Želim pokrenuti portal - razna pitanja ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Pentium2012

#1 Želim pokrenuti portal - razna pitanja ?

Post by Pentium2012 »

Hello :)

Imam namjeru da sa ekipom pokrenem lifestyle - news - business portal. Interesira me nekoliko stvarčica, a možda neko zna nešto o tome ili je možda bio u istoj situaciji :)

1. Kad se neko hoće reklamirat preko mog portala, da li ja moram biti registrovan kao neko pravno lice i imati račun u banci ili to nije nužno, nego može preko ličnog računa? Znam da je nekim firmama teško plaćati na privatne račune, da više vole kad se može ispostaviti račun ili faktura i sl.

2. Mislite li da tim od 3-4 čovjeka može solidno zaraditi na ovaj način?

3. Ima li ikakva pravna regulativa u BiH što se tiče online poslovanja?

Ako neko ima bilo kakvog iskustva, volio bih da pomogne, da bude nekih savjeta i prijedloga ako je moguće.
Hvala / Thanks :)
poznanik

#2 Re: Želim pokrenuti portal - razna pitanja ?

Post by poznanik »

Pentium2012 wrote:Hello :)
Imam namjeru da sa ekipom pokrenem lifestyle - news - business portal. Interesira me nekoliko stvarčica, a možda neko zna nešto o tome ili je možda bio u istoj situaciji :)

1. Kad se neko hoće reklamirat preko mog portala, da li ja moram biti registrovan kao neko pravno lice i imati račun u banci ili to nije nužno, nego može preko ličnog računa? Znam da je nekim firmama teško plaćati na privatne račune, da više vole kad se može ispostaviti račun ili faktura i sl.
2. Mislite li da tim od 3-4 čovjeka može solidno zaraditi na ovaj način?
3. Ima li ikakva pravna regulativa u BiH što se tiče online poslovanja?
Ako neko ima bilo kakvog iskustva, volio bih da pomogne, da bude nekih savjeta i prijedloga ako je moguće.
Hvala / Thanks :)
1.- Moraš biti registriran kao pravno lice, inače osoba koja ti želi uplatiti novac ne može to uraditi, u skladu sa zakonom, bez tvojih "povratnih" podataka (ID ili PDV broj, bankovni račun itd.)
3.- Zakon o privrednim društvima i ostali zakoni koji reguliraju promet pravnih lica određuju i poslovanje kojim ti namjeravaš da se baviš, ništa posebno nije propisano...Ti ćeš samo kod nadležnih institucija prilikom postupka registracije pravnog lica naznačiti vrstu djelatnosti...
ActionWoman

#3 Re: Želim pokrenuti portal - razna pitanja ?

Post by ActionWoman »

Tip1

procitaj informacije na linku dole

http://www.poduzetnistvo.ba/index.php?o ... &Itemid=53

Tip2
Ako vec negdje radis i placaju ti se doprinosi pio mio onda trebas registrovati taj biz kao dopunsku djelatnost.

Sretno :)
MMM1977

#4 Re: Želim pokrenuti portal - razna pitanja ?

Post by MMM1977 »

Pentium2012 wrote:1. Kad se neko hoće reklamirat preko mog portala, da li ja moram biti registrovan kao neko pravno lice i imati račun u banci ili to nije nužno, nego može preko ličnog računa? Znam da je nekim firmama teško plaćati na privatne račune, da više vole kad se može ispostaviti račun ili faktura i sl.
Teško bez registrovane firme ili agencije. Ja imam 2 svoja portala, jedno vrijeme sam radio bez firme ali to je teško, najbolja je agencija. Kako neko spomenu ranije, ako negdje radiš, najbolje je registrovati kao dodatnu djelatnost. E tu ti sad zavisi od opštine gdje registruješ, negdje se internet oglašavanje može raditi preko tog tipa agencije a negdje ne.
Pentium2012 wrote:2. Mislite li da tim od 3-4 čovjeka može solidno zaraditi na ovaj način?
Zavisi. Ako budeš registrovao agenciju, troškovi nisu veliki, za razliku od firme. Isto tako, moraš biti svjestan da takvih portala ima napretek, te da će ti biti potrebno jako puno vremena da se izboriš za svoje mjesto na webu. I ono što je dodatni problem jeste to da internet oglašavanje još uvijek nije prepoznato na pravi način kod oglašivača. Moram ti reći da sam skeptičan po tom pitanju, zavisi i šta podrazumijevaš pod solidnom zaradom.
Pentium2012 wrote:3. Ima li ikakva pravna regulativa u BiH što se tiče online poslovanja?
Koliko znam, nema. U principu, sve se to tretira kao usluge i vrijedi regulativa koja vrijedi i za sve ostale usluge.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#5 Re: Želim pokrenuti portal - razna pitanja ?

