Zelim da budem pilot
-
zonbirile
#51 Re: Zelim da budem pilot
momak za početak okreni štokrlu kod kuće pa vježbaj. 
- astrid
#52 Re: Zelim da budem pilot
zonbirile wrote:momak za početak okreni štokrlu kod kuće pa vježbaj.
- astrid
-
eldin_995
- ljubav_aha
#55 Re: Zelim da budem pilot
nije tipicna web stranica kluba,cilj stranice je okupljanje stare raje,znam starnicu godinama,autor je u 50tim godinama,koji jednsotavno zeli obnovoti uspomene
- astrid
#56 Re: Zelim da budem pilot
nije tipicna web stranica kluba,cilj stranice je okupljanje stare raje,znam starnicu godinama,autor je u 50tim godinama,koji jednsotavno zeli obnovoti uspomene[/quotljubav_aha wrote:
Hvala na pojašnjenju
- ljubav_aha
#57 Re: Zelim da budem pilot
sa zadovoljstvomastrid wrote:nije tipicna web stranica kluba,cilj stranice je okupljanje stare raje,znam starnicu godinama,autor je u 50tim godinama,koji jednsotavno zeli obnovoti uspomene[/quotljubav_aha wrote:
Hvala na pojašnjenju
stranica vazduhoplovnog saveza BiH
http://vzsbih.org/cms/index.php?option= ... e&Itemid=1
kalendar takmičenja za 2011.godinu za pet sportskih grana vazduhoplovnog sporta: aeromodelarstvo, jedriličarstvo, padobranstvo, paraglajding i motorno letenje.
1.AEROMODELARSTVO
1.) „Državno prvenstvo-D1 modeli“; Zenica 26.03.2011.g.; AK Zenica; seniori i juniori.
2.) „Proljetni kup 2011“; Mostar 23.04.2011.g.; ZK Mostar; seniori i juniori.
3.) „Kup Mustafa Hadžović“; Mostar 02.07.2011.g.; AK Mostar; seniori i juniori.
4.) „55. Državno prvenstvo aeromodelara BiH 2011“; Bosanski Petrovac 29.-30.07.2011.g.; AK "Izet Kurtalić" Visoko; F1A, F1B, F1C, F1H seniori, A1 juniori.
5.) „FAI World Cup - 2011 Memorijal Izet Kurtalić“; Bosanski Petrovac 29.-30.07.2011.g.; AK "Izet Kurtalić" Visoko; seniori.
6.) „FAI World Cup-47.Mostar Cup“; Mostar 13.-14.08.2011.g.; ZK Mostar; seniori.
Nastup reprezentacije:
1.) „Svjetsko prvenstvo-slobodnoleteći modeli“; Argentina 02.-09.05.2011.g., seniori.
2.) „Evropsko prvenstvo za juniore-slobodnoleteći modeli“;Slovenija 10.-17.07.2011.g.; juniori.
2.JEDRILIČARSTVO
1.) „Blanik kup Tuzla 2011“, Tuzla 25.06.2011.g., Aeroklub "Tuzla", seniori.
2.) “Blanik kup Banja Luka 2011“, Banja Luka 14.08.2011.g., Aeroklub"Sveti Ilija", seniori.
3.) “Blanik kup Prijedor 2011“, Prijedor 27.08.2011.g., Aeroklub "Prijedor", seniori.
4.) „Blanik kup Bihać 2011“, Bihać 12.09.2011.g., Aeroklub "Bihać", seniori.
5.) „Prvenstvo Bosne i Hercegovine 2011“, Livno 07.-17.07.2011.g., Aeroklub "Livno", seniori.
6.) „Livno Glide Cup 2011“, Međunarodni kup, Livno 07.-17.07.2011.g., Aeroklub "Livno", seniori.
3.PADOBRANSTVO
1.) “Državno para-ski prvenstvo BiH 2011“, Jahorina10-13.02.2011.g., Padobranski klub „Banja Luka“ i Aerokluba „Trebević“, juniori i seniori.
2.) „Međunarodni padobranski kup Nena Ličina“, Banja Luka 18-19.06.2011.g., Padobranski klub „Banja Luka“, juniori i seniori.
3.) „Međunarodni 16. Petrovdanski padobranski kup“, Prijedor 02-03.07. 2011.g. Aeroklub „Prijedor“, juniori i seniori.
