Želimir Rebac pokušao izvršiti samoubojstvo

Post Reply
mostarac

#1 Želimir Rebac pokušao izvršiti samoubojstvo

Post by mostarac »

Bivši direktor federalne Carinske uprave Želimir Rebac pokušao je jučer izvršiti samoubojstvo skokom u Neretvu s Titova mosta na mostarskoj Musali. Drama se odvijala jučer ujutro oko 9.30 na sredini Titova mosta.

Repčevu namjeru sasvim je slučajno primijetila njegova prijateljica iz školske klupe koja je panično počela vrištati i dozivati u pomoć. Čak ga je uspjela i rukom dohvatiti za rukav košulje u namjeri ne bi li spriječila njegov pokušaj samoubojstva.

Policajac Davor Knezović, pripadnik policijske postrojbe koja osigurava Konzulat SAD-a smješten u hotelu Bristol, i Ibrahim Šabanac, mladić koji radi kao turistički vodič u posljednji su trenutak uspjeli spriječiti Repca koji je već bio prekoračio zaštitnu ogradu mosta i to na onom djelu ispod kojeg se nalaze velike kamene stijene.

"Samo je govorio: 'Pustite me, pustite me! Ovaj pritisak ne mogu više izdržati'", ispričao nam je policajac nakon šio je Repca odvratio od pokušaja samoubojstva. Dodao je da je dugo vremena i sam bio raspoređen na radnom zadatku osiguranja Želimira Repca.

"On je suočen s velikim problemima i pritiscima. Smršavio je, mislim da sada u njemu nema 50 kilograma", kaže policajac. Nakon što je u posljednjih godinu i pol dana primio na desetke ozbiljnih telefonskih prijetnji u kojima se prijetilo ubojstvom njemu i članovima obitelji, Rebac je zatražio policijsku zaštitu koju je sve donedavno i imao.

Kako smo doznali, od prije nekoliko tjedana Rebac nije želio policijsku zaštitu. Njegovo zdravstveno stanje, ispričali su nam ljudi koji ga dobro poznaju, nije bilo najbolje.

Želimir Rebac preuzeo je direktorsko mjesto federalne Carinske uprave nakon što je Alijansa za promjene odnijela izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima 2000. Za vrijeme njegova mandata otkrivene su razne afere i pljačke teške stotine milijuna maraka, među kojima i posljednja sa Lijanovićima. Želimir Rebac je jedan od prvih ljudi koji je javno ukazivao na kriminal i korupciju nadležnih graničnih tijela.

Nakon što su spriječili Rebca da skoči sa mosta, pozvana je dežurna ekipa hitne pomoći koja ga je odvezla u Regionalni medicinski centar ''Dr. Safet Mujić''.

(D.list/bljesak)
Fair Life

Post by Fair Life »

[img]http://www.nezavisne.com/slike/NEZAVISNE-logo2.gif[/img][color=white]__[/color][size=134]09. 07. 2005.[/size] wrote:Bivši direktor Carinske uprave FBiH pokušao izvršiti samoubistvo

Želimir Rebac pokušao da skoči sa mosta u Neretvu

MOSTAR - Želimir Rebac, bivši direktor Carinske uprave Federacije BiH (CUF), jučer je oko 9.10 sati ujutro pokušao skočiti s Titovog mosta u Mostaru i tako izvršiti samoubojstvo, potvrdila je mostarska policija.

Image

Samoubojstvo su spriječili policajac Davor Knezović
i slučajni prolaznik Ibrahim Šabanac,
koji su se u momentu pokušaja skoka
zatekli na licu mjesta.

"S udaljenosti od stotinak metara vidio sam ga kako prelazi ogradu. Počeo sam vikati prolaznici da ga zgrabi za majicu. Ona je to učinila dok nisam dotrčao. Stajao s vanjske strane ograde i tresao se. Ja sam ga s leđa uhvatio i počeo moliti da ne skače. Tada je dotrčao i policajac Knezović, pa smo ga nekako uspjeli ponovno prebaciti sa unutarnje strane ograde", ispričao je Šabanac.