Post by plain vanilla »

2.
Imas dva problema..prvi je dovesti posjetitelje na portal..dzabe sto god da uradis, ako portal nije posjecen

A drugi, kao sto neko prije rece, oglasivaci bas nisu ludi za oglasavanjem na netu..Ne samo na netu, u BiH je promocija zapostavljena i smatra se bacanjem para, nazalost..
Kad na TV vidis da propagandna poruka ide pod "marketing" sve ti se samo kazhe..
MMM1977

#6 Re: Želim pokrenuti portal - razna pitanja ?

Post by MMM1977 »

plain vanilla wrote:2.
Imas dva problema..prvi je dovesti posjetitelje na portal..dzabe sto god da uradis, ako portal nije posjecen

A drugi, kao sto neko prije rece, oglasivaci bas nisu ludi za oglasavanjem na netu..Ne samo na netu, u BiH je promocija zapostavljena i smatra se bacanjem para, nazalost..
Kad na TV vidis da propagandna poruka ide pod "marketing" sve ti se samo kazhe..
E baš tako. Ja u svojoj firmi obavljam funkciju šefa marketinga i vrlo često me pitaju pitanja tipa "Pa što šef, nije zar da imaš još ljudi koji su ti zaduženi za reklamiranje" :lol:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#7 Re: Želim pokrenuti portal - razna pitanja ?

Post by plain vanilla »

MMM1977 wrote:
plain vanilla wrote:2.

E baš tako. Ja u svojoj firmi obavljam funkciju šefa marketinga i vrlo često me pitaju pitanja tipa "Pa što šef, nije zar da imaš još ljudi koji su ti zaduženi za reklamiranje" :lol:
:lol: :lol: :lol:

Pa normalno..ljudi naucili na gledajuci TV..kad voditeljica kaze- a sada malo marketinga, onda ide PP :D

Svasta smo preuzeli sa zapada..ali o promociji jos nista ne znamo
marketing da ne spominjem
miki.ba

#8 Re: Želim pokrenuti portal - razna pitanja ?

Post by miki.ba »

Dobra ideja ako si spreman minimalno 6 mjeseci raditi bez profita.
Što se tiče prijave portala imaš djelatnost internet portali, otiđi do opštine i raspitaj se.
Dopunska djelatnost nije dozvoljena od ove godine tako da to možeš zaboraviti.
Sretno!
ActionWoman

#9 Re: Želim pokrenuti portal - razna pitanja ?

Post by ActionWoman »

Kako mislis zabranjena je dopunska djelatnost. Moze li malo vise informacija?
miki.ba

#10 Re: Želim pokrenuti portal - razna pitanja ?

Post by miki.ba »

Znam samo da mi se komšinica žalila koja je izdavala apartman kao dopunsku djelatnost.... kaže da to više nije moguće.
Sad mora otvoriti sur, zaposliti radnika i kupiti fiskalnu kasu zbog jednog apartmana.
Tako je i za portal sve mora kroz fiskalnu kasu.
showman

#11 Re: Želim pokrenuti portal - razna pitanja ?

Post by showman »

Jarane, otvori portal i kreni sa radom da nabiješ posjete. Tek kad vidiš da se portal etablirao onda ga registruj kao firmu. Trebaće ti pola godine da privučeš pažnju tek onda možeš razmišljati o marketingu. Posavjetuj se sa HTPoolom što se tiče reklamiranja.
Post Reply