4.) „Padobransko prvenstvo Bosne i Hercegovine“, Banja Luka 30-31.07.2011.g. Padobranski klub „Banja Luka“, juniori i seniori.
Nastup reprezentacije:
1.) „Para-ski Europacup“, Njemačka 28-30.01.2011.g., juniori i seniori.
2.) „Svjetsko prvenstvo-Para-ski“, Austrija 28.02.-05.03.2011.g., juniori i seniori.
3.) „Svjetski kup-precizno slijetanje“, Hrvatska-Rijeka 10-12.06.2011.g., juniori i seniori.
4.) „Svjetski kup-precizno slijetanje“, Slovenija-Bled 24-26.06.2010.g., juniori i seniori.
5.) „Svjetsko prvenstvo-precizno slijetanje“, Srbija-Kikinda 18-28.08.2011.g., juniori i seniori.
4.PARAGLAJDING
1.) „ Kup Cazina“ (precizno slijetanje), Cazin 7-8.05.2011.g., Aeroklub „Kumulus“Cazin, seniori.
2.) „XC Ozren 2011“ (prelet), Doboj 2-3.07.2011.g., Klub padobranskog jedrenja „Paragost“Doboj, seniori.
3.) “Kup Kreseva“(precizno slijetanje), Kreševo 23-24.07.2011.g., Aeroklub „Ilidža“, seniori.
4.) „Državno prvenstvo 2011“ (precizno slijetanje), Bjelašnica 19-21.08.2011.g., Extreme Sport Club Sarajevo, seniori.
Nastup reprezentacije:
1.) „Svjetsko prvenstvo 2011“ (precizno slijetanje), Češka 24-30.07.2011.g., seniori.
5.MOTORNI AVIONI
1.) Precizno letenje avionima "Prijedor 2011", Prijedor 15-17.05.2011.g., Aeroklub Prijedor, seniori.
2.) Precizno letenje avionima "Bihać 2011", Bihać 10-13.06.2011.g., Aeroklub Bihać, seniori
3.) Reli letenje avionima "Državni aeroreli BiH 2011", Mostar - Sarajevo - Tuzla - Banja Luka - Prijedor - Bihać 25-30.07.2011.g., AK Mostar, AK Sarajevo, AK Tuzla, AK Prijedor i AK Bihać, seniori.
Nastup reprezentacije:
1.) „Evropsko prvenstvo u reli letenju", Mađarska 29.08.-03.09.2011. godine, seniori.
- insomnia78
#58 Re: Zelim da budem pilot
Uf a posebno "osnovi promahe"ljubav_aha wrote:nema nista gore od meteorologije
- ljubav_aha
#59 Re: Zelim da budem pilot
aha,kad "otvoris prozor"insomnia78 wrote:Uf a posebno "osnovi promahe"ljubav_aha wrote:nema nista gore od meteorologije
-
brutale
#60 Re: Zelim da budem pilot
Uz duzno postovanje prema svim ljudima koji su ti odgovorili. Tesko ti je dati takve informacije i u puno sredjenijim sistemima od naseg bosanskog.
Prije nego sto ti pocnem pisati svoja iskustva i savjete iz PRVE ruke a ne sa Googla, zelim te upozoriti da bez jako dobih ocjena u osnovnoj i srednjoj skoli te dobrog poznavanja matematike i fizike...stvari ce ici, da ne kazem nemoguce ali jako jako tesko.
Prva stvar koju sam ja uradio, jeste ljekarski pregled. Otidji u Zavod za medicinu rada, gdin. Mirsad je jedini akreditovati JAR doktor u BiH i jedino tu mozes napraviti "pilotski pregled" gdje ces odmah znati da li ganjati ideju i dalje ili se na vrijeme okrenuti necemu drugome.
Druga stvar, osim ako nemas viska nekih 60 000 eura MINIMUM za skolu ( a najjeftinija ti je Air Pannonia u Osjeku ) i nekih 15 000 eura za type rating ( a to je nesto sto dolazi poslije skole i sto ti BH Airlines nikada nece platiti ) onda odbaci opciju skolovanja o svom trosku. Nemoj misliti da je to nesto neuobicajno, tvoji vrsnjaci sirom svijeta rade isto.