Dodao je kako je u posljednjih nekoliko dana najmanje tri puta vidio Repca kako stoji na mostu.

"Zamjećivao sam ga, jer mi je poznat iz medija", kaže Šabanac. Policajac Knezović, koji inače osigurava teren oko Titovog mosta, kaže da nije niti slutio što Rebac namjerava.

"Prošao je kraj mene kao i svaki drugi prolaznik. Budući da ga znam registrirao sam ga. Tek kada sam čuo viku potrčao sam prema mostu", kazao je Knezović.

Nakon što su ga uspjeli spasiti, Knezović i Šabanac su mu u obližnjoj slastičarnici naručili limunadu.

"Mirno je sjedio i pio, negovoreći ništa. Pozvao sam Hitnu pomoć, čije je vozilo stiglo za nekoliko minuta. Isprva nije htio ući u vozilo, ali je nakon našeg nagovaranja ipak pristao", kazao je Knezović. Rebac je vozilom Hitne pomoći prebačen na Odjel neurologije bolnice "Dr Safet Mujić" u Mostaru. Doktor Lamija Vinković, dežurna na Odjelu, kratko je kazala da će Rebac ostati na liječenju izvjestan period.

Prema neslužbenim informacijama, ovo nije prvi puta da bivši director CUF-a pokuša sebi nasilno okončati život. Jedan od uzroka njegove depresije povezuje se i sa anonimnim prijetnjama njemu i njegovoj obitelji u vrijeme dok je obnašao funkciju direktora Carinske uprave. Zbog toga je policija mjesecima osiguravala zgradu u Franjevačkoj ulici u Mostaru gdje je Rebac stanovao.

V. ĆORIĆ
Krivokapic

Post by Krivokapic »

hoce li tko jos postaviti jednu te istu vijest?
Fair Life

Post by Fair Life »

@krivokapic

Vijest jeste ista, ali se navode razliciti razlozi koji su covjeka natjerali da pokusa izvrsiti samoubojstvo.

Haj sad procitaj jos jednom... polako.
kawan

Post by kawan »

Ako glupost prezivi, mozemo reci da je preglupa i da umre. :? Nedaju se coJku ni ubiti
melina

Post by melina »

sve su to nagadjanja... ne mozemo znati sta je stvarni uzrok, mozda se covjek jednostavno razbolio...

medjutim, uloga ''izdajnika'' je teska.... nigdje se covjek ne moze skloniti, deveti krug pakla....

ganjati pravdu na nasim prostorima je jedan zahtjevan posao, ako ne i uzaludan...

:( :( :(
Ernest_vampir

Post by Ernest_vampir »

Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

kawan wrote:Ako glupost prezivi, mozemo reci da je preglupa i da umre. :? Nedaju se coJku ni ubiti
Stvalno ti je post dobal. Blavooo.
kawan

Post by kawan »

Produži dalje! wrote:
kawan wrote:Ako glupost prezivi, mozemo reci da je preglupa i da umre. :? Nedaju se coJku ni ubiti
Stvalno ti je post dobal. Blavooo.
aaa. sta je sad. sto bolan
Fair Life

Post by Fair Life »

melina wrote:sve su to nagadjanja... ne mozemo znati sta je stvarni uzrok, mozda se covjek jednostavno razbolio...

medjutim, uloga ''izdajnika'' je teska.... nigdje se covjek ne moze skloniti, deveti krug pakla....

ganjati pravdu na nasim prostorima je jedan zahtjevan posao, ako ne i uzaludan...
[img]http://www.bhdani.com/stari_site/slike/stare/logo_s.gif[/img][color=white]___[/color][size=134]Broj 422 - 15.07.2005.[/size] wrote:Politika: Želimir Rebac je preživio, pravna država na izdisaju

Hronika iznuđenog samoubistva

Bivši direktor Federalne carinske uprave spriječen je u pokušaju da sebi oduzme život. Međutim, očaj koji ga je doveo na rub ponora prijeti svima nama - kriminalci svih vjera i nacija ujedinjeni su u borbi za što veći komad moći i novca, otkinut silom.

