, od milja) dok bi nastavak ić (umanjenje) bilo nazvano deminutiv
hipokoristik-od milja (za sve vrste imenica, npr: daidža-dajo, cura-curetak, cvijet-cvjetak)
deminutiv-umanjivanje (cura-curica, cvjet-cvjetić)
- Vitamin C
#7 Re: Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se ime
Ovdje si dobio sve odgovore.ružmarin-a wrote:123456 wrote:Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se imenima pridaje -kan?
to jeste sufiksacija, a ti oblici (izvedenice od korjena vlastitih imena) zovu se hipokoristici (iliti tepanje, od milja) dok bi nastavak ić (umanjenje) bilo nazvano deminutiv
hipokoristik-od milja (za sve vrste imenica, npr: daidža-dajo, cura-curetak, cvijet-cvjetak)
-
mIRCerka
#8 Re: Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se ime
vidi se da mi je Jahic predavao bosanski kao opci predmetružmarin-a wrote:123456 wrote:Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se imenima pridaje -kan?
hvala na za mene novoj info...
- ružmarin-a
#9 Re: Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se ime
još mogu dodati
za deminutiv, u zavisnosti od rodova imamo : m. ić, f. ica i n. ence, dok se za hipokoristike ne koriste određeni sufiksi, već razni
ako pak želite uvećati, to su onda augmentativi (nastavci su etina, urina i sl...)
uvredljivi nazivi su pejorativi (pežorativi) i td...
npr sestra, deminutiv je sestrica, hipokoristik seka ili sele ili neki izveden u zavisnosti od stepena ukazane joj milosti (od milošte)
sve je to bogatstvo našega lijepoga jezika
za deminutiv, u zavisnosti od rodova imamo : m. ić, f. ica i n. ence, dok se za hipokoristike ne koriste određeni sufiksi, već razni
ako pak želite uvećati, to su onda augmentativi (nastavci su etina, urina i sl...)
uvredljivi nazivi su pejorativi (pežorativi) i td...
npr sestra, deminutiv je sestrica, hipokoristik seka ili sele ili neki izveden u zavisnosti od stepena ukazane joj milosti (od milošte)
sve je to bogatstvo našega lijepoga jezika
- shuriken
#10 Re: Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se ime
Mislis kao vjerni Hadzi Halef Omar Ben Hadzi Abul Abas ibn Hadzi Davud Al Gosara, poznatiji kao Halef?ružmarin-a wrote:a može li da se infiksira recimo Ibh ili von?
- kebele
#11 Re: Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se ime
Ja mislim da ne postoji pravopisni naziv za to dodavanje -kan. Pa to važi samo za imena koje završavaju na "ko", zezancija i poigravanje riječima, nikakvo pravopisno pravilo. Zar ne?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#12 Re: Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se ime
Ja sam cit'o samo parne strane iz gramatike pa nisam pri pameti da ovo pravilo gramaticki opjevam. Samo znam da se ovakve jezicke konstrukcije, u obicnom govoru, cesto koriste. To bi trebalo bit isaret strukama koja se bave gramatikama i jezikom da se pozabave ovim.
Jako dobra ideja za dobar strucni ili naucnoistrazivacki rad za mlada studenta ili diplomanta.
Jako dobra ideja za dobar strucni ili naucnoistrazivacki rad za mlada studenta ili diplomanta.
- ružmarin-a
#13 Re: Zelio bih znati kako se zove (gramaticka?) forma kada se ime
Toto wrote:Ja sam cit'o samo parne strane iz gramatike pa nisam pri pameti da ovo pravilo gramaticki opjevam. Samo znam da se ovakve jezicke konstrukcije, u obicnom govoru, cesto koriste. To bi trebalo bit isaret strukama koja se bave gramatikama i jezikom da se pozabave ovim.