Evropu tj. sve zemlje i komapnije koje su u zemljama evropske unije isto tako nazalost zaboravi, svi ce ti traziti pod br.1 da si gradjanin evropske unije.
Treca stvar, kada iskljucis opciju samofinansiranja i kada nazalost iskljucis gotovo cijelu Evropu. Skolarinu i buduci posao najbolje ti je traziti u Aziji. Zasto u Aziji? Zato sto u Americi imas puno regionalnih kompanija koje lete logicno samo unutar USA a to je puno drugaciji zivot. Regionalni piloti imaju 4 do 6 letova dnevno na kratkim destinacijama a puno su slabije placeni.
Sto se azije tice, prvi izbor ti je Bliski Istok dakle Emirati, Jordan, Katar, Libanon.. Moj iskreni savjet je da probas svim silama sa Jordanom jer su oni jedina zemlja bliskog istoka koja moze izdati JAA licencu ( u prevodu,onu koju ces moci koristiti i u Evropi ).
Dalje... Malezija ili Japan.. ako si avanturista probaj i Australiju. Obrati paznju na kompanije kao sto su Emirates i Cathay Pacific ...
Sretno i nemoj odustajati i nemoj ocekivati da je to nesto cemu mozes pristupiti preko noci. Trebat ce ti puno zelje i krvavog rada i truda samo da dodjes u priliku da se tako skolujes. Budi uporan i uspjet ces.
Prije nego sto ti pocnem pisati svoja iskustva i savjete iz PRVE ruke a ne sa Googla, zelim te upozoriti da bez jako dobih ocjena u osnovnoj i srednjoj skoli te dobrog poznavanja matematike i fizike...stvari ce ici, da ne kazem nemoguce ali jako jako tesko.
Prva stvar koju sam ja uradio, jeste ljekarski pregled. Otidji u Zavod za medicinu rada, gdin. Mirsad je jedini akreditovati JAR doktor u BiH i jedino tu mozes napraviti "pilotski pregled" gdje ces odmah znati da li ganjati ideju i dalje ili se na vrijeme okrenuti necemu drugome.
Druga stvar, osim ako nemas viska nekih 60 000 eura MINIMUM za skolu ( a najjeftinija ti je Air Pannonia u Osjeku ) i nekih 15 000 eura za type rating ( a to je nesto sto dolazi poslije skole i sto ti BH Airlines nikada nece platiti ) onda odbaci opciju skolovanja o svom trosku. Nemoj misliti da je to nesto neuobicajno, tvoji vrsnjaci sirom svijeta rade isto.
Evropu tj. sve zemlje i komapnije koje su u zemljama evropske unije isto tako nazalost zaboravi, svi ce ti traziti pod br.1 da si gradjanin evropske unije.
Treca stvar, kada iskljucis opciju samofinansiranja i kada nazalost iskljucis gotovo cijelu Evropu. Skolarinu i buduci posao najbolje ti je traziti u Aziji. Zasto u Aziji? Zato sto u Americi imas puno regionalnih kompanija koje lete logicno samo unutar USA a to je puno drugaciji zivot. Regionalni piloti imaju 4 do 6 letova dnevno na kratkim destinacijama a puno su slabije placeni.
Sto se azije tice, prvi izbor ti je Bliski Istok dakle Emirati, Jordan, Katar, Libanon.. Moj iskreni savjet je da probas svim silama sa Jordanom jer su oni jedina zemlja bliskog istoka koja moze izdati JAA licencu ( u prevodu,onu koju ces moci koristiti i u Evropi ).
Dalje... Malezija ili Japan.. ako si avanturista probaj i Australiju. Obrati paznju na kompanije kao sto su Emirates i Cathay Pacific ...
Sretno i nemoj odustajati i nemoj ocekivati da je to nesto cemu mozes pristupiti preko noci. Trebat ce ti puno zelje i krvavog rada i truda samo da dodjes u priliku da se tako skolujes. Budi uporan i uspjet ces.