Pise: Vildana Selimbegović

Bio je petak, osmi juli, 9.30: na Titovom mostu u Mostaru odvijala se prava drama. "Pustite me! Pustite me! Ovaj pritisak više ne mogu izdržati!", vrištao je čovjek sa jednom nogom već daleko iza ograde mosta na Musali. Jedna žena, kasnije će se ispostaviti njegova školska drugarica, panično ga je vukla za rukav. Pomagao joj je policajac te slučajni prolaznik, turistički vodič.

Samoubojstvo je spriječeno. Vinovnik ove, umalo smrtne tragedije, uskoro je zbrinut u Regionalnom medicinskom centru "Dr. Safet Mujić", zahvaljujući ekipi hitne medicinske pomoći koja se nalazi na Carini. A od carine je zapravo sve krenulo: na stijenama podno Titova mosta, u virovima Neretve, svoj život je namjeravao toga jutra okončati Želimir Rebac, najpoznatiji federalni carinik.

Alijansa za promjene

Želimir Rebac je jedan od onih državnih činovnika koji su godine i godine proveli radeći istu vrst posla: njegov se zvao carina i - bez obzira na dužinu radnog staža ili profesionalnu orijentaciju - gotovo svaki od 1.400 uposlenika carinske mreže reći će za njega da je, otkada ga zna, bio principijelan. I uvijek je, ruku na srce, zbog te svoje principijelnosti, za neke i tvrdoće - imao problema. Ali se i nosio s njima.

Ne bez ponosa, Rebac je isticao svoju profesionalnu pripadnost, svjesno se odričući svake vrste partijske discipline. Možda i zato nije bio Alijansin prvi izbor kada je o direktorskoj poziciji u Carinskoj upravi Federacije BiH riječ. Ali, zapravo, svi njegovi problemi počeli su sa Alijansom.

Nije se, naravno, teško sjetiti savršenog trojstva nacionalista u postdejtonskoj vlasti: kao u najbolje režiranim filmovima o mafiji, funkcionirao je svaki točkić u sistemu organiziranog kriminala. Odabrani partijski kriminalci kroz sito od bosanskih granica provlačili su tone i tone robe, izabrani partijski dužnosnici prali su za njih papire i pisali im podobne zakone, izmanipulirani i gladni Bosanci i Hercegovci uredno su kupovali legalno švercovanu robu i punili tako džepove svojih ratnih i poratnih dželata.

No, onda je - malo voljom građana, malo medijskim pritiskom, malo uz pomoć rijetkih diplomata od kalibra koji su gostovali na ovim prostorima - nakon izbora 2000. oformljena Alijansa za demokratske promjene. I krenula ofanzivno: Carinska i Poreska uprava dobile su zadatak da odriješenih ruku počnu raditi svoj posao.

"Nalog je bio prost: državi trebaju pare", objašnjava jedan od pionira transformacije carinske uprave iz mafijaške u državnu službu. Šta je to, ustvari, značilo zorno ilustrira podatak da je za samo godinu dana dvojac na čelu Carinske uprave FBiH - Slavko Sikirić, direktor, i Hasib Salkić, zamjenik - s ponosom išetao pred novinare obznanjujući podatak da je te 2001. godine u entitetsku kasu uplaćeno čitavih 150 miliona maraka više negoli godinu ranije a sa istim parametrima?! Znači, na istoj količini uvoza - ali na regularnoj carini robe - inkasirano je već prve godine 22 posto više prihoda, da bi naredne godine procenat bio povećan za novih 20-ak posto, tj. da bi u entitetsku kasu ušla čitava 172 nova carinska miliona.

Krijumčarska elita

Naravno, sve je to podrazumijevalo potpuno drugačije vjetrove u Federalnoj carinskoj upravi, ažuriran rad svih njezinih segmenata ali i ono što je godinama ranije nedostajalo: tzv. političku volju da se dokinu paralelizmi, da se stane u kraj krijumčarima, da se atakuje na šverc i makar posivi tržište crno da crnje ne može biti. Pogotovo ono visokotarifnih roba.