-
casanova123
#61 Re: Zelim da budem pilot
woa, hvala na komentaru..
jesi li ti pilot i ako da gdje radis(-te)
kakav je bh airlines sa davanjem posla? nekada se nesto govorilo da samo stranci rade za nas sto mi je malo apsurdno.. znam da nema puno nasih pilota ali opet?!
kontaktirao sam onu pilotsku akademiju u vrscu i kod njih je nekih 45k eura(sa pdv) i jos plus smjestaj dvije godine.. to dodje oko 60.000 eura..
meni bi bilo najvaznije da poslije treninga(skole) imam posao.. mslm koja je logika biti bez posla nakon sto se ulozi toliki novac?
Pozdrav
jesi li ti pilot i ako da gdje radis(-te)
kakav je bh airlines sa davanjem posla? nekada se nesto govorilo da samo stranci rade za nas sto mi je malo apsurdno.. znam da nema puno nasih pilota ali opet?!
kontaktirao sam onu pilotsku akademiju u vrscu i kod njih je nekih 45k eura(sa pdv) i jos plus smjestaj dvije godine.. to dodje oko 60.000 eura..
meni bi bilo najvaznije da poslije treninga(skole) imam posao.. mslm koja je logika biti bez posla nakon sto se ulozi toliki novac?
Pozdrav
-
brutale
#62 Re: Zelim da budem pilot
Ja sam jos uvijek pod obukom ..na bliskom istoku.
Dvije stvari moras prelomiti u glavi..Prva je da BH Airlines zaboravis kao i da ne postoji.. zaposljavaju oni bosance ali ne lete nigdje, slaba im je flota i plate. To je komapnija koja ce se ugasiti kad tad..jbg zalosno al istinito.
Druga stvar koji ti savjetujem da prelomis..je da prestanes uopste razmisljati o opciji da sam placas svoje skolovanje. Previse je to para za posao koji vec sutra mozda neces moci raditi zbog nekog nedo Bog zdravstvenog problema. A te pare tesko je zaraditi..
I da, slobodno iskljuci prijemnik kad ti ljudi salju ove koje kakve testove ( satro piloti moraju 2 minute ) i koje kakva pametovanja za dioptriju i ovo i ono. Testovi postoje naravno ali to nije ovaj test, teski su uzasno ali nisu nemoguci zato glavu gore i ne odustaj.
Dvije stvari moras prelomiti u glavi..Prva je da BH Airlines zaboravis kao i da ne postoji.. zaposljavaju oni bosance ali ne lete nigdje, slaba im je flota i plate. To je komapnija koja ce se ugasiti kad tad..jbg zalosno al istinito.
Druga stvar koji ti savjetujem da prelomis..je da prestanes uopste razmisljati o opciji da sam placas svoje skolovanje. Previse je to para za posao koji vec sutra mozda neces moci raditi zbog nekog nedo Bog zdravstvenog problema. A te pare tesko je zaraditi..
I da, slobodno iskljuci prijemnik kad ti ljudi salju ove koje kakve testove ( satro piloti moraju 2 minute ) i koje kakva pametovanja za dioptriju i ovo i ono. Testovi postoje naravno ali to nije ovaj test, teski su uzasno ali nisu nemoguci zato glavu gore i ne odustaj.
-
casanova123
#63 Re: Zelim da budem pilot
hvala jos jednom 
mozes li mi dati vise informacija na PP molim te vezano za to gdje se ti skolujes sta ces poslije skolovanja i tako to..
pozz
mozes li mi dati vise informacija na PP molim te vezano za to gdje se ti skolujes sta ces poslije skolovanja i tako to..
pozz
- žulijan asanž
#64 Re: Zelim da budem pilot
kuku lele sajta - udruženje lovaca na leptirove ima bolju stranicu.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#65 Re: Zelim da budem pilot
Magnat wrote:U Bosni mozes letit jedino ako imas nekog kvalitetnog i pouzdanog dilera.
- mayab
#66 Re: Zelim da budem pilot
Na 2:20
-
eques
#68 Re: Zelim da budem pilot
E prijatelju, i mene je držala ta želja tamo početkom devedesetih pa su me na Batajnici oborili zbog viška bilirubina u krvi.
Međutim, evo da ti dam informacije koje sam ja dobio od mog prijatelja koji je inače zaposlen u HRZ-u i profesor je letenja. Radi u Zemuniku i jedan je od 6 članova letačke skupine Krila Oluje (www.krilaoluje.com)
Dakle kao prvo, moraš imati besprijekorne ocjene iz matematike, fizike i engleskog jezika. Ukoliko to nemaš, nemoj dalje ništa ni pokušavati. Kad kažem besprijekorne, mislim da sve petice od 5. osnovne do kraja srednje škole. Ukoliko si završio trogodišnju nema šanse da prođeš jer prioritet imaju oni sa četvorogodišnjom srednjom školom.
Nakon toga ideš na liječnički pregled. Te gluposti sa dioptrijom i bez su priče koje ne piju vodu. Dakle vid jest važan, ali nije najvažniji. Staviš naočale ili leće, a sve je jeftinije i lasersko skidanje dioptrije i to je riješeno. Ima težih zdravstvenih testova koje ne možeš tako lako proći. Na primjer vrijeme potrebno za smirivanje zjenica nakon okretanja. Mene su na Batajnici stavili na stolicu i minutu te okreću u jednom smjeru, zaustave te i onda gledaju za koliko vremena se zjenice smire. Nakon toga na drugu stranu. Ako je velika razlika, nema prolaska. Zatim su tu testovi na G silu itd, ali to je druga priča.
U Hrvatskoj nemaš samo pilotsku školu, nego ideš na fakultet prometnih znanosti aeronautički smjer. Kad se upišeš ide se u Zemunik da vide možeš li biti vojni pilot. Ako sve te testove prođeš ideš na fakultet.
Inače civilne zrakoplovne tvrtke najčešće regrutiraju svoje pilote iz vojnih škola. Znači dobiju već obučene pilote koje je puno lakše prekvalificirati za civilne svrhe, nego od početka ga učiti sve. Naravno da imaju i škole za civilne pilote, ali mislim da ima Srbija takvu školu, ali Hrvatska nema.
I ovaj prijatelj pomalo razmišlja da prijeđe u civilno zrakoplovstvo prevenstveno zbog plaće. U Hrvatskoj vojni piloti imaju ok 7-10000 kuna plaću. Jest dobra, ali kad pogledaš koliko ima zanimanja da su manje opasna, a imaju veću plaću, onda je to slabo. U bivšoj Jugi je vojni pilot imao oko 4000 DEM plaću plus razne privilegije kao vojno lice, a danas nije to tako.
Uostalom, evo ti link pa pročitaj od A do Ž
http://www.morh.hr/images/stories/morh_ ... _pilot.pdf
Međutim, evo da ti dam informacije koje sam ja dobio od mog prijatelja koji je inače zaposlen u HRZ-u i profesor je letenja. Radi u Zemuniku i jedan je od 6 članova letačke skupine Krila Oluje (www.krilaoluje.com)
Dakle kao prvo, moraš imati besprijekorne ocjene iz matematike, fizike i engleskog jezika. Ukoliko to nemaš, nemoj dalje ništa ni pokušavati. Kad kažem besprijekorne, mislim da sve petice od 5. osnovne do kraja srednje škole. Ukoliko si završio trogodišnju nema šanse da prođeš jer prioritet imaju oni sa četvorogodišnjom srednjom školom.
Nakon toga ideš na liječnički pregled. Te gluposti sa dioptrijom i bez su priče koje ne piju vodu. Dakle vid jest važan, ali nije najvažniji. Staviš naočale ili leće, a sve je jeftinije i lasersko skidanje dioptrije i to je riješeno. Ima težih zdravstvenih testova koje ne možeš tako lako proći. Na primjer vrijeme potrebno za smirivanje zjenica nakon okretanja. Mene su na Batajnici stavili na stolicu i minutu te okreću u jednom smjeru, zaustave te i onda gledaju za koliko vremena se zjenice smire. Nakon toga na drugu stranu. Ako je velika razlika, nema prolaska. Zatim su tu testovi na G silu itd, ali to je druga priča.
U Hrvatskoj nemaš samo pilotsku školu, nego ideš na fakultet prometnih znanosti aeronautički smjer. Kad se upišeš ide se u Zemunik da vide možeš li biti vojni pilot. Ako sve te testove prođeš ideš na fakultet.
Inače civilne zrakoplovne tvrtke najčešće regrutiraju svoje pilote iz vojnih škola. Znači dobiju već obučene pilote koje je puno lakše prekvalificirati za civilne svrhe, nego od početka ga učiti sve. Naravno da imaju i škole za civilne pilote, ali mislim da ima Srbija takvu školu, ali Hrvatska nema.