Elem, ta vrtoglava milionska suma - otkrivena na carini - koja je ozbiljno zaprijetila da će rasti geometrijskom progresijom, početkom 2002. godine uzima prvi danak: nakon afere sa AM Špedom i smjene Nikole Grabovca, Slavko Sikirić se povlači. U tom času već se uveliko spremaju dokumentirani dosjei koje treba uputiti ka nadležnim tužilaštvima, a istovremeno punom parom i skoro pa u potpunoj ilegali radi vrlo efikasna grupa koju sačinjavaju čelnici Carinske i Poreske uprave zajedno sa najodgovornijim policajcima i obavještajcima entiteta i sa samo jednim ciljem - zadati legalan, pravosudni udar najvećim švercerima.

Upravo tad - dakle, 2002. godine - iz carinske pozadine na scenu stupa Želimir Rebac, novoimenovani direktor Uprave, onaj principijelni carinik koji je, u međuvremenu, dobio krila jer služba u kojoj radi obavlja svoj posao. Profesionalac Rebac ne dvoji ni časa: u mjesecima koji slijede gotovo će svakodnevno - uz dirigiranje i korigiranje redovnih poslova službi na čijem je čelu - potpisivati prekršajne i krivične prijave.

Da, od 148 prijava (dobro ste pročitali) koje tretiraju Lijanoviće i njihov obimni krim-sustav, možda imaju dvije, a najviše tri koje nije potpisao Želimir Rebac. Kako ovo nije sretna zemlja, Lijanovići, nažalost, nisu jedini mešetari, pa čak ni jedini mesari protiv čijeg je kosanog djela ustala Federalna uprava carina. Bilo je tu i kafedžija i naftaša i Caponeovih alkoholnih sljedbenika… I, da se ne lažemo, valja priznati: iako je bilo svega, pa čak i likova koji su tokom rata služili u Tutinoj Kažnjeničkoj bojni a potom kaznenu ekspediciju nastavili sprovoditi za račun svojih političkih poglavnika; iako se i pokoji Bošnjak uspio upisati u ovu krijumčarsku elitu - već je tada bilo posve jasno da carinici ruku u džep zavlače najviše Hercegovcima.

Među njima - a konkurencija nije mala - danas sjede i takvi bossovi koji su se već ljeta Gospodnjeg 2002. zarekli kako će stati u kraj prvom cariniku. To jest, Želimiru Repcu.

Meta je locirana

Vjerovatno niti jedan kantonalni - o Federalnom MUP-u da se i ne govori - nema kompletiranu zbirku prijetnji koje su upućene na adresu kako samog direktora Repca, tako i njegove porodice. Obećanja o najstravičnijim vidovima smrti postala su stalna pošta principijelnog državnog službenika riješenog da svoj posao radi po slovu zakona.

No, sve se okrenulo protiv njegove principijelnosti: već krajem 2002. Alijansa gubi vlast, u svoje fotelje vraća se kompletna dogovorna struktura oličena u SDA-SDS-HDZ kadrovima, a s njima stiže i vrijeme naplate računa. Njihovi mafijaški pomoćnici samo su to i čekali, držeći se starog, provjerenog sicilijanskog recepta: meta je locirana, a odstrel slijedi.

Nepošteno je, naravno, zaobići međunarodne čimbenike: CAFAO i Ured visokog predstavnika, koji su u vrijeme Alijanse zdušno pomagali promjene carinske politike, dobili su novog šefa. Paddy Ashdown nije krio svoju ljubav spram združenih nacionalista, a nije baš ni da su međunarodni dužnosnici potpuno imuni na raznorazne dealove. No, upravo su oni izdejstvovali neovisnost mandata o političkoj volji: tako je, zapravo, Želimir Rebac ostao direktor - riješen da radi svoj posao - sam protiv svih.

Ta vjetrometina značila je konstantnu ofanzivu u kojoj je život direktora profesionalca vrlo brzo postao organizirani haos. Sa jedne strane pod neprestanim udarima prijetnji krijumčara spremnih na sve i riješenih da dočekaju smrt svog najvećeg neprijatelja, s druge strane politički vrh države koji s neskrivenim entuzijazmom 2003. nastavlja taman tamo gdje je stao uoči izbora 2000. Politika nemiješanja u tuđe sektore ostavila je Repca na milost i nemilost HDZ-u: Dragan Čović, taj omiljeni politički vođa kobasičara, ponudio je - u više navrata - nagodbu.

Želimir Rebac nije razumio njegov jezik. Želimir Rebac bio je dovoljno lud da ni ne pogleda ključ novog novcijatog Mercedesa koji je blago spušten na njegov sto. Želimir Rebac bio je dovoljno nesmotren da povjeruje kako će neki Jansen ili pak Hays iskoračiti u svoj mandat da bi sačuvao njegov i život njegove porodice. I kako to obično biva u filmovima o mafiji, državni činovnik Želimir Rebac bio je dovoljno naivan da povjeruje kako svi oni specijalci što ga čuvaju nisu u službi upravo onih koji žele njegov kraj.

Sam protiv svih

Pod potpunom paskom poluga vlasti, izopćen od svojih kolega, Želimir Rebac je ipak uspio dočekati kraj vlastita mandata. A onda je uslijedio konačan udarac: zadala ga je bratska SDA kroz lik i djelo Kemala Čauševića, prve i, nadati se, najnesretnije varijante direktora Uprave za indirektno oporezivanje, pod čijim su skutima, kao, okončale entitetske carinske službe.

Jedan od onih kadrova iznjedrenih od SDA, o kojem čak ni Sulejman Tihić nema lijepih riječi, u svojoj iskrenoj želji da mandat iskoristi što bolje i unosnije, prihvatio se posla. I nasitno iz dana u dan ponižavao svog suradnika, stručnog savjetnika u grupi za pravne poslove Uprave za indirektno oporezivanje.

Želimir Rebac je još uvijek pacijent neurološkog odjeljenja bolnice "Dr. Safet Mujić" u Mostaru. Ako bude imao sreće, dobit će nalaz da je trajno nesposoban da naredne godine - možda čak i deceniju - provede u sudskim klupama svjedočeći baš o svakoj prijavi koju je potpisao. Njegove bivše i sadašnje kolege dobile su lekciju: negdje pod mostom ili u najboljem slučaju na njegovoj ivici završavaju baš svi državni službenici koji - makar od Alijanse - dobiju poticaj da profesionalno i principijelno rade svoj posao. Vladari naroda mogu zadovoljno trljati ruke. Ako nisi s nama, naš si neprijatelj, a mi - združeni neprijatelji - možemo šta hoćemo.

Mostar je, kažu, toga petka bio u šoku. Tu, usred grada, najljući brzaci rijeke koja je ne tako davno predstavljala liniju razgraničenja, umalo su odnijeli još jednu žrtvu. Čovjeka čije su linije razgraničenja odveć ljudske i odveć jasne, čovjeka koji je svijet dijelio na lopove i građane, na one koji su za državu i njezine zakone i one koji to nisu, čovjeka koji je radeći svoj posao svakodnevno strepio za svoje najbliže, čovjeka koji je - zahvaljujući pukim paragrafima o preklapanju nadležnosti - šutke prepušten nemilosti onih istih koje je u ime zakona progonio. Čovjeka koji je htio da vjeruje kako miran san garantiraju oni milioni koje je odbio i onaj ključ novog Mercedesa za kojim se nije polakomio. I umalo životom platio vlastitu nepotkupljivost.
St.Germain

Post by St.Germain »

uzas kakve se drame odvijaju, a on je vjerovatno sam vrh ledenog brijega. Koliko njih ima koji sute i trpe jer su im zubi veci... zastrasujuca drustvena klima!!!
Fair Life

Post by Fair Life »

TruHla gradja... potopi se ladja... !!
Post Reply