I ovaj prijatelj pomalo razmišlja da prijeđe u civilno zrakoplovstvo prevenstveno zbog plaće. U Hrvatskoj vojni piloti imaju ok 7-10000 kuna plaću. Jest dobra, ali kad pogledaš koliko ima zanimanja da su manje opasna, a imaju veću plaću, onda je to slabo. U bivšoj Jugi je vojni pilot imao oko 4000 DEM plaću plus razne privilegije kao vojno lice, a danas nije to tako.
- guy fawkes
#69 Re: Zelim da budem pilot
eques wrote:E prijatelju, i mene je držala ta želja tamo početkom devedesetih pa su me na Batajnici oborili zbog viška bilirubina u krvi.
Međutim, evo da ti dam informacije koje sam ja dobio od mog prijatelja koji je inače zaposlen u HRZ-u i profesor je letenja. Radi u Zemuniku i jedan je od 6 članova letačke skupine Krila Oluje (http://www.krilaoluje.com)
vidim da imas dobru namjeru, ali nisi sve ispricao na pravi nacin
ocjene iz matematike i fizike nisu uopce bitne toliko
dva lika iz moje srednje su pokusali da postanu pilotu, jedan u zagreb, drugi u beograd, jer kod nas toga nema naravno
obojica su imali jedva dvicu iz matematike a i fizika je bila 2-3 uvijek, i jedan je prosao obuku, drugi je na pola puta, tako da to nema nikakve veze zaista
najvaznije je zdravlje, znaci skoro pa besprijekorno, u svim segmentima, mentalna snaga i inteligencija naravno
u ozbiljnijim zemljama se radi psiho-test po nekoliko sati bukvalno, tako da ako to ne mozes podnijeti nemas se sta ni prijavljivati
takodjer, vrlo bitan segment je novac, za obuku ce ti trebati stotinjak hiljada maraka, barem je u zagrebu tako, a niko se ne otima da ti te pare da, tako da ako nemas barem polovinu od tih para nista i ne pokusavas
alternativa ti je da dobijes PPL i vozis manje avione za svoju dusu a moze se i tu zaraditi koja para, panoramski letovi ili kroz par godina da budes instruktor
uglavnom sve najbolje
-
eques
#70 Re: Zelim da budem pilot
Sa dvicom iz matematike nema šanse da prođu. Na primjer ove godine je u Zagrebu za pilota prijavljeno preko 300 kandidata, a prima se svega njih 20. Budi uvjeren da tih 20 koji budu primljeni imaju sigurno i dobro zdravlje i dobre ocjene.guy fawkes wrote:eques wrote:E prijatelju, i mene je držala ta želja tamo početkom devedesetih pa su me na Batajnici oborili zbog viška bilirubina u krvi.
Međutim, evo da ti dam informacije koje sam ja dobio od mog prijatelja koji je inače zaposlen u HRZ-u i profesor je letenja. Radi u Zemuniku i jedan je od 6 članova letačke skupine Krila Oluje (http://www.krilaoluje.com)
vidim da imas dobru namjeru, ali nisi sve ispricao na pravi nacin
ocjene iz matematike i fizike nisu uopce bitne toliko
dva lika iz moje srednje su pokusali da postanu pilotu, jedan u zagreb, drugi u beograd, jer kod nas toga nema naravno
obojica su imali jedva dvicu iz matematike a i fizika je bila 2-3 uvijek, i jedan je prosao obuku, drugi je na pola puta, tako da to nema nikakve veze zaista
najvaznije je zdravlje, znaci skoro pa besprijekorno, u svim segmentima, mentalna snaga i inteligencija naravno
u ozbiljnijim zemljama se radi psiho-test po nekoliko sati bukvalno, tako da ako to ne mozes podnijeti nemas se sta ni prijavljivati
takodjer, vrlo bitan segment je novac, za obuku ce ti trebati stotinjak hiljada maraka, barem je u zagrebu tako, a niko se ne otima da ti te pare da, tako da ako nemas barem polovinu od tih para nista i ne pokusavas
alternativa ti je da dobijes PPL i vozis manje avione za svoju dusu a moze se i tu zaraditi koja para, panoramski letovi ili kroz par godina da budes instruktor
uglavnom sve najbolje
Što se tiče plaćanja, škola je besplatna jer ti je plaća država. Ja sam ovdje naveo jeftiniji način kako postati pilot. Znači završiš vojnu školu i nakon toga moraš u vojsci odslužiti za 50% više godina nego što si se školovao. U slučaju Hrvatske, to je 6 godina. Znači ako si sa 19 upisao fakultet, završiš ga u 23. i u 29. možeš prijeći u civilno zrakoplovstvo, ako te hoće naravno koji avio prijevoznik. Ryanair je u zadnjih 3-4 godine odveo jedno 10-ak pilota iz HRZ-a. Croatia airlines je odvela njih 15-ak. U slučaju Croatia Airlinesa, može se i ranije prijeći kod njih pa onda CA plati ministarstvu obrane tu razliku, a ako ideš izvan Hrvatske teško će ti bilo koji avio prijevoznik platiti tu razliku.
Kako gospodin nema ni hrvatsko ni srpsko državljanstvo, mislim da su mu male šanse da besplatno ima školovanje. Moj bi mu savjet bio u kakvi aero klub pa steći nešto znanja i onda pokušati aplicirati kod kavih avio kompanija, ali su uvijek tu male šanse budući da uvijek imaju prioritet domaći ljudi.
A sada sam sebi platiti školovanje, mislim da nije nimalo pametno. Nemaš garancije da ćeš se bilo gdje zaposliti nakon završene škole. Bolje ti je biti u Bosni dobar automehaničar nego pilot. Prije ćeš naći posao.
- guy fawkes
#71 Re: Zelim da budem pilot
govorim ti iz prve ruke, znam o cemu pricamSa dvicom iz matematike nema šanse da prođu. Na primjer ove godine je u Zagrebu za pilota prijavljeno preko 300 kandidata, a prima se svega njih 20. Budi uvjeren da tih 20 koji budu primljeni imaju sigurno i dobro zdravlje i dobre ocjene.
Što se tiče plaćanja, škola je besplatna jer ti je plaća država. Ja sam ovdje naveo jeftiniji način kako postati pilot. Znači završiš vojnu školu i nakon toga moraš u vojsci odslužiti za 50% više godina nego što si se školovao. U slučaju Hrvatske, to je 6 godina. Znači ako si sa 19 upisao fakultet, završiš ga u 23. i u 29. možeš prijeći u civilno zrakoplovstvo, ako te hoće naravno koji avio prijevoznik. Ryanair je u zadnjih 3-4 godine odveo jedno 10-ak pilota iz HRZ-a. Croatia airlines je odvela njih 15-ak. U slučaju Croatia Airlinesa, može se i ranije prijeći kod njih pa onda CA plati ministarstvu obrane tu razliku, a ako ideš izvan Hrvatske teško će ti bilo koji avio prijevoznik platiti tu razliku.
Kako gospodin nema ni hrvatsko ni srpsko državljanstvo, mislim da su mu male šanse da besplatno ima školovanje. Moj bi mu savjet bio u kakvi aero klub pa steći nešto znanja i onda pokušati aplicirati kod kavih avio kompanija, ali su uvijek tu male šanse budući da uvijek imaju prioritet domaći ljudi.
A sada sam sebi platiti školovanje, mislim da nije nimalo pametno. Nemaš garancije da ćeš se bilo gdje zaposliti nakon završene škole. Bolje ti je biti u Bosni dobar automehaničar nego pilot. Prije ćeš naći posao.
ako das svoje pare zavrsavas, o vojnom zrakoplovstvu ne treba ni razmisljati nema tu srece
ako hoce da postane pilot komercijalnih letova nek ima pare ili nek odmah odustane
uostalom, ako ga interesuje to moze se prijaviti na konkurs za oblasnu kontrolu letenja koji bi trebao izaci za koji mjesec, to ako prodje na konju je
moze upoznati ljude a i imace za nase prilike odlicnu platu, oko 3 milje, tako da ce sa tim i moci da racuna na nesto, ne bi bio jedini koji je to uradio
uglavnom treba puno upornosti i jos vise srece
-
harisl
#72 Re: Zelim da budem pilot
Sjecam se prije godinu-dvije sam gledao ispovijest pilota koji rade za manje kompanije (regionalne) i nisam mogao da vjerujem da tako jadno zive (po 4-5 spavaju u jednoj sobi izmedju letova da ustede pare, plata vrlo mala).
Nemam pojma o letenju i skoli, ali ako koga zanima evo link za PBS:
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/flyingcheap/
- guy fawkes
#73 Re: Zelim da budem pilot
harisl wrote:Sjecam se prije godinu-dvije sam gledao ispovijest pilota koji rade za manje kompanije (regionalne) i nisam mogao da vjerujem da tako jadno zive (po 4-5 spavaju u jednoj sobi izmedju letova da ustede pare, plata vrlo mala).
ne znam za to, medjutim u bh airlines plate pilota i nisu male a o croatia airlines-u da i ne pricam
ako je plata kontrolora letenja na sarajevskom aerodromu oko 2.5 hiljade maraka kad se sve sabere, plata pilota je barem duplo veca, sto za taj posao i nije nesto ali je ipak daleko iznad prosjeka nase drzave
- ljubav_aha
#74 Re: Zelim da budem pilot
harisl wrote:Sjecam se prije godinu-dvije sam gledao ispovijest pilota koji rade za manje kompanije (regionalne) i nisam mogao da vjerujem da tako jadno zive (po 4-5 spavaju u jednoj sobi izmedju letova da ustede pare, plata vrlo mala).
ali,aktiviran je novi zakoni kazanjvanja avio kompanija koje prodaju kartu jedne avio kompanije,a let je drugom komapnijom,obratite paznju kad kupujete kartu,primjetiti ce te codesharing avio kompanije i info o avionu i kompaniji sa kojom je planiran letThe Feb. 12 crash of the Colgan flight was also listed as a Continental Airlines flight and carried the Continental code, even though Colgan is a separate airline owned by Pinnacle Airlines. The NTSB said Tuesday it intends to look into the issue of code-sharing this fall and its impact of aviation safety.
piloti rade pod privremenim ugovorimaThe single contract covers pilots at all three of Pinnacle's operating subsidiaries – Pinnacle Airlines, Inc.; Mesaba Aviation, Inc.; and Colgan Air, Inc.
u vecim ili internacionalno orijetniranim kompanijama,piloti su trenirani i testirani,znaci kontrola posotji,a gore postavljena grupa nema takav "prioritet",plus nemaju adeklvatan trening
a evo i o plati jednog pilota
http://www.airlinepilotcentral.com/airl ... n_air.html
piloti imaju pravo anonimno poslati inofmracije o uslovima rada u svojoj komapniji,stoga u cijeloj prici ih licno kritikujem,jer su tako nesto izjavili tek nakon nesrece
-
brutale
#75 Re: Zelim da budem pilot
@eques,
druze ja sam prosao sva testiranja i medicinska i ona na papiru. Vidim da imas dobru namjeru ali momak nije htio za vojnog vec za civilnog pilota. Tu je velika razlika. Ta rotirajuca stolica i G sile su iskljucivo za vojne pilote.
Sto se ocjena tice.. pa da upravu si 90%. Mada danas vise obracaju paznju na to kako ces uraditi njihova testirnja prijemna iz matematike i fizike nego kako si radio u 2 srednje.
@harisl,
karijera kao i svaka druga, mozes napredovati do nivoa da spavas u Hiltonu, mozes propasti il da te sudbina zajebe pa da moras spavati po nekim bunkerima. Ali to je prolazno..obicno to ameri rade dok nabijaju sate i lete regionalno.
druze ja sam prosao sva testiranja i medicinska i ona na papiru. Vidim da imas dobru namjeru ali momak nije htio za vojnog vec za civilnog pilota. Tu je velika razlika. Ta rotirajuca stolica i G sile su iskljucivo za vojne pilote.
Sto se ocjena tice.. pa da upravu si 90%. Mada danas vise obracaju paznju na to kako ces uraditi njihova testirnja prijemna iz matematike i fizike nego kako si radio u 2 srednje.
@harisl,
karijera kao i svaka druga, mozes napredovati do nivoa da spavas u Hiltonu, mozes propasti il da te sudbina zajebe pa da moras spavati po nekim bunkerima. Ali to je prolazno..obicno to ameri rade dok nabijaju sate i lete regionalno.